:: love is a gift ::

Saturday, March 31, 2012

birth story

aku cuba menaip dgn kelajuan cahaya. esok pagi aku dah nak balik berpantang kat kedah. line internet belum tentu ok. so here's the story...jeng jeng..

up to the edd, 11 march, still nothing.
almost every day aku keluar pegi jalan2..beli barang lah, umah sedara lah..
konon nak memudahkan bersalin.
so doc dah bg extend date sampai 18hb.
aku masih cam biasa. dimanjakan suami mcm princess. mama abah aku pun dah sebulan tunggu cucu tak keluar2. abah aku dah tahap boring gila. maklum la umah tinggi..dia biasa dok lepak luar..amik angin.

on 17th March,
aku masuk bilik nak solat maghrib, dan kemas2 barang nak pegi spital esok.
redha ja la..nak kena induce kan. mcm2 ceta aku dgr.
ada kata induce sakit gila drp biasa..ada kata ok ja..
so whatever lah. aku redha. sakut camna pun, still kena bersalin kan..
tiba2, aku rasa mcm nak keluar period tu..
eh mcm lama tak rasa camtu. hehe..
pastu aku bgn je..air keluar.
tapi x lah mencurah2 mcm banjir tu..tapi byk la jugak.

ok, waterbag broke.
aku rilek ja. xdak rasa sakit apa2.
aku panggil encik suami.aku suh dia rilek.
n bgtau mama aku suh siap2 makan. ewah nk makan lg tu..

aku mandi2 sikit..pakai pad. solat..
baca surah maryam. tunggu isyak.
pas solat isyak. aku makan nasi. tapi sbb kenyang..aku x mkn byk.
husband aku tgh kemas2 barang.
luckily drp awal aku dah kemas barang..tp ada sikit2 belum masuk beg.
dan aku dah buat checklist utk hubby.
aku rasa pad dah penuh, p tukar dulu.

then, baru gerak pegi hospital.
sebenarnya tak sakit lg. ada la rasa mengeras2 tu.
xsempat lah kena induce kan. yeay!
pegi labour room, doc check2..bukaan baru 2cm.
VE bagi aku bearable. lain orang lain la kan. tapi sangat x selesa.
contraction aku masa tu 2 in 10 nurse tu kata.. maksudnya 2 kali dlm 10 mins.
doc tu tanya, rasa sakit sgt tak..aku bgtau la tak sgt..rasa sikit2 ja.
doc tu mcm huiishh..aku plak pelik. salah ke apa ni.

pastu aku kena warded.
dpt bilik 4 in 1. aircond rosak. ciss..tak pasal2 hubby aku rushing pegi tesco beli kipas tgh2 malam.
sib baik tesco tutup kol 1. mlm minggu.
dia tanya nk makan apa2 tak..aku mintak mcd. hehehe..
gua mmg kebulur kot time tu.
x suka! malam tu kena tido sorang2 kt ward.
x dak orang boleh teman.

esoknya kol 5 camtu doc check bukaan baru 3cm.
sepanjang malam aku dok dgr org katil dpn mengerang.
mula2 aku ingat dia berdengkur. hiks..
doc tanya aku nak ubat tahan sakit tak..aku ckp perlu ka..aku x brapa sakit pun masa tu.
doc tu bgtau lps 5cm dah takleh bg. aku pun xpa lah nnti dulu.
kompius..msg semua org tanya nak kena amik ke tak..
dlm hati kononnya nak try rasa sakit tu tanpa ubat apa2.
pastu kol 10 kot camtu..nurse dtg tanya lg nak ke tak. aku ckp x lg.
ms tu contraction 3 in 10. aku baru start rasa sakit. tapi bearable.

later, tatau kol berapa, aku start rasa contraction kuat.
time tu hubby aku mmg dok sebelah. kena halau pun aku tak bg dia keluar.
sakit je aku grab tangan dia. tangan ke baju ke apa2 lah yg sempat.
sakit gila oi. time tu tergedik2 aku mintak ubat tahan sakit. suh husband aku p ckp ngn nurse.
nurse tu dgn bestnya ckp..oo yg tanak tadi tu eh..ciss..

bukaan masa tu baru 4cm. kena buat ctg dulu sblm boleh dpt ubat tu.
nk tunggu ctg tu habis pun satu hal. labour room plak penuh.
kalo ikutkan masa tu dh kena tolak p labour room.
pastu semua dah ok, baru dpt ubat. kena cucuk kt bontot. sakit gak la.

pastu aku dah lalok. tido. time sakit boleh rasa lg. kurang lah sikit. 10% kot.
org nk bawak pegi labour room pun aku dh weng..nk duduk n berdiri pun macam orang mabuk.
haha.. masa kt labour room mcm dlm tv je rasa.
ada monitor besar. katil ada tmpt kaki tu. dlm hati..waahh dah nak beranak ni.
jakun ok..
then kena tukar baju.
tak smpat nk feel jakun sgt, contraction dtg.
laki aku tah kt mana. takkan aku grab nurse tu. aku pegang besi tepi katil tu je lah.
pastu doc ni check..pergh..sumpah ganas. aku rasa mcm kena godek apa ja.
muka doc tu rilek je. mmg nmpk pro la. tp aduh laa...

pastu dia bgtau.. opening baru 5cm. kalo tunggu mungkin 8jam lg.
baby mungkin dah berak kat dalam. risiko tinggi takut ada infection lain kt baby.
so, kena ceaser.
aku dah..hah!!? ok aku x bersedia part ni. sblm ni ingat kena induce ja.
aku jawab.. i want see my husband.
pastu doc tu suh p panggil husband aku. then dia explain balik segala sebab n risiko kt aku n baby.
husband aku ok. aku pun kena sign surat agreement. kalo masa tu orang bg surat tukar harta pun aku sign ja.huhuhu..sakit kot.

pastu terus tolak aku p OT.
aku tak dak perasaan takut ke apa.
aku just frust sgt. xdapat bersalin normal.

dlm OT,
diorg cucuk ubat bius tru tulang belakang.
jadi aku separuh sedar.
aku tak rasa langsung apa yg diorang buat.
dok cari jugak kot2 ada reflek cermin/besi mana2 nak tgk doc tu buat apa.
tapi x ada plak.
diorang letak penghadang kt dada. n warmer.
time tu aku sejuk menggigil2.
huhu..

doc yang bius aku tu dok monitor sebelah aku..
sambil dok remind aku suh istifar, selawat, baca surah2..

then..

selepas beberapa ketika aku dgr suara baby menangis..

saat tu...

aku menangis...
tak putus aku ckp alhamdulillah~
aku x perkataan nak gambarkan masa tu.
aku nampak la celah2, diorang bersihkan baby.

lama jugak lepas baby keluar baru habis operation aku tu.

then diorg bawak baby kt sebelah muka aku.
diorg bagi aku cium baby..pastu dia bg baby cium aku.
then dia buka kain tu, tanya aku girl ka boy..
aku jawab boy..then dia bg kiss lg. n dia bawak baby keluar.

pastu aku kena hantar ke observation room.

kol berapa tah, 4 camtu kot, baru diorang tolak ke ward.
my dear husband, mama abah n mama ayah dah tunggu.
semua orang datang cium aku nangis2.
drama sangat kan family aku..ekekeke..

then baru diorang hantar baby.
encem boy. budak putih rambut lebat mata cepet. hehe..

his first picture

Muhammad Ammar Mukhlis

ok. bai, nak tido sblm baby bangun balik. esok dah nak balik kedah. 

10 comments:

yUmIe said...

xpe,next time cbe normal lak.anyway congrats again kecik:)

dyah07 said...

tahniah....congrats....!!so sweet ur bby...doakan saya ikut jejak awk ye...amin...

veesakura said...

alhamdulillah.. dah selamat dah. congrats ya! :)

MyHaPpInEsS said...

Alhamdulillah selamat semuanyer.....congrats tau.....

♥ balkidz_hunny ♥ said...

ok, aku seriau baca entry kau.
takpe beb. dah rezeki Allah bagi ikut tingkap. InsyaAllah next baby plan normal.

Moose said...

oh taktau plak ko kena c-sect. takpe, yang penting baby selamat. selamat berpantang nanti boleh jadi hot momma. haha

» NAJA « said...

Nasrah & Amar ,

Terjumpa blog awak masa ber blog walking ..kecik nya dunia kan hahaha

Anyway selamat berpantang ye...jaga diri baik baik..:-)

Kak Aiza, jiran sebelah ;p

Mrs Kecik said...

yumie: tu la..tercabar aku xleh bersalin normal rituh. rs nk beranak lg.hehe..

dyah, vee, myhappinaess: thank you so much!

kish: apa yg ko seriaunya.. haha. penat aku merangkak2 tau.

moose: haa tu la..c-zer plak keluarnya. oih, tu matlamat tu, hot mama. gila kau..berkilo2 aku naik.

kak aiza: ya Allah!! keciknya dunia. bagi nama fb nak add.

thezaila said...

tetiba teringat time aku kena czer dulu.. pengalaman masa cser x horror.. time kena seluk, aku masih terngiang2 sampai sekarang..

Mummy Fid said...

Salam,

Nasrah...congrats...fid pon skang kat kedah...teringin nak tengok baby...huhuhuhu...