Posts

Showing posts from January, 2012

masak lomak cili api

ok, jujur aku mengaku, i'm not a good cook. for some people, walopon jarang2 masak, tapi air tangan n bakat apa tah, kalau dia masak, menjadi ja. sedap sehingga menjilat jari. but, unfortunately, not me.

even aku try ikut exactly macam mana mak, mak mertua, mak angkat ajar n buat, it didn't usually turn out that nice. however, my dear hubby akan makan mcm sedap sgt. dia pandai amik hati aku. kesian juga aku tgk dia makan dgn bersungguh2 walopon x sedap mana.

i'm trying my best to cook for him, almost everyday. (selalu jugak la skip..hehe..).

but today, i can see his sincerity of loving the lauk. i cook his fav gulai daging.
*kitaorg selalu kompius bila sebut gulai. gulai kalo utara, kari. kalo nogori, masak lemak. tapi kali ni maksudnya masak lomak cili api daging.

aku masak. tp aku tak tahan nk makan. pedas gilo.
tapi dia hirup kot.
best sangat masa tu. *terharu & bersyukur*

thank you darling.

ok. aku syok sendiri.

sapa suh korang baca..hahaha..

k bai.


my reading

Image
masa pregnant i tried to read alot. kononnya nak ajar anak rajin membaca. tapi mcm kurang berjaya. i love reading. cuma x berapa ada masa. beli novel 4-5 buku, yg berjaya habis baca 1 ke 2 je. tapi, these three books aku dah berjaya khatam. bukan novel la tapi. this is my panduan. 
1. yang hijau tu buku panduan menyusu ibu berkejaya.  hadiah daripada qistin. saya berniat nak full bf anak nanti. semoga Allah murahkan rezeki.
2. diari hamil tu my fav. ada perkembangan baby n ibu sepanjang pregnancy ikut minggu. ada doa2, panduan2. best! gamba2 dia pun comel je.
3. yasin ibu hamil - also hadiah drp qistin. sangat suka! semua surah2 amalan untuk ibu mengandung dalam tu. selain tu ada collection doa2. mmg suka sgt.
:)

mickey mousshh in the house

Image
dari kecik aku memang suka barang mickey mouse. tapi tak la sampai obses. sbb x mampu pun nk beli dulu2. kalo dapat beli satu dua barang pun dah best. mama x selalu belikan, sbb membazir. kalau boleh dpt cheaper price menda yg sama kan. hehe.. tapi skali skala dapat la jugak.
bila pregnant ni, datang balik interest to mickey mouse stuffs ni. cumey2. hikhik..maka, barangan baby la jadi sasarannya. tapi tak banyak pun. bagi hilang kempunan ja kata orang..acewah..
ni antara the latest stuffs yang baru dibeli or dapat. 1. bolster & pillow mickey mouse from anakku disney. 2. rainbow playgim - gift from my lovely sister in law yg excited nk dapat anak sedara. 3. tshirt & seluar mickey mouse - sehelai rm5 - grab from anakku warehouse sales. 4. lion kecik kaler oren tu, mak baby gatai nk beli toy utk baby. haha.. 5. bottle brush MAM 6. feeding bottles MAM 7. storage bottles - baru ambik daripada yana..yeay.
ok, saya adalah berdebar pikir pasal deliver. huhu.. semoga dipermudahkan dan selamat seg…

simple yet nice

Image
cantik tak? hihi~ ni masa baru sampai. it's about a few weeks ago.

32weeks and counting

alhamdulillah, now i'm entering 32weeks of pregnancy. kalau masa the 1st trimester, orang cakap enjoy your pregnancy moment, seriously i didn't understand. enjoy apa kebendanya..lemau gila kot masa tu. ngadap toilet bowl je selalu. tapi skang, honestly i really enjoying my pregnancy. seronok sangat bila baby moving2 dalam perut, respon bila kita cakap2 n usik2. 
my little angel dah kenal mana suara mama n abah dia. dia akan bg quick respon kalo mama abah dia cakap2. kalau orang lain, dia take time sikit. malu2 gitu..hehehe. one day ni, aku risau sgt, baby x berapa move..dah usik2, dah cakap2, pujuk2..senyap je. tatau nape. then i call my hubby yang keja masa tu. i ask him to talk to baby, i put the phone on my tummy, i can hear he called baby n pujuk2, baby kicking hard that time. twice! masa tu rasa mcm nak nangis ja. hebatnya ciptaan Allah. anak kecil dalam perut boleh kenal mama abah dia. i can't decribe the feeling masa tu. hanya Allah yang tau. 
my baby bump rasa mcm da…

Mommy Checklist

yang ni pula checklist for mommy. and also daddy. preparation untuk ke hospital. aku ni nawaitu nak packing bag dh beberapa kali..tapi x buat2 lg. huhu..


Maternity pad x 1 pack Wing pad  x 1 pack Nursing bra  x 5 Maternity panties x 5 Breast pad (disposable) Nipple cream x 1 Bekung x 1 Nipple Shields Sarung kaki tebal x 3 Tungku ibu Selipar toilet Kain batik Confinement lady  Shaklee (sup. for bf) – opt. Set bersalin – opt.
Barang yang perlu dibawa ke hospital
Pra-kelahiran Buku Merah, IC, Guarantee Letter Handphone, charger Kain batik, T shirt Selipar Stokin tebal Buat santai : Buku, majalah Makanan ringan (roti, kismis, kurma, biskut, buah) Air zam zam Air akar Fatimah Yassin Ibu Hamil
Pasca Kelahiran Perlengkapan mandi (Tuala, berus gigi, pencuci muka) Baju yang akan digunakan untuk pulang (pilih yang longgar dan butang di depan agar mudah menyusukan bayi Tudung dan Pin Tudung Pakaian dalam (seluar & bra) Bedak, sikat Sweater Pad
For Baby Selimut Pakaian (baju, seluar, barut, bedung) Mittens & Booties Topi Bab…

my version of baby checklist

aku dpt a few checklist. ada daripada kawan-kawan, ada aku copypaste daripada internet, ada yang minta kat mommies dalam group Mommies United. but then, aku tgk semua tak ada kuantiti nak beli. memang lah ikut suka kan. tapi untuk new-mommy macam aku ni, kadang2 nak decide beli berapa pun tatau. and ada jugak some of the items aku tatau nk guna untuk apa. huhuhu..
so, daripada checklist yang banyak aku dpt tu. aku buat balik checklist aku sendiri. aku kategorikan ikut suka aku sendiri. hehe. so, dear mommies, i allow u to copy the list. kalo nak dalam bentuk table, sila emailkan kat saya ok, sikecilberkata(at)gmail.com. 
My Version of Baby Checklist
Baby’s Feeding/Nursing Need 1. Breast pump set -yg ni utk bawak g kerja or kt umah 2. Babysitter/Nursery set -yg ni utk bawak ke nursery or babysitter -Icepack -Bottles bag  -       Diapers bag 3. Feeding bottle  -5oz x 2                 -       9oz x 1 4. Storage bottles/bags -Storage bottles x 30                 -       Storage bags x 75  5. Warmer &…