:: love is a gift ::

Tuesday, November 29, 2011

Long Distance Marriage

 i was brought up to be independent, even though i am the only child. staying alone at home was never a big deal for me. since i was 6, i was left alone at home after pre-school, waited for my parents back from work. maybe because we was staying in a quarters in a rural area, so nothing to be worried that time. everyone knew each other back there. i could even running to my dad's workplace a second considering it was so near. during primary school, at the age of 10 and 11 to be exact, i was trusted to hop on bus and taxi by myself to go home from school. cool huh? thinking back all those..power gila aku. dah la size badan kecik secoet. hihi.. 

being the only child, x semestinya kena pampered all the time macam org selalu kata. i heard that a lot, like seriously a lot. n i returned it with smile. they just dunno. i was forced to be independent, to be on my own feet. 9 years studying and working in KL, 2 years in Johor really taught me a lot. 

so, i am from Kedah, he is from Negeri Sembilan. I am working in Kulai, Johor, while he is in Cyberjaya, Selangor. Jodoh, we met up and got married. considering my background history, i thought i'm gonna be fine. walaopon ramai cakap, dah kahwin lain. lain like how? lagipun kami tak penah tinggal sekali, terus LDM after kawen, x de efek sangat kot kan. yakin je ~ 

jeng jeng jeng! trust me, LDM is super sux. if anyone asking me for my opinion, i would definitely saying leave your work and stay together, without hesitate. if that is one of the choice la kan. but of course byk kena consider kan..but work ur best to stay together. Bak kata Ustaz Hasrizal 'Saiful Islam' "Perkahwinan jarak jauh (PJJ) adalah lumrah pasangan yang baru berkahwin. Tetapi hendaklah ada tempoh masa diikuti usaha untuk hidup bersama. Selepas rindu berjaya diatasi, ‘keselesaan’ saling berjauhan mula menjadi racun yang membinasakan! ". source here

it was tough. tougher than i thought. plus of the pregnancy sickness, make it worse. huhu.  tips to survive? hmm.. i'm still surviving it myself. but stay positive is the best key i guess.

but there's also kinda good part of it, i was enjoying my malas time. i can even eat on my bed. hahahahahaaha..ok buruk perangai. jgn ikut. 

Allah tak akan menduga hambaNya melainkan mengikut kemampuan. ye dak? so, i consider myself as one of the tough one. hoyeah.

and alhamdulillah~ rezeki baby mungkin, my application of being transfer has been approved. starting next year, me and baby will be staying together with encik chenta. alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah~ 

Sunday, November 27, 2011

review : photographer

if  you went thru my blog, i announced my photographer for both events here (photographer hunting ver finale). so, here's the outcome. for more pictures, err..korek la post2 lama. hehe..

Reception
chenta's side
by 




please bear with him for late reply of sms or email or returning your calls. memang rasa mcm nak pukol je kdg2. hahaha.. (joking..but serius dia mmg susah nk angkat call..huhu). and i think he should get a PA for himself. eventhough he's kinda mengarut dan meriah, but he's serious in doing his job done. he knew what's he's doing. masa shooting kalau kena buli dgn dia tu, redha je la, the pictures will turn out great. he's editting works pun aku n hubby suka. i love all his candid shots, n bila pose shoot with family n friends, dia pandai do something to cheer up the mood. 

album dah siap agak lama. aku n hubby dok terkedek2 nak p amik. last2 syahiran datang hantar kat rumah aku. hihihi.. siap delivery lagi. dia kata, kang sampai berhabuk x dtg2. lalala~ and surprisingly, he upgrade the album for no extra charge. besaq gila kot album tu. syok woo..! it's in photobook type. memang org tua2 tengok xyah pakai spek dah la. thank you syah! rezeki ~ Alhamdulillah. 


Solemnization & Reception 
sikecil's side
by 




aizat reached alor setar the night before my solemnization day. he came early to shoot for the preparation, deco and everything. his PR was good until the final product was delivered, and even after that (we shared about baby stuffs..hihi). he became the attraction for some of my girlfriends (gatai depa ni..haha) and was categorized as the handsome photographer. hahaha.. n ramai yang tanya dia tu adik zul scandal abby abadi tu ke. but no, he's not. and he's married with a daughter! sorry girlsss..hehe..

 he's kinda guy who didn't talk a lot while doing his job done. tapi bila nak suh pose, he always know what to do. sampaikan nenek hubby yg serious pun boleh tersenyum dek si aizat ni. dia ngn syahiran (who was the videographer) cooperate very well that day. his candid shots were so damn nice..(utk taste aku la). being a bride, ko memang takkan sempat nak menikmati kenduri tu. bila flip thru gamba2, mmg boleh bayangkan suasana masa tu..best sgt.

i received copy of all pictures (ALL means termasuk yang test lighting..haha) right after the event. kira malam lepas majlis nikah and reception tu aizat dah bagi. yes, i requested for that and he agreed. 

honestly, i did received lots of emails n comments regarding his past bad review. mmg cuak jugak la. sapa tak cuak kalo dgr cite diorg tak dapat gamba kawen langsung..hardisk crashed. boleh meroyan woo. i almost considering to cancel the agreement. rasa nak menangis pun ada. with limited budget and time. serabut jugak time tu. i knew those who came to me telling those things were being so concern, i can't thank enough each of you. lepas berbincang dgn encik chenta, few of friends, asking guide from Allah.. i decided to just go on with the flow, with few precautions movement. aizat was being nice to me, and aku fikirkan masa tu, maybe itu masa jatuh dia, n why can't i give him the 2nd chance. lagipun kalau aku tukar OP, apa yang menjanjikan things won't get any worse? semua tu kan rezeki. Allah yg tentukan. redha dan tawakal je. 

i choose not to say anything about this sebelum aku terima the final output. album after 3-4bulan baru dapat. tapi memang dia explain kenapa lambat. he kept in touch dalam masa tu. his company masih recovering daripada those incident. i didn't ask, but he told me his side of story. menda tu pun tak disengajakan. walopun diorg memang salah. alhamdulillah~ aku dapat apa yang dijanjikan. dan aku puas hati. 


p.s:
Just A Gentle Reminder
kita takkan tau what's going to happen to our day even though kita dah try our very best for it. so all b2b, berdoa lah banyak2 semoga Allah permudahkan segalanya. n please avoid giving bad reviews, especially bila menda tu bukan jadi kat kita. yang kita dengar n pilih yang konon2 bagus sgt pun can turn out disaster kalau bukan rezeki kita. takut sayang oi..takut2 bad review kena atas muka kita balik. Allah tu Maha Hebat. 

happy prepraring~ and i think this is my last review. 
pasni aku ceta menda lain pulak. 
takpun, bleh baca blog lagi satu..hehe.

thank you.

Salam Maal Hijrah.

Saturday, November 26, 2011

review : pelamin, baju, make-up

kamon! kamon! jangan malas. kata ku kepada diri sendiri. sikit lagi. xpe..atia lg lambat review. hahaha..tiba2 petik nama atia. ok, sebabkan malas nk edit letak watermark, satu pic is good enough untuk mewakilkan cerita yang panjang. 


As for pelamin, baju and make-up, semuanya pakej daripada Izz Studio Boutique dari Rawang. ye, bersungguh import dari Rawang ke Kuala Pilah. sebabnya, kalau nak cari sebelah negeri sembilan dah tak sempat. lagipun, kitorg dah pernah tengok Izz Studio punya hasil kerja. 

Bunga gantung2 kat pelamin tu aku yang gedik request nak macam tu. walaupun bunga tu tak berapa banyak as aku imagined, tapi bila tengok balik, ok je. alhamdulillah~ ramai jugak yang puji2 pelamin tu sebab sukakan bunga gantung2 tu. wa bangga aa beb. kihkihkih..

Disebabkan sebelah Kedah dah berdress bagai, so, untuk bertandang we decided nak go for traditional outfit. blue is his favourite colour. layankan aje lah. nasib baik cantik. kak ayu, owner of the boutique tambah beads kasik bling bling sikit. tu songket terengganu kot, panas dia bleh tahan laaa..aku still bleh maintain sengih lg, kira ok la kan.

Make up was done by a MUA (Make-up Artist) named kak nuri. she is a she male. n she's a MUA, means dia pernah make up artist..(bukan tukang mekap tp sebut MUA..huhu). she's actually PA merangkap personal make-up artist for Datin Seri Ummie Aida. aku mula2 mcm caya tak caya je ni. until satu hari tu, Ummie Aida upload photo kt twitter gamba dia ngn kak nuri, mentioning kak nuri as her PA. ok, fine..pastu dah caya. kak nuri sangat tak berkira, dia siap mekapkan pengapit n mama aku for no charge. mekap dia bg aku membuatkan aku looked sweet n somel2 gitu..(ok perasan). dia tunggu sampai habis bersanding..pastu touch up2 sikit sblm dia blk n aku p outdoor. aku konon nk minta no tepon dia..tp terlupa. huhu..

so, aku n husband suka service from IzzStudio.
whoever interested, u can contact them directly ok..
masa expo pun diorg selalu ada.
diorg ni sgt friendly n meriah, boleh tolerate.



p.s.: thanks so much to both pengapit yang sgt berpengalaman kerana menjalankan tugas dengan jayanya. nak naik umah tu ada bukit tinggi, gilo ko kiri kanan hubby n pengapit pegang n tarik, muka nk kena maintain cun. dah la pakai heels tinggi gila. huhu.. 

Sunday, November 20, 2011

wedding highlight cum review: Videographer


ye ye..aku tau la aku pengantin basi. not trying to steal your limelight, tapi video baru dapat (baru amik actually). hihi~

 


Email : syahiransukardi@yahoo.com

walaopon it's been few months, but every time i watched the video, i still can feel the joy, the blessing and we can't thank enough to Allah, all family members and friends who had been there for us, until now.

ya Allah, alhamdulillah~ ♥

semoga Allah sentiasa memberkati hubungan kami sampai akhirat. :)

thank you so much everyone. ilebiu





Saturday, November 12, 2011

bukan marah, tapi nasihat..

(ayat filem P.Ramlee..hihi)

i dunno for how many times i repeated this. "IT'S JUST A ONE DAY EVENT!"

last time, maybe it just a reminder to myself before the wedding. but guess what, it was the best reminder ever to me. n today, after 5 months of marriage i still would say it is the best reminder. 

dah nak start cuti sekolah ni, maka jemputan kawin pun bertimbun2 la kan. 
Congratulation dearies! :)
it's been a while since i left the old blogger bride group. with my own reasons. 
(better be seriously respect of my decision..n better stay that way.heh!)

tapi recently, i'd been add in back in a new group. so, terdetik nak post pasal ni. kawan2 aku pun ramai jugak nak kawen dalam masa2 terdekat ni. 

 i know wedding preparation can be so stressful. Here's some advice from a 'senior'. hahaha..senior la sangat kan.

1. please take note, it's not all about you. the majlis represent more about your family. so, everyone dah bersusah payah. so semua org deserve to enjoy the day. you, yourself need to calm down n enjoy the day. redha ja apa2 last minutes changes. no need to blow up, n hurt others' feeling for a small thing. menda tu satu hari je pun..ko nak sakitkan hati org rasa sampai mati tau. especially mak ayah n sedara mara.

2. yes, semua org nak beautiful, awesome, perfect wedding. pastu bila tgk wedding2 orang mula la hati menyetan. dengki jeles semua ada. orang buat, kita nak buat. come on~ stay on your feet! define the word beautiful, awesome, perfect. is it because of the pelamin? the make up? the walkaway? the deco? the baju? or is it because, semua enjoy the day? u can see laughter n joy every where..? u can see long lost friends and family meet up with the happy tears? it's up to you. cantik tu subjektif. :) org dh blk belum sampai kt keta pon dah tak ingat pon pelamin ko rupa camne td, eyeshadow ko warna apa td.. but the happy feelings will remain much longer.

3. banyak2 berdoa. buat solat hajat. buat solat istikharah. istikharah bukan utk pilih jodoh semata2 je ye kawan2.. mintak tolong Allah bantu kita, buat pilihan terbaik dan permudahkan segala urusan. tak kisah la pilihan vendor ke, pilihan colour ke, pilihan kad ke. TERBAIK daripada Allah.. mungkin kita nampak pilihan A lagi best, canggih manggih, awesome habis.. but we don't know mungkin ada hal yg akan berlaku dan tiba2 menda tu tak siap, or buruk..padahal pilihan B yg lek2 cool je, ok ja semuanya. we just don't know..so that's why, doa byk2, buat solat sunat, minta pada Allah.

4. marriage is beautiful dan suci. Islam sangat menggalakkan perkahwinan yang sah. ko bayangkan, masa dah kawin, senyum kt suami pun dapat pahala berkoyan2. tu belum ambikkan air ke, masakkan ke, lahirkan anak ke..pegang tangan pun dapat pahala. best kan.. sebab tu lah syaitannirajim akan bersungguh2 tikam2 utk halang kita dapat pahala byk2 tu. kang nnti xde geng aa ngn dia. masa niat nk kawen tu lah nk melenting2, nak marah2, nak merajuk2.. pahala kawen katalah 100ribu..bila kita dok maki hamun sana sini, kumpul2 dosa sana sini, tinggal la 10. sabar byk2 ok..

5. avoid negative vibes. and avoid being the negative vibes!!!  jaga maruah diri. jaga maruah keluarga. aku dulu masa nak kawen, takut gila cakap bukan2 pasal org lain...tak kisah la family ke kawan ke orang luar yg tak berapa nak kenal ke.. Allah bayar cash beb. takut sgt kot2 it will come back kt aku or family aku. katalah ada problem ngn mak or ayah, n nk mintak pandangan, cari org yg boleh dipercayai..bestfren. or some people lg comfortable cakap dgn org yg tak kenal dia, then look for ustaz/ustazah or kaunselor. kalo ko kata mak ayah ko buruk perangai, by telling people that, orang hanya akan kata "kesian". tp dalam hati..patut lah ko pun ikut sama. haa..amik ko. kita nk kawen kalo boleh sampai akhirat, mungkin balasan bukan sampai skang tapi lps kawen. so, please..jaga hati. bersihkan jiwa. cewah~ 

tu ja bebelan utk hari ini.

sekian.

aku minta maaf kalau ada yang terasa, this post is nothing directly to anyone. cuma ingatan. 
dulu ini yang selalu aku pesan kt diri sendiri. tak caya tanya qistin. aku pun penah went tru phase meroyan sebelum kawen. i asked her to keep remind me all this. :) thanks weh.