:: love is a gift ::

Monday, January 24, 2011

layah itu veil

lalalala~~ bila yang penting2 sudah setel difikirkan, disurvey dan dibooking, maka turn untuk memikirkan hal-hal remeh pun tiba. ketika itu lah syaitan menikam2 supaya membazir. alaa sikit je tu..tambah la tambah la. cis! tak guna punya syaitonirrajim..

dari mula2 plan kawen, aku dah berangan nak pakai border lace veil. pastu farahdiba pulak DIY sendiri, cantek gila. lagi lah teruja. terus simpan niat, nak jugak pakai border lace veil. tapi tak sempat nak grab masa dia open for sale rituh. huhu..



aku pun tanya lah kat bridal butik aku tu. as expected tak ada. i asked around a few other boutique pun tak ada jenis veil macam tu. haih..tak paham..kenapa tak ada...pastu, moose dan sumpit (eti) kawin pakai mantilla veil, sama lah dgn border lace veil ni, masa wedding diorang. lagi 2 kali tergoda. dan lg best sebab dah ada sumber nak sewa. yeay!


source : sumpit

source: moose on the loose

dah siap tanya ni kat diorang nak sewakan tak and so on. pastu gatal google2 pasal veil kan. dah tu pegi tengok gambar2 ex-b2b bloggers. dah sasau sekejap. macam cantik pulak veil net tu. pastu nampak veil chiffon pun cantik jugak. benci tau bila berperasaan macam ni.

yang ni masa heed nikah. veil tu dari err..tak pasti net ke lace.
bila aku tengok betul2 veil gabungan net/lace dengan chiffon.
cantik kan. nampak elegant.

source : heed

yang ni masa reception kt seremban. heed kata veil dari frenchlace.
tapi aku nampak macam chiffon. patch lace. sweet sangat. huhu..
ye ye aku tau..heed memang dah cantik.

source: heed

yaya pakai veil chiffon. nampak flowing2. nice.

source : yaya

ye. model2 kali ni semua bloggers. dan aku rasa b2b bloggers memang cun cun kan. pastu aku berdebar. hah..mati la kalo tak cun nanti. huhu.. berbalik kepada cerita veil. as usual bila dah pening, sendiri cari pasal, aku tanya pendapat2 kwn2 dan encik chenta.

qistin Queen DIY tu apa lagi, dia suh aku DIY. heh..ilang ingatan ke nk suh aku menjahit. hihi.. setakat jahit biasa boleh la. jahit beads mana reti. tgk video diy pun tak paham2. (tgk jugak tu..hehe).

cik belle kata designer cakap net lagi ok. sebab apa dia tak ingat.

kwn2 kt BBF kata ikut material baju. kalau baju chiffon, veil chiffon. kalau material lace, guna net atau lace.

nawal pulak cakap net memberi aura romantik dan mewah. classy gitu. chiffon pulak bagi aura sweet dan simple.

aku kata? aku tamak. nak dua2. hahaha..satu nak pakai chiffon. satu nak net. dah. sekian. tiba2 tertambah bajet kat veil. lalalala~~ tak suka tau.

encik tunang ku sangat supportive. bila pening2 tanya nak sewa ke nak tempah. dia dengan yakinnya..tempaahh. sayang manja buah hati intan payung pakai apa pun cantik..ok aku menambah2. hahahahaha..


22 comments:

ElyaElmo said...

nikah chiffon....sandingg net..
or nikah net..sanding chiffon..
ok aku tau aku tak membantu.haha

Moose said...

nafsu tengah menggila!! HAHA.

kontrol beb kontrol. tapi kot ade bagi lebih, apa salahnya. HAHA

my personal opinion, ceh nak buat disclaimer gak tu, masa nikah cantik kot pakai veil chiffon. masa sanding net. tapi depends on material baju jugak. tapi klo ko nak effect feeling2 ayu, suci masa nikah, aku rasa chiffon veil is the best.

Moose said...

*bagi la pulak. budget la..

BuNGaKRiSTaL said...

hai dear! actually mungkin x perlu sgt kepakaran menjahit pn xpe.. asalkan lepas nak menjahit butang baju or baju koyak pn dah kira bole la DIY veil sendiri.. huhu..

base on my own experience laa.. ;p

nizabeba said...

setuju ngn Elya! maybe chiffon tok nikah & lace tok sanding..masing2 ade aura tersendiri..hehe

LisaLisut said...

huwaaaaaaaaaaaaa i pun sama mcm u.asik duk pk veil chiffon ke net.hahaha!

i mcm elya tak dapek nk membantu sebab dua2 pun best ;p

*tamaknye aku*

si kecil said...

elya: pandai ko!! memang itu pun keputusan aku. hahaha..

moose: tu laaa weeehh!! menggila dah ni. boleh pulak tambah budget buat veil ni. aku memang decide camtu. haruslah tema nikah ak suci murni kan. haha..*nasib baik ko betulkan, aku dok bagi apa pulak ni..hehe

bungakristal: hahaha.. tak yakin lah nk diy. dah tempah! ekeke..

niza: memang itu pun aku buat. tamak kan. dua2 nak. jadi chiffon utk nikah, net utk sanding.

lisa: i dah decide! i'll have both. hahaha..

Reen Tart Nenas said...

amboiiii semua nak nie. sabo2. hehehe a'a la border veil tu mmg sgt chantek. chantek bangat!

si kecil said...

reen: itu lah pasal. datang nafsu menggila ni. huhu..haru betul.

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

cobe gabung kan.. ha boleh tak?

yUmIe said...

waaa aku plak dilema ape le rupa veil yg mak andam aku nk bg nt..klu xcntik cmne??dh le hjg mgu bru ni aku blk,mak andam ttp kedai lak..xbleh nk fitting.aku dh budget nk tgk veil skali.klu xcntk aku nk sewa outsource..cmna nih kecik???sobss..sobss..

missbutterfly said...

weh..sanding net n patch lace peliss

si kecil said...

oshin: macam heed punya tu gabung. nice kan..

yumie: kalau pk2 kan blk kan..veil je. ade ke veil tak cantik? samda veil tu biasa atau cantik. tak penah lg jumpe veil tak cantik. n most ppl tak peduli pon rupa veil tu..chill ok! :)

jaja: baaiikk!! as i aku planned camtu la. weh..mana fb ko?

missbutterfly said...

hehe...aku tau..semua org rindu aku kan. haha..aku dh deactivate la..uhukk..byk stalker..tp aku rindu BBF!

si kecil said...

alaa jaja..ko privatekan la mana yg patut. boleh set kan sape boleh tgk sape tak boleh..

missbutterfly said...

adehh..rasa mcm nk bukak balik.ko jahat.hahaha..

si kecil said...

hahaha..aku selalu perasan aku ada stalker. padahal xde pon. jadi aku set kan siapa n apa yg boleh tgk. come on! come on! mari bergosip semula di fb. hahaha..

cha said...

mane2 pn okla dear. btw i ada nk jual chiffon haha tgkla tau :p

http://whitewallsofhermind.blogspot.com/2011/01/cross-main-things-of-list-yeay.html

sikecil said...

hehe..thanks cha. i dah tempah la.

Renee Meow said...

owh baru prasan ada byk jenis veil..hahaha. thanks dear for bukak mata i.. selame ni xpandang pown pasal veil2 nie.. haish ape lagi pasni kene survey2 pasal veil lak..bertambah2 le nak save..pendrive pon da nak full..haha ;p


meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

sumpit said...

i agree with moose psl chiffon vs net tu.

tp eti pon pakai net for both events hehehehe,sbb baju dah chiffon. tak kisahla...

kalu org pakai tudung, sure lg arif apa yg sesuai. Tp eti tak pandai sgt nak sesuaikan veil apa utk nikah tu, so net pon jadila...

si kecil said...

eti..nice je pon kalau pakai net. pk2 blk veil je. mcm lah orang peduli sgt. saja la tu nafsu menggila bak kata moose. haha..btw i dah tempah the veil. kih kih..
2 events 2 different veil. fair?