:: love is a gift ::

Tuesday, May 17, 2011

dugaan bertunang?

*amaran: kalau hati macam sayur, sila jangan baca*

ini adalah ingatan untuk diri sendiri. masa bertunang orang cakap banyak dugaan. bagi aku, ada 2 konsep dugaan kat sini. satu, pengaruh syaitan. kawin tu kan tinggi pahalanya. maka si syaitan durjana ni mula la bekerja lebih gigih dan keras menikam2. ada je menda nak sensitif lebih. ada je menda nak meradang lebih2. ada je hasutan2 jahat menjelma.

dua, ujian. contohnya duit. memang nak kawen, perlukan banyak sangat duit. susahnya nak dapat kumpul duit puluh2 ribu tu, haih, tatau lah nak cakap susah camne. dah tu, time2 tu lah keta rosak, time2 tu lah ptptn hantar surat warning, time2 tu la kena saman, time2 tu lah kena keluar duit untuk hal2 yang tak diexpect. ataupun time2 bertunang ni, bergaduh beriya2. ada ja menda tak kena. ada gaduh ngn tunang, ada gaduh ngn parents, ada gaduh ngan kawan. tu tak kira lagi gaduh ngn vendor.

how u guys handle semua ni?

selalu ingatkan diri sendiri. itu gangguan syaitan atau ujian Allah.

kalau masa bertunang dah rasa tak boleh nak handle, asyik nak meraung menangis, mengamuk meroyan je, how u gonna handle the marriage later? no one says marriage is much easier. ini lah masanya nak perbaiki dan persiapkan diri untuk menguruskan rumahtangga nanti. macam mana nk manage duit, nak handle other people, macam mana nak communicate, macam mana nak organize, macam mana nak execute plan etc etc.

kalau dah berkawin, berdosa kalau dok ceritakan hal rumah tangga n suami kat orang lain. kalau masa bertunang, gaduh sikit nak ceta, nanti camna nak tahan kalau lepas kawen xleh ceta? mungkin masa ni boleh start praktis dah kot. simpan rahsia hal 'rumahtangga' masing2.

please have a respect. parents dah beriya2 tolong kita, keluar duit dr kecik sampai nk kawen pun dok kena keluar belanja lagi, family-in-law yg terlebih ambik berat, come on lah..perlu dihebahkan ke aib mereka kepada orang lain? dia, walopon dia baru tunang, bukan lagi suami. kena lah pandai jaga air muka dia. tak perlu dicanang cerita kepada dunia hal2 masalah personal korang. gaduh la, jahat la. hellloooo!! ko yang nak kawin ngn dia..ko laah bodoh pilih org macam tu? apa point ceta kat org? nak luah perasaan? kot ye pun xyah la tulis kt blog ke kt fb ke mana ke.. ke nk suh org pujuk? hmm..

the most important thing, macam mana nak jadi penyabar n pemaaf. kalau masa bertunang pun asik nak menang je, tamau mengalah, tamau rendahkan ego..what makes u think u can do that later lepas dah kawen? xmau jadi isteri solehah ke? dan takyah la jd lemau sgt, sikit2 nak nangis, sikit2 nak nangis. habis lepas kawin nanti, nangis je ke solutionnya kalo ada apa2 berlaku nnti? mungkin boleh ubah dah kot perangai cengeng tu. kawen tu ibarat nak bwk sebuah kapal belayar. segala ombak ribut taufan kena tempuh. ko nangis bukan boleh setel masalah pon.

setiap dugaan dan ujian, x kira la masa bertunang atau bila2 masa, adalah untuk dekatkan diri kita dengan Allah. sentiasalah bersyukur. sentiasalah berdoa. Allah saja yang dapat tolong kita masa ni.

seorang kakak senior bagi nasihat ni kat aku,

Byk2 sabar hidup berumahtangga ni.. jgn tinggal doa tiap solat utk keberkatan hidup, dilindungi dr semua keburukan & kejahatan..
Taat suami, tp jgn bergantung pd dia.. bergantung HANYA pada Allah.. jaga hubungan dgn Allah insya Allah, Allah jg hubungan kita dgn suami..

:)

aku ada a few more days untuk perbaiki n persiapkan diri ni. sempat ke? ganbatte!! to a better me!

35 comments:

Hidayati Farhan said...

sudah baca dan sgt setuju dgn pendapat kamu.

ye, b4 kawen bole la cite itu ini dgn kwn, skrg lbh byk pendam sndiri sbb nnt mengaibkan bakal suami.

mmg kuat dugaan bertunang walau baru 3 mggu :)

si kecil said...

betul. hebat dugaan bertunang ni. honestly saya sendiri masih kdg2 cite jugak kt bestfriend. masih belajar untuk lebih bersabar n lebih menyimpan. walopon lg 16hari je ni.

Cik Emie said...

emi pon setuju :) simpan dlm hati je tp kalo xtahan sgt just share dgn org y kite rse selesa bercerita..mmg xdinafikan lah kdg2 rase nk meletop n nk luah semua tp kena belaja kn? :)

amy fahmi said...

memang sungguh banyak syaitonirrojim time bertunang ni..

Cik Belle said...

aku minggu minggu terakhir ni, nangis je manjang.. sayu babe. tatau la kenapa. haha.. sedih kot nanti yang no1 suami, no2 mak mertua, no3 baru mak kite. sob sob. hehee

aku tau komen aku takde kene mengena ngan entry ko. haha. bye.

Miss Sunshine said...

suke entri ni...
memang sangat setuju...
kalau gaduh dengan bakal suami..
jarang nak cerita kat orang lain... melainkan kalau geram sangat2, baru citer, tu pun sikit2 je...
Memang banyak kene sabar.... doa...

si kecil said...

amy: jenuh nk tepis kan..hihi

atia: mek, been there. aku dh went through phase tu awal2 lg. dh bengkak2 mata dah aku nangis meraung siap peluk mak aku.priority je lain sikit, but we gonna have them all.

sunshine: yup..kdg2 tu taktahan.pilih la org yg rapat betul n bukan dicanang ke public.

2 H@T! MeN j@D! 1 said...

tq nas bg nasihat berguna neh.alhamdulillah fza dah tak gaduh2 dgn tunang.dulu mula2 tunang tu ada la gaduh2,,now dia dok jauh n tak boleh nak contact selalu tak penah la gaduh lagi.hargai time yg kami ada ja betul2..huhu sgt rindukan dia.

K.I.N.A said...

well said! masa bertunang ni la dah kena start belajarx3..

sarahhernyzar said...

love this entry.. dh lama nk tulis entry mcm ni... tp takot ada menyinggung perasaan mana2 pihak.. akhirnya ada juga yang keluarkan entry ini.. thanx babe for sharing... big hugs.. XOXO~!

~ NANA ~ said...

astargfirullahalazim...

1st nk cakap maybe tajuk yg sesuai utk entry ni "dugaan ke alam perkahwinan" coz i tak bertunang tp dugaan utk berkahwin tu sgt byk...

entry ni sgt terkesan kat hati i...thanks sgt2 sbb mengingatkan i pasal benda ni...rasa berdosa pulak duk cerita itu ini kat org lain (especially public)

ye la, kadang2 kita ni manusia lupa diri, ada masalah sket mula nk menggelabah & mula la tak rasional (semua tu refer to myelf)...sbb tu perlunya ada org nasihat camni...

ya Allah serius rse sgt2 tak patut & berdosa...kna cepat2 mintak maaf ni...

thanks sbb menulis pasal ni

Nor Suhaiza said...

yup...mmg bnyk dugaan.2 minggu lepas ptptn anta surat warning..
dgn xkeje ag, nak pakai duit bnyk bulan 12 ni..
adoiii...kdg2 tension jgk.dah la persiapan kna bergerak sndri. en.tunang jauh.mls nk hrpkan family.dorang bknnya lart sgt...
isau jgk ni...dh 3 hari tido mlm xlena...
:(

si kecil said...

fza: alhamdulillah~ dah jauh2 ni baru la rasa sgt appreciate masa2 bersama tu kan. ;)

kina: yup, betul tu kina..tunang ni bukan setakat prepare hal hari kawen je, kena prepare hal mental skali. kan..

sarah: *hugs* just a reminder to diri sendiri. emosi cepat terganggu skang ni. hehe..

nana: alhamdulillah~ kalo entry dpt sama2 membantu perbaiki diri kita ni. biasa la tu, time2 kritikal ni memang senang termakan pujuk syaitan. btw, istilah bertunang tu tak semestinya lps majlis. kalo dah ada janji utk berkahwin pun dh kira dah. majlis tu kira adat je.

si kecil said...

suhaiza: byk2 berdoa. plan betul2. all the best! :)

LisaLisut said...

ngahaha.i rasa bukan stat masa bertunang.dr day 1 i couple kot i dh start praktis.gila advance.masalah dlm kain between u n ur partner or families tak patut utk diceritakan semuaaaanya di public.buat malu sndri pun ye jugak.i rasa some people yg mcmtu nk org pujuk kot ;p

enjoy the moments.wedding mmgla sekali seumur hidup(ye la tu.who knows ntah2 jadi 2x in future haha)

good luck si kecil

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

jangan kate yang da tunang je dugaan.. yang tengah plan pun ade je dugaan. choi tau!!!

yes.. ape-ape pun kembali kepada Allah.

BAIZURA NATASHA said...

hai si kecil :)
been reading ur blog, since i search bridal boutique in kedah and it directed to ur blog.. really helpful.. and congrates for this coming 4th june.. i tumpang excited..
and pasal entry u ne, i can't agree more...so true...xkan semua benda nak kecoh kt orang kn?be independent kn? eceh :p
and thanks share ur senior punya advice.memang meresap dalam hati :)

si kecil said...

lisa: bagus la. upgrade mana2 yg patut sebelum jd isteri. thanks :)

oshin: biasa la menda baik..setan mmg nak sekat.

baizura: wuuhuuu..terharunya blog ni membantu rupanya. hehehe..thank you babe for reading!

sfarlina said...

exactly!! asik nk sensitip je..hurm..memang perlukan kesbrn yg tinggi nk tempuh sume2 ni.. btw, thanks for the advice! ^.^d

tqahmisdar said...

amat berguna nasihat ni utk saya.. =)

Anonymous said...

salam..entry yg kena batang hidung saya.. terus insap..
saya nie cengeng (sensitip), ego, ssh mintak maaf (baru td tunang sy tegur bnda nie)..
ada je point nak tergadoh..dugaan kan..tp nasib baik tunang saya nie kaki mengalah..da kena berubah dari skarang..da kawen kte isteri so kena byk mgalah..

xsuka juga mjaja hal2 peribadi kat org lain..

missbutterfly said...

nice entry kecik!! tak baik canang keburukan suami, family, n inlaws.. aku pun tgh berusaha utk jadi isteri yg solehah..aminnnn

si kecil said...

sfarlina: sabar tu susah. tp boleh usaha, kan..hehe. no problem! saling ingat mengingati.

tqah: same to me. hehe..

anon: huhu..sama la. lps pk blk, sampai bila kan..dia dah byk mengalah, kang dia ilang saba, mampos.hehe..

jaja: sama2 la weh. time aku dh meroyan tak tentu pasal tu sila ingat2kan aku ye..hehe

siti khairunnisa said...

sy adela silent reader awk:)
sy sukeee sgt entry yg awak post ni..
t0tally agree!
sy nk share post ni kt bl0g sy yer..:)

si kecil said...

siti: thank you! yes, of coz. :)

choclairissa @ intan said...

betul..bila kawen lg banyak kene sabar...kene banyak pk rasional..takbleh emosi je manjang..walaupun kite xsetuju..pk dulu before buat pape..sometimes bende kecik pun boleh gaduh..tapi kalo semuanya ok je..boringla plak..

yg penting kite kene byk sgt doa..kawen utk selamanya :)

mydlove said...

mekasih, sgt2 beguna..sy pun baru2 nih dok gaduh je ngan tunang, cume skg kena banyak bersabar dan belajar memahami je...

biasalah bila dlm hati dah ade taman mcm2 jadinya...

e k i n ♥ y u s r i said...

ms tunang nie memg byk dugaan sgt2

Lyana MK said...

absolutely agree!!

hahaah br dpt komen....on9 pakai encet..rase kecik kotak komen...hikhikhik

dulu masa pembabitan awal dalam dunia fb ( hahaha pembabitan awal tak tahan )mmg suke kot kalo marah je update......gado je update..... tapi tuk ape....tuk org tgk betapa truknyer hubungan kiter..then dr ctu kiter blaja tuk tahan....coz encek tunang ku mmg sgt marah kalo update menda2 camtuh....bak dia kate masalah kita...kiter sendiri selesaikan....coz kalo kiter update2 ne...secare tak langsung.ade je yg cucuk jarum....ade je yg menghasut....kan dah di ktakan...kalo kawen...JGN DENGAR CKP ORG LAIN..so phm2 je la kan...sebab dgn ckp org...hubungan yg rapuh boleh HANCUSSSSSSS

r3bL said...

wow~ thank u for sharing this. ;)

si kecil said...

intan: hehehe..betul2. kalo setuju je setiap masa bosan jugak. gado2 sikit tu mcm perencah. bg sesedap rasa.

mydlove: biasa la tu gaduh. normal. x gado tak thrill la. tp camna nk handle tu kena bijak. all the best!

ekin: persediaan. kawen pun bukan senang. :)

lyanan: pengalaman mematangkan. aku pun dulu emosi lebih. pntang la ada apa2 sikit, nk bising2. tp tak lah update. cuma bising kt dia la..hehe..

rebl: no problem!

UyaRayza said...

suke baca post nie hehehe..setuju sgt5..memang betul la 2 dugaan tue hehehe...

zimie said...

agree with u kecil.sepatutnya macam tu la.kisah2 peribadi tak perlu bagitau semua orang.tak penting pun utk diorang tahu.kalau ada masalah, selesaikan between them.kan lagi elok dan afdal.bila dh jadi keluarga nanti pun sama, kisah 'dalam kain' simpan senyap2 sudah.i sendiri pun tak suka dan jarang cerita pasal diri sendiri dengan si dia kat public.

'apabila hambaNya memelihara ‘aib hambaNya yang lain di dunia, maka Dia akan memelihara ‘aib hamba tersebut di akhirat kelak' lebih kurang gitu la ayat nye.

insyaAllah ;)

Amalina said...

nicely said!! aku perasan jugak..lately ramai benor yg jenis sket2 nak update..sket2 nak letak kat status pasal yg tu tak suke..yg ni tak suke..gadoh pasal tu..gadoh pasal ni..ya Allah..akad nikah tu yg paling penting..yang lain terhumban ke laut pon takpa..

tu blom sampai the bigday itself..kompem tak semua plan kite menjadi..so belajar lah terima seadanya..klu tak dapat seperti yg dirancang..nak buat camne..belajar bersabar..dugaan time kawen lagiiiii besor

muncitzzz =) said...

setuju..mmg perlu banyak sangat bersabar..huhu