:: love is a gift ::

Tuesday, February 15, 2011

skincare before make up?

ok. aku baru stahun jagung belajar pakai skincare. sebab tu muka macam ape lg. before this my mom selalu bebel suruh pakai tu pakai ni jaga muka. being me, i always believe in a 'natural beauty'.. hahahahaha! tu org yg betul2 yang natural beautiful je lah ok! sila jangan perasan.

(tapikan..dolu2 masa sekolah tak pakai apa2 tu, muka flawless je. bila dah gatai pakai pencuci la, toner la, terus jadi pelik2? ke sebab muka dah naik macam2 aku start pakai pencuci?? tah, can't recall)

berbalik kepada topic,
skincare baru setahun jagung, make up pulak aku baru kenal beberapa minggu, ok tipu, beberapa bulan. hahaha.. baru kenal yg mana satu blusher, yang mana satu eye shadow, aku ingatkan sama je. baru tahu wujudnya lip liner...aku ingatkan celak ada warna merah. ceh..

jadi persoalannya di sini,

masa kawen nanti kan ada MUA make upkan...
pastu ada la petua suh lembapkan muka dengan ais before make up, pastu penah baca jangan pakai apa tah, takut make up tak tahan lama. jadi, before make up tu, tak perlu ke pakai toner, moisturizer, sunblock bagai??


serius tak tau ni.

':|


22 comments:

Wani said...

bagusla fikir awal2...cz i never care about this..then my mekap merekah2..hampeh sunggoh=(

Lyana MK said...

biasenyer yang...mua nie akan ade benda2 dia yg leh kasi makeup tahan lama dear....coz kalo mac sendiri...dia ade prime makeup tuk tahan minyak dr keluar byk kt kawasan t-zone...dun wori dear...coz derang pun pakai makeup yg bgs..kecuali derang pakai brg murah ler...huhuh mmg ler tak tahan lama..opss pixy murah...tp bgs!

Moose said...

aritu masa before make up dgn kak ram aritu aku tak pakai moisturizer pun tapi aku pakai facial lotion hada labo tu (atia aku tau ko pun guna gak. haha)

kak ram pesan jangan pakai pape tapi aku tau kulit aku kering so i need to wear at least the minimal amount of moisturizer.

masa mekap dengan kak sai, aku pakai jugak hada labo tu. tapi kak sai ade spray facial mist (terlupa tengok brand tapi klo tak silap aku MAC punya). facial mist tu nak bagi kulit lembab and for the make-up to last longer.

klo ko still confuse nak pakai pape ke tak, better tanye MUA tu sendiri. sebab in the end, diorang gak yang nak mekapkan ko. kang ko pakai macam2 klo susahkan keje diorang pun tak best gak.

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

ohhh.. macamtu ke kak moose. ehehe. baru tau. tak terfikir okeh.

NahWaL said...

moose-hada labo tu apa haha jakun.

nasrah,aku pun tak pakai apa apa masa nak makeup.tadah je muka.kalau kau nya muka oily memang ada mak andam soh letak ais kat muka,jadikan pores kecik.

setuju dgn moose,hang p tanya mua hang.

aku masih d kl sekian haha

Mia-Ina said...

hsl dr pengalaman br nie mia kahwin,

sblm di make up MUA, mmg MUA x bg kenakan pe2x make up..biar original. cuma petuanya sembapkan dgn ais ke muka...ada sbb kenapa MUA suruh wat gini...

lps dh makeup ..i mean slps majlis, br basuh muka dgn ketul ais.sblm tu kesat muka yg berminyak tue. ms mia tanay MUA, dia x galakkan sgt guna facial wash, mgkn guna oily baby johson ok kot utk hlg kan minyak tue...

cik yaya said...

aku pon tadah muka mcm nawal.takdo pakai pape tp make up ok je..depends on ur mua la nasrah

nti dia akn advise la apa yg patot

Moose said...

nawal:

hada labo tu skincare dari jepun. main ingredient die super hyaluronic acid. haa malas aku nak explain panjang2. ko pegi je dekat website die. aku suffer from dry and dehydrated skin. so far hada labo ni works for me.

si kecil said...

wani: tiba2 terpikir masa tgh korek2 muka td. haha..terus post entry satu.

liyana: menda apa?? kalo dia takde camno? hehe..tahan senyum jgn ubah2..takut merekah.haha..

moose: another hada labo story selepas mek atia. saaajjaaa laa korg ni nak pengaruh aku! mula laa nii rasa nak p beelii.. best sgt ke.. alaa..aku baru beli spray vit c body shop. hahaha...

oshin: hehe..pun baru tau gak..ada geng.

si kecil said...

nahwal: aku suke part tadah2 je ni. tak susahkan aku. hahaha..aku dah paksa MUA tersayang baca n komen entry ni. ekeke..

takyah la balik. johor panas gila. tahap sampai aku kena pegi jusco cari aircond. *alasan*

mia: oo ok..selalu org pakai mekap remover la kot nk remove mekap. lagi senang kot. hehe..tatau la. tak reti sgt.

cikyaya: mua ko suh tadah je ke? maksudnya mua aku pun sama la tu. *wink*

moose: aku juga baru beli innershine. punca terpengaruh gak ni. hahaha.. alahai hada labo.

yayahafiza said...

i mmg suke bab2 skincare&make up ni.. Suke mengabehkn duet kt bnde2 cmni. Pakainye x tara mana ponk. Mist mac tu mmg tahankn make up.. But as for me yg oily skin ni, mist tu makes my face a bit oily.tp if nk remove make up, i would prefer gune make up remover oil based..senang sket mak nk tenyeh kuar eyeliner&mascara (yg hanya dipkai skali skale).hahaha..

Anis Finesse Touch said...

ececeee.... si kecik ni..:P
ni pendapat akak la kan? maybe lain MUA.. lain pula perkhtua nya..:)
1)buat facial (buang dead cell) at least sebulan sekali..(STOP aweek b4 ur event)
2)3 step(cleanser,toner&moisturizer)**jgn nak kawen baru nk amalkan 3 step ni u ollzz..:P
3) tidur yg cukup..:D
tu je..

Amalina said...

saye dulu MUA tak kasi pakai pepe, saye yg terbiase pakai moisturizer lepas cuci muka ni, MUA soh pegi basuh..sbb tanak mekap tak chantek after 3 or 4 jam berpeluh..so as a result, my muka surprisingly tak berminyak lansung, and mekap maintain chantek seperti di awal pagi eventho, ketiakku dah basah melayan orang..muahahha

missbutterfly said...

aku pakai sunblock jer before makeup

si kecil said...

yayahafiza: saya baru kenal menda2 alah ni semua. kesian tak? haha.. pakai mende mist sblm ke slps mekap?

kak aaniisss: excited tak.. hahaha.. thanks for tips.kalo sebelum make up ms tawen nanti nak kena pakai apa2 ke tak?

amalina: waah..moisturizer pon kena basuh? nape?? takut make up tak tahan eh?

jaja: ok ke? eh cupp..ni mekap hari2 ke masa wedding? masa wedding ko bukan ko buat kt luar pun kan..

Cik Belle said...

haha.moose, hada labo best kan.. hhihi.

mek, ko try dulu pakai hada labo. serius. it works. ngee. pores akan kecik. kulit akan lembut je. moist sgt. bila die blend dengan makeup, nampak glowing2 gitu. hahaha. saje je kan nak suh ko beli!!!! haahaha. murah je mek.. kesukaan aku selepas serum. hihi.

yayahafiza said...

mist being applied b4 make up (to keep ur face's moisture) & also after make up (to 'lock' the make up on ur face).. Mmg lock gk la make up on my face.. Tp it's better for u to get ur mua's point of view.. I pon br stahun jagung mengenali bnde2 ni.. Maklum la balek kje smpat menyinggah shopping complex.bahaya btol kn?Haha..

missbutterfly said...

masa wedding n hari2..tp depends on kulit muka n majlis la kot..kalau outdoor takut oily plk..

cik yaya said...

peh.mua komen hahahahahahaha.mua aku tak komen pon tak ado bg tips pon nak kena ni hahaha

si kecil said...

atia: aiissh..jeles ni. ko saje kaaaannnnnnnnnnnnnnnnnn..............

yayahafiza: alamak..mahal weh. cepat lah habis guna byk2 kali. hahaha.. bahaya2!! seb baik chopping complex jauh. ekeke..

jaja: oo betul gak. nanti aku tanya mua camno. kalo jadi ape2 aku suh touch up. haha..

yaya: haa..nampak tak..nampak tak..MUA lg sayang aku tu. hahaha...

Anis Finesse Touch said...

sayang semua la... no pilih kasih pown...:P
mmg depends on type of skin.. if oily mmg x d galakkan pakai moist b4 make up.. melt nanti kan?

cik senah said...

Thanks kecik kerana wujudkan entry niee.. chek punn.. bkn reti sgt bab2 mekap niee.. hehe.. tp, step 1,2 & 3 (facial, toner & moisturizer) tuee.. chek buat arr..

p.s : nak dekat2 kawen nie.. mcm2 jenama pemakaian pada muka dan jugak pemakanan dalaman yg chek dengaq.. waduhhh.. jenuh cop duit aihhh.. :P heheh