review e-day : outfit - baju,tudung & veil

baju
buat pertama kali dalam hidup saya, saya ada baju semahal ini. baju nikah nanti lagi mahal kah? huuu.. saya seorang yang agak susah nak cari barang. baju ke, kasut ke, handbag ke..cerewet ke? macam tak sangat. tapi..susah nak berkenan. kalau dah berkenan, yang tu je saya nak. hehe.. ataupun saya dah malas n penat nak cari.

material kain utk baju tunang saya ialah beaded chiffon, lining dengan satin. jangan tanya jenis yang mana satu, saya memang tak kenal kain. beli di jakel jalan tar. saya cari dark pink. tapi x jumpa yang berkenan, saya terbekenan pula dengan warna pink peach ni. encik bolat terpaksa rela pakai sedondon warna pink jugak. baju saya simple je, beaded di hujung tangan, bawah baju dan kaki kain. baju kurung moden princess cut. saya sangat suka baju saya. memenuhi apa yang saya nak..simple, nice n sweet.

ini lah rupanya beads itu. =)

material : chiffon beaded + satin lining
vendor : jakel jalan tar
harga kain : rm ***
(4meter kain chiffon + 4meter kain satin
+ 5.5meter satin untuk baju melayu + kain sampin)
time ni tatau skill harga mak andam

designer? (tailor je kot) : kak maya
upah jahit : rm ***
designer baju melayu : sahjaya wisma yakin
upah jahit baju melayu : rm **

total semua : masih rm ***
hooyeaahh!!
all fully recommended!

baju boleh pakai untuk raya & majlis kenduri kendara lain.


tudung
tudung saya, custom made oleh koleksi vispera. design direquest oleh saya. as usual saya nak yang simple2 ja. saya tunjuk gambar ni kat puan vispera, nak pakai macam tudung bawal biasa. nak awning kecik ada beads simple2. puan vispera dan suami beliau merupakan kawan encik bolat masa belajar dulu2. jadi, masa pergi test sample kat umah beliau, jadi sesi melawat umah baru diorang dan mengupdate cerita masing2 lah. muka saya rupanya tak sesuai pakai awning kecik macam aida gadis melayu ni..jadi kena pakai awning biasa.

sumber inspirasi tudung saya

puan vispera yang kreatif tu telah berjaya menghasilkan tudung idaman saya. walopon tak boleh pakai awning kecik, tapi susunan beads telah disusun nampak macam awning kecik tapi still sesuai dengan muka saya. yeaayy!! thank you awe!

ni mms puan vispera hantar sebelum manik dijahit untuk confirm design.

material : chiffon silk (ye ke nama kain camni?)
vendor : koleksi vispera
price : =D awe bagi free..yeay!thank you sgt2!!

veil
veil saya sebenarnya veil kawan saya, aqeelah, yang bertunang baru2 ini. (dia dah nak kawin next weekend). kebetulan warna lebih kurang dengan baju saya. veil tu ialah kain lebihan daripada baju dia, dijahit tepi, ditambah batu2..taraa...jadi veil. disebabkan veil tu tak cukup panjang, maka kena lepas ke belakang. saya suka..kalau yang panjang ke depan tu, saya mungkin terbatas pergerakan. kena ayu2. saya tak ayu ok, lemah lembut jauh sekali. hehe..sopan tu ada lagi la.

nak tengok saya pakai ke?
hehe =)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
bismillahirrahmanirrahim
.
.
.
.
.
.


ngee.. (malu)

close up tudung

masa tangan sejuk dan menggigil dan senyum kaku

.
.
.
.
.
.
.
n present to you


my dear fiance

(elya, ye, awak kenal..hehe)

handflower n ala2 mini pelamin saya hasil tangan magic Qistin.
thank you babe!

Comments

Durruz said…
so sweet baju tunang u. and sgt in with u. cantik2..

congratz kay.
kay kamal said…
suke kaler peach. suweet je
Cik Belle said…
alololoo.. comelnyer dier...! =)) sweet! nanti nak buat tudung nikah dgn vispera jugak la. =) cantek aje.. aritu pergi kat ** h*****, tak berapa berkenan dengan layanan yang diberi. =) terus tak jadi tempah tudung dgn die. ehe.
Meey@ said…
cantekk!!!suke..suke..suke.i ada email u, hope u dont mind to reply.=)
si kecil said…
durruz: thank you! thank you! hehe..

kay: hehe..ye, saya pon suke!

cik belle: tima kaseh...hehe. *blush* u have my full support! koleksi vispera mmg cantik2.. dia pon sangat flexible n friendly..bleh discuss ikut apa yg sesuai.

meeya: thank you! will reply soon!
anak_sateria said…
wah... sweet nye... hehehe tahniah2... dah settle 1 majlis... cntik baju, tudung, veil...sume pun cntik =) hehehe ye, memg nmpk cam sgt nervous n kaku kat gmbr hehehe doakan kite plak ye cik kecik, 2 weeks to go huhuh nervous nye...
ElyaElmo said…
si kecil....??omg...tunang si a*** rupanye...ha3...
cene awk tau elya kenal tunang awk yeh??ha3....
si kecil said…
anak sateria: thank you so much. =) ye..mmg saya tengah menggigil time tu..hahaha..good luck utk awak!
si kecil said…
elya: hahahaha..suprise tak? sebab dia yang bagitau mmg kenal awak.
harzharun said…
cantik?...siap ada scroll pnjg lg sebelum appaerkan diri dlm bj tunang yg cun tu..hehe...okeh,skang prep kawen lak!
si kecil said…
=) malu la..sumanya simple2 biasa ja..ok! dh bleh pk pasal prepare kawin.hehe..smbung pening pala.
ElyaElmo said…
hua3...okkk!!!~ nnt kawennn..jangan lupe jemput k..ha3!!~
si kecil said…
hahaha..oo smpat korang bergosip2 ye..insyaAllah..
Amalina said…
awak..tudung awak sgt chantekk..nakk jugak tudung mcm tuuuu
sk said…
ehhhh.. baju tunang kita mcm lebih kurang la... (ke mmg same?? haha)

kaler jek lain.. hehe
sk said…
ehhhh.. baju tunang kita mcm lebih kurang la... (ke mmg same?? haha)

kaler jek lain.. hehe
si kecil said…
Amalina: from koleksi vispera! cepat pegi order satu..saya suka. bleh pakai lg pasni..

sk: ye ke? haa..cpt la upload gamba! nk tgk..nanti raye bleh pakai lg..hehehe
Amalina said…
sikecil, will u mind if i copy ur pic and tunjuk kat pn vispera tudung macam mane yg saye nak n tanye harga? serious dah jato chentaa =)
si kecil said…
Amalina: ofcourse i dun mind at all. tp u punya majlis bila? pn vispera ckp july ni akan ada promosi utk raya..dia akan keluarkan design2 camni..
Amalina said…
thanks dear, i punye majlis insya-Allah 2 & 3 syawal nanti..
ade promosi ek..i loike!!
NuRuL wHaTeVeR said…
baju awk lawa n sweet heheh..
love of nanamir said…
babe u anta tempah baju u kat mane?? i suke gile2 fitting die!! hehehe btw i da follow u! link me =P hii..
congrates babe! u look gorgeous!!
si kecil said…
tailor biasa je. do email me. i let you know the details.
cik yana said…
best tak pakai tudung vispera ni? :)
si kecil said…
yana, best! senang nk bentuk.
si kecil said…
yaya: err..part mana yg comel tu? baju kah? tudung?veil? ke saya..lalala~~~ *perasan*
Aieyn said…
hye. boleh email contact no utk taylor both baju laki & perempuan x? sy tgh mencari taylor. baju awk cantik sgt. location area mane ye?

princess_odette86@yahoo.com

thank you
aurikelsan said…
nice & sweet.. mcm mane nk deal dgn vispera ek? blog diorg xleh bukak dh jadi private..sy nk tempah tudung tunang dgn diorg, price dlm range berapa ek?
designer baju melayu : sahjaya wisma yakin
upah jahit baju melayu : rm **
yunk, cun ur engaged!!! gtau cikit...tenkiu yunk...

Popular posts from this blog

Lafaz Taklik bagi Negeri Kedah

cerita taska

seri inai