:: love is a gift ::

Tuesday, April 12, 2011

tips untuk kad

cewah..tips konon. ni kira based on own experiences je.

untuk save bahagian kad,
tempah utk 2 in 1. kira 2 2 sides dlm satu kad.
jadi boleh order byk2. cut cost.
(aku tak buat pun..huhu)

untuk save bahagian setem,
ni aku tanya kerani pejabat pos semalam.

* sampul kosong (tanpa cetakan)
* tulis tangan (jangan print n tampal - aku la ni..cis)
* kad biasa - x kisah la 2fold ke 3 fold ke..janji bukan hardcover.
* boleh save 20sen. kalau standard sampul kosong, 60sen. kalau ada cetakan atau tampalan sticker paper macam aku 80sen. x kuasa aku nk tulis tangan. redha je la bayar 80sen. (ayat sedapkan hati)

selalu orang cakap amik pakej lg save kan?
pakej kad sekali tq tag, banting, etc etc.
tidak semestinya.
based on your budget jugak.
ada yang pakej mcm lg mahal.

dan tengok lah kepada keperluan.

mungkin asalnya tak perlukan banner pun, tiba2 tgk pakej terus nak ada banner. jadi check balik, kalau amik ala carte tanpa banner berapa, kalau pakej berapa. berbaloi ke tak untuk sesuatu yang tak perlu sangat. aku penah tengok a few package yang katanya promosi, bila aku kira2 balik, sebenarnya sama je ngn harga kalao amik semua tu ala carte. jd, jangan cepat teruja sangat ok.

find the right vendor.

kalau ko jenis suka yg unik dan lain drp yg lain, boleh go for customised card. tp tgk jugak previous works vendor tu. kita boleh agak konsep dia macam mana. ada yg sgt ceria, sedangkan kita nak yg plain & exclusive. kang masa artwork nak hangin pulak kan. kdg2 dia jenis vogue gila, kita nak yang cumel2. hah..x ke lari konsep. kebanyakan vendor agak flexible dgn design2 ni, tapi mungkin x kena dgn taste kita.

so, good luck.


15 comments:

cheQmOomOo said...

tmpl nm pun xtra 20sen?? ceh

si kecil said...

ye!! saya pun baru tau smlm. ceh jugak la..

"cikkin" said...

cehh!! mm..kalo tampal name diatas sampul bercetak..tambah 20sen / 40 sen?

si kecil said...

20sen jugak. 80sen la tu kena bayar..

nYomeL said...

alaa.. xleh nak LIKE. HAHA!

okeyy.. setuju dgn kechik.
mmg kadang2 lebey baik amek ala carte drpd pakej. kadang2 kite tak perlu pun banner+bunting, tapi sbb dah ade dlm pakej, tu yg amek skali.. (*pandai dorang buat marketing kann..?? )

si kecil said...

nyomel: betul tu..kita ni cepat teruja kalo tulis promosi. hehe. tp logiknya, diorg pun untung bukanlah byk sgt pun, nak cut bhgn mana lg kan..

♥ Kasut Pink ♥ said...

Logik ke kalau harga post lagik mahal dari harga kad? Ciss..

si kecil said...

kaaaaaaaaaaannnn!!! so, utk bhgn kad kena pk cost setem jugak tu.

Moose said...

aku dulu:

tulis tangan alamat
sampul putih plain
1 page card

gile budget kan. tapi ended up card aku mahal gak sebab printing sikit. aku print dalam 300 je sebab tanak membazir and i believe that i can fully utilize technology. aku invite orang thru email, FB and blog. hehe

~ NANA ~ said...

dear..lg 1 nk tambah aci x??? kekeke

ni i baca dlm majalah pengantin yg latest (gmba faezah elai cover dia)

"jgn tulis nas al-quran or hadis or doa dlm kad tu coz nnti org terpijak/buang/sentuh xde air sembahyang, kita yg tanggung dosa tu"

tu je nk share :)

si kecil said...

moose: aku dah print byk2 nama & alamat baru aku tau extra charge utk setem tu. cis..konon nk save, sampul kosong.

nana: teeetttttt!! nabi muhammad memulakan suratnya dgn bismillah, dan ada jugak ayat Al-Quran. nanti i post pasal ni.

Miss Sunshine said...

Hmm, kalau cmni.. harga setem lagi mahal dari harga kad... huhu.. baru je nak save budget...

LisaLisut said...

nape la harga setem tu mahal jugak.kenapa la tak 20 sen ke 30 sen ke.haish.no wonder la org nk bg via online je.kang bg online kata tak proper pulak.nk bg by hand jenuh la pulak.hoihhh..

pakai burung lahhh ;p

si kecil said...

miss sunshine: itu la pasal..bygkan kalo tempah kad 1.50 + setem lagi..satu kad dah rm2++.

lisa: kwn2 yg memahami je akan ckp..xpe, bg tru email je. aku print sndiri map. haha..tp kita pulak rasa x sedap.

ainnazari said...

uwaaaa, based on my experience, setem lagi mahal dari kad...huhuhu