:: love is a gift ::

Wednesday, December 23, 2009

adat hantaran

sila abaikan previous entry yg ditulis ketika pms.hehe..

seem bln ni merupakan bulan kenduri kendara, jenuh jugak la saya cuba memenuhi jemputan2 yang ada..boleh tahan dr utara ke selatan jugak la dlm masa beberapa hari. nasib baik la cuti.

one of them is my relative. blom lagi majlisnya but soon. last week, parents n bride pegi la berjumpa dengan saksi pengantin merangkap jurucakap majlis merangkap jiran. pakcik ni pun bagi la penerangan pasal adat hantaran.

Kena ada sirih junjung..sebagai kepala hantaran. untuk sebelah perempuan,kena juga sediakan tepak sireh..untuk menanti. saya blur. menanti apa plak. menanti sireh junjung tu la. haih.. Xpaham. angguk je la. then, masa dah ada kedua2 belah sireh junjung tu,bahan2 kt menda tu dicampur2. yg ni saya xpasti. sebab saya xtau bahan apa yg org bwk sekali dgn sireh junjung. mungkin contohnya, gambir. amik skit yg bhgn pmpuan masuk kt bhgn lelaki..n sebaliknya. Tapi tu adat. xbuat pun xpa. ramai xbuat. kdg2 sireh junjung n tepak sireh pun x ada.

Pastu,pakcik tu kata kena ada bunga rampai. Taktau kenapa. adat jugak la. Pastu buah2 diberi oleh pihak lelaki kepada perempuan. Perempuan balas dengan manisan seperti kek dan coklat. bukan terbalik. Kalo pihak perempuan nak bagi buah tu boleh,tapi lelaki kena ada jugak la. Yang lain2 tambahan tu ikut suka la.

Paling baik max hantaran 7 balas 9. Sebabnya kalau pihak lelaki dari jauh, bukan ke menyusahkan nak bawak.

Itu saja tips yang saya dengar. Yang pasti itu semua adat. tapi.. Malaysia kan terkenal dengan adat budayanya, kalau bukan kita yang junjung,siapa lagi kan..

Sunday, December 13, 2009

priority

my encik bolat dpt offer keja yg lg best.n i will start mine in jan. Alhamdulillah. stability is there,insyaAllah.

selama ni,my parents slalu ckp psl kawin. n they really2 looking 4ward 4 mine. part of the reasons i've planned the wedding 4 nxt yr is for their happiness. tp these few days, aku stress mendengar their hope n dreams drp aku..nak beli tu,nak buat ni lps aku dpt gaji nanti. 4 all my life, aku naaakkk sgt2..hepi kan my parents, balas jasa, n dptkan everything yg diorg impikan. tp when come to the situation that what they want are kinda expensive n aku tgh struggle kumpul duit nk kawin..aku sgt stress.

kalo nk fulfill all their dreams, I HAVE TO POSTPONE MY WEDDING! mgkin utk setahun dua! i'm not that young. n end up, diorg akan bising bila nk kawin n segan bila org asik tanya.

kalo nak ikutkan, apa yg diorg nak, taklah penting sgt..tp they'd done sooo much to me.. takkan nak penting diri sebab nak kawin, aku kena abaikan pejam mata dgn apa diorang nak. i really2 want them to be happy n dpt apa diorg nak..n aku takut takut lps kawin,aku akan lg byk tggjawab n lg susah nk fulfill their need n want. :-(

encik bolat pn sudah mula menglistdown tggjawab beliau sbg anak sulung. aku faham.. n aku tatau la camne skang. dia tetap pujuk utk tunang dulu n make effort utk reach the target.

aku stress..!
skang aku harap aku menang rm100k yg shell bg every week tu.huhu..

Tuesday, December 1, 2009

the frames

source : facebook ili liyana

i love the idea of this frames!!! anybody know where to get this kind of frame?? aahh...sudah jatuh centa. i will put my kiddo time pics, my family, my friends and of course, encik bolat dan saya. pastu at the side, saya mau letak meja kecik, dengan pen warna warni, sticker cumey2, dengan GUEST BOOK! (hopefully, si kanak2 riang takdak la yg buat harta brg2 cumey itu dan dibawa pulang or conteng2 piccies saya itu). hehehe...

wedding card

what if i DIY my wedding card?
huhu..i doubt.
sbb jari jemari ku sungguh kaku dgn kerja2 macam ni.
tapi cantik la..simple and nice.
sweet.

source : pakcik google

engagement & wedding dress

Bridal Butique hunt! oh..to be specific, in Alor Setar.
jawdrop with prices & the designs. with a very different of reasons.

the prices kinda cheap, compared to KL. much cheaper! untuk sewa baju, tempah design baru, siap dengan manik2 whatever, the price is around rm150!! waaahh...ternganga aku! untuk sewa pakej tunang, that will include pelamin, hantaran, baju, mekap, is around rm800.perrghh..biar betul. rm800 kalo kt kl, baru dpt sepasang baju. hukhuk..tersedak sekejap.

ok2..bertenang2 budak kecik.
(asik nganga je..kang besar mulut drp badan..hehe)
tp of course aku maintain cool..control xmau terbeliak mata sangat.
pusing punya pusing..7 butik selamat dijelajahi.

tapi...
the design..mak oi..meriah benor. bersinar2 mata makngah..haha. segala manik penuh satu baju n kain, segala batu2 berkilauan..
no offence, but i dream of a simple n nice wedding dress.
(my mom mesti complaint ni..my lovely mom is like those typical makcik2, yg nak kaler meriah2, manik berjuntai2, baru la betoi baju pengantin..omg, pls help!)

dh merayau2 satu hari..i almost forgot that my dream engagement dress is a simple n nice baju kurung moden chiffon. sebab mcm lg murah je sewa..takpon tempah lace kt sana. huhu..tidak..tidak..i still want the chiffon.

godek2 facebook jumpa this lovely wedding pictures..
cantik gak baju dia.

the bride's name ili liyana. friend's of a friend. she's a photographer.
the pelamin also lovely. haih..bestnye tgk.

source: syokkawin.com

baju ni pon cantik. simple je. tapi i want the pink color change to plum color. ok tak? oh..dreaammm...dreaamm..dreaamm..tiba2 menyanyi. haha. as for now, i stick to pink for the engagement, white songket for the nikah n plum + white for the reception.

rezeki kawin?

alhamdulillah..
baru-baru ni encik bolat dapat offer kerja baru.
insyaAllah start Jan. rezeki kawin ke? hehe..

Monday, November 16, 2009

cincin

gambar hiasan : encik google

the ring. the most important thing in an engagement n wedding. ada gak yang pakai bracelet or necklace. tapi i would prefer ring kot. (tapi tatau la nanti2 ter'bling bling' mata ku kat barang2 lain..hehehe). saya juga seorang yang susah nak suka barang yang nk dibeli..pastu nak murah plak. byk songeh. sib baik encik bolat sangat penyabar menemani dan berpeluh ketiak cari dengan saya. saya bukan shopaholic. sekali skala ja cari barang kalo perlu. satu sebab susah nak cari size, kedua sebab memang susah nak jumpa yang saya suka. huhu..


baru2 ni saya dan encik bolat, discuss pasal cincin tunang. excited! for me, it's a very big n important thing. i luv white gold (platinum x mampu kot..hehe). my fren was surfing through the internet, online shopping at japan website. dia belajar kat sana dulu. tiba-tiba...jeng jeng jeng.. my eyes went bling bling bling...there's a ring that caught my eyes..cantik sgt!! bukan seperti di atas. that very moment, i show encik bolat the pic of that ring. kami sedang berYM. he love it! lepas check2 harga, convert yen ke RM, harganya lebih kurang rm500 skali cost delivery. waahhh!!! lagi bling bling lah mata ku ini. hehehe.. encik bolat lagilah suka. tak la robek duit dia. lalala.. the K10 white gold ring with diamonds.

tapi jauh tu..so,we decided untuk tengok dulu kt sini. tomei, wah chan, pohkong, my diamond, lazo diamond selamat dikunjungi. habib blom. but in Malaysia, there's only K9 n K18 white gold are available. the price of course higher..even for the K9. for the same exact design. *sigh*

skang,kalo nak amik yang kat japan tu, pasal delivery takde hal. sbb ada kawan di sana. tapi..risau pasal size..sama ke? jari ku ini kecil. size 7 kalo di malaysia. ada sesapa ada opinion or experience pasal ni?

Pameran Pengantin PWTC

Last Saturday, for the 1st time I went to Pameran Pengantin. bleh tahan crowded..walopon keadaan di luar hujan lebat. many good offers..many nice dresses..many good pics..many good food..many good things.. teruja! dgr sana sinu..rasa mcm nk booking ja. padahal, nothing yet confirm. hehe.. sangat suka baju kurung moden from Omar Ali Butique, but it is damn expensive. saya sanggup pusing n lalu berkali2 utk tgk baju itu. mungkin when the time comes, i will have it..mungkin dpt mencari designer yg pandai menjadikan baju saya seperti itu dgn harga yang lebih murah. insyaAllah..

about pelamin..memang skang musim kerusi besar2 ke? serius besar! saya adalah seorang yang kecil. saya akan tidak kenampakan jika berkerusi besar. haih..kerusi itu cantik n gah. tapi ia menakutkan saya. takpe..mungkin tahun depan ada style lain.
huhu..

Sunday, November 8, 2009

warna tema

pilih punya pilih punya pilih. saya masih rambang mata. haha.. i luv pink. tapi my encik bolat tanak wear pink on the big day. saya pon takde lah nak pink on that day. tp still nak jugak masukkan unsur2 pink sikit2..(bleh kan encik bolat?). maybe on the engagement day, i will choose pink - dark pink. nikah - white. reception - plum color. like this one.


caaannnttiiikkknyyaaa...!!! berangan memakai putih dgn sedikit bunga2 warna plum. the whole deco, family n friends in plum color. ok tak? mungkin macam ni. design taktau lagi. encik bolat pon sangat suka ngan baju ni. =D yeaay! dia yg tunjuk gamba ni kat saya.

source : photo aura

i can't decide jenis kain yang nak dipakai. i luv a simple n nice design. i'm not really into meriah2 kain - sulam2 penuh ke, manik2 penuh ke, bunga lace penuh ke..nak yang sikit2 je. hehe. tapi mesti la nak jugak. kalau tak, jadi baju raya or baju pegi keja je kan.

mula2 ingat nak pakai utk nikah kain chiffon. suma putih with beading here n there kt hujung2. i always love chiffon. lembut, cantik, terletak. haiihhh~~~ pastu reception, maybe lace kot mcm kt atas tu. tp teringin jugak nak pakai songket. bila lagi kan.. konon2 semangat nak ketengahkan budaya la. hehe.. tanya encik bolat, dia tanak ke pakai side dia..dia tanak. panas katanya. haih..mana celah nk pakai plak ni. kat utara mana ada tuka2 baju byk2.

kalo pakai songket putih masa nikah? ok tak? baju kurung moden. macam ni..


source : whitelacetale

tapi nak jugak pakai chiffon!!!! hmmm....tunang? hmmm...maybe gak kan. menarik gak idea ni.. hehe..akan disurvey. kain chiffon beading mahal x? nak pegi cari kt mana ni? jln TAR? indon?

the date

kami rancang
kami usaha
kami doa
kami redha

for the engagement, kami rancang dilangsungkan in june. maybe 12 june 2010. for the nikah plak, on 10 dec 2010, kenduri the next day tu n bertandang the coming week. duit belum ada. list planning dah panjang ni. hehe..biasa la berangan mmg kuat. macam duit berkepuk2 nak terjun langit esok hari. tapi a fren of mine said, xpa, niat kita baik. nanti ada jalan Allah tolong. so, keep dreaming. mudah-mudahan jadi kenyataan. family belum diinvolvekan lagi. takut bagi harapan. sebab belum bersedia apa-apa pun. hehehe...

please doakan yang terbaik.. =)

this is my dream


this is my dream. my wedding dream.
i am a typical girl. have a dream.
a simple and nice wedding.
a fabulous marriage life.
a lovely family of my own.

i called myself sikecil.
yes, i am kecik (in size, not age..haha)

i'm looking for some guide here.
coz i kinda know nothing!