:: love is a gift ::

Tuesday, November 29, 2011

Long Distance Marriage

 i was brought up to be independent, even though i am the only child. staying alone at home was never a big deal for me. since i was 6, i was left alone at home after pre-school, waited for my parents back from work. maybe because we was staying in a quarters in a rural area, so nothing to be worried that time. everyone knew each other back there. i could even running to my dad's workplace a second considering it was so near. during primary school, at the age of 10 and 11 to be exact, i was trusted to hop on bus and taxi by myself to go home from school. cool huh? thinking back all those..power gila aku. dah la size badan kecik secoet. hihi.. 

being the only child, x semestinya kena pampered all the time macam org selalu kata. i heard that a lot, like seriously a lot. n i returned it with smile. they just dunno. i was forced to be independent, to be on my own feet. 9 years studying and working in KL, 2 years in Johor really taught me a lot. 

so, i am from Kedah, he is from Negeri Sembilan. I am working in Kulai, Johor, while he is in Cyberjaya, Selangor. Jodoh, we met up and got married. considering my background history, i thought i'm gonna be fine. walaopon ramai cakap, dah kahwin lain. lain like how? lagipun kami tak penah tinggal sekali, terus LDM after kawen, x de efek sangat kot kan. yakin je ~ 

jeng jeng jeng! trust me, LDM is super sux. if anyone asking me for my opinion, i would definitely saying leave your work and stay together, without hesitate. if that is one of the choice la kan. but of course byk kena consider kan..but work ur best to stay together. Bak kata Ustaz Hasrizal 'Saiful Islam' "Perkahwinan jarak jauh (PJJ) adalah lumrah pasangan yang baru berkahwin. Tetapi hendaklah ada tempoh masa diikuti usaha untuk hidup bersama. Selepas rindu berjaya diatasi, ‘keselesaan’ saling berjauhan mula menjadi racun yang membinasakan! ". source here

it was tough. tougher than i thought. plus of the pregnancy sickness, make it worse. huhu.  tips to survive? hmm.. i'm still surviving it myself. but stay positive is the best key i guess.

but there's also kinda good part of it, i was enjoying my malas time. i can even eat on my bed. hahahahahaaha..ok buruk perangai. jgn ikut. 

Allah tak akan menduga hambaNya melainkan mengikut kemampuan. ye dak? so, i consider myself as one of the tough one. hoyeah.

and alhamdulillah~ rezeki baby mungkin, my application of being transfer has been approved. starting next year, me and baby will be staying together with encik chenta. alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah~ 

Sunday, November 27, 2011

review : photographer

if  you went thru my blog, i announced my photographer for both events here (photographer hunting ver finale). so, here's the outcome. for more pictures, err..korek la post2 lama. hehe..

Reception
chenta's side
by 




please bear with him for late reply of sms or email or returning your calls. memang rasa mcm nak pukol je kdg2. hahaha.. (joking..but serius dia mmg susah nk angkat call..huhu). and i think he should get a PA for himself. eventhough he's kinda mengarut dan meriah, but he's serious in doing his job done. he knew what's he's doing. masa shooting kalau kena buli dgn dia tu, redha je la, the pictures will turn out great. he's editting works pun aku n hubby suka. i love all his candid shots, n bila pose shoot with family n friends, dia pandai do something to cheer up the mood. 

album dah siap agak lama. aku n hubby dok terkedek2 nak p amik. last2 syahiran datang hantar kat rumah aku. hihihi.. siap delivery lagi. dia kata, kang sampai berhabuk x dtg2. lalala~ and surprisingly, he upgrade the album for no extra charge. besaq gila kot album tu. syok woo..! it's in photobook type. memang org tua2 tengok xyah pakai spek dah la. thank you syah! rezeki ~ Alhamdulillah. 


Solemnization & Reception 
sikecil's side
by 




aizat reached alor setar the night before my solemnization day. he came early to shoot for the preparation, deco and everything. his PR was good until the final product was delivered, and even after that (we shared about baby stuffs..hihi). he became the attraction for some of my girlfriends (gatai depa ni..haha) and was categorized as the handsome photographer. hahaha.. n ramai yang tanya dia tu adik zul scandal abby abadi tu ke. but no, he's not. and he's married with a daughter! sorry girlsss..hehe..

 he's kinda guy who didn't talk a lot while doing his job done. tapi bila nak suh pose, he always know what to do. sampaikan nenek hubby yg serious pun boleh tersenyum dek si aizat ni. dia ngn syahiran (who was the videographer) cooperate very well that day. his candid shots were so damn nice..(utk taste aku la). being a bride, ko memang takkan sempat nak menikmati kenduri tu. bila flip thru gamba2, mmg boleh bayangkan suasana masa tu..best sgt.

i received copy of all pictures (ALL means termasuk yang test lighting..haha) right after the event. kira malam lepas majlis nikah and reception tu aizat dah bagi. yes, i requested for that and he agreed. 

honestly, i did received lots of emails n comments regarding his past bad review. mmg cuak jugak la. sapa tak cuak kalo dgr cite diorg tak dapat gamba kawen langsung..hardisk crashed. boleh meroyan woo. i almost considering to cancel the agreement. rasa nak menangis pun ada. with limited budget and time. serabut jugak time tu. i knew those who came to me telling those things were being so concern, i can't thank enough each of you. lepas berbincang dgn encik chenta, few of friends, asking guide from Allah.. i decided to just go on with the flow, with few precautions movement. aizat was being nice to me, and aku fikirkan masa tu, maybe itu masa jatuh dia, n why can't i give him the 2nd chance. lagipun kalau aku tukar OP, apa yang menjanjikan things won't get any worse? semua tu kan rezeki. Allah yg tentukan. redha dan tawakal je. 

i choose not to say anything about this sebelum aku terima the final output. album after 3-4bulan baru dapat. tapi memang dia explain kenapa lambat. he kept in touch dalam masa tu. his company masih recovering daripada those incident. i didn't ask, but he told me his side of story. menda tu pun tak disengajakan. walopun diorg memang salah. alhamdulillah~ aku dapat apa yang dijanjikan. dan aku puas hati. 


p.s:
Just A Gentle Reminder
kita takkan tau what's going to happen to our day even though kita dah try our very best for it. so all b2b, berdoa lah banyak2 semoga Allah permudahkan segalanya. n please avoid giving bad reviews, especially bila menda tu bukan jadi kat kita. yang kita dengar n pilih yang konon2 bagus sgt pun can turn out disaster kalau bukan rezeki kita. takut sayang oi..takut2 bad review kena atas muka kita balik. Allah tu Maha Hebat. 

happy prepraring~ and i think this is my last review. 
pasni aku ceta menda lain pulak. 
takpun, bleh baca blog lagi satu..hehe.

thank you.

Salam Maal Hijrah.

Saturday, November 26, 2011

review : pelamin, baju, make-up

kamon! kamon! jangan malas. kata ku kepada diri sendiri. sikit lagi. xpe..atia lg lambat review. hahaha..tiba2 petik nama atia. ok, sebabkan malas nk edit letak watermark, satu pic is good enough untuk mewakilkan cerita yang panjang. 


As for pelamin, baju and make-up, semuanya pakej daripada Izz Studio Boutique dari Rawang. ye, bersungguh import dari Rawang ke Kuala Pilah. sebabnya, kalau nak cari sebelah negeri sembilan dah tak sempat. lagipun, kitorg dah pernah tengok Izz Studio punya hasil kerja. 

Bunga gantung2 kat pelamin tu aku yang gedik request nak macam tu. walaupun bunga tu tak berapa banyak as aku imagined, tapi bila tengok balik, ok je. alhamdulillah~ ramai jugak yang puji2 pelamin tu sebab sukakan bunga gantung2 tu. wa bangga aa beb. kihkihkih..

Disebabkan sebelah Kedah dah berdress bagai, so, untuk bertandang we decided nak go for traditional outfit. blue is his favourite colour. layankan aje lah. nasib baik cantik. kak ayu, owner of the boutique tambah beads kasik bling bling sikit. tu songket terengganu kot, panas dia bleh tahan laaa..aku still bleh maintain sengih lg, kira ok la kan.

Make up was done by a MUA (Make-up Artist) named kak nuri. she is a she male. n she's a MUA, means dia pernah make up artist..(bukan tukang mekap tp sebut MUA..huhu). she's actually PA merangkap personal make-up artist for Datin Seri Ummie Aida. aku mula2 mcm caya tak caya je ni. until satu hari tu, Ummie Aida upload photo kt twitter gamba dia ngn kak nuri, mentioning kak nuri as her PA. ok, fine..pastu dah caya. kak nuri sangat tak berkira, dia siap mekapkan pengapit n mama aku for no charge. mekap dia bg aku membuatkan aku looked sweet n somel2 gitu..(ok perasan). dia tunggu sampai habis bersanding..pastu touch up2 sikit sblm dia blk n aku p outdoor. aku konon nk minta no tepon dia..tp terlupa. huhu..

so, aku n husband suka service from IzzStudio.
whoever interested, u can contact them directly ok..
masa expo pun diorg selalu ada.
diorg ni sgt friendly n meriah, boleh tolerate.



p.s.: thanks so much to both pengapit yang sgt berpengalaman kerana menjalankan tugas dengan jayanya. nak naik umah tu ada bukit tinggi, gilo ko kiri kanan hubby n pengapit pegang n tarik, muka nk kena maintain cun. dah la pakai heels tinggi gila. huhu.. 

Sunday, November 20, 2011

wedding highlight cum review: Videographer


ye ye..aku tau la aku pengantin basi. not trying to steal your limelight, tapi video baru dapat (baru amik actually). hihi~

 


Email : syahiransukardi@yahoo.com

walaopon it's been few months, but every time i watched the video, i still can feel the joy, the blessing and we can't thank enough to Allah, all family members and friends who had been there for us, until now.

ya Allah, alhamdulillah~ ♥

semoga Allah sentiasa memberkati hubungan kami sampai akhirat. :)

thank you so much everyone. ilebiu





Saturday, November 12, 2011

bukan marah, tapi nasihat..

(ayat filem P.Ramlee..hihi)

i dunno for how many times i repeated this. "IT'S JUST A ONE DAY EVENT!"

last time, maybe it just a reminder to myself before the wedding. but guess what, it was the best reminder ever to me. n today, after 5 months of marriage i still would say it is the best reminder. 

dah nak start cuti sekolah ni, maka jemputan kawin pun bertimbun2 la kan. 
Congratulation dearies! :)
it's been a while since i left the old blogger bride group. with my own reasons. 
(better be seriously respect of my decision..n better stay that way.heh!)

tapi recently, i'd been add in back in a new group. so, terdetik nak post pasal ni. kawan2 aku pun ramai jugak nak kawen dalam masa2 terdekat ni. 

 i know wedding preparation can be so stressful. Here's some advice from a 'senior'. hahaha..senior la sangat kan.

1. please take note, it's not all about you. the majlis represent more about your family. so, everyone dah bersusah payah. so semua org deserve to enjoy the day. you, yourself need to calm down n enjoy the day. redha ja apa2 last minutes changes. no need to blow up, n hurt others' feeling for a small thing. menda tu satu hari je pun..ko nak sakitkan hati org rasa sampai mati tau. especially mak ayah n sedara mara.

2. yes, semua org nak beautiful, awesome, perfect wedding. pastu bila tgk wedding2 orang mula la hati menyetan. dengki jeles semua ada. orang buat, kita nak buat. come on~ stay on your feet! define the word beautiful, awesome, perfect. is it because of the pelamin? the make up? the walkaway? the deco? the baju? or is it because, semua enjoy the day? u can see laughter n joy every where..? u can see long lost friends and family meet up with the happy tears? it's up to you. cantik tu subjektif. :) org dh blk belum sampai kt keta pon dah tak ingat pon pelamin ko rupa camne td, eyeshadow ko warna apa td.. but the happy feelings will remain much longer.

3. banyak2 berdoa. buat solat hajat. buat solat istikharah. istikharah bukan utk pilih jodoh semata2 je ye kawan2.. mintak tolong Allah bantu kita, buat pilihan terbaik dan permudahkan segala urusan. tak kisah la pilihan vendor ke, pilihan colour ke, pilihan kad ke. TERBAIK daripada Allah.. mungkin kita nampak pilihan A lagi best, canggih manggih, awesome habis.. but we don't know mungkin ada hal yg akan berlaku dan tiba2 menda tu tak siap, or buruk..padahal pilihan B yg lek2 cool je, ok ja semuanya. we just don't know..so that's why, doa byk2, buat solat sunat, minta pada Allah.

4. marriage is beautiful dan suci. Islam sangat menggalakkan perkahwinan yang sah. ko bayangkan, masa dah kawin, senyum kt suami pun dapat pahala berkoyan2. tu belum ambikkan air ke, masakkan ke, lahirkan anak ke..pegang tangan pun dapat pahala. best kan.. sebab tu lah syaitannirajim akan bersungguh2 tikam2 utk halang kita dapat pahala byk2 tu. kang nnti xde geng aa ngn dia. masa niat nk kawen tu lah nk melenting2, nak marah2, nak merajuk2.. pahala kawen katalah 100ribu..bila kita dok maki hamun sana sini, kumpul2 dosa sana sini, tinggal la 10. sabar byk2 ok..

5. avoid negative vibes. and avoid being the negative vibes!!!  jaga maruah diri. jaga maruah keluarga. aku dulu masa nak kawen, takut gila cakap bukan2 pasal org lain...tak kisah la family ke kawan ke orang luar yg tak berapa nak kenal ke.. Allah bayar cash beb. takut sgt kot2 it will come back kt aku or family aku. katalah ada problem ngn mak or ayah, n nk mintak pandangan, cari org yg boleh dipercayai..bestfren. or some people lg comfortable cakap dgn org yg tak kenal dia, then look for ustaz/ustazah or kaunselor. kalo ko kata mak ayah ko buruk perangai, by telling people that, orang hanya akan kata "kesian". tp dalam hati..patut lah ko pun ikut sama. haa..amik ko. kita nk kawen kalo boleh sampai akhirat, mungkin balasan bukan sampai skang tapi lps kawen. so, please..jaga hati. bersihkan jiwa. cewah~ 

tu ja bebelan utk hari ini.

sekian.

aku minta maaf kalau ada yang terasa, this post is nothing directly to anyone. cuma ingatan. 
dulu ini yang selalu aku pesan kt diri sendiri. tak caya tanya qistin. aku pun penah went tru phase meroyan sebelum kawen. i asked her to keep remind me all this. :) thanks weh.


Thursday, October 6, 2011

video basi

bukan saya malas update. tapi please blame encik photographer bertandang saya yg terlupa bawak DVD saya. tapi bwk album yg superb best n besar with no extra charge. siap delivery ke rumah lagi. hihi..


nanti saya update video k. tgh tunggu DVD ni laa..
bila tah nk pegi amik.

oo..videographer nikah sanding adalah photographer bertandang. hrp maklum.

Sunday, September 11, 2011

100



wohooo! today is our 100days of marriage.
and today dia jugak..dia pegi team-building. kt tmpt honeymoon kitorg.
cisss...!

soon will review for majlis bertandang.
tunggu encik photographer ni antar album n dvd.
mana tah pakcik ni.. dating la ni..

walopon dah basi.
nak review. 
padan muka korang kena baca. haha~

Monday, August 29, 2011

new phase

i was thinking to delete this or just continue the writing here,
but considering 
those b2b who are still make use this blog to search for info
especially those Kedahan b2b,
and i think the blog's name is not so cool 
(hahaha...)

so, i decided to start a new phase in a new blog 

honestly,  aku masih berfikir about the blog tittle.
maybe there'll be changes later.
but until then, there you go.

:)

welcome!

p.s: esok raya! yeay~
hihi..

Thursday, August 25, 2011

Salam Aidilfitri 1432H

being me, i know i always over-saying things.
i know i hurt a lot of hearts with some of my words.
for that, i sincerely asking for apologies from all of you.
have a safe journey.
hope you'll have a wonderful Aidilfitri.



Monday, August 22, 2011

the veil is not available

so,i've decided. after a looooooooooooonnnnnngggg thought (wah long betul ni). i decided not to let go my lovely veil, neither for sale nor for rent. i am so sorry for those who are asking and hoping for it. that is the ONLY stuff i have memory from my wedding. i dun care if it gonna turn buruk later, i'm still keeping it. 

it was a headache finding a veil that i wanted. so, for me, it is worth to keep it. huhu~ carik veil pun sakit kepala. belum yang lain2 lagi ni.

happy hunting girls!

i've been re-read my blog, it kinda great memories i had, while preparing for the wedding.

so,i hope you'll have yours too.

new blog is up. anybody care to know?
hahahahaha~


Tuesday, August 16, 2011

super recommended!

okay. i almost forgot about this. it's like unfinished business if i do not tell you this. doorgift for my majlis bertandang. this is seriously super sedap kek coklat kukus. aku memang suka kek coklat.. and this one is my top of the list. sedap sangat2. agreed by semua yang makan. hahaha..

with neat and nice packaging. siap dengan sudu kecik comel tu. riben n tag ikut tema. plus point to that, reasonable price. lepas kawen aku order lagi untuk makan sendiri. haha..teringat2 masa kenduri sempat makan 4bekas je. dalam keta lepas amik je dari vendor, aku dah makan 2bekas. sedap ya amat. kat umah mertua aku makan lg 2bekas sambil buat keje konon. sedap sangat kot.. ok dah terliur balik.


super seriously recommended!!!
kek coklat kukus
by
http://aini-cake.blogspot.com/
rumah dia kat bukit jalil.
No. Tepon : 017-2235244
EMAIL : ainicakeshouse@yahoo.com

oh, kak aini ni adalah cantek dan sangat baik.
dan tak berkira langsung.
(tapi aku tak suka lagu kt ku menunggu rossa kat blog dia tu..haha..ape kaitan?)


if you're happened to look for a doorgift or manisan nak letak kt desert corner,
please do consider this. aku rekemen bukan dapat komisen ape pun.
sebab this is very worth sharing.


sepatutnya nak post wordless wednesday.
tengok gambar teringat pasal ni. terus post je.
kang lupa lagi.

Tuesday, July 19, 2011

the hiccups

i did have a great time during my wedding days (both, my side n his side). i love everything about it. everytime i flip through the pictures, i couldn't stop beeing so grateful to Allah. alhamdulillah~

but of course, as any other weddings, it had its own hiccups here and there.

along the journey, i share almost everything here, but not all. thanks to you (yes YOU), everything turned out easier with all your helps.

besides my dear hubby, qistin was and always my other diary. who listened and comforted me along the way. so do atia. we started to share list of vendors, and all. end up, we share the feelings, better and worst. trying our best to support each other. i did have time2 drama swasta meleleh air mata, mengamuk and all. hihi..even before the day before the nikah.

we choose not to blog or give any bad review.

for me, there's some vendor did give me some hiccups. mungkin bukan rezeki saya. bg saya, kalau that vendors teruk sangat, masakan dia boleh bertahan dengan business dia kan. mungkin masa dengan saya saja, ada hiccups sikit. so do some 'mak bedah' who came to my wedding. kalau dilayan berdosa berkoyan2 rasanya. i chose to buat bodoh or moved away from that place.

no need to beriya2 mencanang segala cerita di sana sini hanya kerana mungkin their once in a while mistake, just because we are the blogger, we have the word power to tell the world. come on lah.. kalau dah beratus clients dia, kat sorang dua ja dia kinda tersilap steps, no need to rosakkan periuk nasi orang kot. they just a normal humanbeing.

insyaAllah, kalau kita boleh bersabar, Allah gantikan yang lebih baik. Allah tu kan maha adil.

as for me, i just enjoyed my day. pray hard everything will turn out well n blessed.

alhamdulillah~

Wednesday, July 13, 2011

keep it or let it go?

i'm still thinking either to keep my nikah veil or to let it go?
but i dun think i'm gonna rent it. it's kinda leceh to post it here and there.

besides the pictures and the video, the veil is the only thing left for me as the wedding kenangan. kononnya nak keep the baju nikah also. tapi tak jadi, so i just rented new from the bridal. memang boleh ja nak beli terus, tapi ada sebab yang malas nak ceta kt sini, so tak jadi.

i also have the tudungs with me, tapi tudung boleh pakai balik.
veil takkan nak pakai pegi keja ke kenduri, ye dak.

kononnya lagi nak simpanlah untuk my lil princess later. kot dia nak pakai.
tapi nak simpan atleast 25tahun camtu..tak buruk ke nanti? tak rosak ke? x jadi kuning2?
kan veil putih..huhu..kalo rosak, sayangnyee...

tapi rasa macam nak jual pun ada. i love my veil so much.. rasa macam nak tengok orang cantik juga dengan veil tu. atleast tak rosak..

ntah. dilemma..

i'm still thinking....


thinking....


thinking...


thinking...


what say you?

Wednesday, July 6, 2011

Sunday, July 3, 2011

counting till forever

hari ini, sudah sebulan bergelar isteri.
sekejap sangat masa berlalu.
tak sedar pun sudah sebulan.

tetapi hari ini, suami tak ada di sisi.
sedang mencari rezeki di sana.
aku pula di sini.
hanya Allah sahaja yang tahu apa rasa hati yang dalam ini.
kalau ikutkan hati mahu saja berhenti, jadi surirumahtangga.

Allah menguji hambaNya mengikut kemampuan.
insyaAllah aku cukup kuat,
hingga sampai masa aku di sisi suami sentiasa.
sampai syurga.

Happy 1st month wedding anniversary~

buat suami tercinta,
terima kasih atas segalanya.
ilebiu! :)

one ...and counting.

Saturday, June 25, 2011

review : guestbook + photobook + photo canvas

atas permintaan cik Lisa yang bertanyakan pasal photocanvas, jadi saya compile sekali pasal guestbook corner. Guestbook Corner ni disetup pagi hari majlis reception tu. me and my 2 cousins terkedek2 mengangkat meja bulat tu dari rumah jiran. (tumpang letak barang2 kat rumah jiran). pengantin angkat sendiri ok. hihi~

kitorang set up guestbook corner ni kat bawah pagola.
kat my house memang mcm taman, penuh pokok-pokok.
(kecik2 dulu paling tension kalo kena siram pokok..banyak gila kot.huhu~)
disebabkan panas, cousin2 yang lain datang pindahkan kt ruang depan pintu umah.

apa yang ada ja kitorg guna.
1. meja bulat kecik with the cover
2. photobook
3. guestbook
4. pen warna-warni dalam gelas
5. photo canvas


patutnya ada satu frame jemput orang menulis.
frame dah beli. tp tak sempat nak print or tulis.
so, non-ado lah.

photobook tu ada gamba masa bertunang and masa prewedding.
grab kat milkadeal. printed kat Uprint. recommended!
kemas n berkualiti.

guestbook tu pulak gift from my dear friend Shasha.
aku suh dia tolong carikan. alih2 dia hadiahkan.
suka!


photo canvas tu dari The Perfect Canvas (TPC)
size 18x24 = RM80
service dia cepat gila! 3hari dah siap.
just emailkan gamba, dia check ok ke tak.
then 3hari siap.
kualiti memang bagus!
recommended!
reasonable price with good quality.

gambar tu adalah gambar kitorang yg first..
masa tu on the way balik dari kedah ke kl.
it was randomly shot by a friend.
kenangan aa tu.
masa tu la mula2 kenal. hiks~

easel tu pinjam kat kawan encik chenta.
so free. hihi..
en suami pasangkan malam sebelum tu.


close up sikit.
my cousins deco pakai rose petals.
sweet.
tapi lama2 tah ke mana petals tu. hehe..


Linkyang ni pagi tu baru terkial2 lekatkan wording2 tu kt doily paper.
pastu lekat kat riben.
disebabkan ketinggian my 2 cousins tu tak mencukupi,
terpaksa lah peranten panjat sendiri nk lekat mende ni.
doily paper tu supposed jadi flowers utk centerpiece.
cubaan DIY tak berjaya!
buat deco ni je lah.
hehehe~

ingatkan tak ada ramai yang menulis kat guestbook tu. maklum lah rare kot ada guestbook kat kedah. hehe~ tapi rupanya almost penuh. mau tak penuh, my cousins, nieces n nephews beriya melukis2 dalam tu. comel2 plak tu. kelaka pun ada. seronok dok tengok2 guestbook tu balik. :) untuk majlis bertandang, kami guna the same book. n deco.

all pictures are NOT edited (aku letak watermark je)
credits pics : Aizat Rush Bliss Candid

Friday, June 24, 2011

Thursday, June 23, 2011

me and him forever

insyaAllah~

we met for the first time 2 years back. ;)
he was one of the dulang man for his bestfriend, while me was part of the family members joining the rombongan. yes, we met at a kenduri. hihi~

i didn't notice him at all that time.
hihi~ belagak dia kata. cis..
tapi memang gua jenis tak amik port pon masa tu.
ramai kot jejaka2 time tu, takkan aku nak tenung sorang2.
haruslah i chose to ignore all terus. haha~

then, by destiny, we met again.
untuk majlis bertandang, he was the bestman.
i was and always will be the niece of the groom.(skang dah jadi bapak budak).
pastu naik pulak keta sesama balik kedah. then only i got to know him.

we kept in touch tru phone and YM. hiks~

we tied the knot of engagement exactly a year after the first time we met.
yes, the same date. diff year.

and nikah a year after that.
(dia claimed kawen awal, sebab kurang 3 hari..eleehh..hehe)
plus, waktu nikah diawalkan ke selepas jumaat, instead of selepas asar.
i felt blessed bila dapat info ni. :)

a few days before the nikah day, i was so damn busy.
he texted me telling how nervous he was. huhu~
me, still busy. x sempat nak feeling2 sangat.
with all my heart, i prayed hard everything would goes well.

on the day itself, i started to feel bapak dinosaur dalam perut..
peluh sejuk.

we reached at masjid at 3.05pm (lebih kurang la)..
walking in the masjid, i hold mama's hand. aku rasa mcm kecik2 dulu.
takut nak pegi tempat baru, or takut lintas jalan (err..tu sampai skang)..
i would hold tight to her.

dah duduk bersimpuh control cun..
tok imam tu datang kat aku, senyum, cakap tahniah. sign sana sini.
then apa tok imam tu ckp ngn my dear aku tak dengar pun.
gosip kot..ekeke..

yang aku tau dia suh test lafaz nikah.
padahal dah ada skrip depan tu.
dengan sekali lafaz, bersaksikan Allah, malaikat, keluarga dan kawan2,
i'm officially his wife.
alhamdulillah~

time tu lega sgt, hanya Allah yang tau.
ya la, dh 2 3hari dia sms bgtau neves2..cuak gak la.

masa nak salam, sarung cincin, kiss dahi tu..
dua2 gigil2. haha..tangan masing2 sejuk gila.
siap cincin susah nk masuk..dia kata aku dah gemok.
padahal dia yg gigil2.

hehehe~~

later, masa salam ngan mama abah n family semua..
huu~ terusik hati kuntum mak ni uolls.
being the only child, adalah sangat berat menerima hakikat i'm no longer di bawah tanggungjawab mereka. abah hugged me tight. crying~
all i can say that time, 'terima kasih abah'..
mama abah memang all out for me. dari kecik sampai besar.
i am lucky. :)
alhamdulillah~

sign sana sini -khutbah - lafaz nikah - taklik selesai in 40mins.
:)

syukur sangat2..
semuanya berjalan dengan lancar dan dipermudahkan.
Allah heard the prays. alhamdulillah~

masa hari reception, aku just enjoyed the day.
aku happy sangat~
x sangka ramai sgt kawan2 and family aku yang datang.
all the way from Johor, Melaka, Negeri Sembilan, KL, Selangor, Penang, Kedah, Perlis...
terharu~ and happy sgt.

*****************************************

Allah Maha Mengetahui.
Allah Maha Hebat.

he's may not my dream guy before. same goes to him, i was not his.

but he's even much better than i ever dreamt of.

he may not perfect. but he completed me.

he's everything for me.


i love him with all my heart.
may Allah always bless this marriage.
amin..


p.s.: i reserved reviews for bertandang, OP and OV until i have all the pictures and albums with me. so, anything else you need me to review? if no, end of the reviews until then.

Wednesday, June 22, 2011

review : foooddd!

yes, the most important thing in walimatulurus is the food. nawaitu kita nak buat kenduri. jadi, makanan tu sangat2 penting. bukan baju, pelamin, doorgift ye adik2 manis.

alhamdulillah~~

bila family dan kawan-kawan abah mama dah mula datang since 2 3 hari sblm majlis, meriah la rumah. berkat insyaAllah, masak lauk tak banyak mana, tapi mampu mengenyang banyak perut. alhamdulillah~

masa hari nikah, mama abah order kuih seri muka saja (pulut sekaya orang kedah panggil). ada 84 (aku exaggerate) jenis kuih-muih dan termasuk laksa siam yang disponsored oleh sanak saudara, jiran-jiran. aku sempat makan laksa n singapore pie ja. letih, tak lalu nk makan.


laksa siam tu original daripada Siam. sedara kat dok sana masak kt sana, pagi jumaat tu passing kat sempadan. hihi~ cool tak?

kuih muih ni jangan cakap la..masyaAllah, punya lah banyak. sedap2 pulak tu.. i heard no complaint at all. semua dok cakap sedap sedap. alhamdulillah~

Malam tu pulak, ada kenduri aqiqah. untuk aku. ehehehe.. atuk sedara aku sponsored kambing sekor. memang terbaik aa..! yang masak tu caterer kenduri jugak.

hari kenduri, as mentioned a year back, confirmed amik the same caterer masa tunang dulu. Majid's Catering. alhamdulillah~ semua okey. makanan pun sedap. dengar cite ada yang bertambah2 lagi.

untuk meja beradap pengantin, presentation pun nice. untuk rombongan pengantin, lauk2 dalam dome. untuk tetamu lain, buffet. masa pick hours, my family agak panic takut makanan tak sempat top up or habis. pekerja2 caterer rilek ja, xpa, cukup. dan memang they are expert with their jobs. semua smooth ja, top up on time, makanan cukup. siap ada lebih2 lagi. boleh makan sampai malam.


khemah pun diuruskan oleh diorg. tapi kali ni dia bg subcontractor. arabian canopy. dapat khemah baru lagi. pasang seminggu sebelum majlis. haha..bukak seminggu selepas majlis.

kesimpulannya sangat puas hati lah. alhamdulillah~

interested?
here's the contact number
Majid's Catering
Rumah : 04-7319659
HP : 012-4947854

Tuesday, June 21, 2011

review : bantal nikah

since ada yang bertanyakan pasal bantal nikah ni, aku sewa bantal cantik daripada Aween.
cantik dan sangat selesa. pakai kekabu. harga sewaan juga sangat reasonable.


sewa dapat 2 bantal.
encik suami duduk atas bantal ni masa nikah.
pastu dibawa sebelah aku masa nak sarung cincin.


moment ni kami dua2 menggigil.
ekekeke~~
pastu cincin susah plak nak masuk.
selambe dia salahkan jari aku gemok.
padahal dia yang menggigil2.
ciss..

so, to those area alor setar,
kalau nak sewa bantal nikah ni,
sila contact Puan Aween
http://aweennye.blogspot.com/


all pictures are NOT edited (aku letak watermark je)
credits pics : Aizat Rush Bliss Candid

Monday, June 20, 2011

review : dresses, tudung & veil

Nikah Attires

of my nikah and reception dresses, both are rented-new from SaidieBridal.
semua designs and materials were earlier discussed.
jadi, both baju were designed as i requested.

i always wanted a white baju kurung moden chiffon material
with patches of lace and beaded.
and the flowy2 kain.
he added up the ruffles to the design.
and i loved it.
so here you go.

Bride's Dress: Baju Kurung Moden with patches lace
Designed by Saidie Bridal, Alor Setar
Tudung : Ariani (add on batu2 liplap sikit)
Veil : beadmeplease (http://www.beadmeplease.my)
veil tu siap in less than 2 minggu.
and sangat reasonable price.

Groom's attire: Baju Melayu Teluk Belanga
Tailor : Sahjaya, Wisma Yakin
Material : Jakel la mana lagi..hehe.
Sampin : kedai kat CityOnePlaza


Reception Attires

as of my reception dress pulak, since ages grace kelly dress menjadi inspirasi.
eceh grace kelly konon.
hahaha..
dah nikah pakai baju kurung, sanding nak pakai dress pulak.
masa bertandang pakai baju kebaya.
so, complete. dapat rasa semua.
:)
suka.




it's a simple dress.
full lacey kat bahagian atas
and plain satin kat bahagian bawah.
with beads here and there.


All attires and accessories bride and groom by Saidie Bridal
kecuali tudung and kasut.


all pictures are NOT edited (aku letak watermark je)
credits pics : Aizat Rush Bliss Candid


p.s.: lagi nak review apa lagi?

Friday, June 17, 2011

review : wedding shoes

cerita pasal kasut dolu2 (sila klik). teaser pun penah ada. so, here you go. my wedding shoes. as for nikah, i bought a white plain shoes dimodified sendiri letak brooch. and taraaa~~

pakai sekejap je. tak ada pun gamba me wearing the shoes.
samada tertutup dgn kain atau memang tak pakai kasut.
hehehe~~
i dun really mind. lepas ni boleh pakai lagi.

kasut ni beli masa sales kt MIXIT citysquare JB.
harga RM25.
hehehe..
brooch tu tak ingat berapa ringgit.
RM10 kot for 2.


and this is my reception shoes.
yang berharga RM 30++
Tak ingat exact price.
beli kat STEP Jusco Bukit Indah, Johor.

dream pose.
the purple shoes and the purple sock.
:)
yeay!


all pictures are NOT edited (aku letak watermark je)
credits pics : Aizat Rush Bliss Candid

Thursday, June 16, 2011

review : pelamin, bilik & meja

i love my pelamin sooooo mucch!! 3 hari ok pasang pelamin, bilik n meja ni. haha.. all freshflowers. bukan all fresh daun. hihi~ the deco was done by SaidieBridal. aku suka the simpleness and the loveliness of the pelamin, bilik n meja beradap.

dia guna bunga kekwa purple. dan bunga daisy sikit. ikut warna tema. walopon bunga kekwa je, tapi still nampak sangat cantik. suka! dengan lampu2 kat belakang tu.

my pelamin
:)


my bilik
curtain, cadar my parents yang tempah.
bunga and backdrop tu diorang buat.


meja beradap

SAIDIEBRIDAL

website : http://www.saidiebridal.com/
Facebook : saidie bridal

Wednesday, June 15, 2011

review : inai or henna

dulu2, aku memang plan nk pakai inai kat hujung jari ja. klasik gitu. but my beloved mama requested nak aku pakai inai lukis. kompius gak masa tu. tapi selepas difikir2kan, diresearch, i decided to fulfill mama's dream. ye lah, aku sorang je kot anak dia, sapa lagi yang dia nak tengok kan.

both hands and legs dilukis oleh kak malia. as told by her, she did the inai for ayu raudhah jugak masa nikahnya. and inai yang dia lukis kat aku sama ngan inai ayu raudhah. which is aku tak penah amik tau pun inai ayu raudhah tu camna.

dah tu sama pulak tu dengan inai cikyana kita ni. yang dilukis oleh kak malia jugak. hahaha~ dan aku rasa dah berapa puluh orang tah dia lukis inai yang sama. x kisah lah..janji cun kan.

but apa pon she did her job well. cepat. dan kemas. inai tu bertahan seminggu. i love my henna! lagi sekali rasa artist. hahaha.. feeling pengantin sangat. nak keluar rumah dok kaver2. segan.

she came to my house in the middle of midnight. lukis2, xsmpai setengah jam. siap. pastu gerak pegi umah lain pulak. inai tu kering dalam masa 30-45mins camtu.

inai for both hands n legs tak termasuk hujung jari, RM80. kalau termasuk hujung jari tu, tambah lagi RM20. agak murah bagi aku. sebab aku penah tanya, sampai rm300. datang rumah pulak tu. convenience sangat. tatau lah kalau dah naik harga. so tanya lah dulu k.



INAI/HENNA
Kak Malia 013-4478228


all pictures are NOT edited (aku letak watermark je)
credits pics : Aizat Rush Bliss Candid

p.s: dia tinggal kat alor setar ye. so, aku tatau dia cover sampai area mana.
dan charges dia based on area jugak.

Tuesday, June 14, 2011

review : my official MUA

dengan perasannya, aku rasa aku sangat cantek hari tu. hahahaha..(sukahati aku lah nak perasan..hahaha). so, i represent to you my official make-up artist (MUA), Kak Anis from Anis Finesse Touch for both my solemnization & reception. flew all the way from Kuala Lumpur with love to Alor Setar. early morning on my solemnization day landed at Sultan Abd Halim Airport.

i love every bits of her magical touch. kak anis sangat cantik dan awek muda. serius, semua orang ingat dia dalam awal 20an. tapi pelik nape aku dok panggil kak anis. ciss..nak cakap aku tua la tu. masa make up sangat comforting. lembut je, she did her jobs well. professional i can say. dia sentiasa memastikan aku in the best state sepanjang majlis.

Solemnization Day

so, this is kak anis. :) make up for nikah.
dan tangan penuh kasih sayang aku.
hahaha..
thanks to my cousin, azida yang sanggup melayan
permintaan peranten ngada2 ni nak love tu.


sempat touch-up masa kat masjid.


soft and lovely touch for nikah.
eceh..aku perasan sweet masa ni.
ekeke..


with my chenta yang kacak.
sanggul ori ok.
masuk n keluar keta je asik tersangkut kepala.
sebab salah budget. hihi~~


Reception Day

last touch up kasik idung mancung.
hahaha~~

encik suami pun dimekapkan sikit oleh kak anis.
both of us disiapkan oleh kak anis.


left: makcik leha, my jiran yang sangat amat banyak membantu for my wedding ni.
i couldn't thanks her enough. :)
middle: me di tengah panas, menyambut encik suami dan rombongan
right: my cousin, kak ernie cum my pengapit yang tiptop.


masa bersanding
mak perasan diva uolls masa ni.
rasa macam artist. lalala~~

masa outdoor
dah petang dah ni.
make up still maintain. hehe..

FULLY RECOMMENDED!

MUA : Anis Finesse Touch
Blog : http://anisft.blogspot.com/
Facebook : Anis Finesse Touch

sorry kak anis, tak sempat nak bawak akak pegi beli ikan pekasam.
insyaAllah next time saya balik saya belikan utk akak k.

all pictures are NOT edited (aku letak watermark je)
credits pics : Aizat Rush Bliss Candid