inner beauty

dah nak kawen ni baru sibuk2 nak amik tau pasal kecantikan. baru kenal alat mekap, tapi masih malas nk guna. baru lebih kurang setahun amalkan 3steps wash-toner-moist. huhu..tambah satu lagi sunblock.

aku masih tak penah ada foundation. terus tepek compact powder je. nasib lah jenis 2way ke tak. dah reti pakai eyeliner *tepuk2*, baru beli lipstik ke2 dalam hidup last 2 weeks. huhu..tapi tenyeh x nampak pon. tipu betul.. ceh.

aku ada perangai selagi tak habis, x beli baru. jadi susah aku nak tukar2 product ni. tak kisah lah berkesan ke tak. kecuali garnier. hari tu, pakai la dekat 2 minggu, jerawat naik bagai diseru2. muka berminyak gila. xleh tahan. tukar.

kulit muka aku banyak masalah. segan nak elaborate kt sini. huhu..

tapi aku sgt percaya the beauty must start from the inside. cewahh..

1. hati mesti baik. kalau ada negative vibe, kita stress, pastu mula la naik segala menda.
2. hati kena tenang. kena banyak2 zikir, banyak2 selawat, byk2 baca al-Quran, byk2 solat sunat. berseri2 je muka. pandai cakap je ni..terkial2 jugak nak buat. bila drive, emo lebih. hehe..
3. pemakanan.


point aku sebenarnya yang ketiga tu.

recently aku beli EPO + Omega 3
EPO stands for Evening Primrose Oil.

Kebaikan Minyak EPO berkualiti untuk kesihatan dan kecantikkan:

  • Membantu mengawalatur kitaran haid
  • Melegakan Sindrom Sebelum Haid (PMS)-iritasi, sakit kepala, sakit payudara, kesenakkan dan kekejangan perut
  • Mengurangkan simptom putus haid-panas badan, peluh sejuk kemurungan dan kekeringan faraj
  • Menggalakkan kulit yang sihat, muda berseri -bermanafaat kepada kulit yang kering, tua atau berminyak.
  • Melegakan ekzema dan alergi kulit
  • Memperbaiki rambut yang kering dan rosak serta melegakan kilit kepala yang gatal
  • Menguatkan kuku yang mengelupas atau mudah patah


banyak lagi kebaikan EPO ni.

sila baca kat sini

1. http://elynwan.blogspot.com/2009/08/evening-primerose-oil.html
2. http://amandaeltiqaz.blogspot.com/2010/01/kebaikan-evening-primrose-oil.html
3. http://myhealthcarestore.blogspot.com/2010/06/evening-primrose-oil-epo-500mg-bio-life.html

plus to that, aku try jugak
Innershine Pati Prune.

hehe.. :)

pengaruh rakan sebaya.


next mission :
basuh muka dengan air beras.
in 3 months.

good luck to me!

Comments

LisaLisut said…
hari tu i dh simpan air beras.biar smlman.lepas tu masa nk sapu kat muka terus xjd.sbb i tak tahan bau.i buang.kahkahkah.i rs jgn tgu semalaman kot ek.sapu je terus lepas simpan tu kot ek?hihi

i pn nk try la EPO tu...stat dr dlm. sbb muka dh naik jerawat tetiba.gatal gile bile kene rambut.org kata rmbut tang hujung2 tu ade habuk lekat lg la naik jerawat kt muka.nk je aku kerat rambut ni.hahah
"cikkin" said…
basuh muke dgn air beras? tu untuk ape? adeh..cikkin mmg x pandai menjaga kecantikan..huhu..but sedang mencuba innershine pati prune..x tau laa kesan die ape..org suro minum..kite minum je..(pengaruh rakan sebaya juga..=))..tapi ade sorang mak cik ni tego..die bisik2 kat kakak.."cantik kulit die..pakai ape?" huhu..ade la kot kesan ek..=)
si kecil said…
lisa: hah? kenapa kena simpan? yg i tau basuh je terus.

cikkin: air beras tu conceptnya sama ngn skII kot. hehe..tak tau nk explen.
untuk pimples, virgin coconut oil pun bagus jugak. kite makan extra olive oil. hihi. nak try EPO jugak. tapi mcm nak try VCO dulu. haha. nak beli sekaligus tak mampu!
nizabeba said…
yeahh EPO sgt baik tok kesihatan kulit! hehe..moh kite beli!
Cik Puan Syafa said…
agree EPO mmg bagus utk kawal keseimbangan hormon.bantu supaya peredaran haid kita lebih teratur.skarang syafa try tablet Halagel-Black Seed Oil(auntie syafa suggest)..sama cam EPO,bagus juga ^__^
aTy _faRed~ said…
waaa.bagus nyer info... ai memang ngah carik sumting ni tuk kuLit ai.. thanks ya dear...:)
Q said…
Banyaknyer..T_T my mom bagi i semua tu..tak tau lagi kesan..baru 3 hari mkn..hihihi thnaks for sharing!
Reen Tart Nenas said…
saye xboleh makan epo, nanti bdn naik... pernah tanya doktor, die kata mmg epo boleh naikkan nafsu makan, tp x semua org akan alami simptom yg sama. hehehe tp nie dah kawen, so bleh la makan balik.

Popular posts from this blog

Lafaz Taklik bagi Negeri Kedah

cerita taska

seri inai