Posts

Showing posts from November, 2010

Ministry of Moment : Just Click 'LIKE' Contest!

Image
*sticky post*
Scroll down for latest post
Ministry of Moment : Just Click 'LIKE' Contest!


i would like to share with you a contest yang tengah running sekarang by Ministry Of Moment! Ever heard of them? gilo ko kalo tak pernah. they are one of the big names in photography industry. stok2 wedding artis diorang ni cover tau. they started from the CandidSyndrome, sekarang dah jadi their own MINISTRY. lagi gempak tu. hehe.. saya tak pernah berani nak request quotation from them.. takut kempunan je. jadinya, hanya layan2 gambar2 diorang je. pastu berangan mode pun ON. mula lah~~ nanti nak amik gamba camni lah..nak pose camni lah.. kih kih kih. *verangan itu indah. free plak tu*

pastu dengan tiba-tiba dapat tau pasal contest ni. and the prize ialah FREE photography package worth RM2,000 (inclusive of an album).Not only that, 2 of you could also win 30% off for any photography package you choose! hamik ko! menggigil aku nak join ni. boleh tangkap nangis kalau menang ni. bismillahirahman…

Foto By Razali : Wedding Photography Giveaway contest

Image
*sticky post*
scroll down for latest post

Another great contest. Foto by Razali is having a Free Wedding Photography Package Giveaway!! He is giving away a full coverage wedding photography package to one lucky couple. He will be shooting your whole day from the solemnization to the reception to the outdoor portraiture session on the evening.

All you have to do is:
1. Click “Like” on his Facebook page: (www.facebook.com/fotobyrazali)

2. Find the blue poster and share it to your friends. You can also copy and upload it to your wall. Tag 10 of your friends to thats poster.

3. Now you select one of the photos you like from any folder or from my blog or even from my personal Facebook (facebook.com/razali), write an entry in your blog. The title must contain: Foto By Razali : Wedding Photography Giveaway contest, and express why you like my photography. Put a link under the photos such as source: Foto By Razali – http://blog.mohdrazali.com

4. Share with friends.

5. Leave your comment.

Razali i…

teaser : kain bride's mom yang terlebih glemer

Image
my parents went to johor, to jalan2. selain nak teman saya drive balik kedah. we went to Kota Tinggi. there's a place called Pasar Kemboja. orang2 dari Cambodia berniaga kat situ. ada kt tengah2 tu kedai2 kecik, nak masuk kedai kena bukak kasut. ada banyak tudung, baju ready made & kain2. my mom dah beli sepasang baju bermanik2 kt situ & beberapa helai tudung.

on the way back to kedah. singgah overnight kat KL dulu. penat woo nak drive direct. kat KL, we went to Jakel cari cadar. saya tolong bawakan saja. hehe.. kan kat floor bhgn cadar tu ada segala lace n chiffon.. pusing2 kat situ. tiba2 nampak satu kain purple terbentang. cantik. i showed it to my mom. terus dia berkenan n beli. so, my mom dah ade 2 baju purple.

this is my mom tengah posing with the kain kat rumah.
lip lap lip lap yoouuu kain mama i..

and..now, saya risau, camna pulak nak pastikan baju pengantin tak tenggelam dek baju mak pengantin dan abah pengantin. heh. dah la i'm not into too much manik2 n meriah2 …

diamond *bling* *bling*

Image
since dunno when, i always dream of a wedding ring with batu seketul tu. masa verangan tu tatau pun termnya ialah solitaire. solitaire yang aku tau game je. about a year sebelum ni, ashylla pernah post an entry pasal ring hunting. that was the first time i knew about ring and diamond.

i prefer white gold than the yellow one. cantik tu kan subjektif. jadi, mata saya nampak white gold lagi cantik. tapi kalau orang nak bagi yg yellow gold, hofkoz la aku amik saja. contohnya mak aku bagi suh pakai gelang. x banyak demand. amik pakai. kecuali kalau design besar gabak..xleh nk tolong lah kalau dah tangan size budak umur 9thn. huh..

back to the diamond punya cerita.

we went for ring hunting a few months back. and end the mission last few weeks. we tent to be influenced by a good SA. hehe.. treat us well, we'll buy it from u. the hunting story is here. the accomplished mission will be update soon.

if you're looking for a solitaire diamond, there's 4C you need to know. refer the chart.

mission in december

this a gentle reminder to myself.
things-to-do list in december:

1. DIY bantal hantaran version meeya *wink* semangat!

2. tampal sticker + ikat riben kat doorgift. (err..i owe an entry pasal doorgift)

3. meet up n discuss with wedding planner (mcm tak sesuai je panggil WP?) - design & measurement baju.

tarikh baik untuk bernikah

saya bloghopping tadi. terbaca pasal tarikh-tarikh dan bulan-bulan yang baik dan tak baik untuk bernikah. dulu-dulu masa saya kecil-kecil (walaupun sekarang taklah besar sangat) saya pernah terdengar (menyibuk) orang cakap pasal bulan2 yang tak elok bernikah.

ada juga saya pernah dengar, x elok kawinkan adik beradik dalam tahun yang sama.

pernikahan adalah berkenaan kerana Allah. (ingatan untuk diri sendiri)

Dalam ISLAM, tidak ada sebarang tarikh atau hari atau bulan yang tidak elok atau tidak digalakkan untuk bernikah. tak kisah lah safar ke rejab ke ramadhan ke. hari selasa ke rabu ke sabtu ke. 3 hb ke 5 hb ke 29hb ke.

tetapi dalam ISLAM, ada disebutkan bernikah hari Jumaat sunat. hari paling baik. tapi tak lah pulak hari2 lain tak boleh atau tak baik.

Islam itu indah. Islam itu tak pernah menyusahkan. Jangan lah kita pula memandai-mandai. Islam menggalakkan perkahwinan. Malah dituntut. Diseru lagi untuk mempermudahkan urusan pernikahan.

insyaAllah. amin..

teaser : barang hantaran

Image
dalam masa beberapa hari telah kopak duit simpanan yang berbulan-bulan. (dunia ini sungguh taakk adddilll!!! hehe..buat drama plak..) tapi disebabkan excited, nak gak share teaser kat sini.


teaser paper bag je boleh?
hehehe..

padahal 2 benda ja beli kt sogo. tak pasal2 promote sogo.
walaupun sedang mega year end sale..tapi kebanyakan barang yang saya
jatuh cinta beli discount tak banyak sangat. *sigh*
sebenarnya ada berkenan yang lain. tapi mahal.
terpaksa lah pejam mata. haha

skang ni lalu bahagian tempat yang jual barang saya dah beli,
saya akan keraskan kepala dan leher. tanak pusing kiri kanan.
jalan cepat2. sebab takut termenyesal
kalau2 ternampak barang atau harga yang lebih menarek.

huhuhu..

ok la. teaser barang sikit.
bukan semua la.



boleh teka tak barang apa ni?

macam rancangan kuiz plak. hehehe..

alhamdulillah..

semua masih dalam bajet.

si jari kecil

huhu..baru tau sebenarnya jari manis saya bersaiz 5.5..rugi2!! beli cincin harga sama je..tapi kena kecikkan saiz. banyak plak tu. hampir2 kena tempah. huhu..

oh ye..

cincin dah beli!!

syoookkk...x sabaq nak tawen!
191 hari lg..haaiihh..

(asik pakai je. syok sndiri. encik chenta kata lepas tunjuk kat mama dia nak amik simpan..alaa...~~)

my dream wedding ring

Image
source : tomei

the right most is my fav design. tak lah twist sgt. tak lah classy sgt. just nice. as i dream it. design by le lumiere - tomei. fall in love immediately as i saw it in front of my eyes. hmm.. it may remain as my dream wedding ring. it may become true. i don't expect too much. yes, it's a WEDDING ring. but it will always just a ring. i want him, i want 'us' more than the ring. :)

today is the 'wukuf' day. from around 5.00pm till 10.36pm (Malaysia time). Wukuf is the time when 'all seven heavens open up, when no veils exist between the slaves and Allah, the best time in the entire year for Doa and prayer'. Do make full use of this small but finite time window of several hours to make the best of our doas, repentance with full desire n hope.

jom sama2 perbanyakkan doa'. Semoga urusan pernikahan dan perkahwinan kita dipermudahkan, kekal bahagia hingga akhirat. aminn...


border lace veil

Image
source: google

saya berimpian mahukan vel macam ni untuk nikah nanti.
pakai tudung simple. mungkin ada batu jarak2. pastu letak vel ni.
saya impikan vel paras pinggang ke pinggul.


source : faradiba

faradiba dengan hebatnya pernah DIY vel dia. cantik gila!
ada juga mintak sewa. tapi tak pasti dia nak sewakan ke tak.
dia sangat busy sekarang ni.
kalau dia sewakan pun tak tahu berapa ringgit.
kalau ikutkan dia cerita, cost untuk DIY vel ni pun mahal jugak.
sebab harga material, border lace ni lebih kurang RM150 per meter.
guna lebih kurang 1.5meter. jadi kira lah. tak masuk net kosong tu lagi.
kalau beli dah siap rm300-rm400 jugak lah paling murah pun.
sanggup?

kalau ada yang tahu kat mana ada sewa border lace veil ni
dengan harga yang berpatutan, bagitau saya ye.

xora pun ada jugak veil ni, tapi panjang sangat.
dia yang tinggi pun meleret-leret.
kang saya pakai, mau dah duduk kat tengah masjid, veil meleret sampai pintu.
marah tok imam tu. (ok, tipulah tu..over tau..! hikhik..)

saya belum tanya bridal bout…

photographer hunting ver finale

Image
so, here, i announce to you, our Official Photographer for our big day! :)

Solemnization & Reception
sikecil's side

aizat bliss candid
facebook





Reception
chenta's side

syahiran sukardi snaprepublic



why them? i love kinda photo journalism thingy. no such groom-duduk-atas-kerusi-bride-duduk-bawah-lentok-dekat-kaki-groom punya gambar. no offense. huhu. i love nice natural pose and candid shots. to be honest, they have good pictures with good price (within our budget). kalau cakap pasal good pictures saja, i always adore udey ismail kot. haha..tak mampu beb. ada jugak cubaan pujuk chenta. ofkoz la tak berjaya. so, i think i kinda found udey + themselves in their pictures. hehe..

plus to that, their PR wise are good. blisscandid owned by a couple who are soon-to-be married, aizat the photographer & nadia the manager. their office is at keramat. while for syahiran his office is at Kelana Jaya. we are more like friends now instead of client. ada chemistry kot. senang nak discuss.…

please hold yourself to win it

dugaan bertunang.

ada macam-macam dugaan bagi mereka yang merancang untuk melangsungkan perkahwinan, perjalanan bagi mengesahkan ikatan mulia lagi suci itu. sebabnya, Allah nak bagi kita bersedia. secara rohani dan spiritual. selain mendewasakan kita dalam menyelesaikan masalah. perkahwinan adalah tanggungjawab. tanggungjawab pula adalah amanah iaitu perkara paling berat dalam dunia ni. hati dan jiwa kita perlu cukup kuat untuk mengendong amanah ini.

there's someone ingatkan aku sebelum bertunang lagi.. datang bersama dugaan tu ialah syaitan. syaitan kan tak suka apa-apa yang diperintahkan Allah. pernikahan tu kan suci. mestilah dia berusaha nak menghalang ikatan tu. kan lagi bagus pegang2 tangan kalau belum kawin...dosa banyak2 boleh teman dia ke neraka. kalau kita gaduh2, atau tak tahan dugaan, sampaikan terputuskan ikatan atau tak jadi bernikah, melompat riang ria, buat pesta malam muda mudi lah si syaitan2 ini. maksudnya kita sudah kalah di tangan si durjana ini.

ataupun, segala…

teaser : the shoes + the kain

Image
tiada kaitan dengan tajuk. tapi sebab ada huruf penting.
SK = sekecil..hihi..


aci tak teaser kotak saja? hehe..
tapi sila highlight kepada perkataan PURL
code utk warna purple!
haha..i found my wedding shoe! terjumpa.
with half price! excited. baju pun tak ada lagi.
beli kasut dulu. hahhahaha..
tapi kasut ni cantik..almost sama ngn my dream shoe.


colour telah diedit sikit.
this is for the bridemaids.
kawan saya, sri aima, ke indon shopping for her wedding.
saya tumpang kirim.
the color is perrrfect! exactly like what i want.
thank you babe.


* the previous post has been hidden temporarily until future notice * cewah..hiks.

tahniah xora & zaila! (updated ! siap belagak sekali..haha)

Image
hari ini (31 nov 2010) , mengikut perancangan, saya dah terlompat2 teruja jumpa blogger2 lain, berkumpul di petronas, bergerak ke kenduri xora & seterusnya ke kenduri zaila. dah siap siap klik attending lagi dalam event. huhu.. tapi mungkin bukan rezeki saya kali ni, nak jumpa kwn2 blogger dan menghadiri jemputan. ada hal yang tak dapat dielakkan.. saya x dapat nak turun kl hujung minggu ni.
dengan sepenuh hati, saya ingin mengucapkan
TAAAHHHNIIIAAAAHHHHHH!!!!
untuk kedua pengantin baru, xora & zaila!! semoga happy selalu! and am happy for you. setelah segala perjalanan persediaan tercatat untuk majlis hari ni, akhirnya, semua dah berlangsung.
alhamdulillah~~

the lovely bride - zaila
zaila, you are the b.r.i.d.e!

source : AHMAD FAIRUS EMAILKAN!
(sila jeles..haha)
Thank You so muccchh!!!


the beautiful bride - xora
xora, dia dah terima nikahnya :)

source : curi dari facebook a.rashdi amin


tak lupa buat nawal, naik pelamin lagi sekali. hehe..

the gorgeous nawal

source: curi dari fb udey isma…

photographer hunting ver 2.3

Image
fadza rafidelic



fadza punya gamba ada style fad manaf. gaya 'indie' bak kata moose. haha. fadza n fad memang satu geng pun. PR wise, pantas dan boleh discuss. dia agak sempoi. moose kata custom album dia cool n menarek. dia dah p tgk. he quot me less than 3k for 2 photographer, 2 events, 2 album etc etc. i think berbaloi for his creavity n art.

afifi ishak


OP masa engagement memey & norman hakim kot!
haha..

a talented young photographer from taman melawati. macam agak sopan gaya dia. tapi tatau lah. never meet him up. he quot me rm2200 for 2 photographer, a custom album, a sticky album etc etc. PR wise, cepat reply, dan bleh discuss2.

saupix ahmad



saupix ahmad agak well-known among northern photographers. skang dia tgh buat promosi untuk booking 2011. RM1818 untuk 2 events. siap ada voucher lagi. creavity tu ada. for me, he's developing. seriously a nice man. if you're looking for northern photographer, i recommend him.