Pomander Ball

memandangkan the wedding day agak lama lg. iaitu tahun depan. saya rasa saya mempunyai banyak masa untuk menDIY pomander ball. saya plan nk buat as bunga pahar. macam kt gambar bawah ni.. mungkin nk letak coklat ke sebagai tambahan..so that, xde lah dpt pomander je..huhu..itu semu hanya dalam kepala.. dalam kiraan budget duit dan masa belum dibuat.
pomander as bunga pahar


close up pomander ball itu

source: facebook

setelah disearch2.. saya tgk dah ramai b2b buat sendiri. ada 2 version yang saya berkenan.


version 1 : 2 better than 1

pomander ball pakai flower


version 2 : misi february 2010

pomander ball pakai crepe paper

tapi ada juga yang cakap, kalau beli yang dah siap pun x banyak beza harganya. baik beli drp penat2 buat. eh.. ye ke.. patut ke tak patut buat ni.

kos:
1. kalo bola foam yg standard sizenye harga rm1 satu, kalo yg kecik dlm rm0.60 satu.
sumber: sin yin semua house.
2. bunga-bunga cinta tu dalam rm3.20 untuk satu bola tu.
kedai bunga reben.
3. gam + reben..tatau kos.

so, total x masuk gam, reben n accessories tambahan lain = rm3.80 atau rm4.20.
kalo beli yang dah siap berapa ringgit?

berbaloi ke tak kalo buat ni?

Comments

Syidah said…
rasa berbaloi buat sendiri.
kalau nak jimat guna crepe paper je..
ada member penah beli pomander ball yg siap,katanya dia berhabis dekat rm200 utk 8 biji pomander ball.
sikecil said…
hah?rm200 utk 8 biji?
waahhh..mahal tuu..
kalo cmtu, buat sndiri lah.
thanks syidah for the info.
Nurulhuda|Adlie said…
berbaloi, kat lovely lace satu pomander dalam rm24 ke bape mcm tu lah.. =)

boleh email i? hudabakar@gmail.com

i nak share on the tailor, but i prefer email la, easier..
si kecil said…
waahh..ye ke..ok bersemangat utk memulakan project!

will email soon.
nur said…
saya buat pomander guna crepe paper juga. satu pomander guna 9 keping crepe paper (3 lapis x 3).. sekeping (yang dah dilapiskan 3 keping tu) boleh dapat 4 kumtum bunga.. sebiji pomander perlukan 12 kuntum bunga. tapi kalau lagi rapat lagi cantik! crepe paper murah je.. 50sen sekeping. buat pun tak susah..
si kecil said…
woowii..murah.
tapi camne nk simpan pomander crepe paper supaya tak terpenyet2..lama lagi tu nk guna..
Syidah said…
owh..gantung je...xpun letak dlm plastik sebijik2
aDieyZa said…
syidah, x ambik tempahan ke? msti B2B blh tempah.. hehehe..

if ada tempah or sudi nak ajar, blh la e-mail zana.. adieyza_1110@yahoo.com..

for si kecil, kat lovelylace RM13.. so better buat sndiri..

Popular posts from this blog

Lafaz Taklik bagi Negeri Kedah

cerita taska

seri inai