:: love is a gift ::

Friday, October 22, 2010

THE planning

somewhere in May, saya pernah menyiapkan satu sheet file excel untuk planning calendar. konon-kononnya perancangan untuk persiapan perkahwinan saya. thanks to cik xora & cik belle, yang banyak membantu dan berkongsi dengan saya untuk menyediakan planning calendar tu. tetapi, mungkin saya bukanlah orang yang boleh gunapakai hasil sedetails itu, jadinya saya tak pernah guna pun planning calendar tu. setiap kali saya bukak saya serabut. haha..

ataupun mungkin salah teknik merancang saya.

replacement to that, saya built up satu file excel baru, editted dari file xora, yang include budget saya, chenta, money flow every month dan terbaru monthly planning saya.

tab budget wedding saya

left: tab money flow
right : tab monthly planning


budget wedding saya & chenta - anggaran perbelanjaan dan perbelanjaan sebenar bagi setiap yang akan dan telah dikeluarkan untuk wedding. sebolehnya saya akan cari ikut budget. kalau budget saya, bahagian saya lah. kalau budget chenta, bahagian dia. kenapa saya simpan bahagian dia juga? satu, sebab saya ialah tunang merangkap jabatan perakaunan beliau. dua, sebab reminder untuk diri saya, betapa besarnya perbelanjaan dia kena keluarkan, jadi takleh demand2. huhu.. nak hidup sama sama sampai akhirat, insyaAllah. menda camni kena ingat. insyaAllah, lepas kawin, dia masih banyak ruang dan masa untuk menghadiahkan kita dengan barang-barang best. ;)

money flow - hanya money flow saya. tak termasuk chenta punya. perbelanjaan tetap saya setiap bulan dan simpanan saya setiap bulan. dapat elaun lebih ke, dapat duit raya ke, menang cabutan bertuah ke. tulis kat sini. hehee.. dan perbelanjaan bulanan untuk wedding. bulan dec bayar apa etc etc. perlu tahu jugak, apa yang masih ada untuk survive later.

monthly planning - sama ja dengan yang ni. plan saya untuk pengurusan wedding saya. kalau ada wedding planner berbayar takyah dah ni. hehehe..

dengan penuh rendah diri, saya suka berkongsi file ni dengan b2b yang lain, kalau berminat.

saya juga masih menyimpan, excel file untuk budget engagement.

*********************************************************

for those who emailed me, i a so sorry. saya telah kehilangan softcopy excel file ini. tatau p mana. mungkin terdelete masa reformat laptop.


10 comments:

hana yoriee said...

huhu..hana pun pening setiap kali tgk planner..

Lala said...

owh...hebatnyer plan u..!
*tabik spring*
patut dipatuhi! hehe

lina said...

bagusnya.. saya ada jugak buat plan tapi bile time nak booking ke, beli brg ke dah tak ikut plan dah.. huhu :(

"cikkin" said...

salam..saye nk juge template budget ni bole?? thanks ya

si kecil said...

hana: kan..tp ada masa sgt berguna.

lala: tq! still boleh keep track la so far..

lina: tu biasa.. tapi update la balik mana2 yg patut.

cikkin: boleh..tolong send email ye.

miey anna said...

juz nice..ermm..ley mintak jugak x? ehe..still planning.. =) tQ

hanakasaari said...

i kagum cara u planning.rs mcm sistematik sgt :))

p/s:boleh x,kalau i nak mintak softcopy excel ni dr u?
u can emel to hanak.asaari@yahoo.com

syira said...

salam

i dgn muka seposennya nk jgk template ni n template for engagement bleh x? tq ek. hehe

syira

syira said...

salam

i dgn muka seposennya nk jgk template ni n template for engagement bleh x? tq ek. hehe

syira

syira said...

sori2. syira lupa tggal emel. haha

blue_faris9903@yahoo.com

tq tau =)