diamond *bling* *bling*

since dunno when, i always dream of a wedding ring with batu seketul tu. masa verangan tu tatau pun termnya ialah solitaire. solitaire yang aku tau game je. about a year sebelum ni, ashylla pernah post an entry pasal ring hunting. that was the first time i knew about ring and diamond.

i prefer white gold than the yellow one. cantik tu kan subjektif. jadi, mata saya nampak white gold lagi cantik. tapi kalau orang nak bagi yg yellow gold, hofkoz la aku amik saja. contohnya mak aku bagi suh pakai gelang. x banyak demand. amik pakai. kecuali kalau design besar gabak..xleh nk tolong lah kalau dah tangan size budak umur 9thn. huh..

back to the diamond punya cerita.

we went for ring hunting a few months back. and end the mission last few weeks. we tent to be influenced by a good SA. hehe.. treat us well, we'll buy it from u. the hunting story is here. the accomplished mission will be update soon.

if you're looking for a solitaire diamond, there's 4C you need to know. refer the chart.

(*click to enlarge)
source : moose on the loose

Carat - dgn mata kasar, carat ni kira besar diamond tu la. tapi sebenarnya ukuran berat. takyah la pegi timbang plak. selalunya kt tag tu dah tulis. logiknya, yg besar lg berat lah kan. lg berat lagi mahal. kalau 1 carat tu dah boleh beli keta sebijik kot harganya.

Cut - cut ni bukan bentuk tiga segi ke bulat ke ape. cut ni potongan diamond tu. the better the cut, the shiner it look. kira, kalau letak perfect cut diamond mcm Heart On Fire sebelah diamond biasa tu, i can sure you, memang korang takkan pandang dah diamond biasa tu. kilauan diamond perfect cut memang hebat. (sehingga mampu menggoda mata tunang saya).

kalau nak check kilauan diamond kt kedai jewellery.. pinjam kertas putih dari SA tu. atau pun bawak sendiri. cover dari atas. lindung cahaya lampu kedai tu. pastu tengok. memang boleh nampak la bling bling diamond tu punya perbezaan. ni tips daripada SA. sebab kat kedai jewellery diorg pasang 3 jenis lampu, lampu putih, kuning and kebiruan, untuk bagi effect kilauan kat diamond2 kat situ.

ataupun korang boleh pinjam microscope diamond drp SA tu, teropong lah tengok. ada bentuk heart (love) & anak panah (arrow). so, the perfect cut ni maksudnya, arrow n heart tu banyak dan sangat simetri dari mana-mana arah. part ni susah la sikit nak request kan. tapi SA yg bagus akan bagi.

Color - color ni start dari D hingga Z. D tu kira paling clear (jernih) dan semakin kekuningan. kalau D-F tu x nampak beza pun. G-I pun ok lagi. lagipun bukan korang nak beli 2 3 ketul diamond tu, boleh compare2. jadi anything from D-I ok je. nampak sama je kalau dah jadi cincin tu. for me, it's about self-satisfaction.

Clarity - start dari IF (internally flawless) maksudnya, dalam diamond tu bersih suci murni. sampai I3. for me IF-SI2 ok lagi. bukannya nampak pun dgn mata kasar. seriously tak nampak langsung. ko ade ke microscope diamond tu kt umah? kalau takde, xyah bising nk yg IF. mahal tau. haha.. tapi again, it's about self-satisfaction. lagi satu, market value.

tapi for me, value cincin kawin tu, priceless, susah payah suami belikan untuk dihadiahkan. itu yang terbaik masa tu dia dapat beli. kalau nak yg lagi cantik, mintak yang lain, hadiah anniversary ke 5.

my priorities?

CASH > Carat > Color > Cut > Clarity

we (he) put our budget for the ring. we hunted for the best quality than we can get. lucky him, i have a primary school kid's finger size.. jadi takkan nak pakai batu besar2, terlindung lah jari cumel ni. save dah kat situ.

cert or no cert?

cert ni macam sijil beranak la. ada no cert dalam diamond tu. laser printed. sampai juling bijik mata aku nak baca nombor tu satu2. kalau lah nak pegi resize ke, polish ke, redesign ke, so this cert will save us. SA tu xleh la tipu, tukar diamond yang quality lagi below ke.

tak semestinya cert diamond lagi murah.

so, up to you.

for more info, you can refer to here n here.

p.s.: kalau SA tu tanya, size berapa, jangan la jawab size jari korang plak. dia maksudkan, size carat. 0.3 ke 0.5 ke apa ke. ataupun dia akan sebut pointer. harap maklum.
nasib baik aku dah baca ashylla punya post dulu, kalau tak, mesti aku dah jwb size jari. hehe..



Comments

Haha.
betul2.
Buat malu je kalau jawab lagu tu.
Adeh~
lina said…
Best kan dpt diamond seketul tu? Hari tu mase cincin tunang, tunang i salah paham. I bagi hint nak daimond seketul tapi beli daimond kecil2 susun jadi bentuk bunga.huhu.. tapi still cantik ;p
LisaLisut said…
yes si kecil! thanks! i will use this info tomorrow!!!! hehehehehehe.same like u .my priority is the Cash!hehe

Popular posts from this blog

Lafaz Taklik bagi Negeri Kedah

cerita taska

seri inai