wedding ring hunting


source: google


perkara pertama sebelum keluar memburu, cewah memburu tu.. ialah buat research and study. tapi, kalau bernasib baik, masa pergi memburu tu pun, boleh buat research and study jugak. bernasib baik dapat jumpa SA yang bagus. yang sanggup explain from top to toe.

after dah survey2 sana sini.. saya dan chenta decided nak beli cincin masa Year End Sale. padahal utk solitaire diamond bukannya ada discount pun. ada la sikit. memang masuk kedai mana2 pun diorang bgtau perkara yang sama. ke aku yg kena tiaw tatau la. haha..

maka, kami pun mulakan mission masa awal2 YES. kat facebook Habib Jewel ada update pasal YES ni. so, kami pun menuju ke Ampang. masuk2. blur. SA semua busy. pastu ada sorang SA ni entertain. humakhaih..apsal yang dia tunjuk mahal2 sangat. dia tak bagi banyak choice pun. hmm..PR wise utk SA tu memang failed. tanya sepatah jawab sepatah. tak lah muka masam. tapi agak serius..sambil dok bersoal jawab dgn SA lain. (penat mungkin..) tp potong mood nak beli. lawan pandang dengan chenta, kitorg keluar. gerak ke midvalley.

kat midvalley, kami ke GoldHeart. SA yang kami jumpa hari tu tak ada. ada orang lain yang entertain. tatau kenapa dia agak gelabah. but he is still trying his best. dah tau nak yang mana, terus tempah. 2 bulan baru dapat. tak kisahlah. banyak lagi masa. chenta tanak yang ada batu2 langsung. done for his ring.

before that, kami ke Le Lumiere di The Gardens. SA tu tak ingat nama, tapi malay guy. for me, agak sopan santun la jugak. hehe. i love one of the design! tapi harga mcm sedikit over budget. so, we hold first. then, jalan2 pegi habib. loose diamond utk GIA cert tak banyak choice. yang ada the top quality of the 4Cs. maka, harga semua membunuh. jadi, sambung jalan2. satu lagi pemegang cert GIA diamond ialah wah chan. so pegi wah chan. luckily the SA was nice. his name is Danial. (i've told ya, we're so influenced by a good PR.) he won our heart. not exactly him la. the choice yang ada pun within the budget. so i have my wedding ring. asik dok try je..hehehe.. it's solitaire with F color, 0.3c, 3x excellent cut, SI1.

alhamdulillah..

thank you chenta for the beautiful ring.

i love it!

Comments

Syima Syaz said…
wah chan kat midvalley memang recommended! semua SA dia sangat PRO!! like2....tp jodoh kat tempat lain Poh Kong Midvalley... dan gambar atas tu exactly mcm my E-ring!...=)

happy hunting!
Ring hunting memang best kan? :) I was super excited like a little girl when we searched for my engagement ring last time.

SA Habib dekat Ampang memang tak berapa best. Dekat KLCC and Mid Valley punya ok. Bought my HOF dekat KLCC and loving it to the max too!:))

Sure bila dah dapat cincin nanti mesti asyik terasa nak pakai je! Hihihi. Good for you :)
Moose said…
i miss those days of ring hunting! nasrah, lupa nak bagitau yang jewelery shop kadang2 have their own promotion dan tak semestinya during YES or any sales. macam degem ade diamond promotion on selected month. masa aku beli cincin kawin dulu dekat degem, diorang tgh buat promotion on diamond. memang berbaloi2 consider that it's from degem. we save about 2k beli masa tu.
"cikkin" said…
owh..mayb saye bernasib baik..sbb PR habib ampang ok time kami pergi..hehhe..
cha said…
i suka ring yg batu satu. simple but very niceee kan :D
si kecil said…
syima syaz: tu laa..mungkin rezeki nk beli kt situ..

nawar: i felt in love with HOF!!!!!! tapi macam x mampu! :( dah ckp kt chenta nk hadiah anniversary..hahahaha..

moose: finally something that u missed about wedding!!!!! hahaha..best kan..aku super excited kot. seronok gila. haha..

cikkin: tu la..ramai je yg ok. cuma mungkin bukan rezeki nk beli situ kot.

cha: classic n elegant. hehe..
Cik Belle said…
hooyeh! syoknyaa. hehe. aku masih mencari-cari design cincin idaman. lambat aku nieh. selalu kebelakang. hahaa..
Moose said…
ring hunting je. because that's the most enjoyable moment for me. yang lain2 aku tak suka. hahaha. and oh, fitting baju kot? we'll see tomorrow how. ngeh ngeh.
Dia.Honey said…
pegi la habib.....ai ske design derang for diamond ring la

Popular posts from this blog

Lafaz Taklik bagi Negeri Kedah

cerita taska

apa nak tulis dalam guestbook atau wedding card?