:: love is a gift ::

Monday, December 6, 2010

bunga oh bunga!

kecelaruan fikiran mencengkam benak ku. ewaah!! hahahaha.. i wanted purple flowers for my handbouquet yang matching dengan kasut. so i google. susah nak dapat bunga yang berwarna purple plum. padan muka! pilih lagi warna pelik2. huhu..

selepas pujuk owner bridal boutique tu, dia angguk terpaksa bagi handbouquet kat aku dlm package. dia cakap nak bagi purple roses. untuk sanding je lah. roses..hmm..purple roses agak pucat bagi aku. huhu..banyak songeh.

for nikah, i'm looking for something sweet. roses might be a good choice. pink + white roses. alalala~~cuwitnye..haha. pastu google2 lagi. ting! carnations! decided. i want carnations for my nikah. atau mix dgn roses. eceh. nak jugak tu.

ok. decided for nikah.

source: google
nak camni!
tapai yaya punya bunga pun tantek. carnations mix ngn roses.

untuk reception pula, i want something chicky. mcm chicky meal. haha..tiba2. kira funky junky munky semua lah. haha..kira padan lah dgn kasut i yang glams tu. hahah..perasan. so, what i had in mind was tulips or gerbera.

source: google
florist tu tunjuk warna ni as purple gerbera.
aik? aku ke buta warna?

so the sunday evening i went search around alor setar. florist to florist. as the result, semua florist x ada tulip. jarang order. tak tahan. sangat cepat kembang. ada musim. mahal. so tulip *sob sob* sedih..sebab tulip is the only flower yang ada warna matching dgn my shoes. :(
source : google
tulip dlm kenangan angan2 :(
tahukah anda tulip adalah bunga yang cantik bila tak kembang? hahaha..macam rancangan tv tak.

florist A
Gerbera - 10 kuntum = RM20
Purple roses - 24 kuntum (1bundle) = RM60 (mahal gile!!)
Tulips (not recomended) - 1 bundle dlm 6-10kuntum = Rm 50-60

florist B
Gerbera - 10 kuntum = RM 20
Roses (any colour) - beli bundle - 1kuntum=RM 1
Carnation - 1 kuntum = RM 1.50
Kekwa - 12 kuntum = RM 13

Florist C
Daisy (sebut gerbera dia tatau) - 1 bundle (10kuntum) = RM 1.50 perkuntum
Carnation - 1 kuntum = RM 1.50 (beli bundle)
Roses - 1 kuntum = RM 1.20 (beli bundle)
Kekwa - 1 bundle (tak pasti berapa tangkai, banyak jugak) = RM 13

Florist D
alamak yg ni nanti saya update..tapi roses dia harga ikut gred.
n cheaper kalau tak silap.
tak ingat la pula harganya.
sebab yang pegi dah lama.

mahal harga bunga kat kedah!!!
saya tau kt kl boleh dpt carnations satu bundle 20 kuntum = RM24 je!
roses lagi murah. tak suke!! mahal!!
rasa mcm nk buat gila beli kt kl ja..pegi balik naik flight. hahahaha!!!
harga tiket flight dh lebih beli kt florist kedah.

ada suggestion lain tak?

btw, kalau nak tau kedai mana, do email ok. xmo lah reveal nama kedai kt sini.


11 comments:

Meey@ said...

nasrah, ur hometown kt kedah kan?which part?sbb ada satu kedai bunga kt penang (seberang) org kata murah dan dia boleh buat delivery smpi ke SP.yang ni kwn i yg bgtau..=)

LisaLisut said...

bunga yg 1st u suke tu carnation ke?cntik2..

gerbera tu bnga apa aa?i sll baca b2b duk ckp pasal gerbera2..hehe.tulip lawa.

Lyana MK said...

ling... i ade jual bunge gak !! heeh

leh check kt cni

http://gadisdanbunge.blogspot.com

or fan page http://www.facebook.com/pages/GADIS-DAN-BUNGE/131470103550064?ref=ts

si kecil said...

meey@: yup..kt alor setar kedah. ye ke..apa nama kedai tu. ada no contact tak?

lisa: daisy. yg dlm gamba tu gerbera la.

gadisbunge: will check it out. thanks!

brid3ofkayangan said...

dear i pun susah cari bunga kat perlis.... susah sgt..rasa mcm nak book kat floristika ja tp tgh cari org yg blh bawak ke perlis ...huhu...

masmOna said...

suka gerbera tapi carnations tu cantik juga. hik =)

Dia.Honey said...

semalam pon ai sebuk pikir pasal handB ai nnt...cos i'm not a bg fan of roses..prefer daisies or lilies or sunflower...tapi bila tgk balik carnation mcm cantik..but i nak jugak ada hello kitty..hik3

Creatively Designed said...

Salam,

googled something & blog hopping & end up here :)

if u plan to buy in bulk qty, maybe u can arrange siapa² to go to cameron & buy fresh flowers there. murah jugak.

or else deal with floristika at bangsar pun ok jugak

si kecil said...

CI: boleh ke arrange ngn floristika?? wah! menarek ni. thanks for the info!

Anonymous said...

Salam,

There is 1 shop in Penang who sell flowers cheaper then Alor Setar. I'm currently stay in Penang. I've an experience during my Bro's wedding recently when I bought roses @ RM 2/pc in Alor Setar but I can get it @ RM 14 of 2 dozens here in Penang. Wide selection of colors and other type of flowers too can be found there.

si kecil said...

hi anon.

thanks for the info. apa nama kedai tu?