:: love is a gift ::

Sunday, July 25, 2010

need your opinion - pengapit

how to choose a pengapit?

single or married?
biasanya orang amik yang single kan? tapi kenapa ye?

family or friends?
i read somewhere, prefer family, tahu urusan serba serbi dalam hal kenduri jugak. senang nak adjust, nak atur. dan beliau kenal most of the family members and friends.
kalau friend, make sure a bestfriend, bukan sekadar datang untuk mengepit. tak tahu ujung pangkal. ini yang tahap tidur sebantal, kenal dari salasilah 7 keturunan punya. huhu.. in case of anything, senang dia nk inform atau nak approach.

older or younger?
kalau older-dia mungkin lebih berpengalaman. senang dia nak arahkan orang2 tertentu utk buat sesuatu. mungkin..
kalau younger - senang bagi pengantin nak suh dia buat itu ini..takkan lah jadi segan.

more or less?
ok, sensitive issue here. saya ada discuss dengan a friend. macam mana kalau those ppl in the list, prettier than the bride. always menjadi tarikan di mana jua. with or without make up, selebek or neat, kira pakai apa pon cantik gila la..contohnya nakisha. hahaha.. sorry necky, obviously awak takleh jadi pengapit sebab time tu tengah pegang baby. nanti baby awak nangis kang awak tinggalkan saya plak. haha..(alasan..sbb i afraid u gonna grab all the attentions..haha)
or let say if your bestfriend is a big size person. saya takmau makcik2 yg mulut macam *&^%* tu berbunyi dan menyinggung. but she's the most comfortable person bagi kita.

so, what say u? mungkin ex-b2b boleh bagi pendapat melalui pengalaman?
p.s: tak ada kaitan dgn sesiapa ye..juz wondering.

18 comments:

A W E E N N Y E said...

Slalunya ikut pengalaman, pilih jika dia knal keluarga kita..takperlu la kwn dr kecik ke apa..kalo bru knal pn, kita still bole cita serba sdikit biar dia tahu....psl cntik @ gemuk???
Itu ikut kata hati, biar kita ikhlas lantik dia sgalanya akan dpermudahkan.insyaallah

Nora a.k.a Aira said...

saya sokong apa yang cik aweenye kata =) hope dapat pilih yang membantu kita ~ =)

Qis said...

aku xbleh sbb first of all, i will grab all the attention :P (haha!!! gila intentional!) i'm bigger than you (mr boolat even!) dan aku lg rela pi cuci meja mcm kenduri kak shameen dulu drpd dok pebetui baju/tudung hg semua (dah la hg dok tak diam :P)... hahaha, most of all - bg can la kat kwn2/sedara hg yg single mingle tu... bila lg nak enterprem...

@ty_farEd said...

for me..siape orang tu..asaLkan kite selesa ngan die... n paLing penting boLeh diharap ok.. :) but yeah... risau jugak kalo pengapit terlebih dapat attention berbanding kite yang pengantin nie..!! mau nangis i nanti...huhu

Xora said...

yg no 1 tu, ada yg saya pernah dengar, elok yg married, pasal diorang takkan grab attention kepada diri mereka. dan atleast org tanya, oh dah kawin pengapit. pasal kalau org dulu2, pengapit tu biasanya mak andam, pasal kononnya nak halau ilmu hitam atau nak tambah seri pengantin, tapi tu cam kurafat sangat. Saya rasa, samada dah kawin atau belum, tak kisah asalkan dia nak yg terbaik utk kita. rasanya lebih elok yg tua sikit, pasal nnt dia nak arahkan org, pun senang :P dan kalau dia kawan yg rapat, kita pun tak rasa salah nak arah2kan dia :P tapi yg saya rasa penting juga, the size of the bride. maksudnya, kalau pengapit lebih besar daripada segi fizikal, nanti nampak cam pengantin macam kanak-kanak pula dan kalau pengapit kecil, pengantin nampak cam gergasi pula..

erm.. rasanya komen saya ni tak membantu langsung :P

mysarah said...

ala pedulik kata orang.. :D

for me, i prefer my bestie. dari awal lagi before gedik nak kawen pown memang niat nak dia jadi pengapit. yg penting u have to be comfortable with her. dia harus paham situasi u masa tu coz she'll be handling everything about u that time ;)

thezaila said...

saya pilih best fren !! sbb she knows me well.. ada yg penting dier jenis yg x kisah jika disuruh itu ini.. i mean bukan kita nk jadikan dier kuli atau pun apa kan.. tp kekadang bila kita tgh nk betul kan tudung.. x jumpa pin.. bleh mintak tolong pengapit carikan.. sat lagi kang.. mcm dahaga.. nk air, tp muka tgh disolekkan.. bleh mintak tolong pengapit amikkan air.. kalau jenis x bleh nk disuruh. for sure dah tarik muka..
a fren of mine.. pengapit dier sama sibuk ber-make up time to get ready.. alih2, bila dah turun dari hotel.. hand bouquet x bawak turun... ngeee mcm mana.. ??? bukankah pengapit patut nya, prepate things for the bride..?

si kecil said...

aween: thanks aween. ikhlas tu penting kan. kita ikhlas..dia pon ikhlas nk buat yg terbaik utk kita. =)

nora: saya pon sokong!

qistin: lap meja? haha..hg PA aku obviously. kalo tak, sia2 la aku dok cerita angan2 aku ni..hehe..

aty: haha..awak jgn lah pilih artis sbg pengapit. mmg nangis je lah..org xnak amik gmba awak nanti. hehe..

xora: yg psl cr org dh kawin n mak andam tu saya tak penah tau la plak. komen awak sgt membantu la..thanks. tu la..tp mungkin kita patut elak drp thinking too much. janji segalanya berjalan lancar. kan?

mysarah: hehe..betul tu. thanks for the opinion.

Moose said...

pengapit ni better jangan amik orang yang suka nak melawa je..you know, yang kejap2 selak rambut, atur2 baju sendiri. lepas tu biarkan pengantin terkapai2. better amik someone yang kita betul2 kenal dan tau tanggungjawab as pengapit (yang ni pengantin kena brief a day before majlis)

i choose my sister! harap2 budak tu taula keje dia as pengapit..haha

si kecil said...

zaila: saya haaaraaapp sgt2 pengapit saya tau apa dia patut buat. dan tak kisah. jgn la dia pulak yg merosakkan mood kita pada hari tu kan..

moose: haha..payah gak tu. dia nak melawa lebih. pastu tanya aku pengantin ke ko pengantin..?? oo..ngn sibling lagi senang. good for you!

Qis said...

bila hg ckp PA, teringat blk kita ni PAs bapak shera... hahahaa!!!

si kecil said...

hahaha..bangga woh masa tu. tp lawak pon ada. siap kena tunggu kita utk decide.

PurPLe LaDy AiFA said...

during my time, i choose my bff's sister as pengapit and bridesmaids lk semua BFF. my pengapit dah kahwen n she did the best job ever sbb dah pernah kahwen and taw ape yg bride perlukan spnjng duduk di pelamin...

si kecil said...

betul jugak tu!! totally agree. kalo pengapit dh kawin..esp baru kawin, she'll know what to expect next.

sumpit said...

i'm having my bestie too. Harap2 bole arah2 la minah tu. Eh, cup, arah, bole, harap, tak tentu lg...

Bertandang, my sister, yg ni mmg sure bole arah2 hehehehehe

ElyaElmo said...

elya prefer yang single..klo yg dah ade bf tu..better bf die pun jadi pengapit lelaki jugakkk...he3
elya tak kesah cantik kee tak cantik..as long as bakal pengapit tu, ketinggian nye lebih kurang dgn elya..he3

fuzziha said...

bagi kakyg pilih org yang paling dkt ngn kita..sbb kalu ada x kena nk marah pn konpem xputus sedara..haha..maka kakyg pilih adik..

lgpn bg kakyg kahwin bkn utk hari gembira kita ja..tp utk org lain rasa gembira juga..pilih org yg paling akan menghargai bila kita pilih dia sbg pengapit..

si kecil said...

sumpit: dah pilih? haha..hopefully ok ye..

elya: oo..ketinggian pun kena pikir gak eh? huhu..

kakyang: an important q here, macam mana nak tau dia appreciate atau dia buat2 appreciate? haa haa..