:: love is a gift ::

Monday, February 28, 2011

recently..

i was



source: google

yes, SICK.

bad, but not serious.

he came down to Johor to see me.

he took a very good care of me.


very patient with my mengada2.

today he left a healthy me, but very sick of missing him,

with these..


ye lah2, aku yg mintak. dgn alasan, untuk mengurangkan cukai dia.
hehehe..


dear Allah,
i can't thank you enough for sending me so much love.
thank you ya Allah..



Wednesday, February 23, 2011

Tuesday, February 22, 2011

100


lek aje tinggal lagi seratus hari,
banyak lagi belum setel.

lalalala~~

hehe..

sapa cuba2 nak saiko kan aku,
aku sula pakai heels sanding aku yg tajam tu..
hahaha..

dah,

bye.

Monday, February 21, 2011

takkan melayu hilang di dunia

al-kisah hari ini bercerita tentang persiapan majlis bertandang. encik chenta dengan tekad nak pilih warna favouritenya biru muda. aku dgn menggodanya suggest, biru turqoise la 'in' darling..ewah over tau aku exaggerate. pastu aku tunjuk la gamba2 wedding ashylla kt facebook saiful nang. dia pun ok. theme color - tick.

source: saiful nang

pastu dia dgn pantasnya decide satu butik ni as his decorator. sebab dah well-proof masa wedding masa my sister kawen, they did their their job dengan baik. so, pakej kawen - tick.

as the time goes by, he keep asking, what combination color should he use for his side.. i suggest to him mustard yellow & cream to add with the main color - baby blue/ turquoise. so decided. and this is the inspiration board by perfect pallete.

source: perfect pallete

dan apabila bridezilla mode turn on. dan tamak. maka, I decided to have modern theme kat bride's side and traditional theme for his side. haha.. orang tamak selalu untung. kalau pening2 tatau nak pilih, i always choose to pass the option for majlis bertandang. jadi semua dapat kan. hehe.. and lucky me, his family just follow what we had decided.

as it is gonna be a traditional theme, so the outfit will be songket. a very traditional kebaya songket for the bride. kasut je aku pakai yang kurang traditional. haha..kasut silver tali2 sexy. ekekeke.. dah beli kena la pakai.

source : quiny bridal

nak pakai tradisional minangkabau camni, encik chenta tanak. dia takut aku terbalik ke belakang. hehehe..

source: google


as for pelamin, i would love to have this kind of pelamin. bunga2 gantung kt atas. sebab belah groom, pelamin buat kt luar rumah, boleh la buat camni kan. aku tak bagitau encik chenta lagi ni pasal pelamin camni. rasanya dia ok je. hopefully..

wedding my housemate, iza & tazry
pelamin by NGI
picture by custompicture


wedding my cousin, jijah n krie
curik dari facebook beliau
hehe..

MUA, redha ja dgn yang ada dalam pakej memandangkan farina jamal tak available. :|

walaopon theme tradisional, tapi tak ada team silat kot, unless kalau elya n husband dia nak offer diri masa tu. hahahaha.. but maybe we gonna have a kompang team untuk iring pengantin.

catering - dah booking.

card - design in progress.

homestay - dah booking.

bunga pahar - done.

doorgift - decided. tapi tak booking lagi.

hantaran - done. deco - belum.



Sunday, February 20, 2011

of the nikah shoes AGAIN!

last wednesday baru beli so-called kasut nikah. masa jumpa tu mcm terpukau, but then ada satu perasaan mcm 'this is not as of my dream shoes'. tapi cantik. and plus to that, when a bestfren of mine ckp kasut tu mcm meriah sgt..aku jadi goyang plak. dem. dah la mahal. haiihh...

semalam p jalan2 ngn she kat JB. pastu ternampak sesuatu yang menarek hati. syaitan pun menikam2 di belakang. ekeke.. orang tamak selalu untong maa...muahahahahaha.


dah malas nak teaser2. tgk lah rupa kasut ku. putih suci tak..hehehe..
suka!

harga? less than rm30.
tempting?
ada byk size lg rituh. nak kirim? hehe..




belakangnya tali. hehe..ada bling2 sikit.


ni testing letak brooch.

should letak or biar plain je?

kasut meriah yang mahal tu camno? hehehe..
dun worry be happy.
kan ada 3 majlis.
jadi ada 3 kasut.
:D


kasut nikah - tick.
kasut sanding - tick.
kasut tandang - tick.

Wednesday, February 16, 2011

of the nikah shoes

hari tu, aku dah beli kasut utk sanding. it's wayyy better than i ever dreamed of. as for nikah shoes pulak, i always, always wanted a white shoes. a very simple one. so i can patch the brooch, maka jadi tadaaaaa....ekeke. guess what, i already bought the brooch, ever though i was not yet found the shoes. hehe..over kan.

of my dream nikah shoes

this is my first inspiration shoes. the first time i saw this pic in saiful nang's album for ashylla whitelacetale's wedding, immediately i knew, i want a white decent shoes like this. so the color must be WHITE!

source: saiful nang
ashylla's wedding shoes by man kajang


then, i started to look around for the white shoes. nothing hit me yet.
a friend of mine got married to a beautiful girl with a beautiful white nikah shoes. damn, i love the shoes so much. i asked her about the shoes. dia beli kat ipoh parade. adoih..bila masa pulak la aku nak p cari kt ipoh tu. bersungguh sangat. seriously suka sgt kasut dia. huhu..


source: photoaura
beautiful zati with the beautiful shoes.


and of kos, pakcik gugel menjadi sahabat setia any b2b. and i found this shoes. mak aii.. gojes gila kot ada flowery2 camtu. imagine aku tempek brooch bling2 tu kat depan. gempak tuu...haih..mano nak cari ni...

source: pakcik google


pastu terpikir, kalau belakangnya tali pon would be nicer jugak. sebab aku ni jenis cepat melecet. selesa sikit kalo jenis tali camni. hmm..bunga tu camna pulak? haha..angan2 tak kena bayar kan.

source: pakcik gugel lagi
sila imagine kaler putih ok. tq.


but today...
i end up buying a silver jenis tali2 ada bling2 kind of shoes.
huu..
camno ni?
tgk td..terpukau.

nothing as of my dream nikah shoes.
tadi tunjuk kat a bestfren of mine, dia kata macam meriah je utk nikah.
aiyook..
dan harga pun x menjadi idaman sgt..huhu

teaser of my nikah shoes


dan sekarang, aku nak buat hape ngan brooch dua ketul tu?
hmm..

tadi nampak kasut vincci yang macam menawan hati.
warna hitam. hehehe..
lalalala~~


ok back to topic, sesuai ke kasut bertali camtu utk bergamba hari nikah?
or nak tukarkan je, nikah pakai kasut purple, sanding pakai silver?

hmm..
how?




Tuesday, February 15, 2011

skincare before make up?

ok. aku baru stahun jagung belajar pakai skincare. sebab tu muka macam ape lg. before this my mom selalu bebel suruh pakai tu pakai ni jaga muka. being me, i always believe in a 'natural beauty'.. hahahahaha! tu org yg betul2 yang natural beautiful je lah ok! sila jangan perasan.

(tapikan..dolu2 masa sekolah tak pakai apa2 tu, muka flawless je. bila dah gatai pakai pencuci la, toner la, terus jadi pelik2? ke sebab muka dah naik macam2 aku start pakai pencuci?? tah, can't recall)

berbalik kepada topic,
skincare baru setahun jagung, make up pulak aku baru kenal beberapa minggu, ok tipu, beberapa bulan. hahaha.. baru kenal yg mana satu blusher, yang mana satu eye shadow, aku ingatkan sama je. baru tahu wujudnya lip liner...aku ingatkan celak ada warna merah. ceh..

jadi persoalannya di sini,

masa kawen nanti kan ada MUA make upkan...
pastu ada la petua suh lembapkan muka dengan ais before make up, pastu penah baca jangan pakai apa tah, takut make up tak tahan lama. jadi, before make up tu, tak perlu ke pakai toner, moisturizer, sunblock bagai??


serius tak tau ni.

':|


Thursday, February 10, 2011

nak pegi honeymoon pls

*verangan mode activated*

lepas wedding, dalam masa terdekat tak sempat nak pegi honeymoon. sebab cuti dah habis. dan dah masuk bulan puasa dan raya. hujung tahun baru boleh bercuti panjang lagi. tapi belum ada plan nk pegi mana.

kalau jauh, melbourne best ke? konon2 tempat omputih kan.
hahahaha. tapi..hujung tahun musim apa?
cewah..ade duit?

source here


ataupun honeymoon sambil shopppiiinngg!! dah berapa lama tak leisurekan diri sendiri kan. ye lah. bukan senang nk kumpul duit kawen kan. so why not honeymoon and do something we do best. ekekeke..to pamper ourselves sambil spending time together.
bandung pun ada tempat2 sejuk kan.
buleh peluk2..ekekeke..*gatai*


source : bandungtoday.com


aku rasa korea adalah tempat romantik. ala2 cite dlm movie tu la. tapi nak p masa musim bunga. bila pulak tu? adik aku cite..ada satu pulau ni. nama pulau cinta. tmpt diorg berlakon cite winter sonata tu. kat situ, suasana sgt romantik. daun n ranting kering pon diorg sapu pastu kumpul dlm bentuk love.

source : here


for a short getaway after penat2 urusan wedding ni, PD pun ok pe kan. avillion ke. ehehehe.. tanak kalah. nak yg mahal2 je.

source: here

honestly, aku memang nak pegi honeymoon. tapi it is my least priority of all. i have my whole-life to spend with him n go somewhere. kalau ada rezeki, alhamdulillah. it's a great bonus for me.

there's a place i want to be so much. a place that i miss.

p.s: kalau ada sesapa nak sponsor sila email k. ekekeke..

Wednesday, February 9, 2011

Tuesday, February 8, 2011

How to Be a Romantic Husband

Ladies, i know you gonna love this article. hahaha..hah, nak copy paste kt email la tu. (encik chenta, here's for you. hehe..ilebiu)

source : How to Be a Romantic Husband

Married women often complain of a lack of romance in their marriages. Sure, they know their husbands love them and they may even enjoy an excellent sex life, but they do not feel the romance in the relationship. Many men wonder what they can do to be romantic as a husband. Because men don’t crave romance the way women do, this can be a challenge. However, with a little bit of creativity and thought, any husband can be as romantic as he was when he was courting his wife.

  • Plan a surprise date night. If you have children, arrange for babysitting, make the reservations at the restaurant and even throw in some movie or theater tickets if there is a good show in town. Tell your wife what to wear, but tell her nothing about where you are going. This is sure to sweep her off of her feet.

  • Give her flowers for no reason. Women love to be surprised. If it is an important date, like a birthday or anniversary, flowers are expected, but unexpected flowers are one of the most romantic things a husband can do.

  • Touch your wife frequently in a non-sexual manner. A brief caress, shoulder rub, or even hug can mean so much to your wife, especially if it is not given because you are soliciting something in the bedroom.

  • Call your wife for no reason, just to say "I love you." If you know she is having a rough or stressful day, call to see how she is and remind her how special she is to you.

  • Leave notes around your house. If you are not a good writer, buy cards with sayings that reflect your feelings. If your wife is headed out of town, tuck little notes into her suitcase for her to find.

  • Remember something important to your wife and follow through on it. If you hear your wife mention that she would like to have her hair highlighted, take the initiative and buy her a gift card to her favorite salon. You can then arrange a time when she can go to have the work done. This will show your wife that you are a romantic husband because you pay attention to her wants.

Monday, February 7, 2011

spa in your own house!


yes! you read it well. Mobile SPA! with very reasonable price. relax kat umah sendiri. have no worries about traffic jam, parking, tol and fuel consumption. let them do the risau2 part. dok umah tunggu ja. menarek tak?

for bride-to-be, treatment yang direkemenkan ialah foot bath, full body massage, lulur/ scrub, yogurt moisturizer, flower bath. flower bath ni korang kena la ada bath tub. kalo shower camno nak masuk bunga2an kan. so yang ni lengkap lah from top to toe.

package ada a few choices. harga less than rm200.

boleh tanya kat the owner, apa yg dia rekemenkan.

she's a nice and pretty lady.

for mommy-to-be, ada pregnancy massage. yes, mommy-to-be pun boleh dimassage ye. boleh lay down n relax. release stress.

Kalena mobileSPA - http://kalenaspa.blogspot.com/

For reservation and enquiries please contact at kalenamobilespa@gmail.com
or call / sms at +6 019-2848 600


Friday, February 4, 2011

si kecil is me *mode tag*

1. APAKAH STATUS ANDA?
Status : Engaged & in love. *wink*


2. CERITAKAN TENTANG DIRI ANDA
kecik. physically. working in Johor. hometown in Kedah. what else? saya seorang yang pemalas nak edit list dan follow blog. tapi saya memang selalu jengok ke blog2 lain walaupun tak ada dalam list saya dan saya tak follow. jadi, jgn kecik hati eh..hihi..doakan lah saya jadi lebih rajin.


3. CERITAKAN TENTANG BLOG ANDA
hehe, guess what, sikecilberkata was blog remuk hati perasaan punya cerita. but turn to be a happy2 mode - journey of preparation nak tawen. hehe. i always love the feeling dengan blog ni. how i love to share my experiences, my feelings, the tips, the info and also aku suka those ppl yang sangat supportive. saya cuba tidak mencampur adukkan cerita harian yang tidak ada kaitan dengan wedding di sini.


4. APA PENDAPAT ANDA TENTANG DUNIA BLOG?
blogging is always about expressing your feeling. we need to say it out. so, here we are. saya tak pernah expect yang dunia blog boleh meramai dan merapatkan saya dengan orang lain macam sekarang. dunia tanpa sempadan kan.. :)


5. NASIHAT KEPADA KAWAN-KAWAN YANG BARU NAK BUAT BLOG
saya suka post xora yang ni - Tips menjadi Seorang Blogger B2B. saya setuju dengan setiap point yg diberikan.


6. NYATAKAN KEUNIKAN BLOG ANDA
di sini - macam mana saya bercakap kat luar. macam tu lah saya tulis. saya menulis untuk diri sendiri. sebagai ingatan dan kenangan.


7. SAMPAI BILA NAK MENULIS BLOG DAN IMPIAN ANDA DALAM DUNIA BLOG
dah lama saya blogging. since 2008. sikecilberkata akan berhenti bila tiba masanya. mungkin blog baru akan muncul.


8. TAG 5 ORANG YANG ANDA NAK KENAL
sk adam, nawal, lynda, nieza, harz

Thursday, February 3, 2011

it was 120, yesterday.

the ticker is from yesterday. genap 4bulan lagi. ya Allah, jantung dah berdebar. banyak lagi belum setel. financial pun goyang lagi. tah cukup ke tak. dengan jarak yang jauh. dengan mama abah tak ada orang lain nak tolong. semua cukup untuk membuatkan saya sangat berdebar. saya hanya ada sekali ja lagi untuk balik n setelkan hal2 yang patut. the next time, balik kawin sahaja.

tawakal.

semoga semuanya baik2 saja.

Wednesday, February 2, 2011

a heavy trip

bermula perjalanan dari johor, singgah di ayer hitam. ambil baki doorgift yang ditinggalkan di kedai masa beli hari tu, sebab tak muat kereta. huhu.. penuh kotak kt belakang keta sampai ruang tempat duduk. berat gila rasa keta masa tu.

pastu singgah kl. pegi jalan TAR. mission nak cari sampin songket putih untuk encik chenta, bunga-bungaan untuk hantaran dan kain lace mama.

cerita sampin songket putih.
selepas dicadangkan oleh beberapa orang bloggers, encik chenta pegi lah survey beberapa tempat di shah alam. corak dan kain cantik, harga tak berapa cantik. sebelum tu dah pegi survey kat johor. pastu dah cari kat jakel2. tak jumpa yang menarek hati. susah sangat nak jumpa kain songket sampin warna putih benang silver. then bila pegi kat city one plaza tu..mcm meriah gila sampin songket. cakap je nak warna apa, corak camna. penuh satu kedai. letak atas lantai tinggi sampai kepala. tanya2 harga, rm25. huh?? murah sgt ni! hahaha.. excited. tetapiii...disebabkan kami cari warna putih, jadi kena check betul2. sebab biasanya ada kesan kuning2 kat lipatan. dan ada kotor2. tak jadi amik yg tu. huu...murraahh tapii.. takpe..jalan2 dulu. kedai2 lain pon harga lebih kurang. songket parkistan. sulam mesin.

sampai lah jumpa satu kedai ni, songket dia agak menarek. sulam tangan dari india. harga slightly higher. still cheaper daripada songket terengganu. corak pun cantek. check2 xde kotor or kuning2. dapat lah tawar sikit. beli.

cerita kain mama
pastu pegi jakel. pelik. kali ni the SA tak push2. aku bgtau exactly apa aku nak. dia tak ada pun nak offer suh beli yang lain. siap suggest pegi jakel shah alam sebab kain mak aku nak tu dah habis. same goes dgn jakel shah alam, x ada pun nak push2. but still helpful. mungkin ada manager jakel baca blog b2b yang meluah perasaan tak puas hati dengan teknik dan taktik SA jakel suh beli kain kot. terus diorg ubah cara. dan lebih comfortable. ataupun..muka aku ni memang muka x de duit, sebab tu diorg malas nk buang air liur. tapi kalo diorg buat camtu pun, aku yakin boleh menepis dgn jayanya. silap2 diorg kena saiko balik. hahaha..

cerita misc.
berbalik kepada cerita perjalanan tadi. pastu rushing gila pegi sogo beli barang utk gathering. pastu rushing pegi umah kawan aku utk gathering. a great time i can say. seronok dpt hang out dengan kwn2 lama.

then, ptg tu pegi midvalley. cari brg hantaran encik chenta yang tak habis2 lagi. aku rasa sales masa CNY lagi tinggi discountnya. ye tak? tapi beli barang new arrival..haruslah tak ada offer pon. ceh.

the next day, tolong my sister pindah umah. the following day, balik kedah. alhamdulillah..banyak dapat setel.


barang-barang hantaran for both dah selamat di kedah
siap sedia untuk dihias cantek


pengikat jari, penambat hati
:)