it just a one day event II

siap ada episode ke 2 engkau. klas gitu. part 1 boleh baca kat sini dan sini juga. as said before, memang kita nak the best for our big day, but it always gonna be a one day event. maybe 2 3 days.

aku nak tanya, sapa ingat macam rupa baju pengantin masa kenduri yang korang pegi last week? or last time korang pegi? abis..agak2 ada org ingat tak baju korang lepas balik kenduri nanti? all i remember, lepas balik wedding sesapa je, dalam kepala masa tu ingat dah kenyang nk tido atau nak pegi dating atau nak pegi mana pulak lepas tu.. x penah pulak la terigau2 baju ke, deco ke, doorgift ke, hantaran wedding yang pegi tadi tu. tak kisah lah wedding tu buat kt umah ke, dewan ke, hotel ke, tepi tasik ke.. paling lama org akan ingat pun a few weeks maybe.

nak tau sapa yg ingat tu? samada kwn baik pengantin/family yg dah susah payah berbulan2 untuk wedding tu, atau pun a bride to be sbb dia nak cari idea utk wedding dia, atau pun makcik2 yang cari point nak ngumpat. yang last skali tu paling tak penting untuk difikirkan. sangat tak berbaloi.

so, please wake up! jangan disebabkan takdapat buat baju kt designer, ataupun tak dapat make up artist yang meletops, ko nak meroyan.

aku selalu percaya kata2 tu doa. selalu la berkata2 yang baik2 saja. kalo tak, xyah ckp apa2 langsung. takkan la sebab tak dapat baju idaman, vendor impian, sampai nak cakap, 'taknak lah kawin camni..' astaghfirullah. mungkin niat nak ngada2 main2 je..kalau lah Allah makbulkan kata masa tu, hah, camne..sanggup?

bukan aku against wedding yang grand2. aku pun nak kalo boleh. tapi tak perlu sampai hilang pertimbangan. dan i believe that's why we blogged. we share the best way, to fulfill our dreams. dan i also believe seremeh2 menda, hanya readers blog saja yg pandai appreciate. contohnya, centerpiece, ko ingat makcik2 tu kisah ko punya centerpiece tu? ada org kisah ko DIY paperbag doorgift tu? none others but blog readers. true?

sekian bebelan kali ini.

p.s: this is a self reminder yg kadang2 stress lps tgk gmba2 udey sbb tak mampu nk byr.haha..

Comments

Amalina said…
nicely said budak kecil. yes it is a one day event..after 3 months, we will already forget about all the hiccups, and the pictures taken will remind us how beautiful our weddding was, eventhough tak segempak org laen punye =)
masmOna said…
well said si kecil =)
Moose said…
nasihat sangat berguna. aku sendiri dulu pun banyak kali dah kot tulis entry camni. wedding is just 1 day event. tak perlu nak membazir pening2 kepala kalau tak dapat apa yang kita nak. redha je sebab yang paling penting, your fiance & you are already legally wed, insya Allah.
LisaLisut said…
Dushh.sedebik ats muka.haha.sbb br ni emo frust tonggeng ble bj kt butik yg i ambik pakej menghampakan.tp i xpnh la smpi ckp xnk kawin hafhaha.kawin ttp kawin babe.ape u ckp mmg betul.wedding i nt xde benda2 luar biase.just tipikal one.lol
hahaha.. memang frust oh tak dapat hire photog yang kreatif kebabom. sebab ape? sebab duit tak cukup. dorang charge mahal gile. apelah salah tolong orang melayu. kihkihkih. takpelah.. asalkan boleh kahwin.
si kecil said…
amalina: betul. byk lagi nk go through lps tu. marriage life tu lg adventure. kan..

masmona: :)

moose: yup, yang penting yg wajib tu. cukup lah bersederhana kan. stress menda2 x penting..haih.

lisa: haha..alamak. sori. xsngaja. typical di luar. istimewa dalam hati kita. :)

oshin: hihi..nafsu je semua tu. bersederhana je la. janji kawen kan..hehe.
kata nasihat yg bagus and berguna..tak kn stakat x dpt catring yg kite smp ckp 'xnk kawen la cmni'..haiihh.kate2 tu satu doa kan..=)
~ NANA ~ said…
dear...i link u okey :)
harzharun said…
bagus! <---komen org yg nak komen tp x larat nak taip pnjg..hahah!
sikecil said…
mawar: excatly! kalo xde pengantin laki patut lah nk gelabah kan..hehe..

nana: thanks.

harz: malas. haha..
si kecil !! saya suka.... nanti apa2 saya refer baca sini balik. yeay !!
miss puteri said…
suke banyak yang ini yey yey! tq dear!
lind said…
haha terkena sejibik. tp mmg pon. ada je yg tak puas. haih manusia mmg tak penah puas. majlis satu hari tu patutnya takyah diikutkan nafsu sangat.

setiap keinginan semuanya duit. so ada bajet br boleh ckp la. tp bak kata entri ni la kan. org pandang pon, tengok pon, ingat pon waktu majlis tu je takde la terkenang selamanya.

haih reverse saikologi ni ihihi
well said bebeh! dush, kene sebijik kat aku gak. exactly, its a one day event yang paling akan sebok amek tahu is makcik² yg carik point utk ngumpat, mmg aku agree sampai akhirat ;)
Seriously suke sgt entry ni. btw, b4 tis silent reader blog kamu.
ElyaElmo said…
aku dh start stress since semlam..aku tak tahu kenapa....
aku mcm lari tajuk kan..haha
couldn't agree more. i stumbled upon this blog (particular this post) at the right time.. hari ni adalah hari frust and depress campur buntu memikirkan designer and design baju. Magazine after another, web hopping after another semata nak carik idea yang rare and creative utk baju kawin.. last last end up frust and buntu sbb memikirkan design yg ala vera wang campur2 syomir , a lil of rizalman's jadi rojak. Bila terbaca post ni rasa mcm kena lempang pastu sedar jap dari angan2..

sangat setuju.. siapa sangat la yang akan ingat kat mana kite tempek crystal swarovski atas baju tu.. instead kalau semuanya konsep wasatiah, duit tak byk abs lagi berkat kan?

thanks for the post. can i link you?

Popular posts from this blog

Lafaz Taklik bagi Negeri Kedah

cerita taska

seri inai