:: love is a gift ::

Wednesday, December 29, 2010

back from hiatus mode

miss me? cewah. haha.. kehilangan ku adalah kerana i went for.....


SHHHOOPPIINGG!!!

at


Singapore!

keh keh keh...


niat hanya mahu melihat tempat orang. join sekali kawan-kawan yang memang berniat untuk shopping. alih2 terjebak jugak. all i can say, heaven!
if you're looking for a branded stuff, no budget of going states n europe, do consider Singapore during sale. kalau perfume kat Malaysia, around rm300-400, kat sana boleh dapat less than RM200. it was my first time, and surely won't be the last time. hahaha..
tak penah aku naik turun bas sebanyak kat sana. save budget woo.. nak drive, parking mahal, naik cab pun mahal.

saya bukan beli barang hantaran. saya terbeli barang2 lain. huhu..



Wednesday, December 22, 2010

lost your way?

the wedding was held at taman metropolitan batu, near jalan ipoh kalau tak silap aku tgk map. aku takdapat attend sebab my cousin kawen. based on the pics, the theme was garden wedding. the groom ceta, ketibaan pengantin diiringi oleh keta-keta mini yang super cool. sbb abang pengantin join club keta mini tu. tak pasti jadi ke tak gimik tu. sebab yg tu was told before the wedding.

aku rasa this is a practical DIY idea. selalu kan kita macam tercari2 kat mana tempat cendol, kat mana guestbook, kat mana toilet.. so, help ur guest with the signboard. hehehe..

the signboard. aku rasa cool la ada DIY signboard camni.

welcome signage. go green, reuse ok. ehehe.


source: aku kidnap dari fb aizat
(p.s.: aizat, mintak ijin ye.hihi)

Tuesday, December 21, 2010

mas kahwin giveaway

oh, bukan saya nak buat giveaway. hihi.. memandangkan saya bakal men'DIY' hantaran sebelah encik chenta, jadi saya perlu mencari idea untuk meletakkan wang mas kahwin supaya praktikal. mula2 pikir nak gulung2 letak dalam satu bekas kaca ke, dalam kotak ke, menarek jugak kan. ataupun letak dalam satu sarung, hias cun2. ataupun gubah bentuk bunga. teettt!! ko gila nk suh aku gubah! buat bentuk kapal aku reti la..ataupun, letak dalam album. wallla..classic woo.

we are trying to avoid pakai cheque.. sbb baca kt blog mana tah, tok kadi tu akad nikah camni sebab pakai cheque, "aku nikahkan dikau dengan aishwarya rai berwakilwalikan aku dengan mas kahwinnya satu ratus ribu ringgit huuttaangg!!"

hamik ko..!

jadi, kena cari alternative untuk bawak cash jugak. xpe..bank depan masjid. pas akad boleh terus bank in. hehe.. kalo ikutkan aku ni sebenarnya, aku xnak org lain tahu mas kahwin & hantaran semua ni. but, mak aku adalah typical melayu, sebolehnya nak letak depan pintu barang2 hantaran ni. kdg2 aku perli jugak, tanak susun kat tgh2 khemah ke..huhu.. aku dah malas nk argue. buat penat berhujah ja. janji mak aku happy. eh dah cite lain pulak..

berbalik kepada cite mas kahwin, aku baca kat blog xora, mas kahwinnya dibawa dalam clutch. wah! menarek ni.. dpt duit, dpt clutch. hihi..source: google

dapat putih bersih camni menarek jugak kan.
sesuai dgn tema suci murni.
boleh la pakai pegi dinner..hihi

atau pun..


purple camni pun lawa.
boleh matching ngan kasut purple tu macam kt bawah ni..



source : google

Sunday, December 19, 2010

jari jari ku, sakit semua, kerna bekerja hari-hari

nasib baik wedding lambat lagi tau. sempat recover. habis jari-jari ku ini melecur kena glue gun. haha..ok tatau camne boleh kena. tipu. aku terpegang kt besi hujung tu. bajet nak sapu gam mcm gam UHU. ye sengal. hehehe..

dah berapa malam stay up sampai subuh. bekerja keras menyiapkan bantal hantaran. orang lain siap satu hari je..aku dah berminggu2. hasilnya..


taarraaaa.....


testing letak pearl n crystal tu.
tunggu approval Yang Teramat Mulia mama.
mama aku suh lekatkan semua pearl tu.
kira tak ada la yang macam loose2 tu.
aku kata, loose2 tu la seni.
haa..menjawab lagi lg tu.
nasib baik tak kena panah kilat.
tteeeeeeettttt!!
hahahhahahaha..


pearl yang belum dipasangkan
(eh mcm salah ja perkataan dipasangkan ni)
gambar kristal malas nk amik.

Qistin, mesti hang bangga ngan hasil kerja aku kan?
hahaha..

bahagian bawah bantal2 ni, comot yang amat. hahaha..
tengah pikir cara nak 'menghilangkan' kecomotan itu.
nak cover pakai kain ke, kertas ke, board ke, biar kan je ke..hehe..

rupa cenggini ada hati nak bagi sewa nanti. hahaha..

cara2 nak DIY aku ikut versi meeya.

total damage for 9 bantal : less than RM 70
jari melecur : priceless. hahaha..


Friday, December 17, 2010

DIY hantaran! kamon!!

ye! berazam bertekad penuh semangat nak diy hantaran dua2 side! *berpeluh* ok, the truth is i am so tangan bangku! pandai2 je aku letak simpulan bahasa baru. i am so s**k in doing something involving creativity. berdebar jantung ku ini tau!

masa sekolah, aku selalu dipinggirkan ketika aktiviti menceriakan kelas. habis2 xtau nk bg tugasan ape, aku kena susun meja. cis.. nak gunting huruf pun tak kasik. hampeh betul. i drew an ant, pastu dgn jujurnya the kiddos tanya, is it a cow or a cat?? whaaattt?? cow or caatt?? weh jauh beza kot semut ngn kucing lembu tu. demmit. T_____T and i can't even draw a road in a map! line straight pun x jadi. kecik2 tangan tak bedung agaknye. haha.. dolu2, ms homework pendidikan seni, semua mama aku yg buatkan, dapat A. hahahahaha.. kalau exam lukisan, kt rumah dah prektis siap2, dapat C. markah kesian. teeettt!!!

huh. patut lah encik chenta tanak bg aku buat!!! dia bg alasan kesian kt aku. nanti busy. tak kira nak buat jugak. hakhakhak.. as requested by my mama, my side will be using freshflowers. (tgklah nanti camno pengantin nak bersilat cucuk bunga a day before wedding..haha..aku nak buat muka kesian, mesti ada org tolong kan..hikhik). so, for his side, aku nak pakai artificial flowers saja. ada jugak pasang angan2 nak guna bunga stokin + bunga kristal. aku tanya utk tempah sejambak kecik pun dah rm35++. kalo satu dulang nak guna berapa? serupa aku hantar tempah je hantaran tu. nk saving ke apenye.. nk suh aku DIY mende tu mmg xdapek laa..mau aku letak stokin je kang.

bantal hantaran DIY aku baru siap sebijik. hakhakhak..ade org cadangkan yg lain bungkus ngn plastik je lah..mcm hamper. kihkih.. yg lain dah ada rupa bantal la. tak balut kain je lagi. ok la tu, meeya buat satu hari, aku buat berminggu2. tu pun x siap2.

inspired by this

source: arma couture

nanti hantaran aku tantek camni korang jgn jeles...
ahaks.

source: kerja kahwin

lebih kurang cam gini la. sebab bantal aku warna cerah.
dia pakai kain cap ape aa..mcm gebu best je nmpk.
issh..

source : wedding by sher

ni aa bunga stokin + kristal yang aku verangan kan itu.
sweet ke kan..
aisshh. tergoda ai.

source: wedding by sher

tapi tuka cam ni lah. ganti bunga artificial je.
nak gubah freshflowers sampai dua2 side, xdapek la..
mau aku tergolek dok kt situ.
sweet gak kan cam ni.

Thursday, December 16, 2010

awesome combo i can say

3 events for rm1500?
yes for real!
15 days left till the promotion end.

for klang valley and kedah takde extra charge !
hahaha..
gambar dia not bad jugak.
editting pon just nice.
taklah over.

so, sape2 yg belum ada OP lagi.
here's for you to consider.

shereen photography



issh..rasa nak..nk korek duit kat mana ni.
macam nk amik 2nd op.
huhu..


Wednesday, December 15, 2010

Majlis Pengsohoran Raja Sehari

hati beta sungguh tertawan dek kehebatan majlis pengsohoran raja sehari ini. tidak pernah kiranya beta melihat majlis sebegini rupa. ternyatalah hebatnya adat dan budaya melayu kita yang lebih agung dan indah daripada fairytales barat sana. hehe..tergeliat otak nk pikir bahasa melayu klasik. nway take note kat pakaian tetamu, adat masuk rumah, doorgift yang superb cool, permainan2 tradisional. sangat kagum!

Majlis Pengsohoran Raja Sehari (Firdauz & Yasmi) from cstproduction on Vimeo.



klik CST Production

kagum? :)

please invite me if you're planning to do such theme on your wedding day. akan ku kidnap kain2 batik mak aku utk ke majlis korang. hehehe..

tahniah keluarga pengantin & wedding plannernya (haruslah ada wp ni). tahniah CST!


Monday, December 13, 2010

beauty from the inside

being in all girls school, didn't turn me into a gurlie girlish. i only had my first lipstick 3 years ago which i still use it until today. beli kat wholesale. orang ckp murah, aku pun beli. maybeline rm10 satu. murah la kan? haha..tinggal 0.3cm lagi. i had my first eyeshadow about 6 months ago. tu pun ada 2 color je. have to. dan baru aku tau mahal rupanya menda2 ni. secoet menda pun dah rm20++. baru beli 2 lagi color sebulan lepas. tu pun dah bangga gila. pardon me for being jakun with all these stuffs. my mom dah selalu sangat potpetpotpet kat aku suruh pakai lipstik lah, mekap lah, apa lah. aku reply, takpa ma natural beauty. haha..banyak lah aku punya natural beauty. padahal malas n tak minat.

dah nak kahwin ni baru lah amik tau sikit. baru kenal MAC, Kryolan, Bobby Brown..cewah tahu yang mahal2 aje. asalnye nk letak as hantaran, tapi tak jadi. tergoda dengan menda lain. hehe..

tu semua kecantikan luaran. boleh pudar dengan sekali lap. cewaahh.. paling mujarab utk kecantikan dalaman, hati yang baik, banyak2 baca Al-Quran, selalu berwuduk, selalu berzikir..but now, i'm looking for a product (maybe a few) that can make my skin glowing and cantik menawan. haha.. mula2 baca entry xora yang ni, aku tergoda. pastu baca pulak entry si jaja yang ni, tergoda jugak. hisshh.. camna ni. masih berfikir2 utk buat decision.

any other recommendation? jamu ke pil ke minuman ke makanan ke ape ke? hahaha..poyo lah aku ni. betul ke nk mkn ni..tapi macam nak. tekad! cantik utk suami. tubuh kita ni kan amanah dari Allah. kena jaga betul2 kan.

oh aku baru dapat 10 pieces Detox Foot Patch daripada co-organizer MOM contest, Puan Roe for being the first 14 contestant. yeay! thank you. malam ni nak tempek. dia kata muka boleh jadi glowing, badan bertenaga. hihi..soka!

p.s: baca zikir "Ya Rahim" 100 kali setiap hari, akan disenangi dan dikasihi oleh orang2 sekeliling. insyAllah.


************************************************************

update: check this out. cool info from a pharmacist. yeay. haha.. thanks she.


Thursday, December 9, 2010

tudung nikah - part 1

mode verangan on! hehe. masih lagi berkenan dengan tudung macam aida pakai masa Program Gadis Melayu tahun lepas ni. dah try pakai masa tunang rituh. tapi, tak berapa jadi. sebabnya, tudung tu agak pendek, pastu kat awning tu jadi bulat semacam. huhu.. pastu pm kak anis tanya camna sebenarnya nak pakai tudung tu. rupanya..

tudung ini ialah ciptaan khas daripada kak awin. dan ianya ialah selendang berawning. aida pakai satu anak tudung hitam kt dalam tu, so that awning tudung tu boleh terbentuk dengan lawa. (and ofkoz la sebab aida tu memang dah lawa, lilit ngn kain tuala pun lawa..huhu). sakah bikin tudung rupanya aku ni. hehe..


tudung ni pulak, kak anis kata anak tudung awning bermanik tu asing dengan tudung segi 4 mcm bawal tu. so, pakai anak tudung dulu, pastu baru lilit dengan tudung tu. tapi camna dia jadi bulat eh kat depan tu? selalu orang pakai jadi 3 segi..huhu..

tips penting daripada kak anis: cari anak tudung yang cun dan sesuai dengan muka. yg part tudung tu boleh adjust. selendang ke tudung segi 4 ke ape ke.

both pics from awin seindahwajah.

Tuesday, December 7, 2010

wedding ring hunting


source: google


perkara pertama sebelum keluar memburu, cewah memburu tu.. ialah buat research and study. tapi, kalau bernasib baik, masa pergi memburu tu pun, boleh buat research and study jugak. bernasib baik dapat jumpa SA yang bagus. yang sanggup explain from top to toe.

after dah survey2 sana sini.. saya dan chenta decided nak beli cincin masa Year End Sale. padahal utk solitaire diamond bukannya ada discount pun. ada la sikit. memang masuk kedai mana2 pun diorang bgtau perkara yang sama. ke aku yg kena tiaw tatau la. haha..

maka, kami pun mulakan mission masa awal2 YES. kat facebook Habib Jewel ada update pasal YES ni. so, kami pun menuju ke Ampang. masuk2. blur. SA semua busy. pastu ada sorang SA ni entertain. humakhaih..apsal yang dia tunjuk mahal2 sangat. dia tak bagi banyak choice pun. hmm..PR wise utk SA tu memang failed. tanya sepatah jawab sepatah. tak lah muka masam. tapi agak serius..sambil dok bersoal jawab dgn SA lain. (penat mungkin..) tp potong mood nak beli. lawan pandang dengan chenta, kitorg keluar. gerak ke midvalley.

kat midvalley, kami ke GoldHeart. SA yang kami jumpa hari tu tak ada. ada orang lain yang entertain. tatau kenapa dia agak gelabah. but he is still trying his best. dah tau nak yang mana, terus tempah. 2 bulan baru dapat. tak kisahlah. banyak lagi masa. chenta tanak yang ada batu2 langsung. done for his ring.

before that, kami ke Le Lumiere di The Gardens. SA tu tak ingat nama, tapi malay guy. for me, agak sopan santun la jugak. hehe. i love one of the design! tapi harga mcm sedikit over budget. so, we hold first. then, jalan2 pegi habib. loose diamond utk GIA cert tak banyak choice. yang ada the top quality of the 4Cs. maka, harga semua membunuh. jadi, sambung jalan2. satu lagi pemegang cert GIA diamond ialah wah chan. so pegi wah chan. luckily the SA was nice. his name is Danial. (i've told ya, we're so influenced by a good PR.) he won our heart. not exactly him la. the choice yang ada pun within the budget. so i have my wedding ring. asik dok try je..hehehe.. it's solitaire with F color, 0.3c, 3x excellent cut, SI1.

alhamdulillah..

thank you chenta for the beautiful ring.

i love it!

Monday, December 6, 2010

bunga oh bunga!

kecelaruan fikiran mencengkam benak ku. ewaah!! hahahaha.. i wanted purple flowers for my handbouquet yang matching dengan kasut. so i google. susah nak dapat bunga yang berwarna purple plum. padan muka! pilih lagi warna pelik2. huhu..

selepas pujuk owner bridal boutique tu, dia angguk terpaksa bagi handbouquet kat aku dlm package. dia cakap nak bagi purple roses. untuk sanding je lah. roses..hmm..purple roses agak pucat bagi aku. huhu..banyak songeh.

for nikah, i'm looking for something sweet. roses might be a good choice. pink + white roses. alalala~~cuwitnye..haha. pastu google2 lagi. ting! carnations! decided. i want carnations for my nikah. atau mix dgn roses. eceh. nak jugak tu.

ok. decided for nikah.

source: google
nak camni!
tapai yaya punya bunga pun tantek. carnations mix ngn roses.

untuk reception pula, i want something chicky. mcm chicky meal. haha..tiba2. kira funky junky munky semua lah. haha..kira padan lah dgn kasut i yang glams tu. hahah..perasan. so, what i had in mind was tulips or gerbera.

source: google
florist tu tunjuk warna ni as purple gerbera.
aik? aku ke buta warna?

so the sunday evening i went search around alor setar. florist to florist. as the result, semua florist x ada tulip. jarang order. tak tahan. sangat cepat kembang. ada musim. mahal. so tulip *sob sob* sedih..sebab tulip is the only flower yang ada warna matching dgn my shoes. :(
source : google
tulip dlm kenangan angan2 :(
tahukah anda tulip adalah bunga yang cantik bila tak kembang? hahaha..macam rancangan tv tak.

florist A
Gerbera - 10 kuntum = RM20
Purple roses - 24 kuntum (1bundle) = RM60 (mahal gile!!)
Tulips (not recomended) - 1 bundle dlm 6-10kuntum = Rm 50-60

florist B
Gerbera - 10 kuntum = RM 20
Roses (any colour) - beli bundle - 1kuntum=RM 1
Carnation - 1 kuntum = RM 1.50
Kekwa - 12 kuntum = RM 13

Florist C
Daisy (sebut gerbera dia tatau) - 1 bundle (10kuntum) = RM 1.50 perkuntum
Carnation - 1 kuntum = RM 1.50 (beli bundle)
Roses - 1 kuntum = RM 1.20 (beli bundle)
Kekwa - 1 bundle (tak pasti berapa tangkai, banyak jugak) = RM 13

Florist D
alamak yg ni nanti saya update..tapi roses dia harga ikut gred.
n cheaper kalau tak silap.
tak ingat la pula harganya.
sebab yang pegi dah lama.

mahal harga bunga kat kedah!!!
saya tau kt kl boleh dpt carnations satu bundle 20 kuntum = RM24 je!
roses lagi murah. tak suke!! mahal!!
rasa mcm nk buat gila beli kt kl ja..pegi balik naik flight. hahahaha!!!
harga tiket flight dh lebih beli kt florist kedah.

ada suggestion lain tak?

btw, kalau nak tau kedai mana, do email ok. xmo lah reveal nama kedai kt sini.


Sunday, December 5, 2010

pengantin berkereta kuda

as any other school holiday seasons, kenduri memang banyak. kad kawen tu memang dah boleh buat pembalut buku (macam dulu2 kumpul tiket bas..huhu..korang pernah?aku tak penah. tapi aku tgk kawan aku buat). this is my so-called 'cousin' yang kawen. sebenarnya takde blood related pun, my dad's bff punya anak sedara. (paham?) dah mcm keluarga la. i knew the bride since kecik2 lagi. tapi dah lama sgt tak jumpa. the last time masa sekolah rendah kot. dah berapa belas tahun dah.

the event took place in changloon, kedah. dekat2 sempadan siam sana nun. kawasan ni memang kebanyakan orang boleh cakap siam. orang2 lama la. yg muda2 ni jangan harap la..haha. let the pictures tell you about the event. chewah..


1. suasana kenduri kat sana. dah pakai catering.
tak masak ramai2 macam dolu2.
canggih dah changloon ni rupanya.. hehe
2. pasukan gendang silat
3. the dj yang cakap pure kedah - syok woo dengaq!
4. pelamin nikah


1. bekas letak cincin. cantik! dalam tu ada manik2.
2. kek hantaran yang comel.
3 & 4. over-all the hantarans from both sides +
the pics of their pre-wed.


1. ketibaan pengantin. yes,aku berjaya snap gamba kuda tu!
2. the beautiful bride & the charming groom.
3 & 4. persembahan silat. ada terbang2 woo..


1. the wedding cake.
2. the pelamin.
3. meja beradap.
4. the guestbook corner.
(nampak tak frame tu!? tu la frame yang aku nak!)

Saturday, December 4, 2010

bagaikan 18 hari

180 hari lagi = 6 bulan. bagaikan 18hari. or i wish betul2 lagi 18hari. hahaha.. bila dah booked, sometimes i miss the surveying and deciding part. but sometimes, i wish cepaaattt laaa seeteeell..penat dah pk mcm2. asik pk pasal wedding je. haaiihh..

i am the only daughter. oh salah. i am the only child. aku lah laki. aku lah pompuan. aku lah yang panjat pokok. aku lah yang main barbie doll..eh tipu..aku tak suka doll2 ni. dulu aku bayangkan nanti dia hidup..takut wwooo..hahaha. sebab tengok cite hantu doll tu ape tah..chucky ke?

i have a super-excited and super-anxious parents. ada part i am so grateful about it. ada part, stress weh. bayangkan kalau untuk satu2 hal tu, contohnya hantaran tunang dulu, sejadah nak lipat bentuk apa, she would call me 3times a day to ask just about that. padahal, dah decide nak tempah je deco hantaran tu. suka hati decorator lah nak lipat ke gulung ke jadi bentuk katil ke botol ke ape. cumel kan my mom. kdg2 tak cumel jugak kalau time dia call tu tgh discuss ngan boss. haha.. oh mama ku.. tp thanks so much to them, byk diorg dah tolong setelkan dan bayarkan. hehe..

aku pun ada gak la terheritage sifat2 tu. hahaha..sikit je weh. ada lagi 6 bulan. semua dah booking kot. tinggal yang remeh2 je. kira kalo xde pon wedding boleh jalan aa. tapi booking je. belum pun siap lagi.

as of today:
1. catering - booked
2. homestay - booked
3. doorgift tetamu - booked
4. deco pelamin, meja beradap, bilik - booked
5. baju nikah - booked
6. baju resepsi - booked
7. OP - booked
8. OV - booked
9. kain bridemaids - done
10. PA system & DJ - booked
11. MUA - booked
12. hantaran - dah beli - almost all
13. cincin - done

awal tahun adalah time aku paling busy kat tempat keja. johor kedah bukan dekat. kalau ikut kiraan, ada lebih kurang 3-4kali je lagi nak balik kedah pasni. tu pun kalau sempat. sebab tu aku perlu cover apa yang boleh sekarang. lagipun kakitangan lain x ada nak tolong. sedara mara ada..tapi kena tunggu dah dekat2 majlis la kot.

tu tak kira side chenta lagi.

semoga segalanya dipermudahkan dengan baik..aminn..


all in one

hunting for a wedding decorator in Kedah, specifically in Alor Setar is not so difficult. every housing area and shop-lots you will find at least one. or maybe i can say every 1km? haha.. i'm just giving you the idea, there are many of them. but hunting for a good wedding decorator who can handle freshflowers well is difficult.

kebanyakan, atau hampir semua jarang amik utk freshflowers. sebab? freshflowers mahal. so, the charge akan berganda2 mahal daripada pakej biasa. seriously berganda. 3x or 4x ganda. pastu pulak, they gonna have to limit the flowers masa hias-hias tu. banyak daun je. nanti customers x suka, complaint.

so, daripada beratus2 bridal boutiques yang ada tu, yang betul2 pernah dan agak selalu handle freshflowers untuk decoration tinggal lah less than 5 options. tolak, tambah, punca kuasa dua, kamirkan, darab, bahagi. left me with one.

met him twice. witness a real-wedding decorated by him once. heard reviews from his previous clients. browse to his artworks in the website n album. and i choose him. all in one.

pelamin, bilik tidur, baju nikah, baju sanding, meja beradap, arch, accessories.

he listen. he suggest. he sketch. he amend. he quot. i agree. i pay. i pray.

the sketches
ada beberapa sketches ni. lupa nak snap.

seriously, saya sangat berdebar. saya risau, the decorations lah yang akan reflect the whole wedding. will it turn good? jadi ke baju saya tu? cantik ke? argh..risaunya..

ok. i choose him. i should trust him.

but now, for the outfit i am still looking for..
- the white nikah shoes.
- the white border lace veil. (moose, cepat lah kawin, nak tgk veil ko)
- the tudungs.
- the handflowers.
- his nikah attire.


Friday, December 3, 2010

of the hantarans hunting

last time when a friend of mine was getting married, another guy friend asked him about the hantarans given to the bride. as he told him the amount, the price what-so-ever, the friend was so shocked and impressed with him.. how he could spend that much for the hantarans.

he said, "kenapa nak berkira, kan ke aku bagi kat isteri aku sendiri, tak pegi mana pun barang2 tu.."

the friend pap the bride's back, proud.

i was there. they are my two bestfriends conversed. i was touched. :)

******************************************************

saya pegang kata2 tu. saya sedaya upaya beli yang terbaik (dan termampu) untuk chenta dan alhamdulillah dia lagi berganda2 tak berkira dgn saya. :)

haha..takmo reveal berang hantaran. segan.

kami orang sederhana. tak ada yang gempak2 pun. semuanya kena ikut budget.

tapi..apa yang pasti, we bought it all from good SAs. we may not get the cheapest price or a bunch of free gifts, but we got good services. happy enough. puas hati. dah..tamau tau harga dah kat tempat lain.

mintak2 la tahun ni tahun lompat krimas. takdak sales. hahaha..*dengki*

bila dia datang..


*this is a self-reminder to myself*

saya mahu bernikah kerana Allah.


kes tiba-tiba moral down tak dapat nak buat baju kat designer..etc etc etc. hahaha..dah. diam. nawaitu sahaja aku nak bernikah kerana Allah Ta'ala. bukan kerana syomir izwa, qudyn, unaisah, syahrir nurdin, udey ismail, saiful nang, tema pahlawan melayu kayangan, taman-taman cinta, CST, Arma Couture, NGI, Kerja Kahwin, Sher, makcik jiran selang 14 rumah, mak bedah tinggal hujung pekan dan lain-lain. hahaha.. encik chenta, akad nikah tu kasik gegar sikit. org dulu hantaran bahulu ikan besar pun bahagia sampai mati jugak. niat tu penting ok! (sesi pujuk diri sendiri)

wasatiah dalam kehidupan!!
(tajuk dalam buku pendidikan islam tingkatan 3 dulu2..hehe)

ok.

dah bersemangat balik.

jom tawen.

hahaha..

p.s: bila 'dia' datang..dia tu syaitanirrajim. heh!

Thursday, December 2, 2010

teaser : wedding shoes

sebelum ni saya penah teaser ni
so, saya sambung yang ni pulak.

kasik nampak isi dalam sikit.
hihi..

dari belakang pun dah tantek kan?
hahahaha..*perasan*
after discount i got it for less than rm50.
:)

Wednesday, December 1, 2010

idea hantaran

hari tu pegi nilai 3.
pastu nampak sample hantaran ni

pink

biru


saja share. kot2 ada yang cari idea macam mana nk DIY.

:)

Tuesday, November 30, 2010

Ministry of Moment : Just Click 'LIKE' Contest!

*sticky post*
Scroll down for latest post
Ministry of Moment : Just Click 'LIKE' Contest!


i would like to share with you a contest yang tengah running sekarang by Ministry Of Moment! Ever heard of them? gilo ko kalo tak pernah. they are one of the big names in photography industry. stok2 wedding artis diorang ni cover tau. they started from the CandidSyndrome, sekarang dah jadi their own MINISTRY. lagi gempak tu. hehe.. saya tak pernah berani nak request quotation from them.. takut kempunan je. jadinya, hanya layan2 gambar2 diorang je. pastu berangan mode pun ON. mula lah~~ nanti nak amik gamba camni lah..nak pose camni lah.. kih kih kih. *verangan itu indah. free plak tu*

pastu dengan tiba-tiba dapat tau pasal contest ni. and the prize ialah FREE photography package worth RM2,000 (inclusive of an album). Not only that, 2 of you could also win 30% off for any photography package you choose! hamik ko! menggigil aku nak join ni. boleh tangkap nangis kalau menang ni. bismillahirahmanirrahim..

walaupun tak lah disuruh dalam contest tu, saya nak still nak share with you the requirement untuk join contest ni. saya percaya rezeki tu Allah dah tetapkan, saya tak perlu takut hilang atau terlepas. :)

Here’s the deal.

We from Ministry of Moment, who is also Umie Aida official wedding photographer *ahem* has kindly offered to give away FREE photography package worth RM2,000 (inclusive of an album) to one lucky blogger.

All you have to do is :

1. Search for MINISTRY OF MOMENT page in Facebook and click “Like”. (saya dah linkkan kat yellow poster & word MOM tu. so, all you to do, click kat situ and LIKE ok. baik hati sungguh saya ni..hehehe..)

2. Go to ‘Photos’ and find a folder named ‘Contest’.

3. Find the yellow poster above and tag it to 10 of your friends.

4. Pick one picture that you like the most from the same folder and write a creative entry in your blog with the title: Ministry of Moment : Just Click contest and tell us why do you like that picture.

5. Under the picture, type; source: Ministry of Moment with link www.ministryofmoment.com

6. Once done, leave the permalink of your entry in the comment box of this entry (click for more info) together with your facebook’s username.

Other information that you need to know:

1. You can enter as many entries as you like, and the entry can be either in English or Malay only. Indian, Chinese, Iban, Spanish, Arab or mana2 bahasa yang sewaktu dengannya tidak diterima sama sekali.

2. There is no specific format for the entry and it is solely based on your creativity. You can make it long, short, funny, guna bahasa sms or even formal cam Chedet punya blog, its all up to you. You can also add some information on everything you know about Ministry of Moment to add more points! ;) *hint hint*

3. Upload the yellow poster in your entry and you can place it anywhere. At the beginning, middle, or end, doesn’t matter.

4. The deadline shall be on 30 November 2010 (12pm) and the winner will be announced on 3 December 2010.

********************************

My favourite picture would be this one

source : Ministry Of Moment

i love this picture! everything seems perfect in this picture.
the colour.
the beautiful bride. the happy and relief face from the groom.
the 'selamber', simple and nice pose.
no need to struggle tahap lentuk patah pinggang liuk punya pose.
still turn out so beautiful. i can feel the happy moment there.
i've told you before, the good picture can affect the emotional.
this picture does affected mine.
:)

so, which one is your fav?

*********************************

jom join sama2! :)

p.s: woit2..komen2. kang aku private kang. hahaha..ugut konon.

Foto By Razali : Wedding Photography Giveaway contest

*sticky post*
scroll down for latest post

Another great contest. Foto by Razali is having a Free Wedding Photography Package Giveaway!! He is giving away a full coverage wedding photography package to one lucky couple. He will be shooting your whole day from the solemnization to the reception to the outdoor portraiture session on the evening.

All you have to do is:
1. Click “Like” on his Facebook page: (www.facebook.com/fotobyrazali)

2. Find the blue poster and share it to your friends. You can also copy and upload it to your wall. Tag 10 of your friends to thats poster.

3. Now you select one of the photos you like from any folder or from my blog or even from my personal Facebook (facebook.com/razali), write an entry in your blog. The title must contain: Foto By Razali : Wedding Photography Giveaway contest, and express why you like my photography. Put a link under the photos such as source: Foto By Razali – http://blog.mohdrazali.com

4. Share with friends.

5. Leave your comment.

Razali is a great photographer, who is currently based in Kluang, Johor. Married with a 'comel' wife, Puan Akmal. They are very soon to be mommy & daddy. Puan Akmal (album designer for Razali) was a silent reader blog Q&A. As she adore so much Qistin's DIY projects, they went to Qistin's bertandang reception di Kluang and offered a free outdoor session photoshoot. I was the pengapit. apa lagi, menyibuk lah ikut kan. And that was the first time I was introduced to Razali & his artworks.

*************************************************

My favourite picture would be this one


We went to a kebun getah, in the middle of nowhere kat Kluang, dekat dengan kawasan perumahan. It was a normal kebun getah yang banyak semut! They brought along kerusi as a prop. Kagum jugak lah dengan kegigihan mengusung kerusi itu ke mana jua. As it's getting darker, Razali keep saying gambar gelap. Masa tu dah agak petang. He even jumped in a big hole (ntah kenapa ada lubang tu kat situ) to get the best angle for the pictures.

Bila Razali or Ayie upload the pictures, WAAHHLAAAHH! macam kat mana tah.. summer in Malaysia? the scenery really really impressed me. remember, it's kebun getah ok! Gambar ni dah lama simpan. sebab cantik. the bride & groom punya pose pun nice. I read as suami yang 'gagah' who will do whatever it takes to protect his wife, to love & to care, the lovely wife who will stand by her husband no matter what, adore him, to love, to be loved, with full of her heart.
This picture reminds me how a great photographer can turn out
great pictures in any circumstances.
Razali's skills of work getting better, fresh & creative in his newer albums.

:)

I've found mine. How about yours?


teaser : kain bride's mom yang terlebih glemer

my parents went to johor, to jalan2. selain nak teman saya drive balik kedah. we went to Kota Tinggi. there's a place called Pasar Kemboja. orang2 dari Cambodia berniaga kat situ. ada kt tengah2 tu kedai2 kecik, nak masuk kedai kena bukak kasut. ada banyak tudung, baju ready made & kain2. my mom dah beli sepasang baju bermanik2 kt situ & beberapa helai tudung.

on the way back to kedah. singgah overnight kat KL dulu. penat woo nak drive direct. kat KL, we went to Jakel cari cadar. saya tolong bawakan saja. hehe.. kan kat floor bhgn cadar tu ada segala lace n chiffon.. pusing2 kat situ. tiba2 nampak satu kain purple terbentang. cantik. i showed it to my mom. terus dia berkenan n beli. so, my mom dah ade 2 baju purple.

this is my mom tengah posing with the kain kat rumah.
lip lap lip lap yoouuu kain mama i..

and..now, saya risau, camna pulak nak pastikan baju pengantin tak tenggelam dek baju mak pengantin dan abah pengantin. heh. dah la i'm not into too much manik2 n meriah2 sangat. camno ni.. tapi kain yang mama beli tu memang tantek sgt.. memang couldn't resist. mesti gorgeous la mama i nanti. hehe..

the best feeling bila tengok my mom happy dapat kain cantik tu. n my parents are so excited about the coming wedding.

skang my mom takleh nak decide nak buat baju camne n nak tempah kt mana. haha..

:) i love you mama abah.


Monday, November 29, 2010

diamond *bling* *bling*

since dunno when, i always dream of a wedding ring with batu seketul tu. masa verangan tu tatau pun termnya ialah solitaire. solitaire yang aku tau game je. about a year sebelum ni, ashylla pernah post an entry pasal ring hunting. that was the first time i knew about ring and diamond.

i prefer white gold than the yellow one. cantik tu kan subjektif. jadi, mata saya nampak white gold lagi cantik. tapi kalau orang nak bagi yg yellow gold, hofkoz la aku amik saja. contohnya mak aku bagi suh pakai gelang. x banyak demand. amik pakai. kecuali kalau design besar gabak..xleh nk tolong lah kalau dah tangan size budak umur 9thn. huh..

back to the diamond punya cerita.

we went for ring hunting a few months back. and end the mission last few weeks. we tent to be influenced by a good SA. hehe.. treat us well, we'll buy it from u. the hunting story is here. the accomplished mission will be update soon.

if you're looking for a solitaire diamond, there's 4C you need to know. refer the chart.

(*click to enlarge)
source : moose on the loose

Carat - dgn mata kasar, carat ni kira besar diamond tu la. tapi sebenarnya ukuran berat. takyah la pegi timbang plak. selalunya kt tag tu dah tulis. logiknya, yg besar lg berat lah kan. lg berat lagi mahal. kalau 1 carat tu dah boleh beli keta sebijik kot harganya.

Cut - cut ni bukan bentuk tiga segi ke bulat ke ape. cut ni potongan diamond tu. the better the cut, the shiner it look. kira, kalau letak perfect cut diamond mcm Heart On Fire sebelah diamond biasa tu, i can sure you, memang korang takkan pandang dah diamond biasa tu. kilauan diamond perfect cut memang hebat. (sehingga mampu menggoda mata tunang saya).

kalau nak check kilauan diamond kt kedai jewellery.. pinjam kertas putih dari SA tu. atau pun bawak sendiri. cover dari atas. lindung cahaya lampu kedai tu. pastu tengok. memang boleh nampak la bling bling diamond tu punya perbezaan. ni tips daripada SA. sebab kat kedai jewellery diorg pasang 3 jenis lampu, lampu putih, kuning and kebiruan, untuk bagi effect kilauan kat diamond2 kat situ.

ataupun korang boleh pinjam microscope diamond drp SA tu, teropong lah tengok. ada bentuk heart (love) & anak panah (arrow). so, the perfect cut ni maksudnya, arrow n heart tu banyak dan sangat simetri dari mana-mana arah. part ni susah la sikit nak request kan. tapi SA yg bagus akan bagi.

Color - color ni start dari D hingga Z. D tu kira paling clear (jernih) dan semakin kekuningan. kalau D-F tu x nampak beza pun. G-I pun ok lagi. lagipun bukan korang nak beli 2 3 ketul diamond tu, boleh compare2. jadi anything from D-I ok je. nampak sama je kalau dah jadi cincin tu. for me, it's about self-satisfaction.

Clarity - start dari IF (internally flawless) maksudnya, dalam diamond tu bersih suci murni. sampai I3. for me IF-SI2 ok lagi. bukannya nampak pun dgn mata kasar. seriously tak nampak langsung. ko ade ke microscope diamond tu kt umah? kalau takde, xyah bising nk yg IF. mahal tau. haha.. tapi again, it's about self-satisfaction. lagi satu, market value.

tapi for me, value cincin kawin tu, priceless, susah payah suami belikan untuk dihadiahkan. itu yang terbaik masa tu dia dapat beli. kalau nak yg lagi cantik, mintak yang lain, hadiah anniversary ke 5.

my priorities?

CASH > Carat > Color > Cut > Clarity

we (he) put our budget for the ring. we hunted for the best quality than we can get. lucky him, i have a primary school kid's finger size.. jadi takkan nak pakai batu besar2, terlindung lah jari cumel ni. save dah kat situ.

cert or no cert?

cert ni macam sijil beranak la. ada no cert dalam diamond tu. laser printed. sampai juling bijik mata aku nak baca nombor tu satu2. kalau lah nak pegi resize ke, polish ke, redesign ke, so this cert will save us. SA tu xleh la tipu, tukar diamond yang quality lagi below ke.

tak semestinya cert diamond lagi murah.

so, up to you.

for more info, you can refer to here n here.

p.s.: kalau SA tu tanya, size berapa, jangan la jawab size jari korang plak. dia maksudkan, size carat. 0.3 ke 0.5 ke apa ke. ataupun dia akan sebut pointer. harap maklum.
nasib baik aku dah baca ashylla punya post dulu, kalau tak, mesti aku dah jwb size jari. hehe..



Sunday, November 28, 2010

mission in december

this a gentle reminder to myself.
things-to-do list in december:

1. DIY bantal hantaran version meeya *wink* semangat!

2. tampal sticker + ikat riben kat doorgift. (err..i owe an entry pasal doorgift)

3. meet up n discuss with wedding planner (mcm tak sesuai je panggil WP?) - design & measurement baju.

tarikh baik untuk bernikah

saya bloghopping tadi. terbaca pasal tarikh-tarikh dan bulan-bulan yang baik dan tak baik untuk bernikah. dulu-dulu masa saya kecil-kecil (walaupun sekarang taklah besar sangat) saya pernah terdengar (menyibuk) orang cakap pasal bulan2 yang tak elok bernikah.

ada juga saya pernah dengar, x elok kawinkan adik beradik dalam tahun yang sama.

pernikahan adalah berkenaan kerana Allah. (ingatan untuk diri sendiri)

Dalam ISLAM, tidak ada sebarang tarikh atau hari atau bulan yang tidak elok atau tidak digalakkan untuk bernikah. tak kisah lah safar ke rejab ke ramadhan ke. hari selasa ke rabu ke sabtu ke. 3 hb ke 5 hb ke 29hb ke.

tetapi dalam ISLAM, ada disebutkan bernikah hari Jumaat sunat. hari paling baik. tapi tak lah pulak hari2 lain tak boleh atau tak baik.

Islam itu indah. Islam itu tak pernah menyusahkan. Jangan lah kita pula memandai-mandai. Islam menggalakkan perkahwinan. Malah dituntut. Diseru lagi untuk mempermudahkan urusan pernikahan.

insyaAllah. amin..

Wednesday, November 24, 2010

teaser : barang hantaran

dalam masa beberapa hari telah kopak duit simpanan yang berbulan-bulan. (dunia ini sungguh taakk adddilll!!! hehe..buat drama plak..) tapi disebabkan excited, nak gak share teaser kat sini.


teaser paper bag je boleh?
hehehe..

padahal 2 benda ja beli kt sogo. tak pasal2 promote sogo.
walaupun sedang mega year end sale..tapi kebanyakan barang yang saya
jatuh cinta beli discount tak banyak sangat. *sigh*
sebenarnya ada berkenan yang lain. tapi mahal.
terpaksa lah pejam mata. haha


skang ni lalu bahagian tempat yang jual barang saya dah beli,
saya akan keraskan kepala dan leher. tanak pusing kiri kanan.
jalan cepat2. sebab takut termenyesal
kalau2 ternampak barang atau harga yang lebih menarek.

huhuhu..

ok la. teaser barang sikit.
bukan semua la.



boleh teka tak barang apa ni?

macam rancangan kuiz plak. hehehe..

alhamdulillah..

semua masih dalam bajet.

Tuesday, November 23, 2010

si jari kecil

huhu..baru tau sebenarnya jari manis saya bersaiz 5.5..rugi2!! beli cincin harga sama je..tapi kena kecikkan saiz. banyak plak tu. hampir2 kena tempah. huhu..

oh ye..

cincin dah beli!!

syoookkk...x sabaq nak tawen!
191 hari lg..haaiihh..

(asik pakai je. syok sndiri. encik chenta kata lepas tunjuk kat mama dia nak amik simpan..alaa...~~)

Monday, November 15, 2010

my dream wedding ring

source : tomei

the right most is my fav design. tak lah twist sgt. tak lah classy sgt. just nice. as i dream it. design by le lumiere - tomei. fall in love immediately as i saw it in front of my eyes. hmm.. it may remain as my dream wedding ring. it may become true. i don't expect too much. yes, it's a WEDDING ring. but it will always just a ring. i want him, i want 'us' more than the ring. :)

today is the 'wukuf' day. from around 5.00pm till 10.36pm (Malaysia time). Wukuf is the time when 'all seven heavens open up, when no veils exist between the slaves and Allah, the best time in the entire year for Doa and prayer'. Do make full use of this small but finite time window of several hours to make the best of our doas, repentance with full desire n hope.

jom sama2 perbanyakkan doa'. Semoga urusan pernikahan dan perkahwinan kita dipermudahkan, kekal bahagia hingga akhirat. aminn...


Wednesday, November 10, 2010

border lace veil

source: google

saya berimpian mahukan vel macam ni untuk nikah nanti.
pakai tudung simple. mungkin ada batu jarak2. pastu letak vel ni.
saya impikan vel paras pinggang ke pinggul.


source : faradiba

faradiba dengan hebatnya pernah DIY vel dia. cantik gila!
ada juga mintak sewa. tapi tak pasti dia nak sewakan ke tak.
dia sangat busy sekarang ni.
kalau dia sewakan pun tak tahu berapa ringgit.
kalau ikutkan dia cerita, cost untuk DIY vel ni pun mahal jugak.
sebab harga material, border lace ni lebih kurang RM150 per meter.
guna lebih kurang 1.5meter. jadi kira lah. tak masuk net kosong tu lagi.
kalau beli dah siap rm300-rm400 jugak lah paling murah pun.
sanggup?

kalau ada yang tahu kat mana ada sewa border lace veil ni
dengan harga yang berpatutan, bagitau saya ye.

xora pun ada jugak veil ni, tapi panjang sangat.
dia yang tinggi pun meleret-leret.
kang saya pakai, mau dah duduk kat tengah masjid, veil meleret sampai pintu.
marah tok imam tu. (ok, tipulah tu..over tau..! hikhik..)

saya belum tanya bridal boutique yang saya amik pakej tu lagi.
harap2 dia ada, tak yah susah2 dah.
(which is i doubt)


Sunday, November 7, 2010

photographer hunting ver finale

so, here, i announce to you, our Official Photographer for our big day! :)

Solemnization & Reception
sikecil's side

aizat bliss candid
facebook





Reception
chenta's side



why them? i love kinda photo journalism thingy. no such groom-duduk-atas-kerusi-bride-duduk-bawah-lentok-dekat-kaki-groom punya gambar. no offense. huhu. i love nice natural pose and candid shots. to be honest, they have good pictures with good price (within our budget). kalau cakap pasal good pictures saja, i always adore udey ismail kot. haha..tak mampu beb. ada jugak cubaan pujuk chenta. ofkoz la tak berjaya. so, i think i kinda found udey + themselves in their pictures. hehe..

plus to that, their PR wise are good. blisscandid owned by a couple who are soon-to-be married, aizat the photographer & nadia the manager. their office is at keramat. while for syahiran his office is at Kelana Jaya. we are more like friends now instead of client. ada chemistry kot. senang nak discuss. boleh sembang2, gelak2. tapi, both of them are so busy. tembak-menembak (shooting). dan dua-dua orang ada masalah nak angkat, reply sms. hehehe.. they did return the call or reply sms. tapi lambat sikit la. agaknye photographer mcm tu kot. tah..

for blisscandid, the packages start from less than RM2000. for one event. special offer for nikah n groom's reception. You can discuss with them, nak add-on ke, nak upgrade ke, nak kurangkan ke, to fulfill your budget requirement.

for syahiran, coverage from make up time, candid shots, family potraits, outdoor session after event. he's also doing cinematographer. dia dah pegang SLR since umur 5tahun. hahaha..

i reserved the review for their end product, cara bekerja until my wedding day and saya dapat album. i've done the surveying part. i've done the deciding part. i've done the booking part. all i need to do, pray for the best. dan tawakal je. i trust them to do their best job. semoga kejadian-kejadian yang tidak diingini dijauhi. amin..

i was thinking to surprise you about my official vendor until the wedding day. but i really couldn't find a reason why. tah2, lepas kawin dah tak sempat nak review apa2 dah. mana la tau kan. and i need to do them a little favor for being so nice to me, by promoting them.

* reminder to myself, to collect must-have-shot photos and send to them later.


p.s.: i posted this entry before. and i deleted the comments given for some reasons, i'm sorry for that. but thank you so much to u my dear readers.. saya sgt2 hargai. u're so nice to me whoever you are. thank you sgt2.. :)

Friday, November 5, 2010

please hold yourself to win it

dugaan bertunang.

ada macam-macam dugaan bagi mereka yang merancang untuk melangsungkan perkahwinan, perjalanan bagi mengesahkan ikatan mulia lagi suci itu. sebabnya, Allah nak bagi kita bersedia. secara rohani dan spiritual. selain mendewasakan kita dalam menyelesaikan masalah. perkahwinan adalah tanggungjawab. tanggungjawab pula adalah amanah iaitu perkara paling berat dalam dunia ni. hati dan jiwa kita perlu cukup kuat untuk mengendong amanah ini.

there's someone ingatkan aku sebelum bertunang lagi.. datang bersama dugaan tu ialah syaitan. syaitan kan tak suka apa-apa yang diperintahkan Allah. pernikahan tu kan suci. mestilah dia berusaha nak menghalang ikatan tu. kan lagi bagus pegang2 tangan kalau belum kawin...dosa banyak2 boleh teman dia ke neraka. kalau kita gaduh2, atau tak tahan dugaan, sampaikan terputuskan ikatan atau tak jadi bernikah, melompat riang ria, buat pesta malam muda mudi lah si syaitan2 ini. maksudnya kita sudah kalah di tangan si durjana ini.

ataupun, segala makian, segala prasangka buruk terlempar di mulut dan hati kita ini, semata-mata tak dapat apa yang diimpikan. tambah point lah tu nak join si penghasut jahat tu. kalau pun bukan antara kita dan tunang punya dugaan, mungkin ahli keluarga, ibu bapa, sahabat handai punya hal pula yang terduga. habis segala pengorbanan, segala jasa, terhapus dari ingatan kerana majlis satu dua hari itu. terkecil hati, terguris perasaan, terendam air mata. paling teruk putus hubungan. banyak point si syaitan ini boleh perjuangkan.

bertahan lah kawan-kawan! kita kena menang! jangan bagi si syaitan tu menang..

sabar. Allah ada bersama orang yang sabar.

insyaAllah dapat rewardnya later on. :)

ingatan untuk diri sendiri yang selalu alpa.


Wednesday, November 3, 2010

teaser : the shoes + the kain

tiada kaitan dengan tajuk. tapi sebab ada huruf penting.
SK = sekecil..hihi..


aci tak teaser kotak saja? hehe..
tapi sila highlight kepada perkataan PURL
code utk warna purple!
haha..i found my wedding shoe! terjumpa.
with half price! excited. baju pun tak ada lagi.
beli kasut dulu. hahhahaha..
tapi kasut ni cantik..almost sama ngn my dream shoe.


colour telah diedit sikit.
this is for the bridemaids.
kawan saya, sri aima, ke indon shopping for her wedding.
saya tumpang kirim.
the color is perrrfect! exactly like what i want.
thank you babe.


* the previous post has been hidden temporarily until future notice * cewah..hiks.