:: love is a gift ::

Friday, October 15, 2010

bring it on - the hantaran

semalam (ke kemarin?) saya cakap tepon ngan mama. tanya pasal hantaran. saya tengah plan bila majlis bertukar hantaran akan dibuat. majlis nikah saya sehari sebelum majlis resepsi. tentatifnya, akad nikah di masjid, kenduri kecil2an di rumah. esoknya majlis resepsi, juga di rumah.

masa majlis akad nikah di masjid, hanya perlu dibawa cincin dan mas kahwin dari pihak lelaki. dan cincin dari pihak perempuan. hantaran lain belum lagi.

option 1
majlis pertukaran hantaran dijalankan selepas majlis akad nikah. iaitu semasa kenduri kecil2an. hanya disaksikan keluarga dan sahabat handai terdekat. bridemaids saya akan berpakaian sedondon pada hari tersebut. turun membawa dulang hantaran.

option 2
majlis dijalankan semasa majlis resepsi. rombongan pihak pengantin lelaki akan datang bersama hantaran2. jadi nampaklah meriah sikit, selain jalan lenggang lengguk. majlis bertukar hantaran semasa bersanding. bridemaids saya akan berpakaian sedondon pada hari resepsi.. hantaran dibawa turun selepas pengantin duduk di atas pelamin.

option 3
hantaran dibawa semasa resepsi. tapi barang hantaran dari pihak perempuan telah siap diletakkan di tapak hantaran. bridemaids ikut pengantin sambut pengantin lelaki. hehehe..

keputusan masih dalam perbincangan.

what say you?


16 comments:

whitelacetale.weddings said...

i baru tahu psl adat tukar hantaran ni during my brother's wedding this early october, he married to org kedah too :)

their hantaran exchanged during reception - hantaran my brother bwk time resepsi perempuan, hantaran perempuan bwk time resepsi lelaki.

the cons :
- gambar hantaran berterabur, tak cantik bila susun gambar due to most hantarans snapped at different settings
- all hantarans made a day before nikah..time nikah ok, by 3rd day for reception...bunga dah layu
- time we berarak, hujan renyai2 so some hantaran basah (esp cake)
- after exchanging hantarans, family semua sibuk layan tetamu time reception..no dedicated ppl jaga hantaran, nasib tak hilang hehe
- their OPs almost lupa snap hantaran sbb sibuk snap gambar kenduri & pengantin, nasib we remind last2 tu

for above cons, i'd say go for Option 1..if masjid allow to bring hantaran, better settle time nikah je semua :)

anaztasias einz said...

saya pun choice option 1 more secure n organize . just my 2cents

si kecil said...

ashylla: hi u! eh?ya ka? saya pun tatau adat org kedah bwk hantaran masa resepsi lelaki. nway thanks alot for sharing those experience. point no. 1,4,5 knock me up.

anaztasias einz: thanks babe! :)

BURDHANI said...

oh dear, i juga alami situasi and sama mslh dgn u pasal time bila nk bwk hntaran ni. still tak tahu lagi camne nnti..(-.-")

SyimaSyaz said...

salam..
kalau saya, saya pilih option 1

Cik Belle said...

saya akan selesaikan semua hantaran pada hari akad nikah. InshaAllah.

Jadi, Option 1. taknak pening-pening. huhu. hari nikah, crowd tak ramai, senang nak handle. if bawak time majlis resepsi, risau barang hilang. crowd pun ramai, susah nak handle. =(

si kecil said...

burdani: ada lagi masa nk pk..hehe..

syima: sebab?

cik belle: good reasons. kena discuss balik ngn my mom ni.

Moose said...

orang utara esp kedah n perlis selalu tukar hantaran masa resepsi. macam ashylla cakap tu. aku prefer option 1, masa nikah.

sebab aku ni cam private sikit. malas nak bagi orang tau hantaran aku ape. heh. tapi aku setuju dengan sume point ashylla.

si kecil said...

moose: aku tatau plak adat tu. hahaha..betul jugak. kang suma org tau hantaran aku kalau buat masa resepsi.

Durruz said...

option 1. nak elakkan kelam kabut. and kalau masa xramai org lg selamat kot. kalo masa resepsi, takut tak terjaga brng, and berlaku bnde tak diingini...

si kecil said...

durruz: a ah la..kalau time resepsi mana nk bersanding, makan beradab, banyak lagi hal lain kan..

~CiK NadiRa~ said...

Kalau ira pulak..sbb ira belum tunang..family suh bawak semua masa tunang..masa nikah kat masjid just bawak mas kahwin dgn cincin..masa reception dua2 pihak just bwk bunga telur..lagi senang..hehehe

si kecil said...

aik? camtu plak? masa bertunang hari tu ada jugak hantaran..tp kebanyakan makanan. ni hantaran utk kawin lain la plak.

♥Just You And I♥ said...

sk,
syafa pun ada probs yg sama, nak bawa time resepsi r nikah.

-bila tengok komen kengkawan rasanya better opt 1.bcoz crowd just family n kawan2 terdekat.senang nak handle.senang keja OP kot n best part bole pose depan hantaran lama2 hehe.

-opt2 kebayakkan pilihan org utara sbb mmg suka berarak dengan hantaran.memang best tapi time ni jugak ada kes curi.hilang hphone,cash money.huhu mintak2 dijauhkan.

oh pasal hantaran tunang.act selalunya mmg org bawa manisan(sptutnya time tunang tak da hantaran pun)but for my kezen...dia tukar time tunang bawa semua barang penting.time akad just cincin,maskawin n manisan2.hehe

si kecil said...

tu la syafa. decided to go for option 1. told my mom. diorg agreed. hehe.. tu la tak perasan yg berarak bwk hantaran tu selalunya org utara. hahaha..

Mia-Ina said...

mia pun sdg berfikir ttg ni..tp cdg2xnya nak wat ms edisi 1 akad nikah terus bagi hantaran