package pengantin : calling help from b2b northern n nogori

i'm also having this (click the link) problem. huhu..

walau tarikh belum ditetapkan tapi disebabkan hubungan jarak jauh, kami kena mula survey dari sekarang. nasib baik takwim sekolah 2011 belum keluar, kalau tak, tah2 dah booking siap2. hehehe.. untuk bersanding dan bertandang, we decided to amik package pengantin dari satu butik je. eh..asing2 la. satu di sebelah saya, satu lagi di sebelah beliau. kira full package, covered semua.
- pelamin
- baju sanding/tandang
- hiasan bilik
- arch
- hiasan meja makan- make up

mama kata " mama kan..dah laaaammaa teringin nak buat kenduri yang pakai freshflowers.." (mungkinkah mama sudah berangan2 semasa saya kecil?) huhu..yer lah mama..nanti kita amik yg freshflowers. maka tambah satu lagi dalam list.

- freshflowers

b2b dari utara, alor setar, need ur help now. any suggestion? saya dah survey2 a few tempat, sampai ke jitra. tak banyak butik yang biasa dengan bunga segar. alasannya, cost tinggi. mungkin sebab kedah sangat panas, maka susah nak maintain kesegaran bunga, harga bunga segar kat sana pun agak tinggi.

percaya tak, untuk artificial flowers, covered 6 items di atas sana tu, boleh dapat dalam RM 1200-RM1500. Kalau nak baju baru, tambah la sikit, jadi RM2000+. .n maybe less. saya dah terbeliak bijik mata, sambil control2 balik..wooowww!!! nak kawin esok! haha.. tapi disebabkan permintaan mama yang dah lama teringin tu..hehe.. cost utk freshflowers ke kedah boleh jadi harga pakej meningkat mendadak sehingga ke RM5000+. lagi sekali saya terbeliak dan control2 ayu..aduss..

kalau nak pakai freshflowers, sebaiknya cari orang yang memang dah biasa handle freshflowers. sebab dalam masa yang agak last minutes dia perlu menggubah di banyak tempat dan kena memastikan bunga2 dapat bertahan lama. kang pengantin baru sampai, bunga dah layu. so far, saya jumpa 2 bridal butik yang memang dah biasa dengan freshflowers. takkan nk bawak dari kl, bajet bukan banyak sangat pon. huk huk T_____T

1. sazai boutique

direkemenkan oleh kawan saya yang baru melangsungkan perkahwinan masa cuti sekolah lepas. saya dah pegi jumpa the owner- abg saidy. dia usahakan sama2 dengan isteri tercenta. saya suka PR dia, sangat open minded untuk berbincang dan menerima serta memberi pendapat. dia sudi keluar dari kebiasaan bridal di utara. disebabkan susah nak guide jalan ke tempat dia, dia datang amik saya di tepi jalan. hehe.. barang2 & baju2 dia pun cantik2. x meriah makngah..lip lap lip lap seperti saya jumpa di kebanyakan butik. (sorry ye..no offense please..) abg saidy hanya pakai freshflowers, tak pernah pakai artificial flowers. dia kata dia tak reti nak gubah bunga tiruan. camtu plak..

contoh hasil tangan sazai boutique
wedding wan hirman & zati iwani
(dewan darulaman golf club)

hiasan meja makan beradap
belakang : pelamin


hiasan dewan & tempat potong kek

what say you? ok tak?
2. Tar Tera Bridal

abang 'kak' tat ni sangatlah diva. cakap memang up habis. sabar je lah.. ayat beliau "saya tak buat simple2, nanti orang cakap, eh abg tat buat macam ni je?" dan " selalu2nya saya buat untuk datin2 dan kerabat2..so tak boleh laa buat biasa2" woww..! haha.. first time saya pegi butik beliau, dengan qistin. macam malas nak layan kitaorang. tanya harga semua, dengan muka penuh diva dan pandangan "mampu ke ko bayar aku?". serious time tu rasa macam wt*. tibe2 my auntie rekemen dia..pastu kitorg pegi satu family..bukan main mesra lg layanan. abg tat sort of the terhutang budi dgn my auntie.. tapi ayat datin kerabat n grand2 tu memang tetap ada la. heh.. for his works, bagi saya memang cantik. dan dia bukan tergolong dalam typical bridal boutique di kedah. fine...ko bleh la nak belagak. memang cantik la dia punya pelamin ni. huhu..
price: dia bagi rm4500 termasuk hantaran tapi terlupa nak tanya untuk baju baru..ni harga kawan2 (sebab my auntie).

contoh hasil kerja tar tera
source : butterflyinframe
(p.s: alena pinjam gamba ye)

pelamin theme garden alena
(korang ingat senang kat kedah nak cari theme garden!!??)
thumbs up untuk alena!

mini pelamin tunang alena

kalau fikirkan attitude, memang tak hingin saya hired dia. tapi fahami lah betapa susahnya nak cari bridal butik kat kedahyang boleh handle freshflowers dengan baik dan cantik.maka, tar tera in the list. belum confirm apa2 lagi..ada suggestion lain?

side encik tunang di nogori

untuk side encik tunang, insyaAllah side dia akan bermajlis di kampung beliau di kuala pilah. tapi atas dasar pemalas nak cari bridal butik, beliau macam nak hired bridal yang adik saya amik hari tu, izzstudio rawang. PR 110% markah. kak ayu yang kecoh dan abg wan yang cool. sembang macam dah 10 tahun kenal. harga pon sangatlah menarek. package di atas termasuk freshflowers + photographer + transportation ke kuala pilah RM4050. menarek kan? bleh discuss dan request sambil bergelak ketawa.

but i need suggestion bridal boutique dari senawang/seremban/kuala pilah yang menarek.

izzstudio
dewan alwy frim kepong
(nampak tak sape kt tepi tu..hihi)


Comments

Xora said…
mak saya nye impian pun nak pakai bunga hidup. kena usahakan juga ..!
si kecil said…
xora, thanks for the semangat. i need that! berusahalah!
fiszah_pjo said…
heeh..same la cam sy..kedah vs neg 9..tp aritu mjlis kitorang simple aje..sy sewa bj aje kt Jitra ixora bridal..most of them nyah except the owner..sbelah laki kt palong.tak nk la suggest kan sebb kami amek dlm palong 6 tu jugak..hee..anyway hope sume berjln lncar..kt kedah mmg susah fresh flower sbb jauh..huh
si kecil said…
dah redah pekan jitra tu..haha. mcm2 butik dah masuk. semua x biasa sgt dgn freshflowers. penah buat tapi jarang2...susah kan..haih.
@ty_farEd said…
vote for ke semua butik tu.. sumer pon sangat cantik taw.. n bertambah lagi if u pakai fresh flower as ur mama request tu... :)
si kecil said…
hahaha..comel la awak ni..
thanks babe..
auwwww gamba kite disitu...hehe

eh eh ..pelamin tunang pun ade ye...hiksss...

sikecil, u may email me for details on tar tera.. kalau nak la.. :D

seryna.seri@gmail.com
si kecil said…
nice pelamin..!
Nora a.k.a Aira said…
hi...there...i just want to share with u calendar 2011 ~ hepi viewing :))..

http://www.kambingcorp.com/review.php?id=48
si kecil said…
yaaahuuuuu!!!! *melompat2!!!*

thank you so much nora!!!!!

muaaahhh!!!
Amalina said…
eh pelamin alena tu chantek sgttt..

and quotation yg u dpt tu i rasa harga dia not bad jugak la, sbb skali ngna meja beradap and gubahan hantaran kan
Amalina said…
btw..mak sy pon request fresh flowers jugak..dan sy pon suke..so utk pelamin mmg pkai fresh flowers..and ingat nak beli 10 bundles roses, carnations or any other flowers yg berkenan dr florist dekat umah tuk decoration..coz bilik n meja beradap, kitorang buat sendirik :)
si kecil said…
amalina, pelamin alena mmg sgt cantik..susah tau nak cari bridal butik yg talented camtu. tp thinking of the attitude.saya jd..err..tatau lah nk amik ke tak.

bestnya awak!! buat sendiri..save a lot of cost..nak tlg buat kt umah saya tak? heeeheeehee..
sk said…
dulu sy ada buat review few bridal yg y pegi kt sban. bleh tgk kt sini (http://road-to-2011.blogspot.com/2010/03/20-bridal-sban.html)

ataupon bleh tgk butik chantique (http://road-to-2011.blogspot.com/2010/04/26-butik-chantique.html) yg mekapkan sy utk tunang haritu. service mmg superb! :)

cik belle pun penah buat review gak bridal yg dia ada pegi.. (http://renda-perancis.blogspot.com/2010/03/episod-terjah-bridal-house-di-senawang.html)
Amalina said…
aaa org kate if tade chemistry, baik awal2 jgn amik vendor tu..unlest if ur auntie nak take ur place n deal with him..so ape2 nanti contact ur auntie..not u =)

aaa..i pon tak tau kenape kitorang nak buat sendiri..tu pon my mom yg request..dia ckp peralatan dah ade like alas meja, scallop, cadar sume dah ade..and meja just pinjam from kawan my father..that's why kot
si kecil said…
sk: a big thank you!! senang dah ada refference..nanti pegi cari xde terkial2. thanks alot.

amalina: betul jugak kan..tp to pass to my aunty agak tak logik. nanti jd her dream wedding..not mine. tp pelamin alena tu cantek..hehehe..
kalo dah ada suma tu..why not..save cost..n surely cantik..sbb kita yg buat sndiri..puas hati
ElyaElmo said…
si kecil....yg bridal butik kat senawang tu rm4050 tu termasuk bilik pengantin tak?
agak murah gak tu...ade website die takkk?nk tgkkk :D
Cik Belle said…
u, 2-2 bridal butik kat kedah tuh cantek.. lupakan ttg attitude, tapi fikir tentang outcomenye bole? hoho. tapi, risau jugak kan kalau die buat tak lawa? tapi, cara die cakap, macam service die mmg bagus. maybe boleh tanya-tanya alena pasal ni lagi. ehee
si kecil said…
elya: izzstudio tu kt rawang..bukan senawang la yang..nanti masa pameran pengantin dia bukak booth.

cik belle: lg satu attitude dia yg rase2 bleh jammed..he always think he know much better. walopon kita dah ada camna kita nak..dia akan saiko ckp xcantik whatever..haih..risau tu..alena pon ckp camtu. tp dia kata service mmg ok.
mysarah said…
i dont have any suggestion sebab memang tak familiar dengan those tempat. just nk bg pndapat. i love the 1st pelamin. looks so elegant =)

anyway salam kenal ;)
si kecil said…
hi mysarah. i need that opinion. thanks alot.
A W E E N N Y E said…
beside then pelamin tartera.. adala lagi sorang tapi dia mmg pakar freshflower... dulu dia je yg wat but n tartera ni bru je. Che Wan ni mmg pakar dan orang lama...lagi Lama dari tartera tu ..Boleh panggil "akak" atau "abg juga"
heheee...
btw,dia pakar dalam pelamin fresh flower dan hantaran saja...Baju takde..apa2 email me:

aween_nodin@yahoo.com
si kecil said…
really?? wah..tatau ni. will email you soon!

Popular posts from this blog

Lafaz Taklik bagi Negeri Kedah

cerita taska

seri inai