nak kad cantik tapi murah, camno?

aku nak cut cost habis2an kat kad. tapi nak cantik. hahaha.. kawan aku kata design sendiri la cut cost. kad dia cost 35sen sahaja. menarek! dia design sendiri. hantar print. ikat riben. tapi aku tak reti design. (lynda, ko tanak tolong designkan ke? hihi) huhu.. i need 3 kinds of card. 2 for my side. 1 for his side. seboleh2nya kitorg nak asingkan. masalah besaqnya, kalo tempah, mesti charge mahal. walopon total lebih 1000, tapi dia kira 3 kad, 3 harga. huuu...takmo la camtu.

aku suka design yang satu color saje. macam kat bawah ni. simple is a must. hehe.. ada suggestion place or ideas to realisasikan kad macam ni with small budget? 3 jenis kad tau.





kang aku tulis sendiri macam maya karin baru tau. haha..tapi map kena google sndiri sebab aku tak reti lukis. tak ade contest menang pakej kad ke? hahaha.. takmo lah masuk contest. merajuk. asik x menang je. hahaha..

i need to have kad ni, at least the mock one, before bulan april. sebab aku nak guna as support document nak mintak tukar. kihkihkih. abis diorg nak layan la bg document borang2 n kad jemputan..tapi boleh try kan. haha.


Comments

fati said…
"takmo lah masuk contest. merajuk. asik x menang je"

tabole blah :))

kawan u hantar print kat mana dapat 35sen tu? :(( waaaaaaaaaaaa ngangess woooo!!!

Sebelum ni pon i penah design sendiri, tapi nak hantar printing they charge me 50sen tahu! macam sama je kalau tempah pon sebab nak beli riben lagi, sapul lagi..

tapi ur frend dapat 35sen tu bess laa!! EEiiii nape i tak jumpa :((
si kecil said…
dia kata kat area taman melawati. tapi tak sure la nama kedai tu apa.
yUmIe said…
Kechik,aku(eh b4 ni sy,tp aku lah sng rse mesra cket.wakaka) pn sme.so design sndri and g print.buat 2 design.lipat 2 utk 600kpg n sekeping(postcard)utk 500kpg.ha 1100kpg ni bru side aku je tau.huhu,klu ko nk btl2 jimat,ko buat style postcard jela.design tu ko xyah riso,kn lynda ckp nk tlg ko hr 2..hehe aku memandai2..
ElyaElmo said…
nas, aku pun face the same prob ngn ko..nk kad mruah..tapi cantikk and simple....
ko dh try servey kat jalan pudu lom??
sana bnyk gak kedai kadd...
setengah kedai printing kad ni, die tak dpt kurangkan harga.tapi die tuka strategy sikit, bg gift mcm FOC bunting kee...foc kotak2 doorgift kee...centu laa..
klo misalnye ko nk buat sendiri kan, ko msih simpan tak kad kawen jiran2 area umah? klo takde, try mintak dgn derang.dah dapat, ko tiru map dierang tu.hehe....
si kecil said…
yumie: tak kisah pon.ok je. ko print kat mana? berapa ko punya cost?mak aku demanding tanak postcard2. dia rasa mcm flyers kot. HAHAHA..lynda tgh busy majlis bertandang. nanti aku goda dia lepas dia dah rilek2.
si kecil said…
elya: aku blom p survey lagi. encik tunang tu keja mengalahkan bangla. sabtu ahad pn nk keja. hahaha..padahal aku pn jauh nk p sana. aku simpan lagi satu kad jiran aku terdekat. sbb map dia la. haha.. kalo ko dah survey update ye.
Cik Belle said…
erm, tak silap ada service untuk design sahaja, the rest ko p print sendiri. ada weyh. upah design tak sampai rm50...
si kecil said…
ye ke?? jeng jeng..menarek ni. kat mana weh?
ElyaElmo said…
ok insyaAllah...
haha...biasa laaa nk mencari sesuap nasi lepas kawenkan, kene laa rajin sket...
weh,ko tak minat promo artchetak ke?? macam murah jugak promo die...
http://artchetak.blogspot.com/
ngn marryme2u.... http://marryme2u.blogspot.com/2010/12/2011-promotion.html
si kecil said…
aku dah tgk promo tu..aku kire2 balik.kad tu jatuh harga lebih kurang rm1. aku perlukan 3 design. hahaha..kalo bleh nak lg murah. hehe
cha said…
huhu samala cam i.nk kad keras tp nk yg murah haha jgn harapla kn :p.i tunang i designkan kad tp nnnti anta print je.i nk diy tak kreatif camno huhu.nnti u jumpa tmpt murah share2 la tau huhuhu
si kecil said…
untung la tunang pandai design. huhu.. okeh, insyaAllah kalo rajin survey nanti update. hehe..
annie said…
hi, first time komen ni =)
ani pn sblm ni pening2 cr kad.. nk yg cantik tp murah.Survey punya survey, compare sane sini..last2 amik kat pameran pengantin. Mmg sangat berbaloi.Biasa kat pameran siap pakej dgn kotak&bunting free.Kad pun cantik2.Kira2 balik mmg jimat kos, kotak kalau beli asing at least 50sen=kalau seribu dah 500.design kotak mmg limited, tp surveyla yg paling cantik..hihi.kalau dah book di pameran, pastu ke kedai tb2 berkenan yg lain, diorang bg harga pameran.Mcm kad yg first design tu ada hot stamping, diorang charge lain pulak.kat pameran diorang bg free..
alamak komen terpanjang pulak, sori ye..just bg pendapat je..hihi
si kecil said…
annie: thanks alot for the info! so, maksudnya tempah masa pameran lagi berbaloi la kan? hotstamping free? aa..bestnya. tak saba nk pegi next pameran. hari tu tak smpat pegi.
Syima Syaz said…
LH-Creative kad macam 1st pic tu around RM0.45/pc.dah pergi kat jalan pudu tu...cuma LH-Creative tu je yang banyak choice dan murah skit kot.tapi price depends on kuantiti as usual la, banyak lebih murah...
didieadila said…
same lah kite..nk kad lawo tp xmo kua duet yg byk..ahahaha..sy memegang prinsip better spend duet ke arh yg slaen drpd kad..(ni nmnye bajet ciput)haha..tp nk kad lawo..adoi..angan2 nk macam kad no.1 tu versi brown kaler..tp dh survey kad mcm tu semua mcm singgit kan? *sigh*
si kecil said…
syima: 45sen?? wah. murah tu. tapi utk kuantiti berapa tu. huhu.selalunya harga camtu mesti kuantiti 1000 lebih tu.

didie: haha..semua org kot nak camtu. nak yg murah tapi cantik. hihi..harga depends kepada kuantiti.
hana yoriee said…
si kecil, hana juz nak share tempat hana buat kad..ada lah lebih kurang cam lebih kurang design yg kaler pink kat atas tu..cantik, simple, cepat dan MURAH..*bg hana lah* hehehe..kedai kat jalan brunei.cube tgk kat post hana yg ni:

http://blissnlunacylovers.blogspot.com/2010/09/kad-kahwin-saye.html
yUmIe said…
Aku print kt Seri Kreatif,Melaka..cost aku tuk 1100kpg kad tue RM385 and free bunting.tp meroyan gak kjp aku dgn dorg ni.sbb call byk x xangkat,pstu email aku xbls.sudahnye aku kerah tunang aku g kedai die trs.bdgt nk cri tmpt len dh.nsb bek tunang aku ckp die sbnrnye dh btlkn pe yg aku mntk dlm email tue.lgpn dorg je yg aku rse quote aku paling murah.haha..tp smlm smpt gak r aku g survey kt jln brunei.aku g sekapur sireh.die quote aku tuk postcard 50sen.then tuk lipat 2 60sen.tp klu nk hotstamping tmbh lg seposen.budget ko bpe beb??
si kecil said…
hana: dah baca! thanks.. ok gak kan harga tu. tp tu utk 1000 kad 1 design kan? agak2 lain tk harga kalo design lain?

yumie: murah gak tu. bajet aku less than 60sen utk ketiga2 jenis kad. hahahaha...kedekut kan.kena survey gak ni.
yUmIe said…
Aku rse ko boleh survey kt Seri kreatif..eventhough setiap design harga lain2,tp ko still boleh dpt harga yg murah.cuma dorg lbh byk buat yg full color guna artcard la.design aku yg mcm postcard tue,die bg 29sen sekeping.pstu utk lipat 2,40sen sekeping.tp aku request xmo gne art card.aku mntk guna ivory white paper material.cuma ko kena sabar sikit la klu deal guna email n phone ni.die lmbt reply and kekdg xangkat phone.huhu.aku nsb le mmg nk cut cost tuk kad.so sabar jela.die jnji dgn aku,kad aku tu sume siap by this 15th jan.hopefully btl le jnji die.tp aku xksh le as long kad aku siap on target.coz aku budget kad be ready by 28th jan..hehehe
hana yoriee said…
kalo pasal design lain2 hana tak sure lah dia leh quote bape..cube u call diorg dulu..tanye n jelaskan yg mcm u nak..
si kecil said…
yumie: aku dah tgk website diorg. murah la. dan kelaka baca entry diorg. ayat sempoi je. nanti kaji dgn lebih lanjut. thanks beb.

hana: okies. thanks for the info. nak kena survey dulu ni.
Syima Syaz said…
tak pun...less than 1000 sebab aritu kawan pun beli..camtu lah sebijik dalam gambar tu.try lah... memang harga card tu cuma 0.45sen je
julie said…
This comment has been removed by the author.
julie said…
hi....saje drop n blog walking...u nak i design kan kad untuk u...free je..sebab kehobian...wahahaha..u kasi guide nk design camne..kalau nk i print kan bayor le..anyway, kalau nk print murah, cari kat pudu..jln brunei x silap..murah je kalau u ade design sendiri..n kad2 kat sane pown murah jugak..i tlg kwn2 sebab saje suke2..hihi..kat sini example nye..saje x de kije..(padahal banyak)..

http://frogiejue.blogspot.com/search/label/art%20itu%20seni
farahdura said…
cute wedding needs here :)
http://ceketfavor.blogspot.com
!k@ said…
salam..kecik..
sy tempah kat rajasehari2u..
3 fold kad baru 34sen sekeping untuk 1000 tempahan..
tengok kat cni ye...

http://redaqualily.blogspot.com/

Popular posts from this blog

Lafaz Taklik bagi Negeri Kedah

cerita taska

seri inai