:: love is a gift ::

Sunday, October 17, 2010

seri inai

inai adalah penyeri pengantin.. memang tak dapat dinafikan. kalau dulu, biasanya kita tgk orang pakai inai di hujung jari, sekarang dah ada option utk inai lukis. my dear mama requested me to pakai inai yang lukis2 tu. huhu.. pakai yang simple2 sudah la kata mama. bila lagi nak pakai. bukan selalu. cantik.. lagipun 2 3 hari ilang la.


source : google

but since ages, i always dream of a classic way of wearing henna, yang kat hujung2 jari je tu. simple yet elegance. tapi kesian pulak kat mama nak tengok her only daughter pakai inai lukis2 tu. my chenta, kalau boleh tanak inai lukis2 tu, comot dia kata. huhu.. tapi as always, dia selalu tolerate and say okay if i still want it. no big deal for him. lukis ke tak. janji kawen. haha..

source : google

me..sangat serba salah bila mama request that something against my will. all i want her to be happy on my big day. tapi nanti gamba tgn ada inai lukis2 tu sampai tua woo..huhu.. i'm still thinking about this. i did email a few henna designers/drawers. never thought drawing henna can be that expensive. sampai rm300-rm400. aduih..

here's something i would like to share with you.
source: dayu's henna design (www.dayudesigns.com)

Hasil warna inai itu sebenarnya bergantung pada individu - kulitnya dan jenis darahnya. Ada setengah pengantin tak berapa pekat dan ada yang merah gelap. Kebanyakan pengantin yang berdarah jenis 'O' bila dayu lukiskan inai.. hasilnya merah gelap dan cantik. Kebiasaannya, sessi menginaikan pengantin berlangsung di sebelah malam.

Tips-tips menjaga lakaran henna

Ada beberapa tips sebelum & selepas henna dilakar antaranya :
  • Tangan hendaklah bersih dan elakkan disapu lotion & pelambab.
  • Selepas dilakar henna harus dibiar semalaman atau sekurang-kurangnya 7 jam. Tapi untuk pengantin biarlah sehingga pagi besok supaya warnanya lebih tahan lama.
  • Jangan cuci lakaran anda dengan air untuk mengelakkan warnanya pudar. Anda boleh menanggalkan henna yg telah kering dengan mengikis sedikit demi sedikit.
  • Untuk mengekalkan warna supaya lambat pudar elakkan dari selalu kena air (basuh pinggan & baju or mencuci rambut).
  • Ukiran henna kekal pekat & terang dlm masa 3 hari pertama dan mula pudar selepas itu. Biasanya henna akan betul2 hilang dalam seminggu hingga 3 minggu bergantung kepada setiap individu itu.
  • Manakalau Henna yang dipakaikan di hujung jari Hasil warna inai itu sebenarnya bergantung pada individu - kulitnya dan jenis darahnya. Ada setengah pengantin tak berapa pekat dan ada yang merah gelap. Kebanyakan pengantin yang berdarah jenis 'O' bila dayu lukiskan inai.. hasilnya merah gelap dan cantik. Kebiasaannya, sessi menginaikan pengantin berlangsung di sebelah malam.

agak-agak tak lekat jugak..pakai 2 ruas macam nahwal. puas hati. dah ko pengantin, xde orang nak cakap apa2 pun. cantik je.. hehe. tiba2 masuk cite nawal.


p.s: cantek tak layout baru blog saya ni? cik belle, kenal x pokok2 love kt bawah gamba header tu? hehehe..

10 comments:

Cik Belle said...

i pun dalam dilema. nak ke tak. tunang suka. i risau semak. tp, simple ok. ntahla. serabut. malas fikir lagi. hahaa

eyh, layout pink, mestilah i suke! hehehe

si kecil said...

haha..tu la.ingat nak try..tapi kang ilang seri. dah xpenah tiba2 nk pakai inai.

Mia-Ina said...

suke tgk layout baru..ceria

♥ balkidz_hunny ♥ said...

layout baru yang nampak lebih matang.
inai? i dulu tak buat corak2 sebab family & suami tak bagi. HUHU.
plus tak suke semak2.
btw, dayudesign memang bagus service dia, ada 2 org my BFF buat dgn dia mmg okey. kalau nak yg simple pon dia leh buat, bgtau je nak camne! :)

farahfatihah said...

babe, time fara nnti, rasanya xda inai lukis2 sbb my mom dah warning huhuhu

thezaila said...

rasa lebih seri kalau pengantin berinai.. tp kalau x mahu pun, xde salah nya..
mak saya pun suka inai berukir tu.. tp en hugo kata, maknya kurang suka.. maka emak saya kata.. better ikut cakap mak mentua..saya yg menurut merintah sahaja...

si kecil said...

mia: thank you!

balkiz: ceria sikit kan layout ni..tu laa saya pn sebenarnya rasa mcm semak. tp my mom request. adeh..dayu tu tak cover kedah. huhu..

farah: ni my mom yg mintak..i yg tak nak.

zaila: ecece..menantu kesayangan aaa ni..

Moose said...

hmm. aku tak suka inai lukis2 ni. cam semak je. tapi lain orang lain selera kan. kalau boleh aku nak pakai dekat kuku je. boleh? haha

si kecil said...

hahaha..aku pun rasa semak. tp mak aku mintak. aku pun tatau lg. kalo aku pakai, ko cakap cantik tau!!! hahaha

Reen Tart Nenas said...

saye suka inai classic :)