setem

bukan cerita customized setem. tapi setem tak cukup. recently asik dapat surat denda dari pejabat pos. sebab penghantar surat letak setem tak cukup. maka, penerima terpaksa lah bayar denda. so far, tak ada lagi dari blogger. semua dari kawan-kawan lelaki. haha..well..lelaki..biasa laa..hehe

fyi, harga setem untuk pos surat tengah naik 100%. minimum setem sekarang ialah 60sen. ye 60sen! mahal kan..tapi kalau dah segala-galanya dah naik harga, logik la pos malaysia naikkan harga setem pon. sejak i dont know when, saya tak penah dengar harga setem dinaikkan. so saya redha kenaikan harga ini. untuk kad kawen standard, bukan hardcover, harga setem dalam 80sen-90sen.

sekarang kan zaman teknologi, facebook kan ada, blog pun ada, email pun ada. jadi pandai-pandailah guna. hehe..cuma pendapat saya, kalau kad ni, lebih sentimental value. =)

update:
* tips daripada cik meey@ *
thank you so much dear!

klu nak pos kad kawen pd harga minimum (60 sen)!

1) guna white envelope.harga setem lagi murah compare to brown/other colours.
2) envelope tu kosong kecuali nama dan alamat penerima la kan!haha.i means elakkan dari customize envelope tu dari letak nama pengantin dan else.
3) berat kad kahwin standard-normally 230-260g la.hihi.
tapi, nak lg jimat!facebook suda.kan?kan?kan?

Comments

Meey@ said…
yeee betul!
terkejut jugak bila setem naik harga!sekali ganda naiknye pulak tu.
hehe.just nk bg some tips pd u, klu nak pos kad kawen pd harga minimum (60 sen)!
1) guna white envelope.harga setem lagi murah compare to brown/other colours.
2) envelope tu kosong kecuali nama dan alamat penerima la kan!haha.i means elakkan dari customize envelope tu dari letak nama pengantin dan else.
3) berat kad kahwin standard-normally 230-260g la.hihi.
tapi, nak lg jimat!facebook suda.kan?kan?kan?
pening jugak i nk pk psl benda ni..*_*
si kecil said…
oh meeya..thanks alot for the tips..
saya tatau plak pasal color envelop tu..
Meey@ said…
welcome bebe!sy selalu g post office kt kampus ni.salu la borak2 ngan kerani pos tu.then, dia la yg bgtau.hehe.terima kasih kt kakak kerani tu.haha=p
pepun, kad kahwin ttp ada sentimental valuenya!lebih ikhlas gitu dijemput=)
mysarah said…
utk setem pon kena ada bajet jugak :D
shayra hint said…
uii harga setem dah nak sama harga dengan kad kawen dah! huhu~
erin said…
huhu..sikecil, hopefully taun dpn kite kawen jgn la naik lagi, klu naik gak, kita pakat buat kad murah sudah sbb bajet udah lari..haha
si kecil said…
meeya: thanks to you too sbb share the info..heheh..

mysarah: tu la..saya dh masukkan dlm budget.

she: a ah kan..huhu..ingat nk latih burung merpati sekoq hantar kad.

erin: hopefully..kalo tak print sndiri la gamaknye..haha
missbutterfly said…
eh?50sen tak cukup ker? even envelope kosong?
Xora said…
setuju sgt bab warna sampul biar putih n xperlu corak. Tu pn pkra sma saya bgtau kt kwn2 lain. Lgpn xde nama kat sampul,bt org ttnya2 sapakah gerangan yg mghntr!
Mia-Ina said…
hi si kecil...duduk utara ka..this is kak mia from utara.

hm, betul cite psl setem...sampul putih je pun dah ok..kak mia pun buat cam2 gak...

kak mia link ur blog ye..& follow u too..
si kecil said…
jaja: err..tak pasti la beb..cuba tanya pos malaysia. tp ada membe pos pakai setem 50sen sampai je ke bintulu. tp ke johor tak sampai2..hehe..

xora: agree on that. seb baik meeya bgtau..baru saya terpikir..xpenting kot printed nama kat luar sampul tu.

kak mia: kak ke? asal utara, skang kat selatan. thank you.. =)
harzharun said…
eh dear, i br tau setem naik harga...seb bek dah lepas..hehe..

i dulu hntr kad kawen gunap setem 30sen je..ms tu envelope i kaler krim...selamat je sampai...ke sabah pun sampai...tp xtau la kot2 skang strict sket...
si kecil said…
tapikan..kalo baca kt blog aween. pejabat pos kata tak kisah pon pasal kaler sampul ataupun tulisan kt envelope tu..just dikira ialah berat surat.
Mia-Ina said…
si kecil ...kak mia org utara..majlis kahwin di perlis..kak mia ngajar di batu pahat...family stay di JB...johor gak ke si kecil?

umur mia 28 tahun?si kecil?ehehe..x tau nk panggil adik ke apa nie?

@ mia ni akak?hahaha :-)
thezaila said…
omg!!! zaila baru hantar kad2 utk dipos... skali dier kata harga setem tu 80 sen.. aa amik.. n baru tau yg sampul corak2 harga nya pun bercorak2 la ceria nya.. i opt for sampul corak, sbb mmg xde additional cost pun.. with or without corak, same je rege.. skali tgk, sampul corak lagi mahai setem nya.. aduyai..
si kecil said…
hahaha..setem tu bg cukup..malas aku nk kutip kt pejabat pos. hahaha..
thezaila said…
insya allah cukup.. cheq dah letak lapan kupang dah mcm depa habaq.. kalau derang suruh o kutip kt pejabat pos.. cheq p serang org yg jaga kaunter tu.. muhahah

Popular posts from this blog

Lafaz Taklik bagi Negeri Kedah

cerita taska

seri inai