:: love is a gift ::

Friday, October 29, 2010

A LOOONNNGG TALK about OP - please take note of this.

i have 2 more ver. for wedding photographer, including my OP. haha.. but we'll continue later about that. here, i would like share 2 important topics that all brides-to-be should take note.


TIPS MEMILIH WEDDING PHOTOGRAPHER

saya copy dari sini. thanks to ami yang tabah. credit to you.

Petikan dari photographer Faisal Rahim.

Aku harap tips ni membantu serba sedikit kepada pasangan yang mencari photographer kahwin mereka.

Konsep - Mula-mula sekali, duduk bincang dengan tunang. Cuba cari photographer yang sesuai dengan konsep wedding korang. Sebab setiap photographer mempunya style berbeza. Photojournalism ke, formal ke, klasik ke dsb. Takkan korang nak suruh photographer yang karekternya cool/alim2 tapi korang nak buat beach wedding pakai bikini loncat2 atau buat wedding dalam air? Mau demam seminggu photographer tu.

Recommendation - Oleh kerana majlis perkahwinan ni merupakan pengalaman paling berharga dalam hidup, seharusnya kita kena percaya hasil kerja orang yang terlibat dalam majlis kita. Jadi, adalah lebih baik kalau photographer yang dipilih tu daripada recommendation dari kawan2 atau saudara mara yang pernah bekerja dengan mereka. Jadi kita boleh agak camne nanti kalau dia jadi photographer kita. Kita juga boleh nilai sendiri hasil kerja sebenar mereka. Bukan setakat tengok sample album photographer yang biasanya hanya compile gambar2 terbaik mereka yang kekadang ada yang amik gambar orang lain punya (kisah benar),hua hua..

Budget - Wedding photographer ni bukan dinilai dengan harga album. Tapi dinilai dengan kemahiran ataupun pengalaman mereka. Sebab tu kalau nak pilih wedding photographer pastikan mereka dalam budget korang. Kalau tengok harganya lebih mahal, cuba tengok berbaloi ke tak pilih dengan perbezaan harga tersebut. Part-time photographer harganya lebih murah tapi ada risiko macam2. Full-time photographer biasanya harga lebih tinggi tapi mereka professional dalam kerja mereka. Masing2 ada kelebihan dan kekurangan. Yang penting pastikan mereka ada kamera sendiri, bukan pinjam sedara dia atau girlfriend dia punya, whoahaha.

Personaliti - Benda ni bagi aku sangat penting. Takkan korang nak kerja dengan photographer muka macam Hitler yang masam dan garang mcm nak gigit orang. Pastu pendiam dan tak mesra alam. Itik serama nak kena sembelih pun lagi mesra dari diaorang. Sebaiknya kenal dan berjumpa bertentang mata (tapi jangan terpikat-bahaya. Tapi ramai photographer hensem dah kahwin, wakakaka). Sebenarnya kita boleh tahu dia tu sesuai bekerja dengan kita atau tak. Orang jawe panggil ‘ada chemistry‘.

Deposit & Payment - Tang ni memang kena jelas sejelasnya. Kalau boleh tanya byk2 kat photographer korang. Camne dengan deposit kalau cancel majlis? Kalau majlis lebih sejam cas tak? bila kena bayar? malam ni nak masak apa? dsb. Jangan ambil mudah. Ia bagi mengelakkan kita di cas lebih sebab kita pandang ringan hal ini. Pastu melenting dan buat page ‘Hate Fan‘ kat Facebook, kekeke..

Tempahan - Photographer yang bagus biasanya sibuk. Jadualnya sentiasa penuh dan ada sebab mereka begitu. Kalau mmg dari kecik dah tengok hasil kerjanya dan dah besar mampu plak nak bayar (dalam budget) cepat2 tempah. Tapi janganlah 17 tahun lagi nak kahwin dah tempah. Entah2 photographer tu dah arwah. Sebab sehari bertangguh ada kemungkinan tarikh tu diambil orang lain. Lagipun bukan korang berdua je nak kahwin, orang lainpun nak kahwin gak, hehehe.

Lain-lain - Perkara lain ni kekadang perlu diambil kira. Antaranya adakah photographer tu ada pembantu semasa majlis, ada tak back-up equipment, camne dia pakai masa majlis nanti (korang boleh lempang dia kalau datang pakai seluar pendek time shoot nikah) dan perkara2 lain yang berkaitan. Apa yang penting photographer tu mmg wujud dan bukanlah photographer professional negara Pandora dalam cerita Avatar tu, hoho.

Kesimpulannya senaraikan beberapa photographer pilihan. Jumpa mereka dan lihat hasil kerja mereka. Kenal karekter mereka. 80% pelanggan aku datang dari bersemuka seperti ini. Mungkin sebab aku sangat comel, baik hati dan berhemah tinggi, wakakaka *perasan. Survey harga mereka dan pekej yang ditawarkan. Oh ya, photographer biasanya kurang entertain pertanyaan yang tidak serius terutamanya melalui mail.

Seeloknya pertanyaan tu disertakan dengan tarikh, lokasi, jenis album dll. Ini bertujuan nak jaga market dan pastikan hanya orang yang benar2 nak kahwin yang tanya. Bukan kanak2 bawah umur (boleh kena penjara ni) ataupun pesaing2 yang ada niat tak baik dengan mereka :) Ia juga bertujuan supaya mereka masih available pada tarikh yang ditanya tersebut.

Perlu diingat photographer juga manusia. Bukan robot, mereka juga ada perasaan. Ada masanya buat kesilapan. Itulah perlunya berbincang supaya benda camtu dapat diminimumkan pada hari bersejarah korang semua. Akhir sekali, tepuk dada, tanya pada diri sendiri sakit ke tak? hahahaha *takde kaitan, sekian. Wabillahi taufik wal hidayah wassalamualaikum warah matullahi wabarakatuh.


*********************************************************

'celebrity juling' syndrome

an article from a photographer
source: blog clickcouture

this is one of the many big issues a lot of my fellow friends faced nowadays. you prepared yourself for the job, you brought along the necessary gear, you wear your 'uniform' for your marketing & promotion, thinking you'll be the only one the guests will see strutting your stuff out ( especially if there are potential customers or brides-to-be among the guests ). but as soon as you stepped into the preparation room to say hi to the couple, BHAM!! another team ( i've also been to a wedding when there were even TWO! ) of photographers are already snapping away the couple enthusiastically. what should you do? act cool? or continue looking stunned at the door? hehehe..

for clients, they will say "you have to accept the challenge-lah" or some "i suka kalau ramai-ramai photographer ni, banyak angle!". some even say "sorry-lah ya, ada orang sponsor last minute!..." or " ni my best friend, dia suka-suka je nak belajar" so on and so forth. but whatever the reasons are, i am not against the idea of having more than 1 photographer from different companies but there are issues the pengantin have to take into consideration.

first of all, angle blocking. simply put, wedding photographers are angle freaks. in order to story-tell the event in the most creative manner, any good wedding photographer will go to great lengths to capture a moment in a different angle. sometimes the shot has been planned beforehand. i do know some photographers who uses their vast experience.. who have covered at the same venue over & over & over again, still check the floor plan, before everything starts. planning makes perfect, isn't it? they know when and where to shoot, to get that special shot for the client.

when the moment is up, the poor experienced photographer stationed himself at the spot he first planned. he waits, eagerly to snap. he's waiting for the right moment. suddenly, PAP!!! 2-3 photographers from the other team(s) covered the couple from the poor chap's lense, also scrambling to get an angle. and that's it. a precious moment is gone! a potential 'meletop-kinda-shot' has gone. repeat? i don't think so! :-). it works differently if you get a few photographers from the same team or company or brand. not only they're already used to work together, they would know when and where to stay off from each other's angle and also usually well equipped with walkie-talkies to communicate with each other. with different teams, i don't think we are allowed to yell to each other in a wedding. kekeke...

secondly, bored couple. i've been to a wedding whereby the unofficial photographer was always 'sticky' to the bride & groom. ke mana saja pengantin pergi mesti dia ada. all sorts of poses and actions dah disuruhnya pengantin tu buat. so when the time comes for the official photographer to shoot, they will give this look as if to say " hey, kitorang dah penat la pose! ". but hello!.. this is for the official photographer! we are the ones to prepare your album! and 'segala maknekaa' things that we've promised to give to the client at the end of the day. if we were not allowed or given this kinda look, how do you think the album will look like nanti? horror beb... hehehe

well, i know there are many other problems stemmed from this situation of banyak photographer, but i think i'll leave it to the clients to consider the ups & down of having more than 1 photographer ( or team of photographers ) from different teams on their big day ( from 1 team is OK :-) ). but this last problem is unfortunately very apparent in these events. i would love to call this ' celebrity juling' syndrome. ( tiada kaitan dengan mana-mana persendirian mahupun kumpulan yang bernama sindrom ). hehehe..

fortunate to capture a few celebrities' weddings, i always have this problem when it comes to group photo or just a simple portrait shot of the couple. why? it's because not just you who wants those shots, there will be many others next to you kelam kabut wanting that shot as well. i could remember when i was doing the shoot in Jakarta for Ashraf Sinclair and Bunga Citra Lestari, i had to have someone to stand next to me to signal Ashraf and BCL to look at me during the group photo session. next to me? berpuluh-puluh if not hundreds of other photographers. as the result, most of the shots, one will look at me and the other at someone else, and it's vice versa in a minute later. macam mata yang juling lah. sangat difficult to see at the same direction and in this case, at the same camera. and in many of my clients' weddings, this syndrome always occur during the cake cutting. hehe..

well, again, i'm not against having more than one photographer from different teams in an event, but please get the pros or the ones who has vast experience if you want to have more than one, because they should know how to avoid being in each other's frames or being a nuisance with one another. they'll know how to work seamlessly and not only you will save yourself from getting ruined pictures as the result from inter-framing of photographers, you could expect great photos from 2 pros, whom most likely will cover your event with different views from one another, without being in each other's frames! kekeke...

however, no matter what we as the photographer thinks, the call is still yours! hehehe. so decide wisely ya! :-P majulah photographer perkahwinan tempatan untuk negara! hehehe...

*********************************************************

as dear ashylla keeps reminding me, do have a 2nd photographer (unofficial), at least among the family members or friends to capture the detailing part. such as hantaran, deco, card, doorgift etc etc. the OP might 'miss' or forget about it, as he/she will be busy capturing the moments.

thanks for now.

p.s.: cik belle, ko nak jadi syndrome ni ke? haha..aku dengki.

Thursday, October 28, 2010

photographer hunting ver 2.2

ready utk sambung rambang mata? hehe..well, saja nak dengki kan kamu2 semua. saya sendiri pun rambang mata. jom lah join. hahaha...



saya verangan nak bergamba di sawah macam ni. ceria kan?
hehe..

pixelworks tengah buat promosi sampai hujung bulan ni! CEPAT BOOKING! PR diorang sangat efisyen dan bagus. guess what? harga promosi: 2 events - video+photographer RM3650. 2 events - photoggrapher start from rm1750. hah..mana nak cari. go n grab it! gambar2 diorang ceria2. suka.


kalau tak silap, ini ex-b2b blogger juga. ika.
wedding dia cantik sangat. warna biru.

cool huh?

ironi iris managed by a newly married couple. jasmin n oat. young and talented. package price starting from rm2000. try minta discount kat jasmin pakai nama saya. kot2 dia bagi..hehe. she's a blogger too. hee..


japanese school theme pre-wedding.
ida & apek. ida is a friend of mine. dolu2 dia study kt japan.
so, ni kira kenangan time bercinta la..

pre-wedding iza & tazry kat melaka.
comel kan. iza was my housemate.

solemnization

groom's side. ada joget lambak.
fun gila tengok gamba ni.
the dias from NGI.

custom pictures tengah buat promosi skang untuk booking 2011. 20% off. starting price below rm2k for 1 event. worth of paying i can say. memang saya penah tgk sendiri acad the photograoher buat keja. and saya penah tengok end product CP. memang puas hati. ok, ni pun boleh try guna nama saya for discount. maybe bukan discount tapi free gift - extra service ke.


shutterspeak

tempek gambar nakisha lagi. hahaha..
this on the day reception.

i just notice this pic. superb! huhu..canteknya..
nakisha & zach's post wedding pics.

shutterspeak, well-known and famous photographer team. need no more word i guess. memang gamba2 diorg lawa. photographer diorg jugak have good PR. friendly. starting price rm2500 per event. tak termasuk album etc.


sape lagi kalau bukan puan nawal. hehe..

and the bloggers. :)
(cis~ tak sempat join)

i reserve the comments to dear nawal, based on her own experience. PR skill for peveyhack tiptop! the otai is abg rashdi amin. sangat suka gambar2 diorg. pakej peveyhack starting from rm1499. berbaloi2. teruja nak booking. tapi, travel cost dah jadi mahal pulak. haih..kuciwa betul. penat pujuk chenta, tak berjaya!


...to be continued

photographer hunting ver 2.1

selepas 2 minggu saya kembali 'berjuang' memburu photographer terbaik. terbaik dari segi artwork, price, last but not least, PR. he/she will work around me the whole 2 days. so, i need someone yang saya selesa dengannya. baru buleh senyum dgn ikhlas dan gembira. hehe..

asking around here n there. google sana sini. buka magazine. saya jumpa banyak sangat photographer yang hebat2. so, i would like to share with some of them.


the bride is my junior in high school.
cantik kan? i miss u babe..

the middle one is her husband.
cute kan gamba ni..

ahmad fairus is husband the owner of rumah kebaya malaysia. since tatau bila, saya selalu jugak jengok2 hasil photography beliau. creative. editting pun cantik. tak penah nak berani tanya quotation. rasa tak mampu ja. gilo kau, otai kot. until one day, cik belle yang baru balik RKM bgtau ahmad fairus punya harga not that expensive. saya pun apa lagi, terus email tanya quotation. guess what? the price starts from RM599!! ternganga den. for 2 events ada package berharga rm1499! omg. PR wise, cepat reply, boleh discuss. personal experience oleh cik belle, dia kata, sangat baik..both husband n wife. sekarang pulak RKM tengah ada promotion. *wink*


azzaharry - the clique pictures



for me he is one of the best photographers in northern area. i adore his works. masa engagement saya nak amik dia, tapi dia dah fully booked. his PR is very good. he is nice n polite. i asked ashylla - the famous wedding blogger, her experience, masa engagement she hired azzaharry. dia kata ok. the price, less than 2k i can say, for 2 events. dia bukan setakat cover utara, dia cover satu malaysia.



before this i never hear his name. direkemenkan oleh cik belle (again). ehehe.. when i saw his pictures, wow! cantiknya. with no doubt, terus tanya quotation. unfortunately he's fully booked for that day. so, i don't have his quotation to share with you. but his PR is good. cepat reply. pastu dia rekemenkan his 2nd photographer memandangkan dia dah fully booked. *update from cikbelle: price starts from 1200 for 2 events. paling mahal pun 1800. semua package/event cover by 2 main photog!


...to be continued


more beautiful flowers in your hand

orchid + tulip


dahlia + roses


nak macam ni utk nikah, boleh? huhu..


or yang ni ke?


and this one for reception? ada ke roses purple kt kedah ni??? haihh..


ada x garbera warna purple?
i think i want this for reception.



orchid lah


hmmm... i want something mix up white n pink for nikah. maybe roses with some other flowers. and i want garbera for my reception. macam chicky sikit..ye ke? hahaha..

Wednesday, October 27, 2010

define a good photographer

selepas kejadian panic attack disebabkan perubahan tarikh, saya meroyan beberapa minggu kerana tak jumpa photographer yang berkenan di hati, di mata dan di duit dalam bank, hari ini dengan bestnya, saya mengumumkan, i've found one!

terima kasih kepada semua bloggers yang memberi cadangan here & there. komen, emel, post entry, fb. saya juga sempat meroyan kat chenta saya, kawan-kawan saya yang lain termasuk former photographer saya. haha.. nasib lah. but saya sangat bersyukur dan terharu dengan kesungguhan semua orang nak tolong saya. padahal kenduri lambat lagi, meroyan mcm nak kenduri minggu depan. heh! *drama queen tiba2* (tanak mengaku bridezilla)

during the process asking around for the quotations and suggestions, saya dapat a few tips daripada those who are related with photography and based on own experiences.

cantik itu subjektif! bak kata org putih 'beauty lies in the eyes of the beholder'..cewaah (tepuk2). don't expect people to see how we see it. tengok dengan mata sendiri. kalau suka, go for it. jangan ikut orang. kadang-kadang memang ada antara kita yang sama taste. :)

mana-mana gambar pun..hingga suatu masa, akan nampak lebih kurang sama saja. jadi, jangan sampai membazir. rezeki masing-masing..ikut kemampuan.

the most challenging part in wedding photography ialah masa kejadian. masa nikah, masa berjalan, masa makan, masa direnjis, masa orang berkumpul dan bergelak ketawa, masa jumpa saudara lama. masa kejadian. sebab masa tu dah tak boleh ulang tayang, pause action play. mau semua ni terlepas macam tu je? kalau dah tua2, takmau ke tgk2 balik masa2 tu. moment tu.. kalau perasan, kebanyakan photographer hanya upload gambar2 masa outdoor, masa make up & posing2. sebab gambar tu lebih mudah. x jadi, boleh ulang2. kalau photographer yang bagus, dia akan mampu cover event tu dengan shoot2 candid yang menarik semasa kejadian.


so as for today,

November

booking Official Photographer
survey/beli bunga pahar
survey/beli doorgift

p.s.: i will reveal my OP lain kali. penat. nanti sambung.. hihi..

Monday, October 25, 2010

beautiful tulips

i wish i could have this for my reception as my hand tied wedding bouquet.

soooo 'in' with my theme color..

i wish.....



or maybe this....




(heart melted)


mahal ok!! atleast rm200-rm300 per bouquet.

i won't spend that much just for that!


*sigh*


Friday, October 22, 2010

THE planning

somewhere in May, saya pernah menyiapkan satu sheet file excel untuk planning calendar. konon-kononnya perancangan untuk persiapan perkahwinan saya. thanks to cik xora & cik belle, yang banyak membantu dan berkongsi dengan saya untuk menyediakan planning calendar tu. tetapi, mungkin saya bukanlah orang yang boleh gunapakai hasil sedetails itu, jadinya saya tak pernah guna pun planning calendar tu. setiap kali saya bukak saya serabut. haha..

ataupun mungkin salah teknik merancang saya.

replacement to that, saya built up satu file excel baru, editted dari file xora, yang include budget saya, chenta, money flow every month dan terbaru monthly planning saya.

tab budget wedding saya

left: tab money flow
right : tab monthly planning


budget wedding saya & chenta - anggaran perbelanjaan dan perbelanjaan sebenar bagi setiap yang akan dan telah dikeluarkan untuk wedding. sebolehnya saya akan cari ikut budget. kalau budget saya, bahagian saya lah. kalau budget chenta, bahagian dia. kenapa saya simpan bahagian dia juga? satu, sebab saya ialah tunang merangkap jabatan perakaunan beliau. dua, sebab reminder untuk diri saya, betapa besarnya perbelanjaan dia kena keluarkan, jadi takleh demand2. huhu.. nak hidup sama sama sampai akhirat, insyaAllah. menda camni kena ingat. insyaAllah, lepas kawin, dia masih banyak ruang dan masa untuk menghadiahkan kita dengan barang-barang best. ;)

money flow - hanya money flow saya. tak termasuk chenta punya. perbelanjaan tetap saya setiap bulan dan simpanan saya setiap bulan. dapat elaun lebih ke, dapat duit raya ke, menang cabutan bertuah ke. tulis kat sini. hehee.. dan perbelanjaan bulanan untuk wedding. bulan dec bayar apa etc etc. perlu tahu jugak, apa yang masih ada untuk survive later.

monthly planning - sama ja dengan yang ni. plan saya untuk pengurusan wedding saya. kalau ada wedding planner berbayar takyah dah ni. hehehe..

dengan penuh rendah diri, saya suka berkongsi file ni dengan b2b yang lain, kalau berminat.

saya juga masih menyimpan, excel file untuk budget engagement.

*********************************************************

for those who emailed me, i a so sorry. saya telah kehilangan softcopy excel file ini. tatau p mana. mungkin terdelete masa reformat laptop.


monthly planning

November
booking Official Photographer
beli kasut sanding
beli kain bridemaids
survey/beli bunga pahar
survey/beli doorgift


December
beli cincin
beli hantaran
booking kadi
booking homestay for friends
payment booking wedding planner
design baju nikah
design baju reception
booking pelukis inai


January
kad kahwin
pre-wedding 1
booking dj & PA system

guestlist

February
pre-wedding 2
booking gendang silat / kompang
tentative event
HIV test

March
first fitting - baju nikah & reception
design pelamin, deco meja beradap, bilik

payment 1 for WP
kasut nikah

April
terima borang daripada chenta
confirm booking catering, khemah, homestay, OP, MUA
confirm dgn shasha pasal guestbook

confirm dgn eija pasal signbod
confirm dgn abah pasal marhaban, homestay family, gendang silat
invitation
list must-have shot and email to OP
tempah bunga

May
submit borang di Kedah
fitting - baju nikah & reception
confirm wedding cake
confirm inai
confirm hotel OP, OV, MUA
hantaran

June
jeng jeng..kahwin!
payment 2 for WP
payment 2 for OP
payment for MUA
payment for tok kadi


latest update:28 April 2011

Wednesday, October 20, 2010

back to basic - the photographer

when decided to get hitched, the first thing came across my mind was the photographer! tatau la kenapa. mungkin saya sendiri memang seorang yang minat tengok gambar2 yang cantik. cantik tu subjektif. dulu-dulu saya minat tgk gambar-gambar saiful nang. lively. kalau tengok gambar orang happy, terasa happy tu. kalau tengok gambar orang terharu, sebak sekali. see, how the great picture can actually affect the emotional.

then, mula lah list-list photographers yang gempak2..udey ismail, sangat unique n hidup. peveyhack, shutterspeak, custome pictures bla bla bla bla.. sampai la rambang mata. haha.. i have high taste (ye ke high?) in photography. bagi saya itu saja kenangan sampai tua saya.. susah kot nak simpan doorgift ke kad kawin. huhu.. tapi saya have very limited budget. i did my surveys berbulan-bulan sebelum tunang. utk tunang, main hentam je, janji ada. nasib baik turned out okay. n i booked my wedding OP 10 months before my wedding. syahiran, supposed-to-be my OP. but due the changes and the attempt of the panic attack, i 'lost' for my solemnization & reception.

tak pa, redha. majlis bertandang, masih menggunakan perkhidmatan beliau. (hi syahiran, if you're reading. )

and, i believe there's someone, somewhere, with great talent & good price is ditakdirkan menjadi the one yang akan capture our big moment.. the best yet to come! :) (ayat sedapkan hati)

dear friends,
kindly share with me if you have any suggestion..
as i told ya, my budget is very limited.

around rm2k++
- 2 events different day
- at least 1 custom album + 1 sticky album
- travel charge & accommodation - alor setar kedah

hiks..ada tak?

toolloonngg laaa suggest!! huuu...

luv ya~~
thank you so much in advance.

cikbelle, kalau awak nak bagi 10suggestions lagi pon saya nak..hehehe..

Tuesday, October 19, 2010

the frames - have anyone seen this?

ada sesapa pernah tengok tak frame ni kat mana-mana kedai?

almost a year ago, i posted this entry. i guest no one was reading this blog yet during those time. dan masa tu saya lebih banyak berangan daripada berfikir untuk merealisasikan. tapi, bila saya tengok2 balik.. apa salahnya kalau direalisasikan. frame ni akan jadi hiasan di rumah 'kami' kelak. pada hari majlis saya nak letak dekat dengan meja guestbook. saya nak letak gamba saya masa kecik yang saya perasan comel, gamba dengan family, zaman sekolah, universiti, masa gembira dengan kawan-kawan & gambar pre-wedding & tunang.

Monday, October 18, 2010

life planning

memang kita tak boleh tentu pastikan pengakhiran kita. tapi kita still boleh do what we can do best, plan! sejauh mana korang dah buat perancangan hidup masing-masing? saya terkedu bila first time baca entry ni "life in 16 years from now". she is a b2b cum my schoolmate during high school. tiba2 rasa left behind. roughly idea yes ada la saya berangan. nak amik master, nak kawin umur 25..haha.. tapi tak penah la pulak plan camtu punya detail. salute to you She!

she, hope you dun mind i share your list here.

22 - 2008 - graduated. checked!
23 - 2009 - beli kereta . engaged. checked!
24 - 2010 - get hitched.
25 - 2011 - work stability. beli rumah.
26 - 2012 - 1st baby.
27 - 2013 - further study (2nd degree) - belajar sambil kerja ni.
28 - 2014 - 2nd baby
29 - 2015 - focus on family, work, study.
30 - 2016 - pergi haji
31 - 2017 - career development. hint's turn to develop his career.
32 - 2018 - buy 2nd car (for hint) sbb kereta ai da abes bayar time ni. 3rd baby.
33 - 2019 - live a happy life *rilex kejap*
34 - 2020 - further Masters
35 - 2021 - 4th baby
36 - 2022 - hint's turn to develop his career.
37 - 2023 - hint's turn to develop his career.
38 - 2024 - 5th baby
39 - 2025 - own a business.
40 - 2026 - settle all loans. settle down.

impressing right? this is hers. not mine. i still dun have mine yet!

(sedang plan untuk 7 bulan akan datang dulu..hehehe..will update soon)



Sunday, October 17, 2010

seri inai

inai adalah penyeri pengantin.. memang tak dapat dinafikan. kalau dulu, biasanya kita tgk orang pakai inai di hujung jari, sekarang dah ada option utk inai lukis. my dear mama requested me to pakai inai yang lukis2 tu. huhu.. pakai yang simple2 sudah la kata mama. bila lagi nak pakai. bukan selalu. cantik.. lagipun 2 3 hari ilang la.


source : google

but since ages, i always dream of a classic way of wearing henna, yang kat hujung2 jari je tu. simple yet elegance. tapi kesian pulak kat mama nak tengok her only daughter pakai inai lukis2 tu. my chenta, kalau boleh tanak inai lukis2 tu, comot dia kata. huhu.. tapi as always, dia selalu tolerate and say okay if i still want it. no big deal for him. lukis ke tak. janji kawen. haha..

source : google

me..sangat serba salah bila mama request that something against my will. all i want her to be happy on my big day. tapi nanti gamba tgn ada inai lukis2 tu sampai tua woo..huhu.. i'm still thinking about this. i did email a few henna designers/drawers. never thought drawing henna can be that expensive. sampai rm300-rm400. aduih..

here's something i would like to share with you.
source: dayu's henna design (www.dayudesigns.com)

Hasil warna inai itu sebenarnya bergantung pada individu - kulitnya dan jenis darahnya. Ada setengah pengantin tak berapa pekat dan ada yang merah gelap. Kebanyakan pengantin yang berdarah jenis 'O' bila dayu lukiskan inai.. hasilnya merah gelap dan cantik. Kebiasaannya, sessi menginaikan pengantin berlangsung di sebelah malam.

Tips-tips menjaga lakaran henna

Ada beberapa tips sebelum & selepas henna dilakar antaranya :
  • Tangan hendaklah bersih dan elakkan disapu lotion & pelambab.
  • Selepas dilakar henna harus dibiar semalaman atau sekurang-kurangnya 7 jam. Tapi untuk pengantin biarlah sehingga pagi besok supaya warnanya lebih tahan lama.
  • Jangan cuci lakaran anda dengan air untuk mengelakkan warnanya pudar. Anda boleh menanggalkan henna yg telah kering dengan mengikis sedikit demi sedikit.
  • Untuk mengekalkan warna supaya lambat pudar elakkan dari selalu kena air (basuh pinggan & baju or mencuci rambut).
  • Ukiran henna kekal pekat & terang dlm masa 3 hari pertama dan mula pudar selepas itu. Biasanya henna akan betul2 hilang dalam seminggu hingga 3 minggu bergantung kepada setiap individu itu.
  • Manakalau Henna yang dipakaikan di hujung jari Hasil warna inai itu sebenarnya bergantung pada individu - kulitnya dan jenis darahnya. Ada setengah pengantin tak berapa pekat dan ada yang merah gelap. Kebanyakan pengantin yang berdarah jenis 'O' bila dayu lukiskan inai.. hasilnya merah gelap dan cantik. Kebiasaannya, sessi menginaikan pengantin berlangsung di sebelah malam.

agak-agak tak lekat jugak..pakai 2 ruas macam nahwal. puas hati. dah ko pengantin, xde orang nak cakap apa2 pun. cantik je.. hehe. tiba2 masuk cite nawal.


p.s: cantek tak layout baru blog saya ni? cik belle, kenal x pokok2 love kt bawah gamba header tu? hehehe..

Friday, October 15, 2010

bring it on - the hantaran

semalam (ke kemarin?) saya cakap tepon ngan mama. tanya pasal hantaran. saya tengah plan bila majlis bertukar hantaran akan dibuat. majlis nikah saya sehari sebelum majlis resepsi. tentatifnya, akad nikah di masjid, kenduri kecil2an di rumah. esoknya majlis resepsi, juga di rumah.

masa majlis akad nikah di masjid, hanya perlu dibawa cincin dan mas kahwin dari pihak lelaki. dan cincin dari pihak perempuan. hantaran lain belum lagi.

option 1
majlis pertukaran hantaran dijalankan selepas majlis akad nikah. iaitu semasa kenduri kecil2an. hanya disaksikan keluarga dan sahabat handai terdekat. bridemaids saya akan berpakaian sedondon pada hari tersebut. turun membawa dulang hantaran.

option 2
majlis dijalankan semasa majlis resepsi. rombongan pihak pengantin lelaki akan datang bersama hantaran2. jadi nampaklah meriah sikit, selain jalan lenggang lengguk. majlis bertukar hantaran semasa bersanding. bridemaids saya akan berpakaian sedondon pada hari resepsi.. hantaran dibawa turun selepas pengantin duduk di atas pelamin.

option 3
hantaran dibawa semasa resepsi. tapi barang hantaran dari pihak perempuan telah siap diletakkan di tapak hantaran. bridemaids ikut pengantin sambut pengantin lelaki. hehehe..

keputusan masih dalam perbincangan.

what say you?


the changes

due to the salah bajet tarikh cuti sekolah tahun depan, the date of my solemnization, reception & bertandang telah diawalkan seminggu.( cik belle, terpaksa lah share weeding date ).

alhamdulillah~

catering - booked & revised
khemah - booked & revised
wedding planner (her) - booked & revised
wedding planner (his) - booked & revised
MUA - booked & revised


photographer
my dear photographer dah ada booking lain masa tarikh reception. yang lain (nikah & bertandang) ok. saya sangat mengharapkan dia yg shoot gamba saya nanti. kitorang dah kamcheng (bukan kambing). bak kata nawal dengan abg wira, dah rasa connection tu. photographer antara yang terawal yang saya dah booked. syahiran pun cakap saya orang pertama booking utk june tahun depan. siap dia gelakkan saya. hampeh..haha. tiba2 jadi camni pulak. dia pun dah booking tiket flight ke kedah untuk ke wedding saya tu. huhu..sian dia. belum dapat kesimpulan, sebab syahiran nak confirmkan dengan client tu. huhu..saya tak nak mengharapkan sangat. saya mula kembali survey2 photographer. perlu redha tapi ada sedikit rasa down. dan ada rasa malas nak cari. rasa nak belasah je sapa2. bajet dah la tak tinggi mana.. ada hati aku p tanya udeyismail. hahahaha..

Tuesday, October 12, 2010

panic attack!


tadi baca blog journeytojune2011. tahap terkejut beruk dgn post beliau. cuti sekolah bulan 6 awal seminggu daripada jangkaan asal. habis aaaaa!!!!! aku dah booking macam2. rasa nak terberak suma ada...aaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhh!!!!

terus panic attack on! tak dapat berfikir dengan bijak dah. abis semua kwn2 ptd aku contact. suh confirmkan. sengal kan tak bukak website MOE je. dan inilah takwim persekolahan 2011 yang sudah dikeluarkan oleh kementerian pelajaran malaysia.
click here.

terus contact MUA, photographer, WP, mama abah, tunang, qistin. hahaha..ni namanya panic ok. harap maklum.

mua ok. *ilebiunenekberuang*.
photographer tatau lagi. pls syahiran..i want you! *sobs*
yang lain2 sedang dihubungi.

dugaan.

yeay! kawin awal seminggu!

tolong doakan semuanya berjalan dengan baik...

Monday, October 11, 2010

worth of buying


the tips are great.
the pelamins are so damn gorgeous.

****************************************************************

Q&A opens the pre-order for COUPLE t-shirts!!
click for more info.

****************************************************************



Sunday, October 10, 2010

baju mereka - questioaire

bridemaids
saya sedang berfikir-fikir. do i need bridemaids? maksud saya official bridemaids. saya sangat yakin kawan2 dan sedara mara akan ada bersama saya masa tu. perlu ke bridemaids yang berpakaian warna sedondon? kalau untuk resepsi di hotel atau dewan..ya, saya rasa perlu. untuk berarak masuk bersama. tapi reception saya di rumah. masa bilanya mereka ini berfungsi semasa majlis? kalau untuk nampak cantik dalam gamba tu saya faham.. ke sebenarnya bridemaids ni diperlukan masa majlis nikah? untuk membawa dulang hantaran? heheh..ya ampun..saya sangat blur tugasan bridemaids ni.

MOH & Bestman
kalau pengantin pakai warna cerah..MOH & BM patut pakai warna cerah/soft ke a bit gelap? contohnya, kalau saya pakai warna putih ada beads purple, kalo diorg pakai purple gelap, tenggelam tak saya? hahaha..(*penting wooo untuk tidak tenggelam*) ke patut diorg pakai soft purple/light purple? ataupun contohnya saya pakai biru muda, diorang pakai biru gelap..ok ke? ke diorang lebih sesuai pakai warna silver/cream?

*************************************************************

preparation update

1. MUA dah booked
2. catering dah booked
3. homestay dah booked 1. 1 lagi belum.

*************************************************************

Wednesday, October 6, 2010

moose don't loose - make up review for you

special entry utk moose on the loose. here, i would like to share with you (all the readers) pics of my friends, classmates to be precised, yang telah dimekapkan oleh kak 'abg' ram. my MUA for engagement. the pics are 'virgin' (no editing except for the watermark or maybe compressed by facebook). aku curik gambar2 ni. hehe.. do your own judgemnet.

Syira, on her solemnization day with her sisters.

Syira loved her make up, done by kak ram. she's the one who recommended kak ram to all of us. in the real life, yes, i agree she looked so lovely and sweet. the make up was blend well in her skin, enhanced her beauty.

Qistin, the famous Q&A on her wedding day.

Beside of those cute & creative DIY thingy, 2 things yang she loved the most about her wedding were the make up by kak ram and photographer by photoaura. full review by her, you can read this.

Nakisha, the beautiful bride on her night reception.

nakisha is a very particular when comes to err..anything, must be simple but nice. since ages. yes, she look best in her natural beauty. buat apa nak cover2 touch up lebih2 kan.. so, as others, she purposely request for a natural make up. she hired kak ram only for the dinner reception, and she did mention to us, that she regretted that she didn't hire kak ram for the whole events (solemnization & day reception). she went for trial dulu, dan request apa dia nak, apa dia tanak. tapi..dia ni memang dah cantik, pakai bedak sejuk pun cantik. sekian!

the make up for my engagement also done by kak ram. almost bring tears to my mom. as mama said 'cantiknya anak mama..' sambil air mata bergenang. oh, saya tak penah bermekap before that. dan sangat pemalas dan tak penah kenal pun barang2 mekap kecuali compact powder. my mom was so risau takut2 saya tak nak bermekap on that day. every single day she kept remind me to have make up masa bertunang. hehe.. those words n happy tears, saya puas hati dengan make up saya. :) pics? p carik kat link archive tu. haha..

i did ask kak ram, dia boleh tak mekapkan smokey-eyes (cewah..baru belajar perkataan ni), apa ke..kak ram cakap, semua boleh. as per request dia akan buat. real life, saya belum penah tengok hasilnya. so nothing much to comment about that. see, that's y kak ram was in my top list.

p.s.: i've booked my MUA!!! yeaaay!! a BIG tick.. (tapi bukan kak ram..wahahaha...she's a real she.)


Tuesday, October 5, 2010

hati macam lalang - mekap

selagi tak booking sesapa, selagi tu la hati macam lalang.
kejap nak itu kejap nak ini. dah book, pejam mata, redha je.

bila memikirkan budget, saya rasa nak amik 'kak' ram saja. tapi sebenarnya, saya teringin dimekap oleh perempuan. kononnya, nak dibatalkan wuduk oleh si suami. hahaha..kalau aku tak terbuang angin la. haha.. tapi yang sebetulnya, kalau perempuan, saya nk import MUA dari kl. insyaAllah kalau ditengokkan kepada portfolionya, lebih cantik, lebih soft mekapnya. huhu..camne ni...

harga, termasuk transportation 2x ganda kalau amik mak andam di kedah.

saya sangat serabut kalau fikirkan pasal mua. mama saya kata, kak ram mekap dah ok..(referring masa tunang rituh) cuma kena tebal sikit laa..huhu..

encik tunang tersayang kata ok ja mana2..hahaha.. dia memang my best supporter.

1. kak anis- anis finesse touch
tengok la dia mekapkan yaya, superb lawa..eh..tapi yaya tu memang dah lawa. letak bedak sejuk pun lawa. ok contoh yang tak aci. tapi memang lawa laaaa!!

2. nurin - nurin make over

3. kak naza - naza sentuhan derina

4. emma pesona

:( if only orang boleh tolong decidekan....n bagi duit jugak. huhu..


Sunday, October 3, 2010

Permohonan Perkahwinan Bagi Lelaki - Negeri Selangor

* Buat Kekanda Yang Dikasihi *

source: laman web rasmi JAIS

PROSEDUR PERMOHONAN NIKAH (LELAKI)


** HADIR KURSUS PRA PERKAHWINAN

** DAPATKAN BORANG 2A DI JAIS/ PAID ATAU DOWNLOAD BORANG DI SINI.

**

A ISLA DAPATKAN BORANG PEMERIKSAAN UJIAN DARAH/ HIV DARI BAHAGIAN UNDANG-UNDANG KELUARGA JAIS ATAU PEJABAT AGAMM DAERAH.

**

LENGKAPKAN BORANG DAN LAMPIRKAN DOKUMEN SOKONGAN (3 BULAN SEBELUM AKAD NIKAH)

** DAPATKAN PENGESAHAN PENOLONG PENDAFTAR NIKAH QARIAH

** DAPATKAN KEBENARAN BERKAHWIN DARI PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH(PAID)



SERAHKAN KEBENARAN KEPADA PIHAK PEREMPUAN


DOKUMEN SOKONGAN YANG DIPERLUKAN

** SALINAN KAD PENGENALAN / PASSPORT(Jika pemohon warganegara asing)

** SALINAN KAD PENGENALAN 2 ORANG SAKSI/ PASSPORT (Jika saksi warganegara asing)

** SALINAN SIJIL KURSUS PRA PERKAHWINAN (Diiktiraf oleh JAKIM/ JAIS/ JAWI/ JAIN)

**

BORANG LAPORAN PEMERIKSAAN UJIAN DARAH/ HIV YANG TELAH DIPERAKUKAN OLEH PIHAK KLINIK KESIHATAN KECIL KERAJAAN YANG TERPILIH SAHAJA.

** SALINAN BORANG PERMOHONAN 2A (Jika pemohon nikah luar daerah/ Negeri/ Negara)

**

SURAT PENGESAHAN MASTAUTIN PEMOHON DARIPADA PENGHULU/ KETUA KAMPUNG/ NAZIR MASJID/ PENGERUSI JKKK/ PENGERUSI JAWATANKUASA PENDUDUK TAMAN PERUMAHAN

** SURAT PERAKUAN CERAI/ KEMATIAN PASANGAN DAN SALINANNYA. (Jika pemohon duda)

** SURAT ATAU KAD PERAKUAN ISLAM DAN SALINANNYA. (Jika pemohon Saudara Baru)

** SURAT KELULUSAN DARI KAGAT/ PDRM. (Jika pemohon anggota Tentera/ Polis)

**

SURAT KEBENARAN BERKAHWIN DARIPADA KONSULAT ATAU KEDUTAAN ATAU IMEGRESEN.
(Jika pemohon warganegara asing)


Download Prosedur dan Syarat-syarat Prosedur Permohonan Berkahwin Bagi Lelaki

DOWNLOAD BORANG PENGESAHAN PEMASTAUTINAN


for more info : sila ke http://www.jais.gov.my/

Saturday, October 2, 2010

setem

bukan cerita customized setem. tapi setem tak cukup. recently asik dapat surat denda dari pejabat pos. sebab penghantar surat letak setem tak cukup. maka, penerima terpaksa lah bayar denda. so far, tak ada lagi dari blogger. semua dari kawan-kawan lelaki. haha..well..lelaki..biasa laa..hehe

fyi, harga setem untuk pos surat tengah naik 100%. minimum setem sekarang ialah 60sen. ye 60sen! mahal kan..tapi kalau dah segala-galanya dah naik harga, logik la pos malaysia naikkan harga setem pon. sejak i dont know when, saya tak penah dengar harga setem dinaikkan. so saya redha kenaikan harga ini. untuk kad kawen standard, bukan hardcover, harga setem dalam 80sen-90sen.

sekarang kan zaman teknologi, facebook kan ada, blog pun ada, email pun ada. jadi pandai-pandailah guna. hehe..cuma pendapat saya, kalau kad ni, lebih sentimental value. =)

update:
* tips daripada cik meey@ *
thank you so much dear!

klu nak pos kad kawen pd harga minimum (60 sen)!

1) guna white envelope.harga setem lagi murah compare to brown/other colours.
2) envelope tu kosong kecuali nama dan alamat penerima la kan!haha.i means elakkan dari customize envelope tu dari letak nama pengantin dan else.
3) berat kad kahwin standard-normally 230-260g la.hihi.
tapi, nak lg jimat!facebook suda.kan?kan?kan?