Posts

Showing posts from October, 2010

A LOOONNNGG TALK about OP - please take note of this.

i have 2 more ver. for wedding photographer, including my OP. haha.. but we'll continue later about that. here, i would like share 2 important topics that all brides-to-be should take note.


TIPS MEMILIH WEDDING PHOTOGRAPHER

saya copy dari sini. thanks to ami yang tabah. credit to you.

Petikan dari photographer Faisal Rahim.

Aku harap tips ni membantu serba sedikit kepada pasangan yang mencari photographer kahwin mereka.

Konsep - Mula-mula sekali, duduk bincang dengan tunang. Cuba cari photographer yang sesuai dengan konsep wedding korang. Sebab setiap photographer mempunya style berbeza. Photojournalism ke, formal ke, klasik ke dsb. Takkan korang nak suruh photographer yang karekternya cool/alim2 tapi korang nak buat beach wedding pakai bikini loncat2 atau buat wedding dalam air? Mau demam seminggu photographer tu.
Recommendation - Oleh kerana majlis perkahwinan ni merupakan pengalaman paling berharga dalam hidup, seharusnya kita kena percaya hasil kerja orang yang terlibat da…

photographer hunting ver 2.2

Image
ready utk sambung rambang mata? hehe..well, saja nak dengki kan kamu2 semua. saya sendiri pun rambang mata. jom lah join. hahaha...

pixelworks


saya verangan nak bergamba di sawah macam ni. ceria kan?
hehe..

pixelworks tengah buat promosi sampai hujung bulan ni! CEPAT BOOKING! PR diorang sangat efisyen dan bagus. guess what? harga promosi: 2 events - video+photographer RM3650. 2 events - photoggrapher start from rm1750. hah..mana nak cari. go n grab it! gambar2 diorang ceria2. suka.

ironi iris

kalau tak silap, ini ex-b2b blogger juga. ika.
wedding dia cantik sangat. warna biru.

cool huh?

ironi iris managed by a newly married couple. jasmin n oat. young and talented. package price starting from rm2000. try minta discount kat jasmin pakai nama saya. kot2 dia bagi..hehe. she's a blogger too. hee..


the custom pictures

japanese school theme pre-wedding.
ida & apek. ida is a friend of mine. dolu2 dia study kt japan.
so, ni kira kenangan time bercinta la..

pre-wedding iza & tazry kat melaka.
c…

photographer hunting ver 2.1

Image
selepas 2 minggu saya kembali 'berjuang' memburu photographer terbaik. terbaik dari segi artwork, price, last but not least, PR. he/she will work around me the whole 2 days. so, i need someone yang saya selesa dengannya. baru buleh senyum dgn ikhlas dan gembira. hehe..

asking around here n there. google sana sini. buka magazine. saya jumpa banyak sangat photographer yang hebat2. so, i would like to share with some of them.

ahmad fairus

the bride is my junior in high school.
cantik kan? i miss u babe..

the middle one is her husband.
cute kan gamba ni..

ahmad fairus is husband the owner of rumah kebaya malaysia. since tatau bila, saya selalu jugak jengok2 hasil photography beliau. creative. editting pun cantik. tak penah nak berani tanya quotation. rasa tak mampu ja. gilo kau, otai kot. until one day, cik belle yang baru balik RKM bgtau ahmad fairus punya harga not that expensive. saya pun apa lagi, terus email tanya quotation. guess what? the price starts from RM599!! ternganga …

more beautiful flowers in your hand

Image
orchid + tulip


dahlia + roses


nak macam ni utk nikah, boleh? huhu..


or yang ni ke?


and this one for reception? ada ke roses purple kt kedah ni??? haihh..


ada x garbera warna purple?
i think i want this for reception.



orchid lah


hmmm... i want something mix up white n pink for nikah. maybe roses with some other flowers. and i want garbera for my reception. macam chicky sikit..ye ke? hahaha..

define a good photographer

selepas kejadian panic attack disebabkan perubahan tarikh, saya meroyan beberapa minggu kerana tak jumpa photographer yang berkenan di hati, di mata dan di duit dalam bank, hari ini dengan bestnya, saya mengumumkan,i've found one!

terima kasih kepada semua bloggers yang memberi cadangan here & there. komen, emel, post entry, fb. saya juga sempat meroyan kat chenta saya, kawan-kawan saya yang lain termasuk former photographer saya. haha.. nasib lah. but saya sangat bersyukur dan terharu dengan kesungguhan semua orang nak tolong saya. padahal kenduri lambat lagi, meroyan mcm nak kenduri minggu depan. heh! *drama queen tiba2* (tanak mengaku bridezilla)

during the process asking around for the quotations and suggestions, saya dapat a few tips daripada those who are related with photography and based on own experiences.

cantik itu subjektif! bak kata org putih 'beauty lies in the eyes of the beholder'..cewaah (tepuk2). don't expect people to see how we see it. tengok denga…

beautiful tulips

Image
i wish i could have this for my reception as my hand tied wedding bouquet.

soooo 'in' with my theme color..

i wish.....



or maybe this....




(heart melted)


mahal ok!! atleast rm200-rm300 per bouquet.

i won't spend that much just for that!


*sigh*


THE planning

Image
somewhere in May, saya pernah menyiapkan satu sheet file excel untuk planning calendar. konon-kononnya perancangan untuk persiapan perkahwinan saya. thanks to cik xora & cik belle, yang banyak membantu dan berkongsi dengan saya untuk menyediakan planning calendar tu. tetapi, mungkin saya bukanlah orang yang boleh gunapakai hasil sedetails itu, jadinya saya tak pernah guna pun planning calendar tu. setiap kali saya bukak saya serabut. haha..
ataupun mungkin salah teknik merancang saya.

replacement to that, saya built up satu file excel baru, editted dari file xora, yang include budget saya, chenta, money flow every month dan terbaru monthly planning saya.

tab budget wedding saya

left: tab money flow
right : tab monthly planning


budget wedding saya & chenta - anggaran perbelanjaan dan perbelanjaan sebenar bagi setiap yang akan dan telah dikeluarkan untuk wedding. sebolehnya saya akan cari ikut budget. kalau budget saya, bahagian saya lah. kalau budget chenta, bahagian dia. kenapa…

monthly planning

November
booking Official Photographer
beli kasut sanding
beli kain bridemaids
survey/beli bunga pahar
survey/beli doorgift

December
beli cincin
beli hantaran
booking kadi
booking homestay for friends
payment booking wedding planner
design baju nikah
design baju reception
booking pelukis inai

January
kad kahwin
pre-wedding 1
booking dj & PA system
guestlist

February
pre-wedding 2
booking gendang silat / kompang
tentative event
HIV test

March
first fitting - baju nikah & reception
design pelamin, deco meja beradap, bilik
payment 1 for WP
kasut nikah

April
terima borang daripada chenta
confirm booking catering, khemah, homestay, OP, MUA
confirm dgn shasha pasal guestbook
confirm dgn eija pasal signbod
confirm dgn abah pasal marhaban, homestay family, gendang silat
invitation
list must-have shot and email to OP
tempah bunga

May
submit borang di Kedah
fitting - baju nikah & reception
confirm wedding cake
confirm inai
confirm hotel OP, OV, MUA
hantaran

June
jeng jeng..kahwin!
payment 2 for WP
payment 2 for OP
payment for MUA
p…

back to basic - the photographer

when decided to get hitched, the first thing came across my mind was the photographer! tatau la kenapa. mungkin saya sendiri memang seorang yang minat tengok gambar2 yang cantik. cantik tu subjektif. dulu-dulu saya minat tgk gambar-gambar saiful nang. lively. kalau tengok gambar orang happy, terasa happy tu. kalau tengok gambar orang terharu, sebak sekali. see, how the great picture can actually affect the emotional.

then, mula lah list-list photographers yang gempak2..udey ismail, sangat unique n hidup. peveyhack, shutterspeak, custome pictures bla bla bla bla.. sampai la rambang mata. haha.. i have high taste (ye ke high?) in photography. bagi saya itu saja kenangan sampai tua saya.. susah kot nak simpan doorgift ke kad kawin. huhu.. tapi saya have very limited budget. i did my surveys berbulan-bulan sebelum tunang. utk tunang, main hentam je, janji ada. nasib baik turned out okay. n i booked my wedding OP 10 months before my wedding. syahiran, supposed-to-be my OP. but due the chang…

the frames - have anyone seen this?

Image
ada sesapa pernah tengok tak frame ni kat mana-mana kedai?

almost a year ago, i posted this entry. i guest no one was reading this blog yet during those time. dan masa tu saya lebih banyak berangan daripada berfikir untuk merealisasikan. tapi, bila saya tengok2 balik.. apa salahnya kalau direalisasikan. frame ni akan jadi hiasan di rumah 'kami' kelak. pada hari majlis saya nak letak dekat dengan meja guestbook. saya nak letak gamba saya masa kecik yang saya perasan comel, gamba dengan family, zaman sekolah, universiti, masa gembira dengan kawan-kawan & gambar pre-wedding & tunang.

life planning

memang kita tak boleh tentu pastikan pengakhiran kita. tapi kita still boleh do what we can do best, plan! sejauh mana korang dah buat perancangan hidup masing-masing? saya terkedu bila first time baca entry ni "life in 16 years from now". she is a b2b cum my schoolmate during high school. tiba2 rasa left behind. roughly idea yes ada la saya berangan. nak amik master, nak kawin umur 25..haha.. tapi tak penah la pulak plan camtu punya detail. salute to you She!

she, hope you dun mind i share your list here.

22 - 2008 - graduated. checked! 23 - 2009 - beli kereta . engaged. checked! 24 - 2010 - get hitched. 25 - 2011 - work stability. beli rumah. 26 - 2012 - 1st baby. 27 - 2013 - further study (2nd degree) - belajar sambil kerja ni. 28 - 2014 - 2nd baby 29 - 2015 - focus on family, work, study. 30 - 2016 - pergi haji 31 - 2017 - career development. hint's turn to develop his career. 32 - 2018 - buy 2nd car (for hint) sbb kereta ai da abes bayar time ni. 3rd baby. 33 - 2019 - live a h…

seri inai

Image
inai adalah penyeri pengantin.. memang tak dapat dinafikan. kalau dulu, biasanya kita tgk orang pakai inai di hujung jari, sekarang dah ada option utk inai lukis. my dear mama requested me to pakai inai yang lukis2 tu. huhu.. pakai yang simple2 sudah la kata mama. bila lagi nak pakai. bukan selalu. cantik.. lagipun 2 3 hari ilang la.


source : google

but since ages, i always dream of a classic way of wearing henna, yang kat hujung2 jari je tu. simple yet elegance. tapi kesian pulak kat mama nak tengok her only daughter pakai inai lukis2 tu. my chenta, kalau boleh tanak inai lukis2 tu, comot dia kata. huhu.. tapi as always, dia selalu tolerate and say okay if i still want it. no big deal for him. lukis ke tak. janji kawen. haha..

source : google

me..sangat serba salah bila mama request that something against my will. all i want her to be happy on my big day. tapi nanti gamba tgn ada inai lukis2 tu sampai tua woo..huhu.. i'm still thinking about this. i did email a few henna designers/dr…

bring it on - the hantaran

semalam (ke kemarin?) saya cakap tepon ngan mama. tanya pasal hantaran. saya tengah plan bila majlis bertukar hantaran akan dibuat. majlis nikah saya sehari sebelum majlis resepsi. tentatifnya, akad nikah di masjid, kenduri kecil2an di rumah. esoknya majlis resepsi, juga di rumah.

masa majlis akad nikah di masjid, hanya perlu dibawa cincin dan mas kahwin dari pihak lelaki. dan cincin dari pihak perempuan. hantaran lain belum lagi.

option 1
majlis pertukaran hantaran dijalankan selepas majlis akad nikah. iaitu semasa kenduri kecil2an. hanya disaksikan keluarga dan sahabat handai terdekat. bridemaids saya akan berpakaian sedondon pada hari tersebut. turun membawa dulang hantaran.

option 2
majlis dijalankan semasa majlis resepsi. rombongan pihak pengantin lelaki akan datang bersama hantaran2. jadi nampaklah meriah sikit, selain jalan lenggang lengguk. majlis bertukar hantaran semasa bersanding. bridemaids saya akan berpakaian sedondon pada hari resepsi.. hantaran dibawa turun selepas penganti…

the changes

due to the salah bajet tarikh cuti sekolah tahun depan, the date of my solemnization, reception & bertandang telah diawalkan seminggu.( cik belle, terpaksa lah share weeding date ).

alhamdulillah~

catering - booked & revised
khemah - booked & revised
wedding planner (her) - booked & revised
wedding planner (his) - booked & revised
MUA - booked & revised


photographer
my dear photographer dah ada booking lain masa tarikh reception. yang lain (nikah & bertandang) ok. saya sangat mengharapkan dia yg shoot gamba saya nanti. kitorang dah kamcheng (bukan kambing). bak kata nawal dengan abg wira, dah rasa connection tu. photographer antara yang terawal yang saya dah booked. syahiran pun cakap saya orang pertama booking utk june tahun depan. siap dia gelakkan saya. hampeh..haha. tiba2 jadi camni pulak. dia pun dah booking tiket flight ke kedah untuk ke wedding saya tu. huhu..sian dia. belum dapat kesimpulan, sebab syahiran nak confirmkan dengan client tu. huhu..saya tak nak…

panic attack!

Image
tadi baca blogjourneytojune2011. tahap terkejut beruk dgn post beliau. cuti sekolah bulan 6 awal seminggu daripada jangkaan asal. habis aaaaa!!!!! aku dah booking macam2. rasa nak terberak suma ada...aaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhh!!!!

terus panic attack on! tak dapat berfikir dengan bijak dah. abis semua kwn2 ptd aku contact. suh confirmkan. sengal kan tak bukak website MOE je. dan inilah takwim persekolahan 2011 yang sudah dikeluarkan oleh kementerian pelajaran malaysia.
click here.

terus contact MUA, photographer, WP, mama abah, tunang, qistin. hahaha..ni namanya panic ok. harap maklum.

mua ok. *ilebiunenekberuang*.
photographer tatau lagi. pls syahiran..i want you! *sobs*
yang lain2 sedang dihubungi.

dugaan.

yeay! kawin awal seminggu!

tolong doakan semuanya berjalan dengan baik...

worth of buying

Image
the tips are great.
the pelamins are so damn gorgeous.

****************************************************************

Q&A opens the pre-order for COUPLE t-shirts!!
click for more info.

****************************************************************



baju mereka - questioaire

bridemaids
saya sedang berfikir-fikir. do i need bridemaids? maksud saya official bridemaids. saya sangat yakin kawan2 dan sedara mara akan ada bersama saya masa tu. perlu ke bridemaids yang berpakaian warna sedondon? kalau untuk resepsi di hotel atau dewan..ya, saya rasa perlu. untuk berarak masuk bersama. tapi reception saya di rumah. masa bilanya mereka ini berfungsi semasa majlis? kalau untuk nampak cantik dalam gamba tu saya faham.. ke sebenarnya bridemaids ni diperlukan masa majlis nikah? untuk membawa dulang hantaran? heheh..ya ampun..saya sangat blur tugasan bridemaids ni.

MOH & Bestman
kalau pengantin pakai warna cerah..MOH & BM patut pakai warna cerah/soft ke a bit gelap? contohnya, kalau saya pakai warna putih ada beads purple, kalo diorg pakai purple gelap, tenggelam tak saya? hahaha..(*penting wooo untuk tidak tenggelam*) ke patut diorg pakai soft purple/light purple? ataupun contohnya saya pakai biru muda, diorang pakai biru gelap..ok ke? ke diorang lebih sesuai pa…

moose don't loose - make up review for you

Image
special entry utk moose on the loose. here, i would like to share with you (all the readers) pics of my friends, classmates to be precised, yang telah dimekapkan oleh kak 'abg' ram. my MUA for engagement. the pics are 'virgin' (no editing except for the watermark or maybe compressed by facebook). aku curik gambar2 ni. hehe.. do your own judgemnet.

Syira, on her solemnization day with her sisters.

Syira loved her make up, done by kak ram. she's the one who recommended kak ram to all of us. in the real life, yes, i agree she looked so lovely and sweet. the make up was blend well in her skin, enhanced her beauty.

Qistin, the famous Q&A on her wedding day.

Beside of those cute & creative DIY thingy, 2 things yang she loved the most about her wedding were the make up by kak ram and photographer by photoaura. full review by her, you can read this.

Nakisha, the beautiful bride on her night reception.

nakisha is a very particular when comes to err..anything, must be sim…

hati macam lalang - mekap

selagi tak booking sesapa, selagi tu la hati macam lalang.
kejap nak itu kejap nak ini. dah book, pejam mata, redha je.

bila memikirkan budget, saya rasa nak amik 'kak' ram saja. tapi sebenarnya, saya teringin dimekap oleh perempuan. kononnya, nak dibatalkan wuduk oleh si suami. hahaha..kalau aku tak terbuang angin la. haha.. tapi yang sebetulnya, kalau perempuan, saya nk import MUA dari kl. insyaAllah kalau ditengokkan kepada portfolionya, lebih cantik, lebih soft mekapnya. huhu..camne ni...

harga, termasuk transportation 2x ganda kalau amik mak andam di kedah.

saya sangat serabut kalau fikirkan pasal mua. mama saya kata, kak ram mekap dah ok..(referring masa tunang rituh) cuma kena tebal sikit laa..huhu..

encik tunang tersayang kata ok ja mana2..hahaha.. dia memang my best supporter.

1. kak anis- anis finesse touch
tengok la dia mekapkan yaya, superb lawa..eh..tapi yaya tu memang dah lawa. letak bedak sejuk pun lawa. ok contoh yang tak aci. tapi memang lawa laaaa!!

2. nurin - nurin …

Permohonan Perkahwinan Bagi Lelaki - Negeri Selangor

* Buat Kekanda Yang Dikasihi *

source: laman web rasmi JAIS

PROSEDUR PERMOHONAN NIKAH (LELAKI)
**HADIR KURSUS PRA PERKAHWINAN
**DAPATKAN BORANG 2A DI JAIS/ PAID ATAUDOWNLOAD BORANG DI SINI.
**

A ISLADAPATKAN BORANG PEMERIKSAAN UJIAN DARAH/ HIV DARI BAHAGIAN UNDANG-UNDANG KELUARGA JAIS ATAU PEJABAT AGAMM DAERAH.
** LENGKAPKAN BORANG DAN LAMPIRKAN DOKUMEN SOKONGAN (3 BULAN SEBELUM AKAD NIKAH)
**DAPATKAN PENGESAHAN PENOLONG PENDAFTAR NIKAH QARIAH
**DAPATKAN KEBENARAN BERKAHWIN DARI PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH(PAID)


SERAHKAN KEBENARAN KEPADA PIHAK PEREMPUAN
DOKUMEN SOKONGAN YANG DIPERLUKAN
**SALINAN KAD PENGENALAN / PASSPORT(Jika pemohon warganegara asing)
**SALINAN KAD PENGENALAN 2 ORANG SAKSI/ PASSPORT (Jika saksi warganegara asing)
**SALINAN SIJIL KURSUS PRA PERKAHWINAN (Diiktiraf oleh JAKIM/ JAIS/ JAWI/ JAIN)
**

BORANG LAPORAN PEMERIKSAAN UJIAN DARAH/ HIV YANG TELAH DIPERAKUKAN OLEH PIHAK KLINIK KESIHATAN KECIL KERAJAAN YANG TERPILIH SAHAJA.
**SALINAN …

setem

bukan cerita customized setem. tapi setem tak cukup. recently asik dapat surat denda dari pejabat pos. sebab penghantar surat letak setem tak cukup. maka, penerima terpaksa lah bayar denda. so far, tak ada lagi dari blogger. semua dari kawan-kawan lelaki. haha..well..lelaki..biasa laa..hehe

fyi, harga setem untuk pos surat tengah naik 100%. minimum setem sekarang ialah 60sen. ye 60sen! mahal kan..tapi kalau dah segala-galanya dah naik harga, logik la pos malaysia naikkan harga setem pon. sejak i dont know when, saya tak penah dengar harga setem dinaikkan. so saya redha kenaikan harga ini. untuk kad kawen standard, bukan hardcover, harga setem dalam 80sen-90sen.

sekarang kan zaman teknologi, facebook kan ada, blog pun ada, email pun ada. jadi pandai-pandailah guna. hehe..cuma pendapat saya, kalau kad ni, lebih sentimental value. =)

update:
* tips daripada cik meey@ *
thank you so much dear!

klu nak pos kad kawen pd harga minimum (60 sen)!

1) guna white envelope.harga setem lagi murah compare…