Posts

Showing posts from September, 2017

Birth Story : Episode 3

4th Sept 2017
39weeks 3days

Around 7pm - aku rasa macam ada discharge.. so aku check. ada brownish discharge. Show kah? jeng..jeng..jeng.. chill ja..
Bersihkan. then tukar pantiliner. Then tunggu solat maghrib.

Around 8pm - rasa very mild contraction. memang dah selalu mengeras. tapi this time..lain. contraction tu terasa sampai ke bawah. very mild. lek lu.. mungkin acah2 ja. Check pantiliner.. another bloody show. Kali ni sure. sebab nampak mucus n blood tu obviously.

The contractions continue...

Amir balik dari kerja. Dia keja siang hari tu. Abah nak makan satay.. so amir keluaq p beli satay dengan ammar n amna. aku tengah pikir nak pegi hospital ke tak malam tu.

Aku bagitau kat amir dalam whatsapp.. untuk be ready ja.

Malam tu konon2 nak pegi hospital esok pagi je.
Nak tido kat rumah dulu. Kang tak tahan baru decide pegi hospital.
dah bagitau ammar n amna siap2. mama nak pi hospital satgi..
nanti p school dgn tok n wan.
So baringlah konon-konon nak tido.
contraction makin kerap n k…

Birth Story Episode 1 & 2 : A Major Throwback

assalamualaikum.
after years of silent..tiba2 nak buat major throwback kan.. hahaha. hentam!
episode terbaru seakrang dah masuk episode 3.
so ni episode 1..kira-kira over 5years ago.
tu cerita pada hari kejadian. it was a long labour. lebih 15jam daripada leaking ketuban tu. 
i did a looottt of reading before that. konon2 nak natural birth la bagai.. and i determined gila nak fully breastfeed my baby. i even follow group natural birth semua. cuma tak mampu nak join the class ja masa tu. 
well.. segala kuntuman bunga mekar ke.. ombak di tepi pantai ke.. x sempat nak imagine.. memang huru hara perasaan masa contraction tu.
aku punya contraction just too high that usual.  told by the nurses. setiap kali nurses n doctors masuk check.. soalan diorang.. puan ada minum air selusuh ke? No. I didn't. 
sebab contraction reading puan ni tinggi..
maka berjuang la dgn kesakitan yang amat itu.
rezeki masa tu kena ceaserean. due to fetal distress n baby dah membuang dalam perut. asalkan selamat.…