Posts

Showing posts from June, 2011

review : guestbook + photobook + photo canvas

Image
atas permintaan cik Lisa yang bertanyakan pasal photocanvas, jadi saya compile sekali pasal guestbook corner. Guestbook Corner ni disetup pagi hari majlis reception tu. me and my 2 cousins terkedek2 mengangkat meja bulat tu dari rumah jiran. (tumpang letak barang2 kat rumah jiran). pengantin angkat sendiri ok. hihi~

kitorang set up guestbook corner ni kat bawah pagola.
kat my house memang mcm taman, penuh pokok-pokok.
(kecik2 dulu paling tension kalo kena siram pokok..banyak gila kot.huhu~)
disebabkan panas, cousin2 yang lain datang pindahkan kt ruang depan pintu umah.

apa yang ada ja kitorg guna.
1. meja bulat kecik with the cover
2. photobook
3. guestbook
4. pen warna-warni dalam gelas
5. photo canvas


patutnya ada satu frame jemput orang menulis.
frame dah beli. tp tak sempat nak print or tulis.
so, non-ado lah.

photobook tu ada gamba masa bertunang and masa prewedding.
grab kat milkadeal. printed kat Uprint. recommended!
kemas n berkualiti.

guestbook tu pulak gift from my dear friend Shasha.
aku suh…

sneak peak of Majlis Bertandang

Image
Photographed Exclusively by Syahiran Sukardi © 2011 :)


me and him forever

insyaAllah~

we met for the first time 2 years back. ;)
he was one of the dulang man for his bestfriend, while me was part of the family members joining the rombongan. yes, we met at a kenduri. hihi~

i didn't notice him at all that time.
hihi~ belagak dia kata. cis..
tapi memang gua jenis tak amik port pon masa tu.
ramai kot jejaka2 time tu, takkan aku nak tenung sorang2.
haruslah i chose to ignore all terus. haha~

then, by destiny, we met again.
untuk majlis bertandang, he was the bestman.
i was and always will be the niece of the groom.(skang dah jadi bapak budak).
pastu naik pulak keta sesama balik kedah. then only i got to know him.

we kept in touch tru phone and YM. hiks~

we tied the knot of engagement exactly a year after the first time we met.
yes, the same date. diff year.

and nikah a year after that.
(dia claimed kawen awal, sebab kurang 3 hari..eleehh..hehe)
plus, waktu nikah diawalkan ke selepas jumaat, instead of selepas asar.
i felt blessed bila dapat info ni. :)

a few days before the ni…

review : foooddd!

Image
yes, the most important thing in walimatulurus is the food. nawaitu kita nak buat kenduri. jadi, makanan tu sangat2 penting. bukan baju, pelamin, doorgift ye adik2 manis.

alhamdulillah~~

bila family dan kawan-kawan abah mama dah mula datang since 2 3 hari sblm majlis, meriah la rumah. berkat insyaAllah, masak lauk tak banyak mana, tapi mampu mengenyang banyak perut. alhamdulillah~

masa hari nikah, mama abah order kuih seri muka saja (pulut sekaya orang kedah panggil). ada 84 (aku exaggerate) jenis kuih-muih dan termasuk laksa siam yang disponsored oleh sanak saudara, jiran-jiran. aku sempat makan laksa n singapore pie ja. letih, tak lalu nk makan.


laksa siam tu original daripada Siam. sedara kat dok sana masak kt sana, pagi jumaat tu passing kat sempadan. hihi~ cool tak?

kuih muih ni jangan cakap la..masyaAllah, punya lah banyak. sedap2 pulak tu.. i heard no complaint at all. semua dok cakap sedap sedap. alhamdulillah~

Malam tu pulak, ada kenduri aqiqah. untuk aku. ehehehe.. atuk sedara ak…

review : bantal nikah

Image
since ada yang bertanyakan pasal bantal nikah ni, aku sewa bantal cantik daripada Aween.
cantik dan sangat selesa. pakai kekabu. harga sewaan juga sangat reasonable.


sewa dapat 2 bantal.
encik suami duduk atas bantal ni masa nikah.
pastu dibawa sebelah aku masa nak sarung cincin.


moment ni kami dua2 menggigil.
ekekeke~~
pastu cincin susah plak nak masuk.
selambe dia salahkan jari aku gemok.
padahal dia yang menggigil2.
ciss..

so, to those area alor setar,
kalau nak sewa bantal nikah ni,
sila contact Puan Aween
http://aweennye.blogspot.com/


all pictures are NOT edited (aku letak watermark je)
credits pics : Aizat Rush Bliss Candid

review : dresses, tudung & veil

Image
Nikah Attires

of my nikah and reception dresses, both are rented-new from SaidieBridal.
semua designs and materials were earlier discussed.
jadi, both baju were designed as i requested.

i always wanted a white baju kurung moden chiffon material
with patches of lace and beaded.
and the flowy2 kain.
he added up the ruffles to the design.
and i loved it.
so here you go.

Bride's Dress: Baju Kurung Moden with patches lace
Designed by Saidie Bridal, Alor Setar
Tudung : Ariani (add on batu2 liplap sikit)
Veil : beadmeplease (http://www.beadmeplease.my)
veil tu siap in less than 2 minggu.
and sangat reasonable price.

Groom's attire: Baju Melayu Teluk Belanga
Tailor : Sahjaya, Wisma Yakin
Material : Jakel la mana lagi..hehe.
Sampin : kedai kat CityOnePlaza


Reception Attires

as of my reception dress pulak, since ages grace kelly dress menjadi inspirasi.
eceh grace kelly konon.
hahaha..
dah nikah pakai baju kurung, sanding nak pakai dress pulak.
masa bertandang pakai baju kebaya.
so, complete. dapat rasa semua.
:)

review : wedding shoes

Image
cerita pasal kasut dolu2 (sila klik). teaser pun penah ada. so, here you go. my wedding shoes. as for nikah, i bought a white plain shoes dimodified sendiri letak brooch. and taraaa~~

pakai sekejap je. tak ada pun gamba me wearing the shoes.
samada tertutup dgn kain atau memang tak pakai kasut.
hehehe~~
i dun really mind. lepas ni boleh pakai lagi.

kasut ni beli masa sales kt MIXIT citysquare JB.
harga RM25.
hehehe..
brooch tu tak ingat berapa ringgit.
RM10 kot for 2.


and this is my reception shoes.
yang berharga RM 30++
Tak ingat exact price.
beli kat STEP Jusco Bukit Indah, Johor.

dream pose.
the purple shoes and the purple sock.
:)
yeay!


all pictures are NOT edited (aku letak watermark je)
credits pics : Aizat Rush Bliss Candid

review : pelamin, bilik & meja

Image
i love my pelamin sooooo mucch!! 3 hari ok pasang pelamin, bilik n meja ni. haha.. all freshflowers. bukan all fresh daun. hihi~ the deco was done by SaidieBridal. aku suka the simpleness and the loveliness of the pelamin, bilik n meja beradap.

dia guna bunga kekwa purple. dan bunga daisy sikit. ikut warna tema. walopon bunga kekwa je, tapi still nampak sangat cantik. suka! dengan lampu2 kat belakang tu.

my pelamin
:)


my bilik
curtain, cadar my parents yang tempah.
bunga and backdrop tu diorang buat.


meja beradap

SAIDIEBRIDAL

website : http://www.saidiebridal.com/
Facebook : saidie bridal

review : inai or henna

Image
dulu2, aku memang plan nk pakai inai kat hujung jari ja. klasik gitu. but my beloved mama requested nak aku pakai inai lukis. kompius gak masa tu. tapi selepas difikir2kan, diresearch, i decided to fulfill mama's dream. ye lah, aku sorang je kot anak dia, sapa lagi yang dia nak tengok kan.

both hands and legs dilukis oleh kak malia. as told by her, she did the inai for ayu raudhah jugak masa nikahnya. and inai yang dia lukis kat aku sama ngan inai ayu raudhah. which is aku tak penah amik tau pun inai ayu raudhah tu camna.

dah tu sama pulak tu dengan inai cikyana kita ni. yang dilukis oleh kak malia jugak. hahaha~ dan aku rasa dah berapa puluh orang tah dia lukis inai yang sama. x kisah lah..janji cun kan.

but apa pon she did her job well. cepat. dan kemas. inai tu bertahan seminggu. i love my henna! lagi sekali rasa artist. hahaha.. feeling pengantin sangat. nak keluar rumah dok kaver2. segan.

she came to my house in the middle of midnight. lukis2, xsmpai setengah jam. siap. pastu ger…

review : my official MUA

Image
dengan perasannya, aku rasa aku sangat cantek hari tu. hahahaha..(sukahati aku lah nak perasan..hahaha). so, i represent to you my official make-up artist (MUA), Kak Anis from Anis Finesse Touch for both my solemnization & reception. flew all the way from Kuala Lumpur with love to Alor Setar. early morning on my solemnization day landed at Sultan Abd Halim Airport.

i love every bits of her magical touch. kak anis sangat cantik dan awek muda. serius, semua orang ingat dia dalam awal 20an. tapi pelik nape aku dok panggil kak anis. ciss..nak cakap aku tua la tu. masa make up sangat comforting. lembut je, she did her jobs well. professional i can say. dia sentiasa memastikan aku in the best state sepanjang majlis.

Solemnization Day

so, this is kak anis. :) make up for nikah.
dan tangan penuh kasih sayang aku.
hahaha..
thanks to my cousin, azida yang sanggup melayan
permintaan peranten ngada2 ni nak love tu.


sempat touch-up masa kat masjid.


soft and lovely touch for nikah.
eceh..aku perasan swee…

review : my handbouquets

Image
alhamdulillah~~ i love both my handbouquets soooo mucchh!

for my solemnization,
i used jelly pink carnation (ada yang sebut cherry pink)
mula2 order pink, rupanya kalau pink tu, soft pink.
masa pegi nak bayar, tengok ada kaler jelly pink ni.
terus jatuh cinta, tukar kaler.
seb baik ade stock.
beli 20 batang, n babybreath.

balik umah, rendam semalaman.
pagi tu kononnya nak buat sendiri lah..
alih2 patah dua batang, terus panick.
angkut bunga dgn pasu2 ke umah auntie zam, my neighbour.
rupanya kena lilit dgn dawai halus dulu, elak batang patah.
ekekeke..
mana cheq nak tau..

susun2..
tak sempat nak ikat riben,
ada org panggil (biasa la peranten femes..hehe)
maka auntie zam yang sambung siapkan.


total cost: around RM 35
satisfaction : priceless

as for my reception, wedding planner yang bagi.
as per requested. sebab aku tak jadi amik mekap kt dia.
(mekap termasuk pakej)
maka, ganti dgn handbouquet.

happy sangat bila dia datang hantar pagi tu.
cantik.
suka.
:)




all pictures by Aizat Rush Bliss Candid

review : close up hantaran

Image
as per requested, aku kasik close-up sikit. tapi 2 ketul je lah. nak cepat ni. nak balik kg suami dah ni. dia dah menunggu di sebelah ni. hihi.. disebabkan sayang korang aa ni. ececeh..

from him to me
tema putih
artificial flowers


from me to him
tema purple+pink
freshflowers


review : hantaran

Image
setahun kot berpikir nak DIY ke tempah ke hantaran ni..hehe.. tapi yang pasti aku nak pakai freshflowers keliling. konon2 nak macam arma punya la. tp budget ciput.

alhamdulillah~~
impian direalisasikan dengan jayanya.

7 dulang berbalas 9.

deco hantaran from his side was done by my mak angkat n adik angkat. bertemakan serba putih. bunga2 tu kitorg g beli kt kedai bunga yen riben kat semua house. ramai ingat freshflowers mula2. hehe.. dulang by my atia.. :)

deco hantaran from my side was done by my jiran. auntie zam. memula aku nak buat sendiri. pakai freshflowers kan, macam lah sempat kan nak kelam kabut buat. dia offer diri nak buatkan. free of charge ye. tolong2 je. dia tak amik tempahan. she understood me well. dia siap research lagi mcm mana nk buat tu. first time dia buat hantaran pakai freshflowers. sampai tak tido semalaman siapkan hantaran aku.

bantal hantaran tu aku ngan mama yang buat. habis selerak bilik dgn kekabu. ekekeke.. yg tu dah lama buat. walopon comot2, terlaksana jugak n…

review : lead me the way

Image
hehe..review menda tak berapa penting. signage jalan. hehehe..signage tu didesign oleh my pet-sister eija,tapi diedit balik oleh aku. kartun comel tu from her friend kot kalo tak silap. arrow, nama n tarikh aku buat. ada 13 spot aku suh pasang. anak2 sedara aku membebel2 sebab banyak. siap cakap, apasal tak pasang dari johor je. ekekeke..

diorang start pasang kol 12mlm 4jun2011. tapi terlupa letak bunga manggar, nasib baik kaler signage agak striking. hopefully membantu lah tetamu2 yang mencari.

aku print n fotostat atas kertas a4, pastu laminate size a3.

baru snap tadi pic ni.
ternampak masa nak balik kampung.

masjid belakang tu lah tempat yang menyaksikan
pernikahan kami.
:)


review : kalau dah jodoh..

alhamdulillah~~

cerita kami bermula 2tahun lalu. di kenduri sedara aku. dia pengapit masa tu. pelik ketetapan Allah ni, tapi hebat. betul2 setahun selepas 1st time jumpa, kami bertunang. kurang 3 hari cukup setahun bertunang, kami bernikah.

alhamdulillah~~

aku boleh katakan urusan jodoh kami mudah. sepanjang bertunang, tak lah hebat sangat dugaan. harap2 taklah terduga besar pulak selepas kawen ni. alih2 pasal financial, pasal jarak. tapi bagi aku semua tu adalah yang terbaik untuk kami.

alhamdulillah~~

aku ada raaaammaaaiii sangat yang membantu. support dari segi mental, tenaga, financial dan nasihat. especially mama abah. ya Allah, memang tak terhitunglah. rezeki Allah bagi memang banyaaaakk sangat. jiran2 tolong, sedara mara tolong. kawan2 tolong.

alhamdulillah~~

2-3 hari sebelum nikah, chenta asik cakap dia neves, cuak, berdebar. aku pulak tak menang tangan dengan keja2 kat umah. kesian dia.. hari nikah, aku neves sampai nangis (plus kena marah sebab kena pressure suh cepat siap pegi mas…

sikecil dah kawen :)

Image
03 Jun 2011
i'm officially his wife
alhamdulillah
:)

so, nak review mana dulu aa?
you choose..hihi..