Posts

Showing posts from May, 2012

Ammar's first oral care

Image
sebelum ni tak pernah terlintas kt kepala aku nk kena jaga oral anak seawal ni, until i read a post in mommies united, the oral care starts from day 1. tapi aku start masa umur ammar 2 bulan. aci la kan..awal lg..hihihi. yup, semalam genap umur ammar dua bulan. 
so, traditionally orang guna kain gosok2 gusi dan lidah anak. nowadays, dah ada jual. i bought this cute rabbit kat expo. dah lama survey2 kat online, and mmg target nak beli masa expo. ada 2 warna rabbit ni, pink and blue. so, for ammar, i bought the blue one. 
taarraaaa!!
 Oral Care Rabbit by MAM comel kan menda ni..
How to use it?
so, aku cari kat youtube. ada la dia tunjuk sikit2.
 1. jari telunjuk dan jari tengah masuk kat telinga rabbit mcm ni. pastu acah2 anak dulu, dgn rabbit ni. ammar masa ni sungguh gumbira. 

 2. masukkan telinga rabbit dalam mulut baby. sambil gosok2 kat gusi dan lidah baby.
aku ingatkan dia tak suka. rupa-rupanya..

3. nommnommnomm...dap dap..nommnomm.. siap pegang kuat lagi nak masuk mulut dia. skang ammar tgh sta…

(too) early education?

Image
these are flashcards for Ammar.
i know he's ready for it. but am i? semua ni perlukan commitment dan consistency kan. semoga dipermudahkan.
where to buy those? here
=)

baby expo 2012

Image
kali ni aku berjaya attack baby expo kt midvalley tu. best! byk booth. harga not bad. berjaya mengopak saving kitorg. konon keluar duit siap2 budget. alih2 cucuk lg. hukhuk.. tapi tak nyesal. rasa berbaloi2 membeli. major reason pegi expo nak cari carseat. pastu ada lg menda2. kalo tgk list, panjang la jugak. 

 bungkusan yang mengandung. dalam tu ada bungkusan2 lain lg. haha.

barang2 yang berjaya mengopakkan duit kitorg.
ok, let's see.  diapers petpet tu rm34, size M80.  nak beli mamypoko juga, tapi malas nak beratur.  disposable mothercare tu bukan beli kat expo. tu beli kat mothercare. aku suka! first time try. dah la murah. lembut sgt. 80 pieces = RM 36 beg hitam kt tengah2 tu cooler bag Moms' Little One  (bag+icepack+botol 6 ) = RM 100 storage bottles Bumble Bee sekotak 10 bottles = RM 22 tissue wipe banyak2 tu dr Pureen. semua aku amik twinpack. harga tak ingat. malas nk cari resit. murah sikit daripada normal price.  hook tu buy 2 free 1. 1 pack = RM 10 baju2 tu pureen jugak. RM 12.…

selamat hari jururawat

sejak saya sah mengandung, sekurang-kurangnya sekali setiap bulan saya wajib jumpa nurses. sepanjang saya mengandung, tak pernah saya jumpa yang tak bagus. baik di kulai mahupun di kuala lumpur. baik di klinik kesihatan mahupun di hospital. 
cara diorang layan dan ambil berat, macam saya ni sedara mara diorang. hebat kan. setiap hari beratus2 diorang layan macam tu. saya selalu terharu dengan baiknya layanan diorang. please jangan lah kata 'it's their responsibility' atau 'it's their job'. hellooo..ko ingat senang diaorang nak layan pelbagai karenah manusia hari2? ingat senang nak bersabar dan terus kawal emosi? ingat diorang tak penat ke? ingat diorang nak sangat main darah, najis orang? diorang terdedah dengan bahaya segala penyakit berjangkit tahu??
kalau diorang malas nak layan pun boleh. habis2 ko boleh complain. gaji n elaun diorang jalan jugak. 
hebat kan nurse-nurse ni??
kepada jururawat seluruh dunia (terutamanya nurse yang pernah merawat aku dan anak - di…

first day at the nursery

hari ni, 11 mei 2012, first time tinggalkan ammar kat nursery. plannya semalam nak try hantar. tapi masing2 tak sampai hati. maka, tertangguh ke hari ni. hari ni plan nak pegi baby expo. takmau bawak ammar. sian dia, ramai2 orang. 
malam sebelumnya dah packing bag ammar. dah label botol susu. berdebar.
barang2 yang dipackingkan adalah seperti berikut. ecewah.. 1. baju - 3 pasang  2. diapers 3. kain napkin 4. minyak telon  5. jerslin oil 6. booties + mitten 7. feeding bottle 8. ebm - 4botol 3oz
dah siap2kan ammar. dekat2 tengahari kitorg hantar. kakak2 nursery tu welcoming ammar baik je.  bagi la pesanan2 sikit. pastu naik keta cepat2 jalan.
tak sempat keluar gate, aku dah menangis2. huuuuuuuuuu~~ T___T sedih oi tinggal anak. sian dia kena tumpang kasih sayang orang. husband aku pujuk2 sambil sedih2 sekali. haru.. call mak aku, dia plak nangis sekali. lagi haru..
ok tu je nak cite.
nanti la cite pasal baby expo plak.
huhu...lagi menitiskan air mata bab tu. huhuhu..