:: love is a gift ::

Wednesday, December 23, 2009

adat hantaran

sila abaikan previous entry yg ditulis ketika pms.hehe..

seem bln ni merupakan bulan kenduri kendara, jenuh jugak la saya cuba memenuhi jemputan2 yang ada..boleh tahan dr utara ke selatan jugak la dlm masa beberapa hari. nasib baik la cuti.

one of them is my relative. blom lagi majlisnya but soon. last week, parents n bride pegi la berjumpa dengan saksi pengantin merangkap jurucakap majlis merangkap jiran. pakcik ni pun bagi la penerangan pasal adat hantaran.

Kena ada sirih junjung..sebagai kepala hantaran. untuk sebelah perempuan,kena juga sediakan tepak sireh..untuk menanti. saya blur. menanti apa plak. menanti sireh junjung tu la. haih.. Xpaham. angguk je la. then, masa dah ada kedua2 belah sireh junjung tu,bahan2 kt menda tu dicampur2. yg ni saya xpasti. sebab saya xtau bahan apa yg org bwk sekali dgn sireh junjung. mungkin contohnya, gambir. amik skit yg bhgn pmpuan masuk kt bhgn lelaki..n sebaliknya. Tapi tu adat. xbuat pun xpa. ramai xbuat. kdg2 sireh junjung n tepak sireh pun x ada.

Pastu,pakcik tu kata kena ada bunga rampai. Taktau kenapa. adat jugak la. Pastu buah2 diberi oleh pihak lelaki kepada perempuan. Perempuan balas dengan manisan seperti kek dan coklat. bukan terbalik. Kalo pihak perempuan nak bagi buah tu boleh,tapi lelaki kena ada jugak la. Yang lain2 tambahan tu ikut suka la.

Paling baik max hantaran 7 balas 9. Sebabnya kalau pihak lelaki dari jauh, bukan ke menyusahkan nak bawak.

Itu saja tips yang saya dengar. Yang pasti itu semua adat. tapi.. Malaysia kan terkenal dengan adat budayanya, kalau bukan kita yang junjung,siapa lagi kan..

Sunday, December 13, 2009

priority

my encik bolat dpt offer keja yg lg best.n i will start mine in jan. Alhamdulillah. stability is there,insyaAllah.

selama ni,my parents slalu ckp psl kawin. n they really2 looking 4ward 4 mine. part of the reasons i've planned the wedding 4 nxt yr is for their happiness. tp these few days, aku stress mendengar their hope n dreams drp aku..nak beli tu,nak buat ni lps aku dpt gaji nanti. 4 all my life, aku naaakkk sgt2..hepi kan my parents, balas jasa, n dptkan everything yg diorg impikan. tp when come to the situation that what they want are kinda expensive n aku tgh struggle kumpul duit nk kawin..aku sgt stress.

kalo nk fulfill all their dreams, I HAVE TO POSTPONE MY WEDDING! mgkin utk setahun dua! i'm not that young. n end up, diorg akan bising bila nk kawin n segan bila org asik tanya.

kalo nak ikutkan, apa yg diorg nak, taklah penting sgt..tp they'd done sooo much to me.. takkan nak penting diri sebab nak kawin, aku kena abaikan pejam mata dgn apa diorang nak. i really2 want them to be happy n dpt apa diorg nak..n aku takut takut lps kawin,aku akan lg byk tggjawab n lg susah nk fulfill their need n want. :-(

encik bolat pn sudah mula menglistdown tggjawab beliau sbg anak sulung. aku faham.. n aku tatau la camne skang. dia tetap pujuk utk tunang dulu n make effort utk reach the target.

aku stress..!
skang aku harap aku menang rm100k yg shell bg every week tu.huhu..

Tuesday, December 1, 2009

the frames

source : facebook ili liyana

i love the idea of this frames!!! anybody know where to get this kind of frame?? aahh...sudah jatuh centa. i will put my kiddo time pics, my family, my friends and of course, encik bolat dan saya. pastu at the side, saya mau letak meja kecik, dengan pen warna warni, sticker cumey2, dengan GUEST BOOK! (hopefully, si kanak2 riang takdak la yg buat harta brg2 cumey itu dan dibawa pulang or conteng2 piccies saya itu). hehehe...

wedding card

what if i DIY my wedding card?
huhu..i doubt.
sbb jari jemari ku sungguh kaku dgn kerja2 macam ni.
tapi cantik la..simple and nice.
sweet.

source : pakcik google

engagement & wedding dress

Bridal Butique hunt! oh..to be specific, in Alor Setar.
jawdrop with prices & the designs. with a very different of reasons.

the prices kinda cheap, compared to KL. much cheaper! untuk sewa baju, tempah design baru, siap dengan manik2 whatever, the price is around rm150!! waaahh...ternganga aku! untuk sewa pakej tunang, that will include pelamin, hantaran, baju, mekap, is around rm800.perrghh..biar betul. rm800 kalo kt kl, baru dpt sepasang baju. hukhuk..tersedak sekejap.

ok2..bertenang2 budak kecik.
(asik nganga je..kang besar mulut drp badan..hehe)
tp of course aku maintain cool..control xmau terbeliak mata sangat.
pusing punya pusing..7 butik selamat dijelajahi.

tapi...
the design..mak oi..meriah benor. bersinar2 mata makngah..haha. segala manik penuh satu baju n kain, segala batu2 berkilauan..
no offence, but i dream of a simple n nice wedding dress.
(my mom mesti complaint ni..my lovely mom is like those typical makcik2, yg nak kaler meriah2, manik berjuntai2, baru la betoi baju pengantin..omg, pls help!)

dh merayau2 satu hari..i almost forgot that my dream engagement dress is a simple n nice baju kurung moden chiffon. sebab mcm lg murah je sewa..takpon tempah lace kt sana. huhu..tidak..tidak..i still want the chiffon.

godek2 facebook jumpa this lovely wedding pictures..
cantik gak baju dia.

the bride's name ili liyana. friend's of a friend. she's a photographer.
the pelamin also lovely. haih..bestnye tgk.

source: syokkawin.com

baju ni pon cantik. simple je. tapi i want the pink color change to plum color. ok tak? oh..dreaammm...dreaamm..dreaamm..tiba2 menyanyi. haha. as for now, i stick to pink for the engagement, white songket for the nikah n plum + white for the reception.

rezeki kawin?

alhamdulillah..
baru-baru ni encik bolat dapat offer kerja baru.
insyaAllah start Jan. rezeki kawin ke? hehe..