:: love is a gift ::

Wednesday, October 27, 2010

define a good photographer

selepas kejadian panic attack disebabkan perubahan tarikh, saya meroyan beberapa minggu kerana tak jumpa photographer yang berkenan di hati, di mata dan di duit dalam bank, hari ini dengan bestnya, saya mengumumkan, i've found one!

terima kasih kepada semua bloggers yang memberi cadangan here & there. komen, emel, post entry, fb. saya juga sempat meroyan kat chenta saya, kawan-kawan saya yang lain termasuk former photographer saya. haha.. nasib lah. but saya sangat bersyukur dan terharu dengan kesungguhan semua orang nak tolong saya. padahal kenduri lambat lagi, meroyan mcm nak kenduri minggu depan. heh! *drama queen tiba2* (tanak mengaku bridezilla)

during the process asking around for the quotations and suggestions, saya dapat a few tips daripada those who are related with photography and based on own experiences.

cantik itu subjektif! bak kata org putih 'beauty lies in the eyes of the beholder'..cewaah (tepuk2). don't expect people to see how we see it. tengok dengan mata sendiri. kalau suka, go for it. jangan ikut orang. kadang-kadang memang ada antara kita yang sama taste. :)

mana-mana gambar pun..hingga suatu masa, akan nampak lebih kurang sama saja. jadi, jangan sampai membazir. rezeki masing-masing..ikut kemampuan.

the most challenging part in wedding photography ialah masa kejadian. masa nikah, masa berjalan, masa makan, masa direnjis, masa orang berkumpul dan bergelak ketawa, masa jumpa saudara lama. masa kejadian. sebab masa tu dah tak boleh ulang tayang, pause action play. mau semua ni terlepas macam tu je? kalau dah tua2, takmau ke tgk2 balik masa2 tu. moment tu.. kalau perasan, kebanyakan photographer hanya upload gambar2 masa outdoor, masa make up & posing2. sebab gambar tu lebih mudah. x jadi, boleh ulang2. kalau photographer yang bagus, dia akan mampu cover event tu dengan shoot2 candid yang menarik semasa kejadian.


so as for today,

November

booking Official Photographer
survey/beli bunga pahar
survey/beli doorgift

p.s.: i will reveal my OP lain kali. penat. nanti sambung.. hihi..

10 comments:

Mia-Ina said...

x sbr nk tau siapakah OP si kecil nie....

Qis said...

masih tak mau ngaku bridezilla? chesss.... :P

mysarah said...

finally kan! :)

Dinda said...

Yayy!! Alhamdulillah.. :)

sk said...

yay! dh dpt OP dah.. sape? sape? :D

si kecil said...

hehehehe..alhamdulillah. will reveal soon.

qistin: taaakk aaa!! aku hanya pms..dan sedikit meroyan. hahaha..

Cik Belle said...

yeay! =) babe, i do agree with ur red-statement! macam nak cari 2nd photog khas untuk snap gambar majlis je! hahaha. *bridezilla kah?* haha.

si kecil said...

bellebelle: hahaha..adik ko kan dah ade. jr.photographer..ok dah tu..

Cik Belle said...

haish, tak leyh harap die tuh. sebok dgn kengkawan je later. letih! hehehe. takpe, aku suh kawan2 die cover. wahaha. makan free dah la kan? *kijam* hehe

si kecil said...

hahaha..aku setuju. sebab aku pon nk buat camtu gak. haha..