my version of baby checklist


aku dpt a few checklist. ada daripada kawan-kawan, ada aku copypaste daripada internet, ada yang minta kat mommies dalam group Mommies United. but then, aku tgk semua tak ada kuantiti nak beli. memang lah ikut suka kan. tapi untuk new-mommy macam aku ni, kadang2 nak decide beli berapa pun tatau. and ada jugak some of the items aku tatau nk guna untuk apa. huhuhu..

so, daripada checklist yang banyak aku dpt tu. aku buat balik checklist aku sendiri. aku kategorikan ikut suka aku sendiri. hehe. so, dear mommies, i allow u to copy the list. kalo nak dalam bentuk table, sila emailkan kat saya ok, sikecilberkata(at)gmail.com. 

My Version of Baby Checklist

Baby’s Feeding/Nursing Need
1. Breast pump set - yg ni utk bawak g kerja or kt umah
2. Babysitter/Nursery set - yg ni utk bawak ke nursery or babysitter
-          Icepack
-          Bottles bag
 -       Diapers bag
3. Feeding bottle 
-          5oz x 2
                -       9oz x 1
4. Storage bottles/bags
-          Storage bottles x 30
                -       Storage bags x 75 
5. Warmer & Sterilizer
6. Others accessories :
     - Bottle rack
     - Cleaning brush
     - Cleaning liquid 
     - Labeling sticker 

Baby’s Nappies Need
1. Disposable Diapers 
  -  Size NB x 1
  -  Size S x 1
2. Changing Mat
3. Minyak Jerslin / Minyak Telon
4. Wet tissue x 2 pack + 1 bottle
5. Spray bottle

Baby’s Wardrobe Need
1. Bakul/Beg/Drawers Pakaian baby
2. Rompers  x 5 : 0-3m, 3-6m, 6-9m
3. Top Short Sleeve x 3
4. Top Long Sleeve x 3
5. Baby Legging x 3
6. Short pant x 3
7. Long pant x 3
8. Baju lubang2 x 3 
9. Binder : String/Velcro x 10
10. Swaddle blanket : 5
11. Napkin x 1 pack
12. Mittens & Booties x 10
13. Baby socks x 5
14. Cap / headband x 3

Baby’s Bath & Toiletries
1. Bath tub with stopper & Stand x 1 set
2. Non-slip mat x 1
3. Baby towel x 3
4. Shampoo & Bath x 1
5. Baby powder x 1

Baby Healthcare Need
1. Hair brush
2. Cotton bud
3. Nail clipper 
4. Thermometer 
5. Nasal Aspirator 
6. Anti-bacterial detergent - kiddie wash

Baby’s Bedding Need
1. Playpen / Babycot x 1
2. Mattress x 1
3. Pillow & Bolster x 1set 
4. Blanket x 2
5. Comforter x 1
6. Mattress cover x 2

Travelling Need
1. Stroller 
2. Carseat  
3. Nursery bag (for diapers & cloth) 
4. Stroller pad 
5. Basket Moses 
6. Baby carrier/sling

Comments

Cheyan said…
Nas..thank for the info..nnt ku copy paste ja ko punya...hahaha..
Tapi baskey moses tu mcm x yah ja..ehyeke??
Mrs Kecik said…
yan..kalo ko nak, nanti aku emelkan kt ko softcopy. basket moses tu aku xbeli pon..ada kwn aku bg pinjam. ;D

Popular posts from this blog

Lafaz Taklik bagi Negeri Kedah

cerita taska

apa nak tulis dalam guestbook atau wedding card?