Posts

Showing posts from August, 2010

surat cinta untuk encik kekasih

Image

butik pengantin di utara

berikut ialah senarai butik pengantin di negeri-negeri di utara beserta linknya. sudi-sudikanlah untuk panjangkan senarai ni untuk rujukan kita semua dengan meninggalkan nama butik dan link websitenya di ruangan komen. kalau ada review pun boleh juga. jom kongsi2 ok.
1. Saidie Bridal : http://www.saidiebridal.com

2. iras prestige : http://irasprestige.blogspot.com/

3. Butik Syamsyais : http://syamsyais.fotopages.com/

4. De Zara Boutique : http://dezarawedding.fotopages.com/

5. Dterunadara : http://dterunadara.fotopages.com/

6. Tar Tera : facebook

7. Butik Kamarul&Yani : facebook

8. Andaman Patimah : facebook

9. Romzy Studio : http://www.romzystudio.com/

10. SNS Anggun : http://sns-anggun.blogspot.com/

11. Butik Cinta : facebook

12. Gen's Great Idea - http://www.gensgreatidea.com/

review with pictures refer to this.


*latest updated : 4 Jan 2011

senarai semak

this is a proper post for wedding checklist. for your reference & of course, mine.

1. nikah, sanding & bertandang date
- confirmed

2. kursus kahwin & legal docs
- kursus kahwin : done
- hiv test : done
- borang : done

3. venue
- nikah : masjid
- sanding : home
- bertandang : home

4. catering & canopy
- kedah : assigned to abah. booked.
- bertandang : booked

5. pelamin & decor
- kedah : booked. deposit - paid
- bertandang : booked. deposit paid.

6. photographer
- nikah, reception & bertandang : booked. deposit paid.
- pre-wedding : indoor shooting - done :)

7. videographer
- nikah & sanding : booked.
- bertandang : decided - no videographer.

8. wedding outfit
- nikah :design decided. measured. next fitting in May.
- sanding :design decided. measured. fitting in May
- bertandang :songket. fitting in May.

9. makeup
- nikah & sanding : booked.
- bertandang : wedding package - booked.
- inai : booked.

10. favors
- marhaban : done
- sanding : done
deco + tq tag : in progress
rombongan fam…

the checklist

sebelum bertunang lagi saya dah ada wedding checklist. sungguh panjang berjela. semua saya nak buat dan saya nak. berangan kan indah. ada lagi 9 bulan. tetapi sekali pun saya dah tak buka checklist tu. saya takut, sebab panjang sangat. saya takut saya memanjangkan lagi. saya pening tengok banyak menda sangat.

ok. progress saya sehingga ke hari ini.

1. photographer - dah booked.
2. MUA - dah decide, dah call, available.
3. wedding planner - dah booked pakai air liur & sms. hehe..
4. kursus kahwin - dah register, bulan sept ni pergi.
5. baju nikah - wedding planner tolong setelkan sekali. - bulan 12 tempah.
6. hantaran - satu pun tak beli lagi untuk side saya. hehe.. & belum decide nak tempah mana.
7. doorgift - mama sponsored. yeeaayy!!
8. catering khemah - abah sponsored. lepas raya nk p booking.
9. homestay - sama seperti di atas. tapi tak pasti sapa kena bayar. haha..
10. guestbook - assigned to shasha
11. bunga manggar - assigned to kakyang, dear sis, please take note. haha.. here'…

make up for northern brides

saya sedang gigih berusaha mendapatkan seberapa banyak maklumat untuk jurumekap di kedah sebelum balik cuti raya ni. saya sebolehnya mahu menggunakan perkhidmatan dari tanah air saja. ramai yang berpotensi. tetapi entah kenapa saya rasa mak andam kat kedah terlalu bermurah hati dengan bedak dan foundationnya, pengantin menjadi terlebih putih di muka. cuak.

dan kebanyakannya, perlu bermekap di butik masing-masing. itu yang den lomah tu. kalau boleh nak bertonang ajo kat dalam bilik pengantin. satu kojo la pulak nak kena keluar pegi mekap.

dalam list sekarang ada
kak ram
syamsyais boutique
andaman patimah, sg petani
kak liza (bukan MUA dari KL tu)

any recommendation?


mari belajar bersama

kursus kahwin.
kecelaruan dan kekeliruan fikiran untuk membuat pilihan.
siapa yang dah pernah pergi? any recommendation tak?
yang menjadi pilihan hati sekarang,

1. al-shahir, putrajaya - meal 4kali, parking free, tempat cantik

2. S & D, Solaris, Hartamas - meal 3 kali, tempat baru & selesa, macam fun. (info source)

3. Al-Nidaa, TTDI - senang nak pergi, tapi x jumpa review.

my planning date: 25-26 Sept 2010
anyone wanna join? boleh juga berteman.
sebab tak boleh duduk sekali dgn tunang kan.

p.s: saya baru confirmkan dgn al-shahir. jom la..*updated*

kadang-kadang

kadang-kadang rasa tak sabar nak kawin..
boleh tak nak cepatkan..
nak dapat pahala berganda2..
nak masak untuk hubby, walaupun masak tak sedap..
nak dok rumah sendiri, hias ikut suka sendiri..
beli barang-barang dapur..
ada life partner.. ada imam..

kadang-kadang rasa betul ke nak kawin ni?
boleh ke hidup sama-sama nanti, accept each other?
dah ready ke nak jadi macam mama..
tak boleh malas-malas..
boleh ke itu..boleh ke ini..semua keraguan menimpa2..

kadang-kadang saya hanya follow the flow..
macam sekarang..
maka flow saya sekarang sangat perlahan..
fokus kepada bulan ramadhan.

saya selalu melompat2..tanpa meninggalkan jejak.
saya gembira baca persediaan semua b2b..
ada perasaan bersyukur, ramai yang nak ikut seruan Rasulullah.
ramai yang bakal dapat berganda pahala.
tahukan pahala orang dah berkahwin berganda daripada org belum berkahwin ketika beribadah?

pesan abah

hampir 10 tahun saya di perantauan (bajet macam dok oversea..hihi). jarang sangat mama abah datang semata-mata mahu melawat. kalau ada pun, mesti ada sebab lain. jumaat hingga ahad lepas, they were here! dapat juga melepas rindu kepada mama abah. seronok! =) sepanjang di sini, pergi jalan-jalan sampai ke JB & Ayer Hitam. abah asik berpesan, bulan puasa ni, rajin-rajinlah baca Al-Quran. Kalau sempat, pergi solat terawikh dekat surau ka masjid.

saya tak tahu kenapa lain aura pesanan abah kali ni. mungkinkah kerana ini Ramadhan terakhir saya di bawah jagaannya? T___T abah, i'm not going anywhere.. i'm still your girl. he's not gonna take me away from you..(kan encik tunang kan? =) )

Salam Ramadhan my dear

. friends . bloggers . followers . silent readers .

Semoga Ramadhan kali ini lebih baik & sentiasa diberkati.



Has' engagement

Image
Has is my sister's friend. 08.08.2010 rituh dia bertunang. I met this sweet girl a few times before. Just wanna share with you, the lovely pictures. Credits to Haliza Ali PhotoAddict.

as told by eija (haliza), this lovely outfit was rent from a boutique
at Taman Permata.
xora, take note of the tudung, no detailing at all, as yours. =)
still cantik sangat!

close up of the beads.

isn't she beautiful?
saya jatuh centa. hehe..

doorgift from ayer hitam

Image
minggu ini saya sangat sibuk. hujung minggu lepas ke kl. kembali ke johor ditemani tunang yang baik hati. sempatlah berdating lama2. jumaat lepas mama abah datang. melawat anak yang ngada2 buat ayat sedih suh datang. hehe.. skang saya kembali sendirian berjuang di bumi selatan ini. T_____T td sempat bawak pusing-pusing ayer hitam. survey harga untuk doorgift. pastu ke kluang railway coffee. saya cadangkan kt mama nak bagi mug atau mini mug. pastu nak tempek sticker nama pengantin, saya ngn encik bolat la tu. hehe..

mug ni macam mug minum biasa tu. ada banyak warna.
kalau 5 = RM 10. kalau beli banyak dalam 1000 lebih dapat 1pc = RM1.10.

yg ni mini mug. abah mama dah berkenan sangat. hampir2 beli tadi. tapi saya cakap awal sgt. mana lah tau hujung tahun ni ada design baru. abah tanak yg corak english style yg bunga2 tu. dah biasa sgt abah kata. tapi yg ni menarek. simple but elegant.
harganya 1pc = RM0.80, kalau banyak boleh kurang lagi.
=)

close-up rupa mini mug. kalau jadi, saya nak amik y…

pengapit II

baru lepas baca entry missX pasal maid of honor. dan saya mula faham, pentingnya seorang pengapit yang rapat dan sangat memahami. dan saya sudah mula risau.

waaaay before i planned of getting married, saya penah berjanji dengan seorang cousin saya utk menjadikan dia pengapit saya, vice versa. dan pada masa itu dia juga tengah hangat bercinta dan sama-sama berangan pasal kawin. masa tu saya belum pun kenal en.tunang. jadi masa dah confirm, saya terus approach dia tanpa berfikir panjang. dia kata ok.

tapi, when i have a deep thinking about this, saya jadi serba salah. usia beliau sudah mencecah 30. dan beliau baru putus cinta. keluarga besar memberi tekanan hebat kepada beliau tentang perkahwinan. huhu.. saya ingat mulanya tujuan dia dipilih sebab mahu memberi highlight kepada dia. dia kecil comel. tapi keadaan sekarang, dia seperti depress dengan tekanan tersebut dan masih bersedih dengan masalah cintanya.

selain tu, dia sangat lemah lembut. kalau mengharapkan dia alert dan suruh sana sin…

10 months before - photographer tick!

Image
awal sangat ke saya booking photographer sekarang?
tapi saya sudah jumpa yg berkenan di hati
dan paling penting berkenan di budget. tak salah kan? hehe..
i love the art of his works. encik tunang pun suka.
dan extra credit for him sebab sgt selesa dgn photographer ni.
friendly n senang kawtim. baru kenal tapi dah macam kawan lama.
siap boleh kena mengena. awek dia pun dah jumpa. kebetulan dia nk pegi dating.hahaha..

thanks to mysarah sebab rekemenkan.

syahiran sukardi, snaprepublic, you're part of my wedding!

source : facebook syahiran sukardi


today is my birthday!

=)