Posts

Showing posts from April, 2011

saya perlu buat

senarai semak minggu pertama Mei

1. confirmkan tempahan wedding cake
2. confirmkan tempahan sirih junjung
3. ingatkan abah untuk hantar borang nikah ke pejabat agama
4. beli beras pulut dan blend
5. disiplinkan diri untuk makan EPO setiap hari
6. buat lulur sendiri
7. self-control of work stress
8. keep smiling
9. banyak2 doa & solat hajat & baca al-Quran
10. redha & sabar


too busy pasal keja. sampai tak sempat nak berperasaan walopon wedding dah makin dekat. ppl keep asking, apa perasaan dah nak kawen? i kinda have no answer.

hardly been dreaming about wedding. dulu ja penah sekali, masa survey OP, mimpi OP aku x datang, call2 tgh kat supermarket tengah beli kicap. apakah? haha..

i really need to mulakan balik segala yang baik2. first n the most, hati n akal yang positif.

i am very soon a wife-to-be! :)

insyaAllah~

teaser

Image
give me your best guess..

will reveal after the wedding

hihihi..


wordless wednesday #5

Image
lagu chenta kita
:)

STD is really a disease

Image
a BIG NO NO!! STD is not Sexually transmitted disease.
but it is SAVE THE DATE! dan aku terberjangkit dengan cik belle,
yang dah upload dia punya STD, aku jadi teruja nak buat jugak.

thanks to free software from the internet dan usaha gigihku, i finally have my own STD.
aku buat 2 versions.
my side and his side.
really proud of myself! syabas betteh!

here's the preview.

as of my side yang konon-kononnya bak kata WP, berkonsepkan english theme, maka jadilah my STD is english (ape kaitan?) and more colourful & cheerful.


while for his side, the theme will be konon-konon traditional, so aku buatkan lebih sopan dan kemelayuan gitu.


see, the different characters of me in those pictures. i memang drama queen. nak shooting pun kena berdialog drama, baru boleh feel. haha.. both std akan digunakan utk event di fb. tapi belum punyai keyakinan diri nak upload lagi skrg. haha..debor weh. (tp belum nak nangis la..hahaha)

std tu were edited using picnik (recommended by cik belle) and photoscape which …

of majlis bertandang : card

Image
yeay! another parcel came. orang kt office dah mintak upah, parcel je, nama aku. haha.. and this time, ialah kad jemputan for his side, posted by kekotakku. aku ingat pasni boleh request jadi share holder la ngn diorang. memang bersambung2 kontrak aku ngn diorg ni. bukti kukuh how good the services are.



ape gila kuasa sikecil ni kan..kad belah laki pun nak pos kat dia..?? taklah. aku suh pos 10keping je kat aku. untuk a few of my friends n family yang mintak kad untuk ke sebelah sana. yang lain2 semua pos ke tunang ku terchenta la. request suh pos 10pcs..si tokey kaya pemurah ni pos sampai tah berapa keping..tak terkira..100 agaknya. memang sengaja diprintkan lebih2.then dia bg sebagai present..(present kawen ke present contract bersambung2?) hahaha.. rezeki kawin. alhamdulillah.. boleh la abah mama ajak family join rombongan bertandang pakai kad. proper la sikit kan.

agak2 banyak sgt lebih ni..boleh gantung2 mcm kad raya. hahaha..


it's a one piece card.
a very simple design.
x ada cov…

of majlis bertandang : vip doorgift and sticker

Image
for some reasons, i'm involving myself into his side preparation. as on my side, most of the decisions telah diconquer oleh my parents yang super excited n super anxious, jadi saya alirkan apa2 konon2 dream yang x dpt direalisasi ke side bertandang. hehehe.. contohnya: tq sticker. sebab side aku dah pakai tq tag.


this is my very own design for the sticker.

using a super canggih software
Microsoft Word
:)




daripada ye kawan-kawan
bukan dari.
dari hanya untuk tempat, arah dan masa.

i'd seen alot tq tag yang guna perkataan dari.
teettt! wrong.

mungkin hal ini macam small matter je for most of us.
tapi ingat, those school kids do learn from it.

eh..tibe2 off topic.
(tidak! saya bukan cikgu BM. harap maklum)


dan hasil daripada design yang canggih sangat tu..

taraaa....



ditampal kat mini jar

my FSIL & FMIL yang decokan mini jar cumel ni.

pics credit to adik aisyah.

sticker tu ditempah dan didesign semula kat mana lagi , kalau bukan kekotakku.
cheap cheap one. fast fast one maa..
siap dapat extra2 lg.

me? DIY?

Image
i have this



and this



credits to nad sebab tolong belikan & pos.
thanks alot babe!


and this



cubaan untuk DIY aku telah berjaya masuk plastik sampah. hehehe..
bunga rose jadi hape tah..
sesuai dok dalam plastik sampah tu.

nanti ada mood try lagi.

huh.


1st timer winner

for the 1st time as b2b blogger, i won something. i hardly join any contest. especially those which need to do self-promoting. kalau perlu email gambar ke, bagi ayat ke, je yang consider utk join. i always say it out from my heart. so, tak reti lah nk create ayat2 gempak pun.

thanks to yanie for choosing me.



yeay!
alhamdulillah~

i won myself ribbon bouttonnieres!
from the Craft Portion

daripada 3 je hadiah, dia tambah up to 9 winners.
so nice of her.. :)


masa send out the email, redha je. without put so much hope.
sangat tak sangka to see my full name (hahaha) there.



Ayat Al-Quran dalam kad

there's a few comments regarding ayat al-quran yang diletakkan dalam kad kahwin. i told ya, i did my survey n research before i did something. (kadang2 tak pun, but this time yes, i did)

source: soal jawab agama
بسم الله
والحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن والاه أما بعد

Pernah diajukan soalan kepada Syeikh Bin Baz: Soalan: Adakah harus menulis Bismillah pada kad jemputan kahwin, memandangkan ia kadang-kadang dibuang di jalanan atau dalam tempat buangan sampah? Jawapan: Menulis Bismillah pada kad-kad tersebut atau lain-lain seperti surat, adalah suatu yang masyruk (digalakkan). Kerana baginda SAW memulakan surat-surat baginda dengan Bismillah. Dan tidak harus bagi sesiapa yang menerima kad yang terdapat nama Allah atau ayat Quran membuangnya ke dalam tempat pembuangan sampah atau tempat yang tidak dihormati. Kata beliau lagi: Jika berlaku yang demikian, maka dosanya ke atas pelaku (yang membuangnya). Adapun orang yang menulisnya, dia tidak berdosa. rujukan…

tips tulis kad kawen

Image
sooo many friends? susah kan nak tulis kad..banyak woo.
honestly for me, part paling leceh skali ialah tulis kad kawen.

eh..dia ni dah tulis blom..orang ni dah pos ke?

pening woo..

so, here's some tips. mula2 boleh pakai formula ni. maklum la, kad kawen skang mahal. setem lagi. budget tu.

source: cik belle

pastu, bukak satu excel file. taip nama diorg.
according to connection ngn korang.
e.g.: family, sekolah, uni, nama ofis, blogger or mana2 lah kan.

pastu ascending ikut alphabet.
supaya senang nak cari, bila confius, eh org ni dah masuk blom.

pastu sebelah nama tu,
tulis note - by hand ke by post ke by fb ke kirim kt sesapa ke.

pastu kalau tgk ada byk extra lain kad or seats,
then, boleh la send out orang lain yang rasa2 nak dijemput.

masa kita dah contact tru call, sms, email, fb etc etc untuk mintak address tu,
kalau dia bg address tu, dia ada la potential nak dtg..
kalau tak tu, mungkin dia pk, lebih baik xyah la bg kad..
dia memang xboleh dtg.
this is exceptional untuk family n kawan2 rapat n …

tips untuk kad

cewah..tips konon. ni kira based on own experiences je.

untuk save bahagian kad,
tempah utk 2 in 1. kira 2 2 sides dlm satu kad.
jadi boleh order byk2. cut cost.
(aku tak buat pun..huhu)

untuk save bahagian setem,
ni aku tanya kerani pejabat pos semalam.

* sampul kosong (tanpa cetakan)
* tulis tangan (jangan print n tampal - aku la ni..cis)
* kad biasa - x kisah la 2fold ke 3 fold ke..janji bukan hardcover.
* boleh save 20sen. kalau standard sampul kosong, 60sen. kalau ada cetakan atau tampalan sticker paper macam aku 80sen. x kuasa aku nk tulis tangan. redha je la bayar 80sen. (ayat sedapkan hati)

selalu orang cakap amik pakej lg save kan?
pakej kad sekali tq tag, banting, etc etc.
tidak semestinya.
based on your budget jugak.
ada yang pakej mcm lg mahal.

dan tengok lah kepada keperluan.

mungkin asalnya tak perlukan banner pun, tiba2 tgk pakej terus nak ada banner. jadi check balik, kalau amik ala carte tanpa banner berapa, kalau pakej berapa. berbaloi ke tak untuk sesuatu yang tak perlu sangat. aku …

Kad dari Kasih D Hati

Image
ceritanya bermula bila aku msg/email a few card vendors yang aku jumpa kat FB. sepantas kilat, faiz the owner, he replied. tu dah dapat point tinggi daripada aku. quotation pulak, reasonable. masa tu aku tanya untuk tq tag. pastu with good services and punctuality, aku continued dengan tempahan kad. he willing to customize my card according to my request within my budget. Alhamdulillah..
everything on the card was from my ideas, the doa, bracket kt cover depan, wordings etc etc. dan berjaya direalisasikan oleh faiz macam aku nak. aku rasa mcm agak banyak songeh masa check artwork tu. nak amend tu nak amend ni. sekecik2 menda pun aku akan check. faiz dengan redhanya, layan kan aje. dan as promised, the cards were safely arrived di tangan ku dan tangan parents ku. :) in a good condition.

my tq tag & invitation cards were customized by Love D' Heart from kekotakku.

tak dak la gempak n supermarvelous or unique mana sangat design kad aku.
still typical malay invitation card.
tapi yang…

Perfect Two

Image
to my dearest fiance,

i love you :)

Perfect Two - by Auburn

it has my name :)

Image
masa awal2 preparation, aku rasa nak kad yang plain n very simple. as the time goes by, survey punya survey, i found a few others yang aku suka. but not that simple. hehe.. mata terpana, hati dah terpesona. ewah. dah jatuh hati, dah tak boleh buat apa lagi. haha. macam pantun uolls.

found this card kat jentayu design. suka flowery2 background tu. very the english. sama ngn tema aku ni. (tiba2 ngaku tema english..ekeke). tapi tengok harga kt situ, over my budget. xde la mahal, cuma aku dah tetapkan budgetnya. tak boleh exceed. aku percaya daripada 500. 1 je yang akan disimpan. iaitu aku sendiri. haha.. b2b mungkin ada yg simpan, tapi sampai bila? eleeh..xyah tipu la korang simpan nk tunjuk kt cucu cicit, kad aku ni. hehe..



source: jentayu design


then, bila mek atia post entry pasal kad, tiba-tiba jatuh hati pulak dgn kad-kad kat glamourpussweddings. sangat lah sweet and exclusive kad2 diorang. nak nangis tengok. aiisshh..tergugat iman den. tapi bila tanya quotation, very over the budget. …

wordless wednesday #4

Image
to be continued..

udey ismail

Image
udey ismail - idola ku. haha..agak2 udey baca tak blog aku? acece..ko ingat ko sapa. bajet orang senegeri ngn udey, udey nak baca blog kau..haha.. udey tak perlukan promosi murahan drp blogger dah. dia dah superb femes. bagi aku, if you are looking for a creative photographer, he's on top of the list. aku dah follow pics dia since fotopages lagi. dulu dia bawah candid syndrome. skang dah berdiri di atas kaki sendiri dengan gahnya. kalao aku aku kawen 4 tahun lepas mungkin aku masih mampu hired dia.

skang mampu tanya je. dan dilayan oleh jesnita yang friendly dan comel. PA diorang. hehe. gile ko, very over the budget. tapi setiap kali udey upload gambar baru, aku meroyan. dan syaitan pun menikam2..booking je..selambe booking... hahaha. nak byr ngn ape? bulu? bulu kaki banyak la. haha..

maka, jadinya, udey kekal sebagai impian.

the good things about impian ni. ia akan tetap special sampai bila2. contohnya, kalo korang suka satu handbag ni. fuuhh..setiap kali lalu mesti pegi pegang2. b…

a happy phone call

received a phone call from mama n abah. excitedly told me about the VIP doorgift, bunga pahar n bunga telur for bertandang. :) happy. done by my dearest neighbour, auntie zam yang also super excited helping up mama to prepare for the wedding. they sent me the mms. but, henpon gua canggih sangat ok. boleh call n sms je. business card pon xsampai. huhu.

but i'm sure, those things are so beautiful. as mama said so.

i am so lucky to have generous n helpful neighbours. they help alot. betul lah jiran tu macam sedara mara, sehinggakan boleh mewasiatkan harta.

my mom is a super anxious and perfectionist person. while my dad is superlove my mom n kinda dictator. hehe.. my mom is one of those people yang sangat anxious with 'what others would say'. i always, always hear the argument point from her, 'tak boleh la mcm tu..kena la macam ni..nanti ORANG TENGOK..nanti ORANG KATA..' honestly, it's tiring. i am the opposite person. she is skema too. tau skema? kena buat mcm mana…

it just a one day event II

siap ada episode ke 2 engkau. klas gitu. part 1 boleh baca kat sini dan sini juga. as said before, memang kita nak the best for our big day, but it always gonna be a one day event. maybe 2 3 days.

aku nak tanya, sapa ingat macam rupa baju pengantin masa kenduri yang korang pegi last week? or last time korang pegi? abis..agak2 ada org ingat tak baju korang lepas balik kenduri nanti? all i remember, lepas balik wedding sesapa je, dalam kepala masa tu ingat dah kenyang nk tido atau nak pegi dating atau nak pegi mana pulak lepas tu.. x penah pulak la terigau2 baju ke, deco ke, doorgift ke, hantaran wedding yang pegi tadi tu. tak kisah lah wedding tu buat kt umah ke, dewan ke, hotel ke, tepi tasik ke.. paling lama org akan ingat pun a few weeks maybe.

nak tau sapa yg ingat tu? samada kwn baik pengantin/family yg dah susah payah berbulan2 untuk wedding tu, atau pun a bride to be sbb dia nak cari idea utk wedding dia, atau pun makcik2 yang cari point nak ngumpat. yang last skali tu paling tak …