:: love is a gift ::

Friday, January 21, 2011

Hukum Wanita Haid Memasuki Masjid

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-49 yang bersidang pada 19 Sep 2000 telah membincangkan Wanita Haid Memasuki Masjid Untuk Tujuan Pembelajaran Semata-Mata. Muzakarah telah memutuskan bahawa perempuan yang dalam keadaan haid haram berada/duduk di dalam masjid walaupun untuk tujuan pembelajaran dan program-program keagamaan.

sumber : Majlis Fatwa Kebangsaan


Dalilnya adalah sabda Rasulullah Saw:

Sesungguhnya aku tidak menghalalkan masjid bagi wanita yang haid dan orang junub.” [HR. Abu Dawud]

sumber : Hukum Wanita Haid Berdiam di Masjid

* take note*
none of above mentioned pasal pengecualian yakin tidak mengotori masjid.
hukumnya jelas dan nyata - HARAM.

alhamdulillah sekarang banyak masjid dah ada dewan asing untuk majlis2 akad nikah dan kelas agama. tetapi kat masjid dekat umah aku tu macam tak ada je. :( camne ni? tapi kena nikah kat masjid. kalau period, pengantin perempuan tak payah ke masjid. huks.......

apa patut aku buat ni?? aku dah serabut. i have no other option. kena nikah kt masjid. sebab tah kenapa kerajaan kedah buat rules kena nikah kt masjid. tak boleh kat rumah. exceptional kalo tok kadi sanggup kawtim dan wali nikahkan sendiri. period aku datang regularly setiap bulan. cuma jangka pjg circulation agak pjg around 33-35days. jadi aku susah nak kira..dan selalu terlambat bila stress. aku dah tak pasti time nikah tu period ke tak...uuuwwaaaaa...serabut!


3 comments:

MiSS NaDieYA said...

nseb u same ngan i..sbb i pon kat kdah jugak..kalo mase tu kte period kne trime la takleh msuk msjid..at least kne rakam la mse pengantin lelaki akad nikah

Q said...

cubalah kawtim dengan tok kadi??circulation period mmg unpredictable...boleh mkn pil kot mcm yang pergi haji tu, tp sangat2 tak digalakkan...try ler jumpa doctor and pray hard supaya tak period masa nikah..hhhihihi cadangan jer...:)

♥ hazlynda kushairi ♥ said...

mek, i did mention ni kat ko dulu kan? mak aku pon bising tau aku beli pil sebagai. tup tap, mlm resepsi aku period. as in case ko, ko p la masjid tu check n kompemkan. usually, dorang akan ade bilik/dewan kecik utk majlis nikah - seperate dr tmpt org beribadah. aku pon takde lah A1 utk agama tapi aku dgr cd ustaz kazim rasenye namenye n buku ustaz ismail kamus. stated there clearly. kedah takleh nikah kt umah? WOW!