Posts

Showing posts from April, 2012

ibu susuan

Image
bismillahirahmanirrahim.
dah banyak kali aku tertangguh untuk tulis entry ni. perasaan yang sangat berbeza setiap kali nak mula.  semua perasaan bercampur baur kalau ingatkan balik kisah ni. di sini aku kongsikan dengan semua.
masa bulan ke enam atau ke tujuh, aku tak sure, susu badan aku dah mula keluar. tak lah sampai meleleh. tapi setiap hari mesti ada stain kat baju, menandakan susu keluar dan melekat. alhamdulillah~ insyaAllah ada rezeki anak untuk menyusu nanti. ini membuatkan aku yakin aku ada susu untuk breastfeed nanti. melalui pembacaan dan cerita kawan-kawan, kalau awal2 lepas bersalin, susu keluar sikit tu biasa, sebab baby pun memang perlukan sikit saja. perut dia sebesar kacang ja. 
being a positive me, aku yakin aku boleh breastfeed baby aku. 
disebabkan kena c-zer aku kena halfbody bius. kesan ubat tu 2hari jugak la baru hilang. means aku stuck atas katil mcm paralyze la jugak. bayangkan setiap hari nurse datang tukarkan pad. huhu.. then macam mana nak breastfeed anak…

breastpad

a quick post.
pengalaman aku masa berpantang, bila susu dah start keluar, dia keluar tak tentu masa. tiba2 ja rasa berat, meleleh2. masa mula2 memang pakai disposable breastpad. senang, terus buang. masa pakai disposable memang tak leaking, sebab ada lapisan gel dalam tu. awal2 kan..baru nak adapt dgn baby and all, so time tu semua nak yang cepat ja. aku pakai disposable pigeon. memang tak penah leaking. 
bila breastpad tu dah habis baru start pakai washable breastpad. kalau hari-hari nak pakai disposable, bankrupt la kan. hehe.. aku beli washable breastpad Fabulous Mom. aku beli sebelum bersalin lagi. honestly, aku mcm tak berapa puas hati. selalu leaking. basah baju. (susu tak la banyak sgt pun bila pump, leaking macam ada bergelen2 je..drama jugak cik b aku ni. mcm tuannya..haha)
aku beli 6pieces ja. sebabkan menda alah tu kecik, selalu lepas basuh tak jumpa. so aku beli lagi. brand Auntumz. serius way much better. dah la luas permukaan lagi besar, sedapnya tercover cantik. pastu susa…