:: love is a gift ::

Monday, February 22, 2010

miniature cake

Selalu orang letak cupcakes kan untuk hantaran. Tapi jarang tengok orang letak miniature cakes. miniatures usually dibuat daripada royal icing. bleh buat macam2 bentuk. disebabkan hasil kerja yang sangat halus, harga pun mahal sikit compared to cupcakes. RM10 ke atas la. tengok kepada kecomplicatednya kerja tu. tapi sangat sweet lah miniatures kt bawah ni.


yang ni daripada yomie bake kajang. blog diorang tu baru buat. tapi kalo kedai diorang ada baaannnyyyaaaakkkkkk sample yang sangat best2. buleh buta mata. eh..rambang mata.

ada sesapa nk sponsor tak? hahaha.. haih..budget budget..

Wednesday, February 17, 2010

engament preparation

when the date was decided, i put everything in the right schedule. before the date had been decided lagi pun. gedik..hehe. i plan to have a simple ceremony for the engagement. simple but nice.

from the baju, hantarans, bilangan jemputan, mekap, warna tema. - sape nak buat, yang mana nak tempah, kat mana nak beli, apa nak beli, bila nak buat, apa yang taknak, i think almost everything. i told my parents, this one, saya dan encik bolat akan support semuanya. kalau boleh, family lek2 aje. except for the catering, i asked them to look for one but i will pay.

but seem like my parents getting so excited. sedikit mess up daripada plan asal. walaupun sebenarnya ok. tapi, agak lari budget, orang lain yang buat, benda lain yang ditempah. i want my engagement dan wedding to be something yang my family happy and enjoy. so i let them be excited. and budget yang lebih tu diorg kaver. hehe..

perkara tersebut sedikit menstress up kan kami berdua. tapi setelah bercerita dan bertanya pendapat kawan2 yang dah lepas. it's a very normal thing to happen.

semoga segalanya berjalan lancar..dan dipermudahkan.
amin.

Panduan Mengambil Hati Bakal Mertua

special dedicate to me n encik bolat.

dicilok dan diolah dari buku pesona pengantin Jul09

Jangan Takut
takut ni consider takut terpelanting sudu, terjatuh golek masa jumpa bakal mertua. dan yang paling berat, takut bakal mertua xsuka. kena reject. teetttttt!! apa pun, tipsnya ialah hilangkan rasa takut tu dulu. bawak pegi jauh2. sebab perasaan itu akan membuatkan kita kaku, tak tentu arah, gelabah, senyum pun kelat pahit semua ada. so kena bersikap positif dan yakin. jadi lebih rileks dan biasa.

Jaga Percakapan
Kalau bersembang, biar calon mertua yang mendominasikan conversation tu. kalau diorg jenis pendiam, jangan pula lawan diam skali. tanya2 la soalan2 yang patut. pasal keja ka, pasal bola ka, pasal kammpung ka. ini kira effort nak beramah mesra la kan.

Jadilah Diri Sendiri
senang cakap susah nak buat. we tend to be so damn nice. masa cakap atau cara penampilan. just be yourself. supaya lebih selesa dan bertenang.

Puji Memuji
Find any good point to give the compliment. rumah cantik ke, bersih ke, masak sedap ke, ramah ke..tapi please avoid puji pasal harta. macam nampak gila harta plak. contohnya, kayanyaa... (gilo ko..cakap dalam hati sudah..)

Tawarkan Bantuan
Offer diri utk tolong apa2 yang dirasakan perlu. Kemaskan meja ka, angkat barang ka. Ingat, jangan anggap kerja dapur kerja perempuan semata-mata. Lelaki juga bertanggungjawab menlakukannya juga.

Dress for success
First impression penting. cara pakaian tu jangan la selekeh. dress up. kemas dan sopan. walaupun menjadi diri sendiri, tapi jangan lah dengan tshirt lusuh dan jeans koyak. agak-agak la kan..

Sopan
Mana-mana orang tua pun suka anak muda yang sopan. Lelaki atau perempuan. Apa pun kekurangan diri, boleh tercover dek kesopanan dan budi bahasa itu. Murahkan senyuman, ringan mulut untuk berterima kasih dan memberi pujian, bersalaman, cium tangan tanda hormat dan kalau boleh bawalah buah tangan.

Bersedia menerima kritikan
Calon mertua akan bagi pelbagai alasan untuk menolak orang baru. Kadangkala ini simptom susah nak 'lepas' anak. baik lelaki atau perempuan. Takut kalau-kalau anak kesayangan tak dijaga sebaiknya seperti beliau. Maka wujudlah unsur ragu-ragu dalam diri para ibu bapa ini. Hormati pendirian mereka. Berusaha memenangi hati mereka. Pada masa yang sama jangan berdendam atau membenci kerana tanpa disedari, kebencian itu akan terpancar terus dari raut wajah dan cara percakapan anda. Ini akan mejauhi lagi jurang antara kita dan bakal mertua.

skian.
harap bermanfaat kepada semua.

Monday, February 15, 2010

photographer

cuti seminggu ni telah digunapakai sepenuhnya oleh my mom utk pressure pasal majlis tunang. haha.. dah agak dah. encik bolat mangsa aku bebel dlm tepon. nasib lah.. tp dia dh kena warning awal pasal ni. so dia redha.

esok nak p bridal boutique..tgk2 pakej yg diorang ada. haih mak aku ni..excited.
as my dream, to make my mom happy, so i let her. kalau pakej tu within my budget, why not. saya mempunyai bajet yg sgt limited utk majlis tunang ini.
ok next entry pasal preparation for the engagement.

selepas tarikh didecide, saya membuat survey n asking around for the quotation for the photographer. baru tau, ramai gak rupanya photog kat utara n tak kurang gempak juga. as u can see kt sebelah, more n more link of the northern photog were added. sebab apa photog dulu? sebab pasal catering diuruskan oleh my parents. the next thing to be booked early is photographer.

ok, saya meneruskan perjuangan mendapatkan quotation n calling2.
the beauty lies in the eyes of the beholder. so mungkin yang saya kata cantik, ada orang cakap biasa saja. atau yang org cakap cantik, bg saya biasa saja.
di atas sebab gamba yang cantik, pakej yang sanggup ikut bajet saya, dan keramahan beliau, saya dengan senang hati memilih team beliau utk tunang saya. kalau ok, saya akan teruskan untuk nikah n sanding nanti. hooyeaah..

tak nak rekemen lg. tunggu hasil dulu. ok..

antara yang bawah ni saya rasa agak ok. (of coz one of them gonna be my OP for the engagement..hehehe..)

1. the clique pictures - azzaharry
based : perlis


2. snapsyndicate
based : jitra



3. myfotologi
based : sg petani


4. whitegroup - saya tak dapat nk curi pic diorg. so tgk sendiri kt website diorg yang agak gempak ni k.
based: alor setar

5. mizuary
based: penang

ada sgt banyak lagi yang telah disurvey2 dan dicontact oleh saya. tapi mungkin mata saya lebih suka gamba2 dari mereka2 ini. ada lagi yang saya suka. dah tak ingat..sbb banyak sangat. saya suka gamba2 yang more to the events, moments..x hanya terlalu focus kepada posing2 oleh pengantin. hehe..byk songeh.

sekian. berita.

Saturday, February 6, 2010

decided

i never thought my dear encik bolat would go and ask his mom this soon. it's a nice suprise for me. the date has been decided for the engagement day. with the agreement for both side. i know it took a lot of courage for him to say it out. i really2 appreciate it my dear.

the sweetest thing for today, when he said, u bukan girlfriend i tau, tapi bakal tunang i.

this is a big step for me and him, and my family..
the good part is before this happened.. i buat solat istikharah 3 malam berturut2.
and the next day, suma ni jadi.
alhamdulillah. i believe Allah show me and help me to the right path.

skang time nak kalut2 pasal kumpul duit n hantaran and etc etc etc..

please pray for us..

encik bolat, thank you so much.. =)

Thursday, February 4, 2010

photobook

since our date of engagement not yet confirmed and surely will be last minute decision, disebabkan oleh sebab2 yang malas nk cakap kat sini, maka dengan itu, saya tidak dapat membooking mana2 photographer idaman kalbu dan bajet. ni salah u ok encik bolat! huhu..

jadi my back up plan is to ask the kindness of my lovely dovey frens and family yang mempunyai kreativiti dan bakat serta kamera yang hebat dan canggih manggih itu mengabadikan moment2 bersejarah ku. lama dah korang tunggu kan..hehehe.. the best part is, it's free! haha.. ok la tu, ai dah belanja u guys makan kenduri. i lap u! hehe..

memandangkan manusia2 yang baik hati ini tidaklah membuat bisnes, maka mana nk korek album kan..nak tempah album kt photographer agaklah costly. seketul smpai RM500-800. adeh..lagi mahal drp byr pakej photographer for engagement. setelah korek2..view2..
saya jumpa ini! photobook!




source: facebook photobook

mcm magazine rupanya.
design sendiri. online. reasonable price.

ada a few finishing cover.
1. debossed hardcover - yang timbul2 tu
2. imagewrap hardcover - gambar atas hardcover
4. softcover - ni mcm cover magazine

harga. depend kepada size, finishing n pages.
range standard for 40 pages dalam rm128-rm336.
ok la kan?

design.
kena dwnload software yang kt website tu.
pastu design la sendiri. nak letak gamba camna..
senget2 ke..besar2 ke..skema2 ke..
pastu save, antar by hand or upload via internet.
this is a worldwide company. tapi ada kat shah alam.
waahh...bukan main promosi lg aku ni. patut dpt komisen.haha..

en.bolat sila confirmkan date, sebelum ai suh my mom contact u. haha..
i malas nak design sendiri album, kang cantek sgt, u suh i benti keja buat bisnes ni plak.
=P