:: love is a gift ::

Saturday, June 25, 2011

review : guestbook + photobook + photo canvas

atas permintaan cik Lisa yang bertanyakan pasal photocanvas, jadi saya compile sekali pasal guestbook corner. Guestbook Corner ni disetup pagi hari majlis reception tu. me and my 2 cousins terkedek2 mengangkat meja bulat tu dari rumah jiran. (tumpang letak barang2 kat rumah jiran). pengantin angkat sendiri ok. hihi~

kitorang set up guestbook corner ni kat bawah pagola.
kat my house memang mcm taman, penuh pokok-pokok.
(kecik2 dulu paling tension kalo kena siram pokok..banyak gila kot.huhu~)
disebabkan panas, cousin2 yang lain datang pindahkan kt ruang depan pintu umah.

apa yang ada ja kitorg guna.
1. meja bulat kecik with the cover
2. photobook
3. guestbook
4. pen warna-warni dalam gelas
5. photo canvas


patutnya ada satu frame jemput orang menulis.
frame dah beli. tp tak sempat nak print or tulis.
so, non-ado lah.

photobook tu ada gamba masa bertunang and masa prewedding.
grab kat milkadeal. printed kat Uprint. recommended!
kemas n berkualiti.

guestbook tu pulak gift from my dear friend Shasha.
aku suh dia tolong carikan. alih2 dia hadiahkan.
suka!


photo canvas tu dari The Perfect Canvas (TPC)
size 18x24 = RM80
service dia cepat gila! 3hari dah siap.
just emailkan gamba, dia check ok ke tak.
then 3hari siap.
kualiti memang bagus!
recommended!
reasonable price with good quality.

gambar tu adalah gambar kitorang yg first..
masa tu on the way balik dari kedah ke kl.
it was randomly shot by a friend.
kenangan aa tu.
masa tu la mula2 kenal. hiks~

easel tu pinjam kat kawan encik chenta.
so free. hihi..
en suami pasangkan malam sebelum tu.


close up sikit.
my cousins deco pakai rose petals.
sweet.
tapi lama2 tah ke mana petals tu. hehe..


Linkyang ni pagi tu baru terkial2 lekatkan wording2 tu kt doily paper.
pastu lekat kat riben.
disebabkan ketinggian my 2 cousins tu tak mencukupi,
terpaksa lah peranten panjat sendiri nk lekat mende ni.
doily paper tu supposed jadi flowers utk centerpiece.
cubaan DIY tak berjaya!
buat deco ni je lah.
hehehe~

ingatkan tak ada ramai yang menulis kat guestbook tu. maklum lah rare kot ada guestbook kat kedah. hehe~ tapi rupanya almost penuh. mau tak penuh, my cousins, nieces n nephews beriya melukis2 dalam tu. comel2 plak tu. kelaka pun ada. seronok dok tengok2 guestbook tu balik. :) untuk majlis bertandang, kami guna the same book. n deco.

all pictures are NOT edited (aku letak watermark je)
credits pics : Aizat Rush Bliss Candid

Friday, June 24, 2011

Thursday, June 23, 2011

me and him forever

insyaAllah~

we met for the first time 2 years back. ;)
he was one of the dulang man for his bestfriend, while me was part of the family members joining the rombongan. yes, we met at a kenduri. hihi~

i didn't notice him at all that time.
hihi~ belagak dia kata. cis..
tapi memang gua jenis tak amik port pon masa tu.
ramai kot jejaka2 time tu, takkan aku nak tenung sorang2.
haruslah i chose to ignore all terus. haha~

then, by destiny, we met again.
untuk majlis bertandang, he was the bestman.
i was and always will be the niece of the groom.(skang dah jadi bapak budak).
pastu naik pulak keta sesama balik kedah. then only i got to know him.

we kept in touch tru phone and YM. hiks~

we tied the knot of engagement exactly a year after the first time we met.
yes, the same date. diff year.

and nikah a year after that.
(dia claimed kawen awal, sebab kurang 3 hari..eleehh..hehe)
plus, waktu nikah diawalkan ke selepas jumaat, instead of selepas asar.
i felt blessed bila dapat info ni. :)

a few days before the nikah day, i was so damn busy.
he texted me telling how nervous he was. huhu~
me, still busy. x sempat nak feeling2 sangat.
with all my heart, i prayed hard everything would goes well.

on the day itself, i started to feel bapak dinosaur dalam perut..
peluh sejuk.

we reached at masjid at 3.05pm (lebih kurang la)..
walking in the masjid, i hold mama's hand. aku rasa mcm kecik2 dulu.
takut nak pegi tempat baru, or takut lintas jalan (err..tu sampai skang)..
i would hold tight to her.

dah duduk bersimpuh control cun..
tok imam tu datang kat aku, senyum, cakap tahniah. sign sana sini.
then apa tok imam tu ckp ngn my dear aku tak dengar pun.
gosip kot..ekeke..

yang aku tau dia suh test lafaz nikah.
padahal dah ada skrip depan tu.
dengan sekali lafaz, bersaksikan Allah, malaikat, keluarga dan kawan2,
i'm officially his wife.
alhamdulillah~

time tu lega sgt, hanya Allah yang tau.
ya la, dh 2 3hari dia sms bgtau neves2..cuak gak la.

masa nak salam, sarung cincin, kiss dahi tu..
dua2 gigil2. haha..tangan masing2 sejuk gila.
siap cincin susah nk masuk..dia kata aku dah gemok.
padahal dia yg gigil2.

hehehe~~

later, masa salam ngan mama abah n family semua..
huu~ terusik hati kuntum mak ni uolls.
being the only child, adalah sangat berat menerima hakikat i'm no longer di bawah tanggungjawab mereka. abah hugged me tight. crying~
all i can say that time, 'terima kasih abah'..
mama abah memang all out for me. dari kecik sampai besar.
i am lucky. :)
alhamdulillah~

sign sana sini -khutbah - lafaz nikah - taklik selesai in 40mins.
:)

syukur sangat2..
semuanya berjalan dengan lancar dan dipermudahkan.
Allah heard the prays. alhamdulillah~

masa hari reception, aku just enjoyed the day.
aku happy sangat~
x sangka ramai sgt kawan2 and family aku yang datang.
all the way from Johor, Melaka, Negeri Sembilan, KL, Selangor, Penang, Kedah, Perlis...
terharu~ and happy sgt.

*****************************************

Allah Maha Mengetahui.
Allah Maha Hebat.

he's may not my dream guy before. same goes to him, i was not his.

but he's even much better than i ever dreamt of.

he may not perfect. but he completed me.

he's everything for me.


i love him with all my heart.
may Allah always bless this marriage.
amin..


p.s.: i reserved reviews for bertandang, OP and OV until i have all the pictures and albums with me. so, anything else you need me to review? if no, end of the reviews until then.

Wednesday, June 22, 2011

review : foooddd!

yes, the most important thing in walimatulurus is the food. nawaitu kita nak buat kenduri. jadi, makanan tu sangat2 penting. bukan baju, pelamin, doorgift ye adik2 manis.

alhamdulillah~~

bila family dan kawan-kawan abah mama dah mula datang since 2 3 hari sblm majlis, meriah la rumah. berkat insyaAllah, masak lauk tak banyak mana, tapi mampu mengenyang banyak perut. alhamdulillah~

masa hari nikah, mama abah order kuih seri muka saja (pulut sekaya orang kedah panggil). ada 84 (aku exaggerate) jenis kuih-muih dan termasuk laksa siam yang disponsored oleh sanak saudara, jiran-jiran. aku sempat makan laksa n singapore pie ja. letih, tak lalu nk makan.


laksa siam tu original daripada Siam. sedara kat dok sana masak kt sana, pagi jumaat tu passing kat sempadan. hihi~ cool tak?

kuih muih ni jangan cakap la..masyaAllah, punya lah banyak. sedap2 pulak tu.. i heard no complaint at all. semua dok cakap sedap sedap. alhamdulillah~

Malam tu pulak, ada kenduri aqiqah. untuk aku. ehehehe.. atuk sedara aku sponsored kambing sekor. memang terbaik aa..! yang masak tu caterer kenduri jugak.

hari kenduri, as mentioned a year back, confirmed amik the same caterer masa tunang dulu. Majid's Catering. alhamdulillah~ semua okey. makanan pun sedap. dengar cite ada yang bertambah2 lagi.

untuk meja beradap pengantin, presentation pun nice. untuk rombongan pengantin, lauk2 dalam dome. untuk tetamu lain, buffet. masa pick hours, my family agak panic takut makanan tak sempat top up or habis. pekerja2 caterer rilek ja, xpa, cukup. dan memang they are expert with their jobs. semua smooth ja, top up on time, makanan cukup. siap ada lebih2 lagi. boleh makan sampai malam.


khemah pun diuruskan oleh diorg. tapi kali ni dia bg subcontractor. arabian canopy. dapat khemah baru lagi. pasang seminggu sebelum majlis. haha..bukak seminggu selepas majlis.

kesimpulannya sangat puas hati lah. alhamdulillah~

interested?
here's the contact number
Majid's Catering
Rumah : 04-7319659
HP : 012-4947854

Tuesday, June 21, 2011

review : bantal nikah

since ada yang bertanyakan pasal bantal nikah ni, aku sewa bantal cantik daripada Aween.
cantik dan sangat selesa. pakai kekabu. harga sewaan juga sangat reasonable.


sewa dapat 2 bantal.
encik suami duduk atas bantal ni masa nikah.
pastu dibawa sebelah aku masa nak sarung cincin.


moment ni kami dua2 menggigil.
ekekeke~~
pastu cincin susah plak nak masuk.
selambe dia salahkan jari aku gemok.
padahal dia yang menggigil2.
ciss..

so, to those area alor setar,
kalau nak sewa bantal nikah ni,
sila contact Puan Aween
http://aweennye.blogspot.com/


all pictures are NOT edited (aku letak watermark je)
credits pics : Aizat Rush Bliss Candid

Monday, June 20, 2011

review : dresses, tudung & veil

Nikah Attires

of my nikah and reception dresses, both are rented-new from SaidieBridal.
semua designs and materials were earlier discussed.
jadi, both baju were designed as i requested.

i always wanted a white baju kurung moden chiffon material
with patches of lace and beaded.
and the flowy2 kain.
he added up the ruffles to the design.
and i loved it.
so here you go.

Bride's Dress: Baju Kurung Moden with patches lace
Designed by Saidie Bridal, Alor Setar
Tudung : Ariani (add on batu2 liplap sikit)
Veil : beadmeplease (http://www.beadmeplease.my)
veil tu siap in less than 2 minggu.
and sangat reasonable price.

Groom's attire: Baju Melayu Teluk Belanga
Tailor : Sahjaya, Wisma Yakin
Material : Jakel la mana lagi..hehe.
Sampin : kedai kat CityOnePlaza


Reception Attires

as of my reception dress pulak, since ages grace kelly dress menjadi inspirasi.
eceh grace kelly konon.
hahaha..
dah nikah pakai baju kurung, sanding nak pakai dress pulak.
masa bertandang pakai baju kebaya.
so, complete. dapat rasa semua.
:)
suka.




it's a simple dress.
full lacey kat bahagian atas
and plain satin kat bahagian bawah.
with beads here and there.


All attires and accessories bride and groom by Saidie Bridal
kecuali tudung and kasut.


all pictures are NOT edited (aku letak watermark je)
credits pics : Aizat Rush Bliss Candid


p.s.: lagi nak review apa lagi?

Friday, June 17, 2011

review : wedding shoes

cerita pasal kasut dolu2 (sila klik). teaser pun penah ada. so, here you go. my wedding shoes. as for nikah, i bought a white plain shoes dimodified sendiri letak brooch. and taraaa~~

pakai sekejap je. tak ada pun gamba me wearing the shoes.
samada tertutup dgn kain atau memang tak pakai kasut.
hehehe~~
i dun really mind. lepas ni boleh pakai lagi.

kasut ni beli masa sales kt MIXIT citysquare JB.
harga RM25.
hehehe..
brooch tu tak ingat berapa ringgit.
RM10 kot for 2.


and this is my reception shoes.
yang berharga RM 30++
Tak ingat exact price.
beli kat STEP Jusco Bukit Indah, Johor.

dream pose.
the purple shoes and the purple sock.
:)
yeay!


all pictures are NOT edited (aku letak watermark je)
credits pics : Aizat Rush Bliss Candid

Thursday, June 16, 2011

review : pelamin, bilik & meja

i love my pelamin sooooo mucch!! 3 hari ok pasang pelamin, bilik n meja ni. haha.. all freshflowers. bukan all fresh daun. hihi~ the deco was done by SaidieBridal. aku suka the simpleness and the loveliness of the pelamin, bilik n meja beradap.

dia guna bunga kekwa purple. dan bunga daisy sikit. ikut warna tema. walopon bunga kekwa je, tapi still nampak sangat cantik. suka! dengan lampu2 kat belakang tu.

my pelamin
:)


my bilik
curtain, cadar my parents yang tempah.
bunga and backdrop tu diorang buat.


meja beradap

SAIDIEBRIDAL

website : http://www.saidiebridal.com/
Facebook : saidie bridal

Wednesday, June 15, 2011

review : inai or henna

dulu2, aku memang plan nk pakai inai kat hujung jari ja. klasik gitu. but my beloved mama requested nak aku pakai inai lukis. kompius gak masa tu. tapi selepas difikir2kan, diresearch, i decided to fulfill mama's dream. ye lah, aku sorang je kot anak dia, sapa lagi yang dia nak tengok kan.

both hands and legs dilukis oleh kak malia. as told by her, she did the inai for ayu raudhah jugak masa nikahnya. and inai yang dia lukis kat aku sama ngan inai ayu raudhah. which is aku tak penah amik tau pun inai ayu raudhah tu camna.

dah tu sama pulak tu dengan inai cikyana kita ni. yang dilukis oleh kak malia jugak. hahaha~ dan aku rasa dah berapa puluh orang tah dia lukis inai yang sama. x kisah lah..janji cun kan.

but apa pon she did her job well. cepat. dan kemas. inai tu bertahan seminggu. i love my henna! lagi sekali rasa artist. hahaha.. feeling pengantin sangat. nak keluar rumah dok kaver2. segan.

she came to my house in the middle of midnight. lukis2, xsmpai setengah jam. siap. pastu gerak pegi umah lain pulak. inai tu kering dalam masa 30-45mins camtu.

inai for both hands n legs tak termasuk hujung jari, RM80. kalau termasuk hujung jari tu, tambah lagi RM20. agak murah bagi aku. sebab aku penah tanya, sampai rm300. datang rumah pulak tu. convenience sangat. tatau lah kalau dah naik harga. so tanya lah dulu k.



INAI/HENNA
Kak Malia 013-4478228


all pictures are NOT edited (aku letak watermark je)
credits pics : Aizat Rush Bliss Candid

p.s: dia tinggal kat alor setar ye. so, aku tatau dia cover sampai area mana.
dan charges dia based on area jugak.

Tuesday, June 14, 2011

review : my official MUA

dengan perasannya, aku rasa aku sangat cantek hari tu. hahahaha..(sukahati aku lah nak perasan..hahaha). so, i represent to you my official make-up artist (MUA), Kak Anis from Anis Finesse Touch for both my solemnization & reception. flew all the way from Kuala Lumpur with love to Alor Setar. early morning on my solemnization day landed at Sultan Abd Halim Airport.

i love every bits of her magical touch. kak anis sangat cantik dan awek muda. serius, semua orang ingat dia dalam awal 20an. tapi pelik nape aku dok panggil kak anis. ciss..nak cakap aku tua la tu. masa make up sangat comforting. lembut je, she did her jobs well. professional i can say. dia sentiasa memastikan aku in the best state sepanjang majlis.

Solemnization Day

so, this is kak anis. :) make up for nikah.
dan tangan penuh kasih sayang aku.
hahaha..
thanks to my cousin, azida yang sanggup melayan
permintaan peranten ngada2 ni nak love tu.


sempat touch-up masa kat masjid.


soft and lovely touch for nikah.
eceh..aku perasan sweet masa ni.
ekeke..


with my chenta yang kacak.
sanggul ori ok.
masuk n keluar keta je asik tersangkut kepala.
sebab salah budget. hihi~~


Reception Day

last touch up kasik idung mancung.
hahaha~~

encik suami pun dimekapkan sikit oleh kak anis.
both of us disiapkan oleh kak anis.


left: makcik leha, my jiran yang sangat amat banyak membantu for my wedding ni.
i couldn't thanks her enough. :)
middle: me di tengah panas, menyambut encik suami dan rombongan
right: my cousin, kak ernie cum my pengapit yang tiptop.


masa bersanding
mak perasan diva uolls masa ni.
rasa macam artist. lalala~~

masa outdoor
dah petang dah ni.
make up still maintain. hehe..

FULLY RECOMMENDED!

MUA : Anis Finesse Touch
Blog : http://anisft.blogspot.com/
Facebook : Anis Finesse Touch

sorry kak anis, tak sempat nak bawak akak pegi beli ikan pekasam.
insyaAllah next time saya balik saya belikan utk akak k.

all pictures are NOT edited (aku letak watermark je)
credits pics : Aizat Rush Bliss Candid

Friday, June 10, 2011

review : my handbouquets

alhamdulillah~~ i love both my handbouquets soooo mucchh!

for my solemnization,
i used jelly pink carnation (ada yang sebut cherry pink)
mula2 order pink, rupanya kalau pink tu, soft pink.
masa pegi nak bayar, tengok ada kaler jelly pink ni.
terus jatuh cinta, tukar kaler.
seb baik ade stock.
beli 20 batang, n babybreath.

balik umah, rendam semalaman.
pagi tu kononnya nak buat sendiri lah..
alih2 patah dua batang, terus panick.
angkut bunga dgn pasu2 ke umah auntie zam, my neighbour.
rupanya kena lilit dgn dawai halus dulu, elak batang patah.
ekekeke..
mana cheq nak tau..

susun2..
tak sempat nak ikat riben,
ada org panggil (biasa la peranten femes..hehe)
maka auntie zam yang sambung siapkan.


total cost: around RM 35
satisfaction : priceless

as for my reception, wedding planner yang bagi.
as per requested. sebab aku tak jadi amik mekap kt dia.
(mekap termasuk pakej)
maka, ganti dgn handbouquet.

happy sangat bila dia datang hantar pagi tu.
cantik.
suka.
:)




all pictures by Aizat Rush Bliss Candid

Thursday, June 9, 2011

review : close up hantaran

as per requested, aku kasik close-up sikit. tapi 2 ketul je lah. nak cepat ni. nak balik kg suami dah ni. dia dah menunggu di sebelah ni. hihi.. disebabkan sayang korang aa ni. ececeh..

from him to me
tema putih
artificial flowers


from me to him
tema purple+pink
freshflowers


review : hantaran


setahun kot berpikir nak DIY ke tempah ke hantaran ni..hehe.. tapi yang pasti aku nak pakai freshflowers keliling. konon2 nak macam arma punya la. tp budget ciput.

alhamdulillah~~
impian direalisasikan dengan jayanya.

7 dulang berbalas 9.

deco hantaran from his side was done by my mak angkat n adik angkat. bertemakan serba putih. bunga2 tu kitorg g beli kt kedai bunga yen riben kat semua house. ramai ingat freshflowers mula2. hehe.. dulang by my atia.. :)

deco hantaran from my side was done by my jiran. auntie zam. memula aku nak buat sendiri. pakai freshflowers kan, macam lah sempat kan nak kelam kabut buat. dia offer diri nak buatkan. free of charge ye. tolong2 je. dia tak amik tempahan. she understood me well. dia siap research lagi mcm mana nk buat tu. first time dia buat hantaran pakai freshflowers. sampai tak tido semalaman siapkan hantaran aku.

bantal hantaran tu aku ngan mama yang buat. habis selerak bilik dgn kekabu. ekekeke.. yg tu dah lama buat. walopon comot2, terlaksana jugak nak pakai bantal. hehe..

*scheduled post*


Wednesday, June 8, 2011

review : lead me the way

hehe..review menda tak berapa penting. signage jalan. hehehe..signage tu didesign oleh my pet-sister eija,tapi diedit balik oleh aku. kartun comel tu from her friend kot kalo tak silap. arrow, nama n tarikh aku buat. ada 13 spot aku suh pasang. anak2 sedara aku membebel2 sebab banyak. siap cakap, apasal tak pasang dari johor je. ekekeke..

diorang start pasang kol 12mlm 4jun2011. tapi terlupa letak bunga manggar, nasib baik kaler signage agak striking. hopefully membantu lah tetamu2 yang mencari.

aku print n fotostat atas kertas a4, pastu laminate size a3.

baru snap tadi pic ni.
ternampak masa nak balik kampung.

masjid belakang tu lah tempat yang menyaksikan
pernikahan kami.
:)


review : kalau dah jodoh..

alhamdulillah~~

cerita kami bermula 2tahun lalu. di kenduri sedara aku. dia pengapit masa tu. pelik ketetapan Allah ni, tapi hebat. betul2 setahun selepas 1st time jumpa, kami bertunang. kurang 3 hari cukup setahun bertunang, kami bernikah.

alhamdulillah~~

aku boleh katakan urusan jodoh kami mudah. sepanjang bertunang, tak lah hebat sangat dugaan. harap2 taklah terduga besar pulak selepas kawen ni. alih2 pasal financial, pasal jarak. tapi bagi aku semua tu adalah yang terbaik untuk kami.

alhamdulillah~~

aku ada raaaammaaaiii sangat yang membantu. support dari segi mental, tenaga, financial dan nasihat. especially mama abah. ya Allah, memang tak terhitunglah. rezeki Allah bagi memang banyaaaakk sangat. jiran2 tolong, sedara mara tolong. kawan2 tolong.

alhamdulillah~~

2-3 hari sebelum nikah, chenta asik cakap dia neves, cuak, berdebar. aku pulak tak menang tangan dengan keja2 kat umah. kesian dia.. hari nikah, aku neves sampai nangis (plus kena marah sebab kena pressure suh cepat siap pegi masjid..huhu). sampai kat masjid, tangan mama aku genggam kuat. sejuk berpeluh2. macam aku pulak yg nak kena akad kan. risau jugak takut chenta tak lepas lafaz. dengan bergayanya, sekali lafaz saja. ;)

alhamdulillah~~

waktu nikah diawalkan 2jam. i felt blessed sangat masa ni. start 3.10petang, settled 3.50petang. ustaz imam yang menikahkan tu memang dah kenal sangat dengan abah aku, dan dia pun jenis memudahkan urusan pernikahan. xde soalan pelik2. datang depan aku pun sengih2 cakap tahniah, suh sign. khutbah nikah 5min je kot. hihi..xsmpat videographer nk set up.

alhamdulillah~~

majlis nikah n reception berjalan lancar. perfect enough for me. setiap majlis mesti la ada dugaan2nya kan, i could say mine is minor. boleh pejam mata kot. i love everything of my wedding.the food, my dresses, my pelamin, my room, my gifts, my handflowers, my shoes, etc etc etc.

alhamdulillah~~

ramai sedara mara n kawan2 datang all the way from Johor, Melaka, KL, Perak, merata2 lah fro my wedding. terharu gila~ aku ingatkan buat kt kedah tak ramai yang boleh datang. sekali tengok, ya Allah, ramainya yang sanggup bersusah payah. ada yang naik flight, ada yang konvoi drive, ada yang tumpang kawan.

alhamdulilah~~

keluarga saya sangat menerima chenta dengan hati yang gembira. seronok pergi ke rumah2 sedara disambut beriya. haha..

alhamdulillah~~

i'm a wife now~~

p.s; curi masa nak update blog bila si suami tido. ;)

Monday, June 6, 2011

sikecil dah kawen :)


03 Jun 2011
i'm officially his wife
alhamdulillah
:)

so, nak review mana dulu aa?
you choose..hihi..